Derfor er det ekstremt vigtigt at holde øje med din hunds vægt

En overvægtigt hund kan få en masse helbredsproblemer - derfor er det utrolig vigtigt, at du holder godt øje med din hunds vægt. Læs med her og få nogle tips.


Hold øje med din hunds vægt

Overvægt er ikke kun et problem hos mennesker – nej, faktisk lider menneskets bedste ven, hunden, også af overvægt i sådan en grad, at hver tredje danske hund går under betegnelsen overvægtig.

Hvis din hund vejer mere end 15% af dens optimale vægt, så er den desværre lidt for tyk og bliver nødt til at slanke sig.

Hvis din hund bliver ved med at være overvægtig, og du ikke kan lade være med at give den godbidder i løbet af dagen, kan det få alvorlige konsekvenser for dens helbred. Derfor er det ekstremt vigtigt at du holder øje med din hunds vægt, da den ved overvægt kan tilegne sig akkurat de samme følger og problemer som overvægtige mennesker.

Gigt, ledproblemer, sukkersyge, hjertesygdomme, problemer med vejrtrækningen og sågar sygdomme i de vitale organer så som lever og nyre, er blot nogle af de konsekvenser, der kan forekomme hos din overvægtige hund.

Hvorfor er min hund blevet overvægtig?

Synderen er typisk overfodring, for mange godbidder og for lidt motion. 

Nogle racer er desuden mere tilbøjelige til at blive overvægtige end andre. Det er derfor en god idé at have læst op på sin hunds racespecifikationer, så du er godt rustet på til at kunne passe ordentligt på den. Husk dog, at det er meget forskelligt fra hund til hund, hvilket aktivitetsniveau de har brug for, og dermed også hvor meget mad de skal indtage.

Hvornår er min hund overvægtig?

Som nævnt tidligere, så er din hund overvægtig, hvis den vejer mere end 15% af dens idealvægt – for at beregne dette, kan du tage din hund med til dyrlægen, som kan veje din hund og give dig svar på, om din hund er overvægtig.

Men helt almindelig sund fornuft kan også gøre det. Har du en mops, så ved du at vægten ikke skal op på 12-15 kg, for så er den overvægtig.

Hvis du selv vi afgøre om din hund er overvægtig eller ej, så kan du også mærke det på dens ribben. Ribbenene skal kunne mærkes, når du kører hånden henover siden på hunden. Hvis ikke de kan mærkes, så er det et tegn på, at der sidder for meget fedt på din hunds krop. Hvis dette opstår, skal du tage din hund til dyrlægen, som dermed kan afgøre hvilket diæt-foder som din hund skal spise for igen at blive normalvægtig.

Hvad kan jeg gøre, hvis min hund er overvægtig?

Hvad er målet?

For det første skal du definere et mål. Hvor meget skal din hund tabe sig for at nå sin idealvægt? Er det 2, 4 eller 6 kg? Når først målet er sat, er det bare om at komme i gang.

Planlæg og noter

Du skal starte med at notere udgangspunktet for din hund. Hvad er startvægten og hvad dag starter I på projektet? Nu skal du hver uge notere i blokken, hvad din hund vejer, hvor meget foder den får, og hvor meget motion den får. Derfra kan du finde sammenhængen mellem vægten, fodermængden og motionsmængden for din hund.

Vej din hunds foder

Smid målebægeret langt væk og hiv vægten frem – det er nemlig bedre, at du fodrer din hund via en vægt og ikke på øjemål.

Øjemålet kan sommetider snyde, og vores kærlige væsen kommer hurtigt frem i os, og så får din hund lige lidt ekstra mad i målebægeret, fordi det så jo næsten ikke ud af noget da du øsede op.

Hvis du derimod bruger en vægt til at veje maden, så lader du dig ikke lokke så let, og undgår derfor at give din hund ekstra foder.

Motion, motion og masser af motion

Det siger lidt sig selv, men motion skal der altså til. Hvis du får din hunds puls op, så øges forbrændingen og dermed vil din hund tabe sig.

Lad din hund få daglig motion, både som gåtur, som hundeleg eller endda en svømmetur – det vil den nyde og så taber den sig endda samtidig. To fluer med et smæk. 

Stop med at spontanfodre

Alle de små godbidder i løbet af dagen, gør ikke noget godt for din hund, hvis den skal tabe sig. Derfor bør du straks stoppe med dette.

Aftal med resten af familien, at dette er et projekt som i skal nå i mål med, og derfor nytter det ikke noget, hvis der af og til bliver givet lidt ekstra mad under bordet.

Kilder: vardedyrehospital, livsstilnetdyredoktor

Mest læste artikler