10 sygdomme alle hundeejere burde være opmærksomme på

Kan du se på din hund, når den er syg? Det er ikke altid lige til at spotte. Derfor har vi samlet 10 af de mest normale og typiske årsager til, at hunde bliver syge. Kender du dem alle?


Hunde og sygdomme

Hunde kan sagtens blive syge, ligesom mennesker kan. Der kan være mange forskellige grunde til, at hunde kan blive syge.

Det er dog relativt sjældent at en hund, der har et trygt hjem og bliver behandlet godt, går hen og bliver syg – men der kan dog alligevel godt være nogle helbredsproblemer at tage højde for.

Forebyg sygdom hos din hund

Forebyg sygdom hos din hund for at undgå at fremprovokere følgende helbredsproblemer. Jævnlige besøg hos dyrlægen, ligesom et almindeligt sundhedstjek for mennesker, kan også hjælpe dig med at opdage problemerne, før de opstår.

Derudover bør du også altid holde øje med din hund og ændringer i dens adfærd, der kan være tegn på sygdom eller ubehag. Mange forskellige ting kan have indflydelse på hundens adfærd, og vi har her forsøgt at samle nogle af de mest almindelige og typiske årsager til sygdom hos en hund.

Hvilke sygdomme rammer hunde?

1. Hudsygdomme hos hunde

Mange hunde oplever forskellige hudsygdomme. Hvis din hund klør og kradser sig meget, kan det være tegn på en af disse hudsygdomme. Symptomer på en hudsygdom kan også være en meget rød og irriteret hud, en skællende hud eller noget, der udseendesmæssigt, ikke ser helt normalt ud.

Der er mange forskellige grunde til, at hunde kan få problemer med huden. Det kan eksempelvis være grundet allergi eller parasitter. Hvis din hund konstant klør eller tygger på sig selv, eller hvis du opfanger nogle uregelmæssigheder i huden, bør du søge konsultation ved dyrlægen, inden det udvikler sig til noget mere alvorligt.

Heldigvis kan du selv være i stand til at foretage visse ændringer i din hunds miljø, livsstil og rutinemæssige pleje, for at hjælpe med at kontrollere kløen inden det bliver værre. Nogle af de forskellige årsager til kløe kan eksempelvis være:

  • Lopper og flåter på hunde
  • Allergi hos hunde
  • Hudinfektion hos hunde

Lopper og flåter er den hyppigste årsag til kløen hos hunde. Du kan læse om lopper og flåter her.

Allergi hos hunde

En anden ting, der ofte kan forårsage kløe hos din hund, kan være allergi. Hunde kan være lige så allergiske overfor ting, som mennesker kan. Husstøvmider, skæl (kat, mennesker, osv.), pollen, græs, svampesporer og mange andre ting. Mange hunde kan desuden også have sæsonbetonet allergi.

Hunde kan også sagtens være allergiske overfor madvarer og nogle ingredienser i hundemad, som eksempelvis kylling, oksekød og forskellige former for kerner. Nogle hunde oplever milde reaktioner på forskellige allergener og reagerer godt på eventuelle behandlinger.

Andre hunde kan lide af en mere alvorlig allergisk tilstand kaldet hunde-atopisk-dermatitis og kan kræve en mere intensiv behandlingsform. Derudover kan det være en fordel at få din dyrlæge til at udføre en allergitest, for at afgøre kilden til din hunds allergi.

Hudinfektion hos hunde

Allergier, der får hunden til at klø og kradse, kan føre til andre lidelser. Det kan blandt andet forårsage betændelse, der hurtigt kan udvikle sig til sekundære infektioner. Specielt bakterie- og gærinfektioner kan risikere at opstå. Irritation og infektion kan forekomme på huden omkring fødder, i ørerne og endda i og omkring øjnene.

Når en hund først har fået problemer med hudinfektioner, har hunden ofte behov for medicinske behandlinger såsom antibiotika, antifungale midler, lokal behandling, medicinsk shampoo eller andet. Afhængig af sværhedsgraden af hudens infektion, kan det tage lang tid for hunden at komme sig.

Det er derfor vigtigt at kommunikere med dyrlægen om hundens helbred. Hvis det er muligt, så besøg din dyrlæge i de tidlige stadier af kløen, før hunden bliver alvorligt påvirket.

