Hund nyder biltur i fulde drag.
Hund nyder biltur i fulde drag. Foto: iStock

3 grunde til at din hund elsker at køre bil

Her er 3 grunde til, at din hund begynder at logre vildt, når du finder bilnøglerne frem. To af dem handler om, hvor forskellige hunde og mennesker er. Den sidste fortæller om, hvor meget vi har til fælles.

Af: Mikkel Hede, 14. juni 2017

Hundes kærlighed til biler

Hunden har en sjette sans for bilnøgler. Når du begynder at rasle med dem, så ved de fleste straks, hvad der skal ske - og de elsker det! 

Når hunden kommer ind i bilen, så ved de fleste mennesker også, hvad der kommer til at ske: hunden vil hænge med hovedet ud af vinduet al den tid, du giver den lov til det. 

Hunden i det åbne bilrude

Der er ikke blevet lavet så meget forskning i de dybere årsager til hundes kærlighed til biler og bilture.

Stanley Coren, hundeadfærdspsykolog og professor i psykologi ved University of British Columbia, har dog et godt bud på én af årsagerne: hundens suveræne lugtesans. Stanley Coren tillægger det særlig stor betydning, at en hund har 225 millioner olfaktoriske receptorer på sin næse, hvor et menneske kun har beskedne 50 millioner. 

Hunde lever igennem næsen

"Hvis du ruller vinduet ned," fortæller Stanley Coren til det canadiske nyhedsmedie The Globe and Mail, "vil hunden få et kaledoskopisk indtryk af verdenen igennem sin næse i takt med, at duftoplevelserne hele tiden skifter. Vi mennesker er visuelle væsener... En hund lever igennem sin næse."

Når hunden hænger med snuden ud af vinduet, vælter oplevelserne ind i et overflødighedshorn af duftindtryk: høstmarker, restauranter, gylletanke, rådyrfært. Det må være lige som at være i hundehimmelen. 

Dyrlæge Melissa Bain fra University of California udtrykker hundenes lykkerus meget præcis:

"Jeg er ikke sikker på, at de decideret bliver høje af det, men de får en masse input i et meget højt tempo".

På jagt med mennekser 

En anden mulig årsag til, at hunde elsker at køre bil, er, at det giver dem mindelser om at gå på jagt.

Hunde er forprogammeret i deres gener til at jage i flok. Den genetiske tilbøjelighed kan meget vel blive fremkaldt, når de er ude at køre med familien - deres jagtkobbel - i en bil. Den opskruede fart i bilen vil ubevidst give dem mindelser om jagt. 

Ifølge hundetræneren Kevin Behan fra Vermont kan hunde i biler godt komme til at opleve dyr og andre objekter, som de kører forbi som byttedyr. Det er der nogle hunde, der oplever så stærkt, at de endda vil slå ud efter nogle af de ting, som man kører forbi.

De intense følelser, som bilturen/jagttuen kan vække i hunde, kan være en medvirkende årsag til, at hunde ofte er fyr og flamme, når køreturen er forbi. Derfor er det altid godt at indlægge nogle energifyldte lege, når man stiger ud af bilen - som for eksempel at kaste med pind eller spille frisbee med hunden.

Hund med bilnøgler i munden  
Så er det nu, menneske!  

Biler = spænding!

En sidste sandsynlig årsag til, at hunde elsker biler, har de til fælles med mennesker.

Dr. Brian Hare fra Duke University er evolutionær antropolog og grundlæggeren af "Duke Canine Cognition Center". Han peger på, at en hund hurtigt vil regne ud, at en tur med bilen betyder, at der kommer til at ske noget spændende.

Mange tusindes års symbiotiske samliv med mennesker har desuden fået hunde til at foretrække mennesker frem for andre hunde.

"Hvis du giver hunden valget mellem at være sammen med et menneske eller med andre hunde, så vil hunde foretrække mennesker", hævder Brian Hare i et interview med Mother Nature Network.

Og hvis en hund vil være sammen med mennesker, er der næppe noget sted, den kan komme tættere på dem på end i bilen samtidig med, at den også både får en tur i dufthimmelen og en simuleret jagttur.

14. juni 2017 Mikkel Hede
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...