En hunds temperament, sundhed, selskabslyst, udseende og aktivitetsniveau varierer alt efter race.
En hunds temperament, sundhed, selskabslyst, udseende og aktivitetsniveau varierer alt efter race. Foto: Getty Images

Det SKAL du vide før du køber hund

Der er mange ting i din hverdag, der ændrer sig, når først du har inviteret dit nye firbenede familiemedlem ind i dit hjem. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber hund. 

Af: Nanna Cecilie Danborg-Aamand, 23. oktober 2018

Der er mange glæder ved at anskaffe sig en hund, men der medfølger også en hel del arbejde og udgifter til pasning, pleje og træning af familiens nye bedste ven. Derfor er det vigtigt, at du gør dig grundige overvejelser om, hvorvidt du kan opfylde en hunds behov for aktivitet og samvær – og at du undersøger, hvilken hund, der passer bedst til dig og din familie. 

Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber en hund her. 

1. Skal du købe en hundehvalp eller en voksen hund?

Før du køber en hund, er noget af det første du bør tænke over, om du vil have en hundehvalp eller en voksen hund. Selvom de fleste kan blive enige om, at hundehvalpe er noget af det sødeste der findes, så bliver hunden hurtigt ældre. Derfor skal du overveje, om du og din familie kan binde jer til en hund de næste 10-15 år – hvilket er den forventede levetid for de fleste hunderacer. 

Praktiske opgaver

Hunde kræver generelt meget opmærksomhed, og der er mange praktiske opgaver, der følger med, når du køber en hundehvalp. Hvis det er den første hundehvalp, du køber, kan du lære en masse praktisk af at tage på hvalpekursus. 

Du kan finde dit nærmeste hvalpehold på Dansk Kennel Klubs hjemmeside.

Hvis du er helt sikker på at du vil tilføje en lille hundehvalp til familien, er det også en god idé først at gøre dig bekendt med hvalpens stamtavle. Det kan nemlig give dig en indikation af eventuelle sygdomme og generelle oplysninger om hvalpens slægt.

Det er desuden lovpligtigt at ansvarsforsikre sin hund, og nogle har behov for at forsikre sin hundehvalp yderligere med en sygdomsforsikring.

Det skal du gøre, hvis din hund bliver strukket af en bi

Køb af voksen hund

Fordelen ved at købe en voksen hund er blandt andet, at du slipper for det krævende hvalpestadie. Men en ulempe ved at købe en voksen hund er, at du ikke udelukkende selv kan være med til at forme hunden.

Hvis du køber en voksen hund, vil det nemlig oftest være en omplaceringshund. Omplaceringshunde er for det meste blevet givet væk enten på grund af ændringer i arbejdsforhold, skilsmisse eller allergier.

Dermed er der i sig selv ingen problemer med omplaceringshunde, men det er en god idé at undersøge om hunden er frisk, hvordan den trives blandt børn og andre hunde, om der er noget bestemt den er bange for, og om den trives med være alene for at sikre, at den passer bedst muligt ind i dit hjem.

2. Har du tid til at have en hund? 

Som du sikkert ved, kræver en hund rigtig meget opmærksomhed. Før du køber dit nye familiemedlem, skal du derfor overveje, om du har tid og overskud til at passe den. 

Hunde er nemlig sociale dyr, der ifølge Dyrenes Beskyttelse ikke bør være alene hjemme i mere end fem timer dagligt. Har du mange sene arbejdsdage eller er du glad for at rejse, skal du måske genoverveje, om en hund er det rette valg for dig. 

Lange ture og fremmede lugte

Hunden skal luftes mindst 1,5 til 2 timer hver dag – også når det regner, blæser eller sner. Det er ikke nok at lukke din hund ud i haven. Den skal nemlig ud og have daglig motion, nye oplevelser og møde fremmede lugte hver dag for at blive mentalt træt og tilfreds.

Derudover skal du være forberedt på at bruge en del tid på at opdrage og træne din firbenede ven. Det gælder både, hvis du anskaffer dig en voksen hund, og hvis du køber en hvalp. Selv hvis  du har erfaring med hunde, bør du gå til hundetræning med den.   

Pasning og pleje

En hund skal også børstes og soigneres, og alt afhængig af racen skal du regne med at bruge 1,5 time om dagen på at pleje din hund – udover den tid du ellers bruger med den. 