Læs også: 6 tegn på, at din hund ikke har det godt

Tilbage

2. Øreinfektion og øregangsbetændelse hos hunde

Øreinfektioner kan klø afsindigt meget, og kan være smertefuldt for hunden. Hvis en hund med øreinfektioner ikke får det behandlet, kan det lede til seriøse problemer og permanent skade.

Øreinfektioner ses i mange tilfælde på de samme hunde, der lider af hudproblemer. Det kan ofte være relateret til allergi. Hvis du vil hjælpe din hund og forebygge infektioner i ørene, kan du med fordel rense ører på din hund jævnligt.

Årsager til øreinfektion hos hunde

Indersiden af en hunds ører begynder med en lodret kanal. Kanalen tager en drejning og bliver til en vandret kanal. Herefter kommer trommehinden efterfulgt af mellemøret og det indre øre.

Øreinfektioner hos hunde starter ofte i den ydre øregang, som omfatter både den lodrette og vandrette kanal. Det er her, der bliver produceret olie og ørevoks. Hvis der opstår en overdreven mængde af ørevoks blandet med hår og snavs, danner dette den perfekte grobund for bakterier.

Tegn på øreinfektion hos hunde

Hunde med betændelse i øregangen kan have en eller flere af følgende symptomer:

  • Hunden ryster ofte med hovedet
  • Hunden kradser på ørerne
  • Lugt fra ørerne
  • Overskydende rester i ørevoks eller udledning fra ørerne
  • Røde, irriterede ører (til tider smertefulde)
  • Skorper og/eller hårtab omkring ørerne (fra ridser)
  • Hunden lægger ofte hovedet på skrå eller “tilter” hovedet

Hunde, der har meget hår i ørene, er mere tilbøjelige til at have problemer med øreinfektioner end andre.

Læs om hunderacen: Corgi


Tilbage

3. Urinvejsinfektion hos hunde

En anden ting, der er en relativt almindelig helbredsgene hos hunde, er urinvejsinfektioner. Hvis en hund har en urinvejsinfektion, kan den have svært ved at holde på vandet og derfor tisse ufrivilligt indendørs. Mange opdager det først for sent og skylder det på dårlig opdragelse, men det er ikke altid tilfældet.

Hvad er en urinvejsinfektion hos en hund?

Din hunds urinveje består af nyrerne, urinlederne, blæren og urinrøret. Urinen bliver produceret i nyrerne, som derefter ledes gennem små rør, dette er urinlederne, der fører til blæren. Urinrøret er det lille rør, der tillader urinen at forlade blæren og kroppen. En urinvejsinfektion er en bakteriel infektion i et eller flere af disse områder af urinvejene.

Symptomer på at hunden har en urinvejsinfektion

Ikke alle hunde med urinvejsinfektioner vil vise tegn på sygdom, men der er mange ting, der kan indikere at din hund har en infektion. De fleste hunde vil vise en eller flere af følgende symptomer:

  • Øget tørst
  • Hyppig vandladning hos hunden
  • Upassende vandladning
  • Tisser små mængder ad gangen
  • Inkontinens
  • Blod i urinen
  • Urin med stærk lugt
  • Mørk eller uklar urin
  • Smertefuld vandladning hos hunden
  • At hunden slikker kønsorganer mere end normalt
  • Mistet appetiten
  • Ekstra meget sløvhed hos hunden

Ting der kan være skyld i urinvejsinfektion hos hunde

Urinrøret fører ud af kroppen til kønsorganerne. Dette område er ofte udsat for mange bakterier, der til tider kan finde vej op gennem urinrøret og ind i blæren. I de fleste tilfælde kan kroppens normale forsvar forhindre en infektion i at opstå, men nogle hunde er mere tilbøjelige til at udvikle urinvejsinfektioner end andre.

Hvis du har mistanke om en urinvejsinfektion hos din hund, bør du overveje at søge hjælp hos dyrlægen, så han kan tjekke urinen for bakterier.

Læs om hunderacen: Bomuldshund

Tilbage

4. Opkast

Der er rigtig mange grunde til, at en hund kan være plaget af opkast. Ligesom mennesker kan en hund kaste op på grund af noget, den har spist eller andet, for kroppen, uigenkendeligt materiale, der har brug for at komme op igen.

Du behøver derfor ikke at ringe efter dyrlægen med det samme, hvis det skulle ske, at din hund kaster op. Analysér situationen og se tiden an. Hvis det ser ud til, at din hund bliver ved med at være sløv, eller at opkasten ikke går i sig selv igen, bør du søge lægehjælp.

