Hvordan er hundes naturlige sovestilling?
Hvordan er hundes naturlige sovestilling? Foto: iStock

7 underlige og hylende morsomme facts om hunde

Hvad drømmer hunde egentlig om, hvis de da overhovedet drømmer? Og kan det virkelig passe, at hunde besørger sig langs med jordens magnetfelt? Læs de 7 overraskende og oplysende facts om hunde.

Af: Mikkel Hede, 5. juli 2016

1. Hunde besørger sig langs med jordens magnetfelt

Videnskabsmænd er nogle gange meget underlige. Et kobbel videnskabsmænd fra Tjekkiet studerede og iagttog over to år hundes toilletvaner. Det drejede sig om 70 hunde fra 37 forskellige racer. De observerede i den periode hundene have afføring 1.893 gange. I samme periode iagttog de hundene urinere 5,582 gange.

Forskerne konkluderede herefter, at hunde faktisk foretrækker at gå på toilettet langs med jordens nord-syd akse. Forskerne iagttog også, at denne tilbøjelighed forsvandt, når magnetfeltet blev ustabilt.

Brugsværdien af den oplysning er sikkert stor for de tjekkiske forskere og for almenheden i øvrigt. Ønsker du at vide mere om hundes magnetiske toiletvaner, kan du du tjekke forskernes feltarbejde her.

2. En hund er lige så klog som et 2-årig barn

Hunde er forskellige, og nogle racer er klogere end andre, men gennemsnitligt er de klogere, end man normalt går og tror. Videnskabelige undersøgelser har vist, at en hund kan lære at forstå og skelne mellem op til 250 forskellige ord og et lignende antal gesti. Andre undersøgelser har dokumenteret, at hunde kan lære at tælle op til cirka 5 og løse visse enkle matematiske opgaver.

3. En hunds snude er lige så unik som et menneskes fingeraftryk

Ligesom ethvert menneske fingeraftryk har et helt enestående mønster, har hunde også et 100 % unikt aftryk på deres snude. Mønstret på snuden er så individuel fra hund til hund, at det er et domfældende bevis, når Sherlock Hund finder et snudeaftryk i leverpostejen.

Det er tankevækkende, at lige så vigtig fingre er for mennesker, ligeså afgørende er snuden for hunde. Snuden og lugtesansen er nemlig altafgørende i de fleste ting, en hund foretager sig i løbet af en dag. 

4. En hunds naturlige sovestilling er sammenkrøllet

En hunds naturlige soveposition er den sammenkrøllede version. Det er den måde, hunden ude i den vilde natur bedst holder på varmen, samtidig med at den beskytter sine sårbare indre organer mod eventuelle rovdyr.

Hvis en hund sover udstrukket, skyldes det, at den føler sig helt tryg.

Denne viden om hundes naturlige sovevaner kan man ifølge dr. Margaret Gruen fra North Carolina State University College drage nytte af ved det soveudstyr, man udstyrer sin hund med. En rund hundekurv er for eksempel en oplagt soverekvisit for en hund med naturlig forkærlighed for at krølle sig sammen.

Det er også en god idé at give en nyerhvervet hvalp et tæppe, hvis man gerne vil opnå, at den skal føle sig tryg. Dette vil nemlig stimulere hundens naturlige og tryghedsskabende redebyggeradfærd. 

5. Hunde er ikke farveblinde

Af en eller anden grund verserer der en myte om, at hunde er farveblinde. Det er helt forkert. Hunde kan se et stort antal forskellige farver, men de ser i et lidt andet farvespekturm end mennesker.

Videnskabsfolk har fundet ud af, at de primære farver for hunde udgøres af gul, violet, blå, soirt, hvid og gråd. Så næste gang du vil vinde din hunds opmærksomhed, så prøv med en af de farver.

6. Hunde drømmer ligesom mennesker

Præcist hvad hunde drømmer om, kan vi ikke sige. Men undersøgelser har vist, at de gennemløber et søvnmønster, der minder meget om menneskers. De gennemløber også faser med REM-søvn, som er den mest intense drømmefase, ligesom de også oplever mareridt. Søvnmønstret hos små og store hunde er dog ikke helt det samme. Små hunde har flere, men kortere drømmeperioder, mens store hunde har færre, men længere drømmefaser. 

Stanley Coren, professor emeritus i psykologi ved University of British Columbia og forfatter til bogen "Do Dogs Dream?" mener ligefrem at kunne sige, hvad hunde drømmer om: 

"Det, vi grundlæggende ved, er, at hunde drømmer om hundeting," siger Coren. "Hønsehunde vil drømme om fugle, og Dobermanns vil jagte røvere i deres drømme. Drømmemønstret i hunde lader til at være meget lig med drømmemønstret hos mennesker." 

Læs mere om Stanley Corens forskning her

7. Stormvejr er smertefuldt for hunde

Har du også observeret, at din hund går bananas under et tordenvejr? Det kan skyldes, at hunden er bange for netop denne vejrtype. Lyden fra tordenbraget er så øresønderrivende for hundens skarpe høresans, at det går fysisk ondt i ørene på hunden.

Kilde: animalfair.com

5. juli 2016 Mikkel Hede
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...