Foto: iStock

13 sjove facts om hunde du sikkert ikke vidste

Høresansen, lugtesansen og 42 tænder. Din hund er mere speciel end du går og tror. Her får du 13 sjove facts om menneskets bedste ven.

Af: Mette Gottlieb Pedersen, 7. februar 2017

Menneskets bedste ven

Hunden har fået betegnelsen som menneskets bedste ven - og dette er ikke uden grund. Hunde er nemlig et af de kærligste væsner på denne jord. Hvis du er interesseret i hunde og dens egenskaber, får du her 13 facts om hunden din, som du sikkert ikke kendte til.

1. Tænder og øjne

En voksen hund har 42 tænder. Den har dermed lidt nemmere ved at tygge maden end os mennesker, som er udstyret med 32 tænder.

Men det er ikke kun hundens tænder, der adskiller sig fra mennesket. Hundens øjne er nemlig også forskellig fra mennesket, da den har brug for at se helt andre ting end vi har. Øjets nethinde har to synsceller: Stav-celler og tap-celler. Tap-celler er den synscelle, der sørger for farvesansen og stav-cellen står for nattesynet, altså hvor godt man ser i mørket.

Hunden er udstyret med en masse stav-celler, og er derfor utrolig god til at se i mørket, hvorimod mennesket er udstyret flere tap-celler, og er derfor bedre til at se farver.

2. Lugtesans og høresans

En hund kan dufte 1 million gange stærkere end mennesket. Så hvis du synes, at aftensmaden dufter dejligt, så synes din hund det helt sikkert også. Men din hund har ikke lige så mange smagsløg som mennesket, og derfor smager den ikke på maden. Den tygger det kortvarigt og synker det derefter.

Hunde har en anden fordel i forhold til mennesket. Den hører nemlig hele 10 gange bedre end os, og er derfor i stand til at høre nogle andre frekvenser. Et ungt menneske kan høre lyde med frekvens på ca. 16 - 20.000 Hz. Hunde kan høre lyde med frekvens på ca. 15 - 50.000 Hz.

3. 321 knogler

En hund har hele 321 knogler i kroppen, hvilket er en del mere end menneskets 206 knogler. Der er dog også forskel på skelettet mellem et menneske og en hund, selvom der findes ligheder. Mennesket har et kraveben, mens hunden ikke har. Hunden har til gengæld 20-23 haleknogler, hvor mennesket er udstyret med 4-5 haleknogler.

4. Hunde-hjerne og drømmeland

En kats hjerne vejer omkring 30 gram, og menneskets hjerne vejer omkring 1300-1400 gram. Hvis vi tager udgangspunkt i en beagle-hjerne, så er vægten på hjernen omkring 72 gram. 

De 72 gram, som beagle-hjernen vejer, bruges også til at drømme med. For hunde drømmer nemlig lige som menneskets gør. Hunde har to søvncentre, en for den lette og en for den meget dybe søvn. Man kalder den dybe søvn for REM (Rapid eye movements). Hvis øjnene flakker og bevæger sig på hunden, kan man antage at hunden er i den dybe søvn, altså REM-søvnen. Vi mennesker kan også falde i REM-søvnen, og det er her vi drømmer. Og ja, din hund drømmer ligesom dig.

5. Carnivor og omnivor

En hund er både en carnivor og en omnivor. Det betyder henholdsvis at den er kødæder og altæder. 

6. Hængeører og oprejste ører

Har du altid undret dig over, hvorfor lige din hund har oprejste ører og naboens hund har hængeører? Der er faktisk en god forklaring på, hvorfor nogle hunderacer er udstyret med oprejste ører og andre med hængeører.

Som hovedregel bruger hunde deres ører til at opfange lyde med og lokalisere ting. En hund med oprejste og strittende ører, bruger deres ører som en radar, og er derfor meget opmærksomme på lyde.

Hunde med hængeører har dog ikke helt den samme evne som hunde med strit-ører, og fokuserer andet steds, nemlig på lugt og syn. Derfor ses flere jagthunde med hængeører, da lydende fra jagtgeværer ikke går dem ligeså meget på.

7. zzZzZzZZZZzzzz

En hund bruger meget af sin tid på at sove. Det har du måske selv bemærket, hvis du er hundeejer. Faktisk sover hunde mere end mennesket, og kan snildt bruge 13-18 timer om dagen på at sove. Dog vågner hunde oftere end mennesket, og har dermed ikke en lang og vedvarende søvn.

En kat sover omkring 16 timer om dagen og en hest kun omkring 3-4 timer.

8. Knurhår

Knurhår er lig med et sanseapparat hos hunde. De bruger deres knurhår til bedømmelse af afstande, og er derfor et vigtig element hos hundene. Nogle hundeudstillere klipper og plukker deres hunds knurhår – men mange hundeelskere er imod dette, da knurhårene ikke vokser ud, som hår gør på mennesket. Knurhårene kommer kun igen til næste fældningsperiode. 

9. 12.000 år og biblen

Mennesker har holdt hunde i omkring 12.000 år, og vi elsker dem stadig ligeså meget. Hunden er faktisk også nævnt hele 14 gange i biblen, så dengang må de også havde været elskværdige. 

10. Smart hund med speciel evne

Din hund er lige så smart og klog som en 2-årig baby. Så hvis du føler at din hund og din lille baby fungerer godt sammen, så er det fordi de snakker "samme sprog".

Dog har din hund en speciel evne. Den kan nemlig dufte dine følelser, og på den måde finde ud af hvordan du har det.

11. Graviditet og rutiner

En gravid tæve har sine hvalpe i maven i omkring 60 dage, hvilket er næsten ingenting i forhold til menneskets 9 måneders graviditet.

Din hund ved hvornår den er klar til hvalpe, og ligeledes ved den hvornår den skal ud at gå tur og have mad. Din hund vænner sig nemlig til rutinerne og den savner dig, når du er væk på arbejde eller blot ude for at handle.

12. Vand-drikkeri

En hund og kat har faktisk mere tilfælles end du måske går rundt og tror. De drikker nemlig vand på helt samme måde. 

13. ”Næseprint”

Vi alle kender til fingeraftryk, og faktisk er hundens næseaftryk meget lignende et menneskes fingeraftryk. 

Kilde: Dogtime, Cesarway

7. februar 2017 Mette Gottlieb Pedersen
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...