Vedvarende opkast kan være et tegn på forgiftning, forstoppelse eller andre alvorlige sygdomme.

Hvad skal du gøre, hvis din hund kaster op?

Først kan det være en god idé at kigge på konsistensen af opkastet. Er det mad? Galde? Slim? Skummende hvide ting? Vand? Er der blod? Er der stykker legetøj, tøj eller andet uspiseligt materiale? Notér dette ned.

Efter din hund har kastet op, er det normalt bedst at holde lidt igen med mad i et par timer og observere hunden. Hvis sløvhed, diarré eller andre tegn på sygdom ledsager opkastningen, bør du også notere dig dette. Du skal notere dig dette, da det ofte er spørgsmål, dyrlægen stiller, når du ringer angående din hund.

Hvis din hund kun kaster op én gang og virker helt normal, kan du sikkert genoptage din normale fodringsrutine startende med det næste måltid.

Hvornår skal du kontakte dyrlægen?

Hvis nogen af følgende omstændigheder gælder sammen med opkastningen, bør du straks kontakte din dyrlæge:

  • Opkastning, der ofte gentages flere timer i træk
  • Du har mistanke om, at din hund har indtaget noget giftigt
  • Din hund udviser ekstrem sløvhed eller passivitet
  • Store mængder blod ses i opkastningen
  • Din hund er på medicin, der kan forårsage opkastningen (Stop med at give medicinen og kontakt din dyrlæge)
  • Du har mistanke om, at din hund har indtaget et fremmedlegeme såsom et stykke legetøj eller tøj
  • Din hunds mave har et meget oppustet udseende
  • Din hunds tandkød er blegt, hvidt, blåligt eller grå i farven
  • Din hund har problemer med vejrtrækning

Læs om hunderacen: Labrador retriever


Tilbage

5. Diarré og tynd mave hos hunde

En ting, der kan akkompagnere opkast, kan være diarré. Diarréen kan også forekomme alene. Grundene til diarré hos din hund, kan ofte være de samme som dem, der forårsagede opkasten.

Her gælder derfor også de samme forholdsregler som ved opkast. Et eller to tilfælde af diarré er ikke noget, du skal fare op over.

Nogle tilfælde af diarré er forbigående, hvorimod fortsat diarré kan føre til dehydrering og vægttab. Det kan også være et tegn på en anden sygdom. Det er vigtigt ikke at ignorere tegnene, når en hund er syg. Hunde skjuler ofte deres sygdomme så længe som muligt og opfører sig som om, intet er galt, når der i virkeligheden er noget mere alvorligt på færde.

Hvad skal jeg gøre, hvis min hund har diarré?

Hvis din hund oplever nogle af de følgende symptomer, bør du kontakte din dyrlæge:

  • Diarré der kommer gentagne gange i flere timer i træk
  • Du har mistanke om, at din hund har indtaget noget giftigt
  • Din hund viser ekstrem sløvhed eller passivitet
  • Har store mængder blod i afføringen
  • Helt sort afføring
  • Din hund er på medicin, der kan forårsage diarré (Stop med at give medicinen og kontakt din dyrlæge)
  • Du har mistanke om, at din hund har indtaget et fremmedlegeme, såsom et stykke legetøj eller tøj
  • Din hunds tandkød er blegt, hvidt, blåligt eller grå i farven
  • Du ser orme i afføringen (ikke en nødsituation, men der er behov en ormemiddel)
  • Diarré i mere end 24 timer

Læs om hunderacen: Fransk bulldog 


Tilbage

6. Parasitter hos hunde

Parasitter er svære at undgå i dyreverdenen. Der findes både ydre og indre parasitter. Ydre parasitter kan eksempelvis være lopper og flåter, hvor indre parasitter kan være hjerteorme og indvoldsorme.

Heldigvis er der metoder, der kan forebygge parasitter hos kæledyr. Forebyggelsesmetoderne kan være indsprøjtninger, dryp medicin i nakken eller piller. Det varierer fra parasit til parasit, og det afhænger af, hvad der er behov for i netop dit kæledyrs situation.

Som regel skal hunden medicineres en gang om måneden for at holde parasitterne væk. Der findes mange steder, du kan læse om de forskellige parasitter og behandlingsmetoder. Hvis du er i tvivl så tag en snak med din dyrlæge, og få den rette medicin til din hund.

