Beaglen - en af de 10 børnevenlige hunde.
Beaglen - en af de 10 børnevenlige hunde. Foto: iStock

Familiehund: 10 små hunde, der er perfekte til børnefamilier

Det er dejligt at have hund i familien, men hvilken skal man vælge? Her er 10 små hunderacer, der er gode til børnefamilier.

Af: Sarah Lyster Nielsen, 1. januar 2020

10 hunde, der er gode til børnefamilier

Når man skal have ny hund som familie, så gælder det om at vælge én, der har det rigtige temperament til familielivet og især til børnene, så det bliver et godt match. Der kan være flere ting, der vurderes som vigtige af den enkelte familie, når de leder efter en børnevenlig hunde. Man kan f.eks. lede efter

  • Små hunderacer, der ikke fælder
  • Små hunde, der ikke gør
  • Små og rolige hunderacer

Hunde i samme hunderace kan have forskellig personlighed. Prægningen fra deres ejere spiller også ind. Derfor kan hunde fra alle racer udvikle sig til storgøende dyr. Det, man kan sige, om små hunderacer er, at de generelt ikke gøer og glammer lige så skræmmende, som store vagthunde undertiden kan gøre. 

Når det drejer sig om familieunde er det også vigtigt at overveje, om I som familie kan tilbyde hunden de rette omstændigheder, således at hunden bliver korrekt stimuleret og passet og derved får mulighed for at udfolde dens børnevenlige træk.  

Hvis I har brug for lidt inspiration til at vælge jeres nye familiemedlem, er her 10 små racer, som er perfekte til hundeglade familier.

De 10 bedste familiehunde

1. Mops - den snorkende familiehund
2. Beagle - perfekt til den aktive familie
3. Bichon havanais - den allergivenlige hund
4. Shetland sheepdog - god til træning
5. Boston terrier - fremavlet som ledsagerhund
6. Yorkshire terrier - den rejsevenlige hund
7. Cavalier King Charles spaniel
8. Pembroke Welsh corgi - den lavbenede hyrdehund
9. Keeshond - dygtig til agility
10. Cocker spaniel - knytter tætte bånd til børn

1. Mops - den snorkende familiehund

Mopsen er en sjov, kærlig hund med en social personlighed, der gør den til en god familiehund. Den lille mops er lidt doven og kræver ikke megen motion i forhold til andre hunde.

Pelsen på en mops er også særdeles behagelig og blød at ae for små børn. Den lille charmerende hund med aner tilbage i Kina er i øvrigt fremavlet til at være en selskabshund, så der gemmer sig ikke en glubsk jagthund i dens gener.

En mops har det med at give mærkelige lyde fra sig og snorke, når den sover. Det er sødt at lytte til for både børn og voksne. De hyggelige lyde skyldes dog en medfødt defekt, som er opstået som et biprodukt ved avlsarbejdet. Det er ting, som det også er værd at indtænke, hvis man vælger en mops.

Læs mere om Mopsens historie og den særlige karaktertræk her 

Tilbage

2. Beagle - perfekt til den aktive familie

Beaglen er lille til medium i størrelsen, og den er oprindeligt blevet avlet til at være en jagthund, hvilket den stadig er god til den dag i dag. De er blide hunde med et godt temperament, og de er kendt for ikke at være gode vagthunde, da de er meget åbne og sociale. Beaglen kræver relativt meget motion, og er dermed perfekt til en aktiv familie med børn. 

Tilbage

3. Bichon havanais - den allergivenlige hund

Den lille, silkebløde hund er en god familiehund med et kærligt temperament, og den er nem at træne. Sidst, men ikke mindst, er Bichon havanais allergivenlig, da den så at sige ikke fælder. Så er der allergi i familien, er den et godt bud på en lille hund.

Læs også: Alt om bomuldshunden - den gamle pirathund med den allergivenlige pels 

Tilbage

4. Shetland sheepdog - god til træning

Shetland Sheepdog eller Sheltien, som den også kaldes, er god til de aktive familier. Den er energisk, og den skal gerne trænes, da den trives bedst med at blive udfordret fysisk og mentalt. Sheltien giver mindelser om den mere langhårede Collie. Shetland sheepdog stammer i øvrigt, som navnet antyder, fra Shetlandsøerne.

Læs også: Valg af hunderace - her er de ti mest populære hunderacer i Danmark

Tilbage

5. Boston terrier - fremavlet som ledsagerhund

Boston terrieren er en social og lidt fjollet hund, der er perfekte ledsagerhunde - det er dét, de er fremavlet til, og de er rigtigt gode til børnefamilier.

Tilbage

6. Yorkshire terrier - den rejsevenlige hund

Yorkshire terrieren er en lille hund med stor personlighed, som er helt perfekt, hvis du og din familie er glade for at rejse meget. Den er nemlig let at passe ind i de forskellige rejserygsække og -tasker, som findes til hunde.

Den lille hunderace virker desuden ikke så skræmmende på børn, der undertiden kan have haft dårlige oplevelser med store hunde. Tag dog ikke fejl - Yorkshire terrieren kan sagtens bjæffe autoritivt og dermed holde vagt om sin familie.

Tilbage

7. Cavalier King Charles spaniel

Denne lille "spaniel" er en blid hund, der er meget kærlig mod både familie og fremmede. De er små men hårdføre, og de tilpasser sig nemt til forskellige miljøer og situationer. 

Tilbage

8. Pembroke Welsh corgi - den lavbenede hyrdehund

Corgien er en venlig hund, der godt kan lide at have noget at lave. Den er oprindeligt en hyrdehund, og den er rigtig god til en familie, der bor på en gård eller lignende, hvor den kan få rigeligt med fysisk og mental stimulation. 

Læs også: De 10 mest populære katteracer i Danmark

Tilbage

9. Keeshond - dygtig til agility 

Keeshonden er en medium størrelse spidshund, som er meget intelligent og ivrig efter at behage. De er meget kærlige over for familien og er rigtigt gode til børn, og samtidigt er de også dygtige til lydighedstræning, agility og lignende.

Tilbage

10. Cocker spaniel - knytter tætte bånd til børn

Både den amerikanske og engelske Cocker spaniel er jagthunde, der samtidigt udgør en god familiehund.

En Cocker spaniel er ikke en decideret lille hunderace, men den har flere af de karaktertræk og de fordele, der kendetegner små hunderacer. Dels fylder den ikke for meget, og dels er den livlig og aktiv. Samtidig er Cocker spaniels både intelligente og meget kærlige over for deres familier, som de knytter tætte bånd til. Kort sagt er Cocker Spaniel en glimrende og børnevenlig familiehund.  

Tilbage

Kilder: iheartdogs.com, sheknows.com

1. januar 2020 Sarah Lyster Nielsen
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...