Foto: iStock

Hunde i løbetid - 10 råd til hundeejere

Når du anskaffer dig en hund, overvejer du selvfølgelig, om det skal være en tæve eller en hanhund. Der er forskellige grunde til, at man vælger den ene frem for den anden, men en vigtig ting at overveje er, at tæver går i løbetid. Her til 10 tips til dig med en hund i løbetid.

Af: Amanda Vejle , 1. juni 2020

Hvor længe er en hund i løbetid?

Når en tæve er i løbetid, betyder det, at hun kan blive gravid. Løbetiden varer i gennemsnit 3 uger, og hunden kan bløde lidt i starten. Generelt vil det sige, at hun bløder omkring de første otte til fjorten dage, men det svinger meget fra hund til hund.

Blodet skifter farve igennem løbetiden. I starten af perioden er blodet meget rødt, men med tiden vil det skifte farve og blive slimet samt mere gulligt eller gennemsigtigt. 7-10 dage efter blødningen er ophørt, vil tæven kunne blive gravid.

For at være helt sikker på hvornår hunden har ægløsning, kan du få fortaget en blodprøve hos dyrlægen – men ægløsningen finder som sagt normalt sted efter 12 til 14 dage.

Efter hunden har født, går der normalt to til tre måneder, før den kan gå i løbetid igen.

Hvornår kommer hunde i løbetid?

En tæve starter med at komme i løbetid mellem syv og elleve måneders alderen. Små hunde går oftere i løbetid tidligere end de lidt større hunde. Efter den første løbetid regner man med, at hunden går i løbetid hver sjette måned. 

Det er meget normalt, at en tæve bliver ved med at gå i løbetid gennem hele livet. De går ikke i “overgangsalderen”. Nogle hunde får dog forlænget “pausen” mellem løbetiderne med alderen.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg ikke vil have hvalpe?

Hvis du ikke ønsker, at din tæve skal blive med hvalpe, kan du gøre flere forskellige ting. Du kan isolere din hund, mens hun er i løbetid. Det kræver, at du holder hunden indendørs på alle andre tidspunkter end jeres gåture, og at du kan tolerere lidt blod på gulvet.

Du kan også foretage en hormonel sterilisation i form af p-piller eller p-pillesprøjter. Det er en injektion, der stopper løbetiden. Denne behandling skal fortages hver femte måned.

Hvis du gerne vil være fri for løbetid, og ikke vil bakse med behandlingerne, kan du vælge at få din hund steriliseret. Det bliver anbefalet, at man tager valget tidligt, hvis man ønsker at benytte sig af denne metode.

Hvis du steriliserer din tæve inden anden løbetid, kan det medvirke til at forbygge kræft i mælkekirtlerne, undgå falsk drægtighed, livmoderbetændelse - og hvalpe. 

Hvis du har en tæve, der er i løbetid, får du her 10 gode råd, der kan gøre dit liv lidt lettere. 

1. Lad ikke din hund løbe alene rundt - heller ikke i haven!

Det vigtigste, du kan gøre for dig selv og din hund i løbetid, er at beskytte den mod hanhunde og ufrivillig graviditet. Det kan være fristende at lade en tæve løbe ud i haven alene – men den går ikke. Du kan sagtens sidde inde og holde øje med din hund fra vinduet, men hvis en hanhund får færten af din hund i løbetid, og hopper over hækken, tager det ikke mange sekunder før det er for sent. Så ud med dig, og hold øje med din hund. 

2. Hundesnoren er vigtig – også selvom din hund er velopdragen.

En hund i løbetid kan sagtens komme med ud på gåture, men det er vigtigt, at du husker hundesnoren. Selvom din hund er meget velopdragen, og vant til at gå uden snor, kan du ikke regne med, at det er det samme under løbetiden. Hundens instinkter er stærkere end lydighedstræning, og hun kan være over alle bjerge og lede efter en hanhund før du får set dig om.