Lopper og flåter

En loppe kan forårsage en række problemer for din hund, herunder loppe-allergisk-kontakteksem, anæmi og bændelorminfektion. Et alvorligt loppeangreb kan være besværligt at håndtere. Den bedste løsning er at holde din hund på loppeforebyggelse, især i varmere måneder.

Det er desuden også vigtigt at tjekke sin hun for flåter. Mens nogle kemiske produkter kan forhindre flåter i at sætte sig fast, er det alligevel vigtigt at tjekke din hund regelmæssigt.

Læs om hunderacen: Bichon havanais

Hjerteorm hos hunde

Hjerteorm er blandt de farligste parasitter, der påvirker hunde. Hunde bliver inficeret af hjerteorm gennem myg. Når først larverne er inde i hunden, vandrer de til hundens hjerte og lunger, hvor de modnes og udvikler sig.

Infektion af hjerteorm er en alvorlig tilstand hos hunde, der kan have dødelige konsekvenser, hvis ubehandlet. Behandlingen af en hund, der er inficeret med en fuldvoksen hjerteorm, kan være meget risikabelt. Den bedste fremgangsmåde for at forhindre, at din hund bliver inficeret med hjerteorm, er forebyggelse ved hjælp af vaccination og medicin.

Hvad er symptomerne på hjerteorm?

  • Hoste
  • Nedsat appetit
  • Vægttab
  • Nedsat udholdenhed
  • Hurtig vejrtrækning
  • Evt. opkastninger

Tarmparasitter hos hunde

Der er en række af tarmparasitter, din hund kan samle op fra sine omgivelser. De “fire store” er spolorme, hageorm, piskeorm og bændelorm.

Bændelorm kommer fra lopper, men de tre andre er typisk indgået efter kontakt med forurenet jord. Tarmparasitter forårsage en række symptomer, hvoraf de fleste er ubehageligt for din hund. Nogle af disse tarmparasitter kan påvirke mennesker også.

Symptomer på orm i hund

Hunden kan være inficeret med orm, uden at udvise særlige symptomer herom. De fleste orme kan ikke ses i afføringen, og æggene kan ikke ses af det blotte øje. Symptomer på tarmparasitter kan eksempelvis være opkastning, diarré, bugsmerter, tør og livløs pels, hoste, afmagringe eller sløvhed.

Læs også: Allergivenlige hunde – Myter og virkelighed 

Tilbage

7. Tandproblemer og paradentose hos hunde

Tandsygdomme- og irritationer, mere præcist kendt som paradentose, er et alvorligt og ofte overset sundhedsproblem hos hunde. Faktisk er det ikke normalt hos hunde at have dårlig ånde. Hvis din hund har utrolig dårlig ånde, er det tegn på, at der er noget galt.

Plak og tandsten i din hunds mund, kan være et godt grosted for farlige bakterier, der forårsager skader på tænder og tandkød.

Konsekvenserne ved paradentose hos hunde

Som paradentosen skrider frem vil din hund også opleve værre og værre smerte i munden. Hunde kan blive meget tilbageholdende eller ude af stand til at tygge mad og godbidder. De kan også miste interessen for tygge-legetøj.

Ofte vil hunde også begynde at savle mere end normalt. Spyttet kan endda have et blodrødt farveskær. Ved nærmere eftersyn af tænderne, vil du eller din dyrlæge kunne mærke og se tandkødsbetændelse. Som sygdommen skrider frem, vil hundens tænder i sidste ende blive løse.

Hvis dette ikke holdes nede, kan bakterierne i værste tilfælde sprede sig til blodbanerne og fører til andre alvorlige problemer i kroppen. Dette kan eksempelvis være hjertesygdomme og nyresvigt. Nøglen til at beskytte din hund mod dette, er at forebygge dårlig mundhygiejne.

Hvordan undgår jeg tandproblemer hos min hund?

Du kan eksempelvis børste tænder på din hund, praktisere tyggestave og tygge legetøj. Der findes tandbørster specielt udviklet til hunde, hvilket er en rigtig god metode til at opretholde hygiejnen i din hunds mund.

Et grundigt tjek ved dyrlægen er heller ikke nogen helt dum idé. Specielt ikke, hvis din hund har tendens til dårlig ånde og irritationer i munden.

Læs også: Derfor skal du stoppe med at lade din hund slikke dig i hovedet


Tilbage

8. Overvægt og fedme

Dette er en af de hurtigst voksende årsager til dødsfald blandt hunde. Hvis din hund vejer for meget, så er det noget, der skal tages meget alvorligt.

