Når din adopterede hund først er blevet tryg ved dig, vil den være dig hengiven resten af sit liv.
Når din adopterede hund først er blevet tryg ved dig, vil den være dig hengiven resten af sit liv. Foto: iStock

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne i Danmark sender hvert år adskillige sunde, dejlige hunde til aflivning, fordi ingen vil have dem.

Hvorfor adoptere en voksen hund?

Ligegyldigt hvilken hund, der tiltaler dig mest; om det er en stille eller energifyldt hund, så venter disse bare på et nyt hjem, med en omsorgsfuld ejer, der er til at regne med.

Vigtigt: Lad dig ikke skræmme

Det er en generelt opfattelse, at nogle af de hunde, der ender på dyreinternaterne i Danmark, har været igennem misrøgt og mishandling. Dette er i nogle tilfælde korrekt, og det vil hundenes psyke være påvirket af; det kan gøre dem utrygge og menneskesky.

Men det er i denne sammenhæng også vigtigt at nævne, at der findes mange glade, sunde hunde rundt omkring på de danske dyreinternater, der ikke behøver særlig meget træning. Deres ejer er måske afgået ved døden, eller de har mistet deres hjem af andre årsager.

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund

1. Du får en hund, der allerede har lært meget

Hvis du vælger en voksen hund, der kommer fra en god, almindelig familie, så har den allerede lært rigtig mange basale ting, en hvalp skal trænes til over lang tid – så som at tisse udenfor og ikke at bide i ting.

Vælger du en hund, der har været udsat for voldsom misrøgt, så vil der selvfølgelig være en del arbejde i at lære din hund en række helt basale ting. Men inden du lader dig skræmme væk af den grund, er det vigtigt at huske på, at en hvalp også vil kræve rigtig meget arbejde.

2. Du redder et liv

På årlig basis bliver flere tusinde raske hunde aflivet. Grundene til dette dækker bredt, men inden aflivning ender nogle af disse hunde på internater rundt i Danmark, hvor de får en sidste chance for at finde en ejer.

Det er især de voksne hunde, der har svært ved at finde et hjem. Ved at adoptere en voksen hund, redder du derfor et hundeliv.

3. Du får en ven, der vil være dig hengiven resten af sit liv

Når din adopterede hund først har lært dig at kende og er blevet tryg ved dig, vil den være dig hengiven resten af sit liv.

For en hund der har oplevet svigt, vil der formegentlig gå længere tid før den tør at knytte sig ­– men når den gør, vil den give din kærlighed tifoldigt igen.

4. Du støtter en god sag

Det er fantastisk, det arbejde de forskellige dyreorganisationer gør. Ved at adoptere en voksen hund fra Dyrenes beskyttelse, Dyreværnet eller lignende organisationer støtter du en god sag, og sørger for at andre dejlige hunde får en chance.

Vær sikker før du adopterer

Hvis du overvejer at adoptere en voksen hund, er det vigtigt, at du er ærlig overfor dig selv. Du skal spørge dig selv, om du virkelig har tiden, lysten og energien til at tage dig af og elske en hund. Derudover skal du også spørge dig selv, om en hund vil passe ind i dit liv.

Er dit hjem egnet til en hund? Vil du have tid og overskud til en hund oveni børnepasning, arbejde, flytning, rejser, og så videre?

Din adopterede hund har formegentlig allerede mistet en eller flere ejere, det er derfor utroligt vigtigt, at du giver din adopterede hund nogle kærlige og trygge rammer.

Kan du håndtere en adopteret hund?

Når du skal adoptere en voksen hund, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad din hund har været igennem. Er den blevet mishandlet, eller på anden måde misrygtet inden den kom til internatet? Er den utryg?

Hvis din adopterede hund har været ubehagelige ting igennem, vil den have brug for ekstra omsorg og forståelse – især i den første tid efter adoptionen. 

Hvis du falder for en hund, der derimod har haft et godt liv, så vil der ligeledes være en tilpasningsperiode, hvor du og din hund skal lære hinanden at kende. 

Her er det muligt at adoptere en hund:

  • Dyrenes Beskyttelse og andre dyreværnsforeninger.
  • Forskellige dyreinternater, for eksempel Dyreværnet.
  • Organisationer, der arbejder med gadehunde.
  • Annoncer i aviser og på internettet.
18. oktober 2017
Mere om Hund

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres hundes adfærdsproblemer på kort tid med tilsyneladende stor succes. Flere advarer dog imod hundehviskerens metoder.

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme retning. 

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være...

Det SKAL du vide før du køber hund

Der er mange ting i din hverdag, der ændrer sig, når først du har inviteret dit nye firbenede familiemedlem ind i dit hjem. Vi har samlet...

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din...

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 grunde til at du bliver sundere af at eje en hund

Overvejer du at få en hund? Eller er du måske allerede hundeejer? Så bør du læse disse 4 fantastiske sundhedsmæssige fordele, du har som...

Lær at forstå din hunds kropssprog

Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over...