Derfor er det meget vigtigt, at alle i din familie er indforstået med de ændringer, som anskaffelsen af det nye familiemedlem vil indebære. Overvej, om du eller dine nærmeste har tid til at tage sig af en hund, og prøv at lægge planer for, hvem der har ansvaret for at lufte hunden hvornår. 

Disse planter er giftige for hunde og katte

3. Har du råd til at have en hund? 

Der er mange omkostninger ved at have en hund, og det bør være en del af dine overvejelser. Udover købsprisen på hunden må du påregne udgifter til foder, udstyr, træning, hundeforsikring, lovpligtig ansvarsforsikring, vaccinationer, plejeprodukter og regelmæssige og uforudsete dyrlægebesøg – i alle hundens leveår.

Ormekur, halsbånd og godbidder 

Udgifterne ved at have en hund varierer naturligvis alt efter, hvilken slags hund du køber. Der er for eksempel forskel på, om du anskaffer dig en stor eller lille hund. Men hvis du ikke kan afse mindst 400-600 kroner om måneden, bør du overveje, om du har råd til en hund. 

I 2010 udregnede Samvirke nemlig, at det i gennemsnit koster 187.000 kroner at have en hund fra hvalp til naturlig død eller aflivning.

4. Vil du købe en hanhund eller en tæve?  

Der er som regel stor forskel på han- og hunhunde. Hanhunden er oftest større og stærkere end tæven, og de kan generelt optræde mere aggressivt over for andre hunde af deres eget køn - og overfor fremmede mennesker.

Derudover kan de også have sværere ved at indordne sig i familien og acceptere, at andre dominerer over dem. Omvendt bliver hunhunde lettere nervøse. Både aggressionsproblemer og problemer med nervøsitet kan dog undgås i de fleste tilfælde, hvis hunden bliver behandlet rigtigt. 

Derudover skal du være opmærksom på, at hunhunde kommer i løbetid to gange om året.

5. Hvilken race passer til dig?

Som du sikkert ved, bliver en ny hund en stor del af dit liv. Så hvis du har besluttet at anskaffe en hund, skal du også gøre dig overvejelser om, hvilken hund du skal vælge. Hunde er nemlig ikke bare forskellige af udseende, men også af mentalitet.

Visse hunderacer egner sig eksempelvis særligt godt til børnefamilier

Schæfer, golden retriever eller fransk bulldog?

Hunde er oprindeligt fremavlet til at udfylde en bestemt funktion for mennesket – for eksempel som jagthunde, hyrdehunde, vagthunde eller slædehunde. Derfor varierer hundenes temperament, sundhed, størrelse, lydighed, selskabslyst, udseende og aktivitetsniveau også meget alt efter race – og der er mere end 200 racer at vælge mellem bare i Danmark. 

Derfor kan det være en god idé at undersøge, hvilke egenskaber der hører til de forskellige hunderacer og sammenligne dem med din families ønsker, forventninger og livsmønstre. 

Blandingshund

Hunde af blandingsracer kan være lige så gode familiehunde som racehunde, men det er sværere at forudse, hvordan en hund af blandingsrace vil udvikle sig. 

Generelt er det en god idé at læse en eller flere hundebøger om de forskellige racers særlige egenskaber, før du beslutter dig for, hvilken race dit nye familiemedlem skal være. 

Hvis du henvender dig til Dansk Kennel Klub, kan du få gratis råd og vejledning i valg af racehund, og du kan få tilsendt en liste over, hvor du kan finde hvalpe af en bestemt race.

Se, hvornår er det for koldt for din hund

Spørgsmål om allergi

Hvis du lider af allergi, og er I tvivl om, hvorvidt det hjælper at støvsuge hundehårene væk på en daglig basis, eller om der findes allergisikre hunde, så kan du blive meget klogere her. Find ud af, hvad der er myte, og hvad der er virkelighed, når det gælder hunde og allergi. 

Hund og kat under samme tag? 

Har du allerede en kat, og er du bange for at forene en hund og en kat under samme tag? Fortvivl ej. Hund og kat kan sagtens leve fredeligt sammen – og endda blive gode venner. Læs, hvordan du sørger for, at din hund og kat bliver gode venner her. 

Kilder: Samvirke, Dyrenes Beskyttelse

23. oktober 2018 Nanna Cecilie Danborg-Aamand
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...