Overvægt hos hunde er farligt, fordi det kan føre til andre alvorlige helbredsmæssige problemer, sygdomme og lidelser som:

  • Hjertekarsygdomme
  • Diabetes
  • Forhøjet blodtryk
  • Ortopædiske skader (såsom brud på korsbånd eller ledskred i knæskallerne)
  • Slidgigt
  • åndedrætsbesvær
  • Forskellige former for kræft

Hvordan ved jeg, om min hund er overvægtig?

Der er nogle enkelte ting, du kan gøre for afgøre, om din hund er overvægtig:

  1. Hvis du kører dine hænder langs din hunds brystkasse, bør du være i stand til at mærke ribbenene er omfattet af et tyndt lag fedt. Hvis du ikke kan mærke ribbenene, er det et tegn på en overvægtig hund.

  2. Hvis du ser på din hund fra siden, skal du være i stand til at se en optrukken bug på maven. En overvægtig hund vil have meget lidt eller ingen optrukken bug.

  3. Hvis du kigger på din hund ovenfra, bør der være en moderat indsnævring i taljen lige forbi brystkassen. En lige eller udbulet linje fra brystkassen til hofterne, indikerer en overvægtig hund.

Beskyt din hund mod sygdom, og sørg for, at den får nok motion og den rette mængde kost.

Læs også: Nej, et menneskeår svarer IKKE til syv hundeår – ved du hvor gammel din hund er?


Tilbage

9. Gigt hos hunde

Gigt er defineret som betændelse i et eller flere led i kroppen. Hos hunde er den mest almindelige form for gigt slidgigt, også kaldet degenerativ ledsygdom. Slidgigt forekommer oftest hos ældre hunde, selvom det også kan være forårsaget af gamle skader.

Den gode nyhed er, at det typisk kan kontrolleres. Hvis du har mistanke om din hund har slidgigt, så tal med din dyrlæge om mulighederne herom.

Hvordan ved jeg om min hund har gigt?

Ledgigtsymptomer hos hunde varierer meget. Faktisk er mange hundeejere ikke engang klar over, at deres hunde har gigt, indtil det bliver meget alvorligt.

Husk, at hunde har en tendens til at skjule deres ubehag som en del af deres overlevelsesinstinkt. Følgende er de mest almindelige symptomer på gigt hos hunde:

  • Hvis din hund er halt eller har en unormal gang
  • Stivhed, især efter at være vågnet op
  • Modvilje mod at gå op ad trappen, løbe eller hoppe
  • Besvær at hoppe ind i bil eller på møbler
  • Besvær ved at sidde eller stå
  • Nedsat interesse i gåture, spil eller deltagelse i andre former for motion
  • Mindre social
  • At slikke på et specifikt område, hvor leddene samles
  • Følsomhed og ømhed når leddene er rørt
  • Ændringer i adfærd og/eller holdning
  • Problemer med rastløshed
  • At hunden sover mere end normalt
  • Knirken eller knasende lyd fra leddene, når de flyttes (dyrlægen kan hurtigt afgøre det ved en undersøgelse)

Læs også: Når det er tid til at aflive din hund


Tilbage

10. Forgiftning af hunde

Hunde er nysgerrige væsener. Derfor kommer det ikke som nogen overraskelse, at de er modtagelige i forhold til forgiftning. De giftige stoffer kommer i mange former, der ofte (men ikke altid) kan spises. Nøglen er forebyggelse. Gør dit bedste for at fjerne alle kilder til forgiftning af din hund.

Hvad skal jeg gøre, hvis min hund er blevet forgiftet?

Hvis din hund er blevet forgiftet, bør du kontakte din dyrlæge omgående, så situationen kan komme under kontrol.

Vi har samlet en masse information om netop dette i 3 artikler her under. Læs både om hvilke planter, der er giftige for din hund, hvilke madvarer du skal styre uden om, og hvorfor julen ikke altid går som planlagt for mange hunde.

Læs: Disse planter er giftige for din hund 

Læs: Menneskemad kan forgifte hunde – lær det nu!

Læs: Julegodter er livsfarlige for din hund

Sæt dig ind i hvilke ting, du skal være opmærksom på, når det kommer til din hund. Som hundens værge fortjener den, at du tager dig godt af den og sætter dig ind i dens helbred.

Tilbage

Kilde: dogs.about.com 

Mest læste artikler