Hundehvalpe både ser, lyder, dufter og føles nuttede.
Hundehvalpe både ser, lyder, dufter og føles nuttede. Foto: iStock

Derfor elsker vi hundehvalpe og andre nuttede unger

De fleste mennesker elsker hundehvalpe, men hvorfor? Og hvorfor er dyreunger og babyer egentig mere nuttede end voksne? Det får du svaret på her. 

Derfor elsker vi nuttede dyrebørn

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor hundehvalpe og andre dyreunger er så nuttede? Eller måske nærmere, hvorfor du synes, at de er så nuttede? I en artikel bragt af The Conversation har forskere forsøgt at besvare netop dette spørgsmål.

Konklusionen lyder, at nuttethed er meget mere end bare visuelt. Vores opfattelse af, at noget er nuttet, involverer nemlig alle sanser. Faktisk er nuttethed en af vores største styrker, der sikrer overlevelse og samtidig gør os mere empatiske.

10 skønne, små hunderacer, som ikke er til at stå for. 

Nuttethed er meget mere end bare visuelt

Store øjne, runde kinder, fejlfri hud og små næser er bare nogle af de ting, der gør babyer nuttede at se på. Men babyer ser ikke bare nuttede ud. Deres grin, duft og fysik gør dem nemlig også nuttede. Det samme gælder for hvalpe og kattekillinger. De både ser, lyder, dufter og føles nuttede, hvilket tilsammen tiltrækker og vækker vores sanser. 

Nuttethed er således en overlevelsesmekanisme, som gør, at vi får lyst til at drage omsorg for babyer, hundehvalpe og andre dyreunger.

Vær opmærksom på disse 10 hundesygdomme.

Hvorfor er voksne ikke lige så nuttede som unger?

Det næste spørgsmål er så, hvorfor dyreunger og babyer er mere nuttede end voksne. Svaret er blandt andet at finde i forskellen på børn og voksnes ansigtsform. Hvor babyers og dyreungers ansigtsform er rund og fyldig, ændrer ansigtsformen sig på mange mennesker gennem årene og bliver mere aflangt og markeret. Derudover har babyer forholdsvis store øjne og små næser, hvilket ligeledes ændrer sig hos mange mennesker, efterhånden som de bliver ældre.

Lær alt om den allergivenlige Bomuldshund.

Voksne og genstande kan også være nuttede

Vi forbinder altså barnlige træk med nuttethed på tværs af menneskebørn og dyreunger, men det er ikke alt. Om vi vil det eller ej, er vi nemlig også tilbøjelige til at synes at voksne med barnlige træk er nuttede – disse mennesker anses desuden ofte for at være særligt smukke. Samme følelse kan derudover opstå, når vi ser og føler nuttede genstande som bamser og dukker.

22. maj 2018
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Det SKAL du vide før du køber hund

Der er mange ting i din hverdag, der ændrer sig, når først du har inviteret dit nye firbenede familiemedlem ind i dit hjem. Vi har samlet...

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her får du en guide til at finde den helt rigtige hundeseng.

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din...

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?