Den ser nuser ud, hunden bag gitteret - men vær tålmodig, inden du vælger en hund fra et dyreinternat
Den ser nuser ud, hunden bag gitteret - men vær tålmodig, inden du vælger en hund fra et dyreinternat Foto: iStock

10 ting du skal vide, hvis du overvejer at adoptere en hund

Leder du efter hunde til salg, så kan du både spare penge og give en forsømt hund et bedre liv ved at adoptere en hvalp eller en voksen hund fra private eller fra dyreinternater. Her er 10 ting, det er godt at tage stilling til, inden du vælger din næste hund.

Af: Amanda Vejle , 18. oktober 2016

1. Vær realistisk ved hundeadoption

Det er en fantastisk ting at kunne hjælpe et uskyldigt dyr ved at adoptere det og give det en ny chance i livet og et nyt hjem fyldt med kærlighed. Men der er mange ting, du bør overveje, før du adopterer en hund.

Det første - og langt vigtigste - er, at du er hundrede procent sikker på, at du egner dig som hundeejer. Derudover skal du også have lyst, energi og overskud til at håndtere de opgaver, der følger med. Én ting er nemlig at købe en helt ung hvalp, noget andet er at adoptere en mere eller mindre udvokset hund, der kan have fået alt mulig tvivlsom prægning fra sin tidligere ejer.  

2. Find den rette type hund

Dernæst skal du sørge for, at du anskaffer dig den rigtige hund til dit behov. Du skal overveje, hvilken hunderace du ønsker dig og i den forbindelse kigge på, hvilke egenskaber, der kendetegner de forskellige racer.

Valget af hunderace ved hundeadoption er naturligvis vigtig, men det er ligeså vigtigt at nå frem til en afklaring om, hvilken baggrund hunden skal have. 

Mange internathundene har typisk en mere problemfyldt psyke end andre hunde, og kan derfor være sværere at håndtere. Det kræver ofte ekstra overskud og et godt indblik i hundes psyke at kunne håndtere internathunde. 

3. Forbered dig selv

Alle hunde påvirkes psykisk af et ejerskift, samt af de ændringer, der sker i deres miljø. 

Du kan starte med at kigge ind i dig selv og se på din familie. Alle i hjemmet skal være klar til, at der muligvis kommer en tilføjelse til familien. Find ud af, om du er klar til en adopteret hund ved at stille dig selv enkelte spørgsmål, såsom:

  • Har du tidligere haft hund med succes?
  • Har du styr på dit liv?
  • Har du overskud?
  • Er dit hjem egnet til en hund?
  • Vil en hund passe ind i dit liv i forhold til børn, arbejde, flytning, rejser osv?

Hvis du helt ærligt kan svare "ja" til ovenvævnte spørgsmål, er du sandsynligvis klar til at adoptere en hund. Disse spørgsmål er relevante for alle, der søger en ny hund hvad enten de er fra et internat eller ej. 

4. Ingen øjenkontakt og berøring med hunden

Når du kommer til en hundekennel og skal møde din kommende hund for første gang, skal du huske på ikke at røre, tale eller kigge på hunden. Øjenkontakt kan virke truende for hunden, så gem de intense blikke til et senere tidspunkt, når I har lært hinanden at kende.

Sæt dig blot lige så stille ned ved siden af hunden, og lad den komme til dig. På den måde bliver hunden vant til dig og din ”lugt” - i sit helt eget tempo.

5. Har hunden på internatet det godt med andre hunde?

Når du besøger et internat kan du, med fordel, medbringe hele din familie - også hvis dette inkluderer en hund i forvejen.

Vær opmærksom på den nye hunds adfærd overfor de andre hunde på internatet, før du tager den med hjem.

Hvis den nye hund ikke kan enes med de andre hunde på internatet, duer den måske heller ikke med din eksisterende hund, eller med andre hunde i nabolaget.

6. Hundens helbred - vaccinationer og ormekur

Vær opmærksom på hundens helbred. Få styr på vaccinationer; hvilke har den allerede fået og hvilke mangler den. Sørg for at din nye hund er sund og rask, og vær sikker på hvordan du opretholder dens sundhed.

Det er også en god idé at give en ormekur til din nye hvalp, når den er 3 uger, 6 uger, 9 uger og igen i 12-ugers alderen, hvis det er nødvendigt.

Læs også: Alt du skal vide om hunde i løbetid

7. Tag hunden fra internatet med ud at gå en tur

Det bedste råd er at begrænse dit valg af hunde. Vælg to-tre stykker ud, og spørg om du kan få lov til at gå en kort tur med hundene. Du kan lære rigtig meget om den enkelte hunds energiniveau og personlighed, ved en kort gåtur på 10 minutters tid.

Forsøg derudover at tilbringe lidt alenetid med hunden, væk fra internatets larm og trængsel. Internatlivets stressfulde atmosfære kan sætte sig i hunden, og være medvirkende til frygt og aggressivitet. For at få et oprigtigt billede af hunden, kan du med fordel fjerne den fra de urolige omgivelser.

 

8. Sammenlign jeres energiniveau

Dette er en af de vigtigste ting at overveje, når man anskaffer sig en hund – også en hund fra et internat. Dit mål som en succesfuld hundeejer er, at finde en hund med et lavere eller det samme energiniveau, som det du og din familie kan tilbyde den.

9. Blandingsracer

Husk på at blandingsracehunde som oftest er en positiv ting. De bærer de gode egenskaber fra flere - eller alle - racerne i deres gen-mix. Det er også almindelig anerkendt, at blandingsracer generelt er sundere hunde. Risikoen for at gadekryds nedarver recessive gener fra avlshunde er reduceret, fordi hundens gener stammer fra forskellige racer.

10.  Undgå myldretid på internatet

I weekender og på eftermiddage er der altid større chance for, at der er flere mennesker på internaterne. Mange mennesker kan ophidse, forvirre eller irritere hundene. Tag hellere ud på internatet en hverdag eller en formiddag, så du kan tilbringe så meget tid med hunden som du har brug for, for at sikre dig at den hund du overvejer, passer perfekt sammen med dig.

Hvis du har mulighed for det, så besøg hunden over flere omgange på forskellige tidspunkter af dagen. På den måde kan du afgøre om der er markante variationer i hundens adfærd.

Det kræver meget forberedelse og spandevis af tålmodighed – men hvis du gør dit forarbejde ordentligt, kan det være den bedste beslutning i dit liv. Vælg ikke internathundene fra på grund af det ekstra arbejde, det kræver. Du kan få en alletiders familiehund, bedsteven og en evig taknemmelig hund fra et internat. 

Kilde: Cesarsway.com, Danske-dyreinternater.dk

18. oktober 2016 Amanda Vejle
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...