Foto: Istock

10 hyppige pote-problemer du skal holde øje med hos din hund

Pas godt på fødderne – de skal bære dig hele livet. Nøjagtig det samme kan man sige om de firbenedes poter. Men hvad skal du gøre for at sikre sig, at din hund har sunde poter? Og hvilke problemer skal du holde øje med?

Af: Kathrine My Poulsen, 9. december 2016

Sund pleje, sund hund

Du køber det bedste foder, sørger for masser af motion, børster, vasker og plejer pelsen på din hund. Men har du nogensinde tænkt på, at et par hundepoter er mindst lige så vigtige at holde fine og sunde for hundens helbred?

Vintersalt, bakterier og varm asfalt kan alt sammen være en udfordring for et sæt hundepoter. Læs her, hvordan du passer bedst på din hunds poter. 

1. Svampeinfektioner

Det er ganske normalt for svampe-organismer at leve på din hunds poter – og almindeligvis ikke noget, du skal være urolig for. Der kan dog godt opstå infektioner, som kan få konsekvenser for din hund.

Vær derfor opmærksom på om din hund slikker overdrevet på sine poter, og hold øje med om poterne bliver røde og kløende. Det kan være symptomer på en svampeinfektion, som kræver en tur til dyrelægen.

2. Bakterieinfektioner

Ligesom svampe-organismer er bakterier også ganske normale på et sundt sæt hundeporter. Har din hund andre sundhedsproblemer kan bakterieorganismerne dog formere sig til i et uhensigtsmæssig omfang, som kræver behandling med antibiotika eller antibakterielle midler. Også her er det røde poter, som kløer, hæver og irriterer, du skal holde øje med hos din hund.   

3. Indgroede tånegle

Din hunds negle skal helst slides ned naturligt på løbeturen i naturen eller trimmes ordentligt med en negleklipper. Gøres det ikke kan resultatet være nedgroede negle, der kan være urimelig smertefuldt for hunden. I værste tilfælde kan en operation være nødvendig.

 4. Afrevet tånegl

En afrevet tånegl kan forekomme for enhver hund. Hvis ikke neglen helt er afrevet, skal den trækkes af og tages med en tur til dyrelægen, som kan stoppe en eventuel blødning og afhjælpe hundens smerter.

5. Forbrændinger

En sommervarm asfalt kan sagtens være skyld i forbrændinger på en hunds poter – og ligesom hos mennesker skal sådanne skader behandles med det samme. Det kan være hensigtsmæssigt at forbinde poterne for at undgå bakterieinfektioner. Desuden er smertebehandling og antibiotika ofte en nødvendighed.

Læs også: Hvornår det asfalten FOR varm for din hund?

6. Frostbid

For et frostbid gælder nøjagtig det samme som ved en forbrænding. Et isunderlag kan være skyld i forbrændings-lignende skader på et par sensitive hundepoter, og så er forbinding, smerte og antibakteriel behandling en god ide.   

7. Vintersaltning

I vinterhalvåret er saltning nødvendigt for os mennesker og vores transportmidler. Desværre kan salt være problematisk for vores firbenede venner – især, hvis hundepoterne er dækket med salt, når de kommer i kontakt med sne- og isunderlag. Det er derfor en god ide at børste poterne rene for saltlag, inden du slipper hunden løs i snedyngerne.

8. Flåter

Det er ikke usædvanligt at finde flåter mellem neglene på en hund. De små dyr kan være bærere af sygdomme, som eksempelvis Borrelia – og det er derfor en god ide, at vaccinere med Trilyme, der beskytter hunden imod alle de typer Borrelia, vi har i Europa.

Har en flåt bidt sig fast, skal den helst fjernes hurtigst muligt, enten med en flåttang eller en pincet. Sørg for, at få hele dyrets hoved med. En dyrlæge kan sagtens hjælpe med det lille indgreb, hvis du ikke selv har håndelaget.

9. Skabmideinfektion

Skab er en rovmide, der smitter hunden fra inficerede ræve – eller i sjældne tilfælde fra hund til hund. Et mideangreb vil ofte udmønte sig i en voldsom kløe og der kan opstå betændelse i huden på poterne.

Det er nødvendigt, at få en dyrlæge til at stille diagnosen ud fra symptomer og eventuel blodprøve. At dræbe miderne og behandle de skader, de har forsaget kan dyrlægen også hjælpe med. 

10. Behårede poter

Som på resten af hundekroppen skal pelsen omkring poterne også passes og plejes. Hvis din hund har for meget eller for langt hår på fødderne kan skidt, tårne og splinter fange sig i pelsen, som kan være svære at fjerne.

Hunde kan også få problemer med indgroede hår, som kan resultere i små bylder, der kan være irriterende og smertefulde for din hund. Det er derfor en god ide, at sørge for velplejede og velfriserede hundepoter.

Kilde: petmd.com

9. december 2016 Kathrine My Poulsen
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...