Derfor bør dine husdyr ikke sove i sengen
Derfor bør dine husdyr ikke sove i sengen Foto: istockphoto

Derfor bør du ikke dele seng med dit kæledyr

Din hund eller kats soveplads bør ikke være i din seng. Se her hvorfor, og lær, hvordan du vænner kæledyret (og dig selv) af med den dumme vane.

Af: Maria Ejstrup Frederiksen, 2. december 2015

40 procent af danskerne er indehaver af et kæledyr. Næsten halvdelen af dem lader deres hund eller kat sove i sengen. Det kan være ganske hyggeligt at vågne op ved siden af sit højtelskede kæledyr - men det er ikke desto mindre er sundhedsskadeligt. 

Sundhedsskagelige sygdomsspredere

Dyrlæge Lene Boysen afslører, at du kan blive smittet af flere sygdomme, hvis du har kæledyret som sidemakker i sengen. Kæledyrene kan blandt andet smitte os mennesker med ringorm, bændelorm, skab, lopper, parasitter og bakterier fra urin og afføring, der sidder i pelsen. 

Hver fjerde hund er desuden inficeret med farlige antibiotika-resistente bakterier, der kan gøre os mennesker meget syge. Derfor er det også vigtigt, at vi husker at vaske hænderne jævnligt, hvis vi er indehaver af et kæledyr.

At vaske hænderne hjælper dog ikke, når mange lader deres hund slikke sig i ansigtet, eller katten være på køkkenbordet.

Altsammen øger risikoen for viderførelsen af eventuelle sygdomme. Tag derfor dine forholdsregler, når du omgås med din kat eller hund.

Har du astma?

Astma-Allergi Forbundet vil heller ikke råde hunde- og katteejere til at sove i samme seng som dyrene. Dette er selvom, der ikke umiddelbart er dokumentation for, at kæledyr i sengen forhøjer risikoen for allergi.

- Man kan sige, at det giver et meget forhøjet antal af allergener i sengen, hvis man sover med dyr, men der er ikke dokumentation for at sige, at flere allergener giver større risiko for allergi. Dette udtaler rådgivningschef i Astma-Allergi Forbundet Betina Hjorth. Hun konkluderer endvidere, at det er 'sund fornuft' at holde dyrene væk fra sengen. 

Børnene har størst risiko for sygdomme

Der er tonsvis af videoer, der florerer på internettet, hvor hunde sover sammen med- eller slikker små børn i ansigtet. Det er altsammen meget sødt, men i realiteten er det oftest børnene, der står for skud, når vores kæledyr smitter os med sygdomme.

Dette skyldes primært, at børns immunforsvar ikke er nært så veludviklet som voksnes. Du bør således tænke en ekstra gang over, hvorvidt hunden eller katten skal overnatte i dit barns seng.

- Det er logisk, at der er en større risiko for, at børn bliver smittet. Barriererne mellem kæledyret og barnet er mindre, så de har mere kontakt end voksne, og børn er heller ikke opmærksomme på, at der er en risiko for smittet, fortæller Luca Guardabassi.

Ødelægger din søvnrytme

Vores kæledyr sover ikke på samme måde som os mennesker, og det er derfor meget normalt, at de bevæger sig rundt i løbet af natten. Dette ødelægger derfor mange ejeres søvnrytme.

Du tænker nok ikke over det længere, men sandsynligheden for, at du får ødelagt din dybe søvn om natten er stor, hvis du har et kæledyr liggende ved siden af dig.

Sådan vænner du kæledyret af med at sove i sengen

Summa summarum er, at du bør lade dit kæledyr sove på gulvet, eller i en kurv. Det er ikke så svært, som det kan lyde.

Hvis du gerne vil have vænnet din hund eller kat af med at sove i sengen, kan du gøre det gradvist. Dette gøres ved at få kæledyret til at lægge sig i en kurv eller på et tæppe, ved siden af din seng.

Læg eventuelt din hånd ned til dit kæledyr, for en beroligende effekt. I de følgende 14 dages tid, skal du gradvist rykke kurven eller tæppet længere og længere væk fra sengen.

Til sidst vil det være muligt, at rykke kæledyrets soveplads ud af dit soveværelse, hvilket med garanti vil forbedre din nattesøvn.

2. december 2015 Maria Ejstrup Frederiksen
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...