En kærlig familiehund - kun en af de mange opgaver, Labradoren mestrer til perfektion.
En kærlig familiehund - kun en af de mange opgaver, Labradoren mestrer til perfektion. Foto: iStock

Labrador - 11 facts om hunden, der (næsten) kan alt

Tænker du på at anskaffe en labrador retriever, så kan du her læse alt om racens temperament, historie og om de mange nyttige og overraskende evner, som Danmarks mest stambogsførte hund har.

Af: Amanda Vejle , 18. januar 2017

Labrador - verdensracen

Labradoren er verdens mest udbredte hunderace. Det er den i så høj grad, at den faktisk også kaldes for The World Breed - verdensracen. Den store popularitet er ikke tilfældig. Labradoren kombinerer nemlig på enestående vis et menneskevenligt temperament med mange gode og overraskende egenskaber som arbejdshund.

Labradoren blev oprindeligt opdrættet til jagt, men i dag bliver den også anvendt til en række andre formål: førerhund, narkohund, bombehund - ja, selv kræfthund. Dette har yderligere gavnet labradorens gode ry. Først og fremmest er labradoren dog en god familiehund, som både trives fint med andre dyr og med alle familiens medlemmer, voksne som børn.

Her er 11 små og store hemmeligheder om labradoren for dig, der gerne vil vide mere om hunderacen inden et muligt køb eller for dig, der bare er nysgerrig efter at vide mere om din labrador. 

1. Labradoren er en arbejdshund

Labradoren er den mest stambogsførte hund i Danmark, og såden har det været i mange år. Den store popularitet skyldes uden tvivl, at den er en god familiehund med et venligt og imødekommende temperament. Det hænger dog også sammen med, at labrador retrieveren er en alsidig brugshund. Her er nogle af de mange funktioner, som labradoren anvendes til i dag:

Labrador som bombehund  
Bombehund - en af de opgaver, som labradoren med sin suveræne lugtesans og samarbejdsvillige natur ofte bliver anvendt til.   

A. Danmarks mest populære jagthund

Labrador retrieveren er Danmarks mest populære jagthund på grund af sine uovertrufne evner som apportør (hund, der henter jagtbytte). Labradoren har en stærk medfødt trang til at apportere, en lyst og vilje til at behage sin ejer og gode evner til at samarbejde med mennesker. Det samlede resultat er en klog hund, der excellerer som jagthund.

b. Labrador som schweisshund

Labradoren er velrepræsenteret på Skov- og Naturstyrelsens liste over dansk registrerede schweisshunde. Schweisshunde er hunde, der er trænet til at opspore såret vildt. Dette vil i Danmark næsten udelukkende sige hjortevildt. Schweisshunde-registreret omfatter i Danmark ca. 180 trænede hunde og hundefører. 

c. Narkohund og bombehund

Labradoren bliver også anvendt hyppigt i forbindelse med toldvæsenets og politiets arbejde. Labradoren bliver brugt som narkohunde ved grænserne, i lufthavne, i de danske fængsler samt til en række andre opgaver i politiets regi.

d. Servicehund og førerhund

Labradoren bliver i stort omfang også anvendt som servicehund, hvor en specialopdrættet hund fungerer som erstatning for visse af menneskets sanser. Labrador er i Danmark således en af de hyppigst anvendte racer som førerhunde for blinde eller hørehæmmede personer og for mennesker med andre former for fysisk handicap.

e. Familiehund

Er det nødvendigt at nævne det? Labradoren er også en vigtig brik et andet sted - nemlig som førerhund i mange danske hjem.

Labrador som førerhund  
Labrador som førerhund / servicehund.  

2. Labradoren stammer ikke fra Labrador

Labrador er egentlig et landområde på Canadas østkyst. Det er dog ikke her, at labradoren stammer fra. Den er avlet frem på øen Newfoundland, som ligger lige neden for Labrador. Disse to områder danner faktisk sammen den canadiske provins: Newfoundland and Labrador.  

Hunden hed oprindelig St. John's hund opkaldt efter hovedstaden på Newfoundland. Den blev oprindeligt blandt andet brugt af lokale fiskere til at hente fisk ind, som faldt af krogen eller røg ud af nettet.

Labrador er sandsynligvis fremavlet på den store bamsede Newfoundlænder-race og på andre lokale vandhunde.

Labrador retrieverens gode jagtinstinkter blev bemærket i det engelske adelsskab, efter at handelsmænd begyndte at indføre labrador retrieveren til England i første del af 1800-tallet. I England blev labradoren avlet videre på som apporterende jagthund.

Der var i Storbritannien kamp til stregen blandt godsejerne om, hvem der havde den bedste labrador retriever til at bringe nedskudte fugle og andre jagtbytter sikkert og hurtigt tilbage til jægeren. Hjemme på Newfoundland gik det derimod tilbage med labradorracen. I 1880 var den oprindelige labrador faktisk nærmest uddød i Canada. 

3. Labradorens temperament - egner sig ikke som vagthund

Labrador er ikke uden grund populær i danske familier. Den er nemlig en sjov, kærlig og loyal hund, der har et mildt temperament og en udadvendt personlighed, der gør dem velegnede som partnere til mennesker.

Labrador gør sig desuden godt i næsten ethvert klima, og de er nemme at træne og ivrige efter at behage. Som hvalp kræver labrador retrieveren dog lidt arbejde. Det er en aktiv og ivrig hvalp, men hvis du er parat til at tage lidt tid ud af din hverdag til at træne med din hvalp, kan du hurtigt forme en labradorhvalp, så den falder perfekt ind i din famlie.

