Er din hund også skyld i store huller i græsplænen?
Er din hund også skyld i store huller i græsplænen? Foto: iStock

6 grunde til at hunde graver i haven - og hvordan du stopper det

Har du undret dig over, hvorfor din hund altid graver store huller i haven, og ikke mindst hvordan du får den til at stoppe? Så giver vi dig svaret her. 

Af: Mette Rostgaard Knudsen, 23. november 2016

Hunde, der graver, er helt normalt

Det er helt almindeligt for hunde at grave huller. Faktisk er det en instinktiv vane, som findes hos langt de fleste hunde. Det gør det dog ikke mindre frustrerende, når haven endnu engang er vendt på hovedet og jorden er spredt ud over det hele. Heldigvis er der råd at komme efter, men først må du finde ud af, hvorfor din hund graver løs.

Vi lister her seks almindelige grunde til at hunde graver huller, og hvordan du får dem til at stoppe.

1. Underholdning

En af grundene til at din hund graver huller kan være af ren og skær kedsomhed. Hunde synes, det er sjovt at grave huller, og kan derfor sagtens finde på at grave udelukkende for underholdningens skyld. Har du problemer med at din hund graver tilfældige huller rundt omkring på græsplænen, kan løsningen derfor være at gå en lang tur med den, eller at finde på nogle aktive lege med den, eksempelvis spille lidt bold eller kaste med en pind. På den måde sikrer du, at din hund får nok opmærksomhed og motion i løbet af dagen. 

2. Forsøg på at flygte fra haven

Hvis du kan se et system i, at din hund kun graver huller nær omkredsen af haven, er der en stor sandsynlighed for, at den prøver at stikke af fra det indhegnede område. Det er ikke et tegn på, at din hund gerne vil stikke af fra dig, men kan blot være fordi den er nysgerrig og gerne vil udforske verden. Det kan også være fordi den prøver at fange en kat i nabolaget eller måske har forelsket sig i nabohunden. Hvis hunden udelukkende graver hullerne, mens du ikke er hjemme, kan det også være et tegn på separationsangst.

3. Begraver sine skatte

En af de mest udbredte grunde til, at hunde graver huller i haven er for at gemme sine hundeben, mad og legetøj for omverdenen. Dette kan foregå inde såvel som ude. For at forhindre at hunden ødelægger alle dine blomsterbede med sine nedgravede skatte, kan du forsøge kun at give den mad og godbidder, som den spiser færdig med det samme. Som et alternativ kan du også bygge et lille graveområde til hunden, og opfordre den til at begrave sine skatte der fremfor under dine kostbare planter.

4. Forsøger at skabe komfort

Hunde graver ofte i enten jorden eller deres tæpper for at skabe et komfortabelt sted at hvile sig. Hunde har et instinkt, der gør at de bygger huler for at skabe en sikker rede. For at undgå denne form for gravning, kan du give din hund et sted, hvor den kan finde sig behageligt til rette. Det kan både være et koldt sted til den varme sommerdag, et varm sted til de kolde vinterdage eller en dejlig blød hundeseng. 

5. Jagt efter små underjordiske dyr

Nogle hunderacer er naturlige jægere og selv i din baghave, vil de prøve at finde et bytte. Måske har den haft øje på et egern, en hare, en muldvarp eller andre smådyr, som den forsøger at snuse og grave sig frem til. Hvis denne form for graveri er problemet, bør du forsøge at slippe af med smådyrene i haven på den mest humane måde muligt. 

6. De spiser jorden 

Ligesom nogle hunde spiser græs, spiser andre jord. Hvis dette er årsagen til, at din hund gentagende gange graver løs, er det rimeligt nemt at spotte. Hunde meget selektive omkring den jord de indtager, og hullerne vil derfor typisk være gravet på det eller de samme få områder igen og igen. 

Læs også: Hvorfor spiser hunde græs og tager de skade af det? 

Skæld aldrig hunden ud

Husk på, at hundens graveri er et naturligt instinkt. Uanset hvor frustrerende de mange huller i græsplanen er, bør du aldrig skælde din hund ud for et hul, den tidligere har gravet. Hunde er ikke i stand til at sammenholde skæld ud eller straf med tidligere handlinger, også selvom det kun er et par minutter siden. Udskæld og straf har derfor ingen effekt.  

Kilde: Prouddogmom.com 

23. november 2016 Mette Rostgaard Knudsen
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...