3. Giv din hund ekstra opmærksomhed

Ligesom hos mennesker, er det ikke kun fysisk, der sker ændringer når ”tante rød” er på besøg. Hundens mentalitet og sind kan også ændre sig i løbetiden. Hvis du vil sikre dig, at din hund har det så godt som muligt under løbetiden, kan du give hende mere opmærksomhed mens det står på. Skru op for leg, pelspleje og gåture eller andet. Hvis du bruger lidt ekstra tid på hunden, vil den have det bedre med sig selv og humøret være i top.

4. Hundebleen kan gøre dit liv lettere

Du har sikkert hørt om hundebleen. Den fungerer i hundeverdenen, som du kender den fra menneskeverdenen. Den kan hjælpe dig af med blodige pletter på gulvtæppet og møbler. Hvis du kan vænne din hund til at gå med ble, kan det være en kæmpe hjælp i hverdagen. Lad din hund stifte bekendtskab med bleen stille og roligt, sørg for at førstehåndindtrykket bliver godt – ellers kan det være en kamp at få hunden til at beholde bleen på.

5. Kend din hunds aktivitetsniveau

Nogle hunde reagerer forskelligt når de er i løbetid. Hvis din hund ønsker at sove eller slappe af, bør du efterleve dens ønsker. Hvis din hund derimod er rastløs, er det vigtigt, at du tager dig tid til at lege med hende og berolige hende ved at give hende tilstrækkelig opmærksomhed. En tæve i løbetid, kan hurtigt køre sig selv op; så lær, hvordan du beroliger din hund. Det er vigtigt, at du er opmærksom på hundens adfærd under løbetiden.  

6. Skal din hund være alene hjemme?

Hvis du bliver nødt til at efterlade din hund alene hjemme i længere tid ad gangen, er det vigtigt, at du efterlader noget legetøj til den. Sørg for at gå en lang tur med din hund inden du tager af sted, og efterlad så noget hunden kan få tiden til at gå med, når du er væk. En hund i løbetid kan hurtigt blive rastløs, derfor er det en god idé, at hun har noget der holder hende beskæftiget.

7. Skift hundelufter-ruten jævnligt

Når du går ture med en hund i løbetid, vil andre hunde kunne lugte det med det samme. Hanhunde i nabolaget vil også kunne lugte, hvis en tæve i løbetid går forbi. Det kan derfor være en meget god idé at gå ture et andet sted end normalt, mens hunden er i løbetid. Du kan med fordel køre et andet sted hen med hunden og gå – eventuelt en tur i skoven eller til vandet. På den måde får hunden også brugt lidt ekstra energi, da det er nye og spændende omgivelser, der sætter rammerne for de daglige gåture.

8.  Hundefyldte arrangementer er et no-go

Når din hund er i løbetid gør du klogt i at holde den væk fra arrangementer, hvor der er mange andre hunde. En tæve udsender nemlig en særlig duft, som påvirker hanhunde. Så hvis du medbringer din hund til f.eks. et hundeshow, kan det forhindre showhundene i at fuldføre deres opgaver, hvilket både er ærgerligt for hunden og dens ejer, samt tilskuerne til showet. 

9.  Skjul hundens løbetid med mentol

Du kan med fordel benytte dig af denne teknik på dine gåture. Hvis du gerne vil “skjule” løbetiden for hanhunde i området, kan du bruge en alternativ duft som f.eks. pebermynte eller mentol på din hunds halespids. Det kan hjælpe med at forklæde duften af din hund i løbetid, og på den måde tiltrækker du ikke helt den samme opmærksomhed på gåturen.

10.  Søg viden om hundes løbetid

Det er altid godt at være forberedt. Hvis du gerne vil have professionelle kommentarer og råd med på vejen, kan du altid kontakte din dyrelæge. Løbetid er ikke en sygdom og det skal ikke behandles som om det er. Men under alle omstændigheder, er det altid godt at være oplyst, hvis der skulle ske komplikationer i forbindelse med løbetiden.

Kilder: sidenomhunde.dk, Virumdyreklinik.dk, pet-happy.com

1. juni 2020 Amanda Vejle
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...