Labradorens ønske om at behage sin fører gør den til en lydig og let omgængelig familiehund. Den er god med børn og andre dyr og passer ind, hvor den bliver budt velkommen. Alle disse sympatiske egenskaber betyder dog også, at labradoren ikke rigtig egner sig som vagthund. Den er lidt for blid og venlig over for alle - også over for fremmede. Hvis du leder efter en intimiderende vagthund, der skal kunne skræmme uvedkommende bort, så er labradoren ikke den mest egnede hunderace. 

4. En labrador skal helst ikke kede sig

En sortbrun og en gylden labrador.  
Hvad skal vi nu lave?  

Labradoren har et højt energiniveau, og den har brug for meget aktivitet. Som ejer af en labrador skal du derfor have mulighed, lyst og plads til at gå lange ture med din hund. En udvokset labrador skal helst have mindst en times motion om dagen, hvor den kan boltre sig i det fri. 

Labradoren er avlet som jagthund. Derfor er det indkodet i dens gener, at den skal ud at røre sig. Den føler sig generelt hjemme i naturen og også i vandet, som den elsker at storme ud i. Hvis du vil købe eller anskaffe en labrador er det derfor vigtigt at tænke på hunden som en atletisk hund med stor jagtlyst.

Hvis labradoren ikke bliver aktiveret dagligt, kan den riskere at blive både overvægtig og indebrændt. En labrador, der keder sig, kan undertiden kanalisere sin energi over i destruktiv adfærd som overdreven graveri eller lidt for hidsig tyggen på dit bohave. 

5. Labradoren - populær i hele verdenen

Labrador retrieveren har i mange år ligget i toppen over flest stambogsføringer i Dansk Kennel Klub, men det er langt fra kun i Danmark, at vi er vilde med labradoren.

I USA har labradoren ligget på førstepladsen i 24 år i træk på American Kennel Clubs liste: “Mest populære hunderacer i Amerika”. Racen er desuden også den mest talrigt repræsenterede hunderace i lande som Storbritannien, Holland, Canada og Australien.

6. Labrador findes i 3 forskellige farver

Labrador: Tre kulører: Sort, brun og gylden.  
Tre nuancer af labrador retrieveren: Brun, sort og gylden.  

Labradoren findes i tre forskellige kulører: Sort, gul og brun (chokoladefarvet). Et enkelt kuld hvalpe kan omfatte alle tre nuancer i pelsen - uanset forældrenes farve. Der er hos labradoren to gener, der forårsager pigmenteringen af pelsen. Det ene afgør, om hunden bliver sort eller brun. Det andet bestemmer, om hunden overhovedet får farve - hvis dette ikke er tilfældet vil farven på hunden ende ovre i det gulllige farvespektrum.

7. Labrador retrieveren er en rigtig “vandhund”

Labrador retrieverens historie er tæt forbundet med vand - fra dens oprindelse som fiskerhund til dens brug som jagthund ved andejagte på de engelske herresæder. De er ganske enkelt avlet til at være de perfekte vandhunde. Dette er også afspejlet i deres pels. De har nemlig en vandtæt dobbeltlagspels, der fungerer som en slags isolering, når de opholder sig i vand.

Labradorens korte og tætte pels holder dem også varme i kolde temperaturer. Samtidig suger pelsen ikke vand. Den trækker derfor ikke hunden ned under vandet, når den bliver våd. 

Labrador retrievere har faktisk også en slags svømmehud mellem tæerne, hvilket er medvirkende til, at de kan svømme temmelig hurtigt. 

Vandhunden: Labrador i vandet  
Ingen ejer af en labrador kan være i tvivl: labradoren elsker vand!  

8. Labradoren fælder

Labrador retrieverens pels er med til at tage vare på hundens helbred, når den springer i vandet. Strukturen i labradorens vandtætte pels beskytter den nemlig mod genstande i vandet, der kan medføre rifter og andre former for skader.

Labradoren halvkorte pels kan dog i perioder fælde overraskende meget. Derfor er det en god idé at børste sin labrador godt igennem en gang om ugen for at undgå, at hunden fælder og efterlader sine hår i sofaen, på tæpper og på dit tøj.

9. Labrador - sundhed og kost

Labrador er generelt en sund hunderace, men den har en vis tilbøjelighed til at få hofte-, albue-, og ledproblemer. Øjenproblemer, der kan forårsage blinde punkter hos hunden, kan også forekomme.

Labradoren hører til den type hunde, der til en vis grad savner en fornemmelse for, hvornår den er mæt. Dette kan undertiden resultere i overvægt. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på at få afmålt den rigtige mængde fodder hver dag til din hund. 

10. Labradoren kan lugte kræft

På grund af racens veludviklede lugtesans er labrador en af de hunderacer, der ganske få steder er blevet trænet til at opsnuse og identificere tidlige stadier af kræft. Gennem arbejde med celleprøver fra kræft kan hundene nemlig lære at lugte sig frem til sygdommen, som de kan spore via kropsvæsker fra mennesker. 

Denne særlige evne har navnlig været brugbar i forbindelse med kræft i æggestokkene. Her er det nemlig endnu ikke er muligt at spore de tidligste stadier af sygdommen selv med avanceret hospitalsudstyr.

"Kræfthunde" er dog dyre at træne, og de kan kun lugte til et vist antal prøver om dagen. Forskere er samtidig i gang med at udvikle medicinsk udstyr, der kan gøre hundenes arbejde.

To labradorer: venter de på en ejer?

11. Priser på labrador retriever

Priserne på labrador veksler en del fra opdrætter til opdætter. Ønsker du en fuldblods labrador fra en anerkendt kennel med en god stamtavle, så skal du regne med en pris på mindst 6-7000. Er du knapt så kræsen, så er det muligt at finde en hvalp til en lidt mindre pris - ca. 4-5.000 kr. 

Kilder: dogtime, mentalfloss, iheartdogs.

18. januar 2017 Amanda Vejle
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...