Trække tov med hunde - en af ti sjove lege med menneskets bedste legekammerat.
Trække tov med hunde - en af ti sjove lege med menneskets bedste legekammerat. Foto: iStock

10 enkle måder at holde din hund beskæftiget indendørs

Du kan ikke kaste med pind eller frisbee indendørs, men så er der heldigvis så meget andet, du kan lege med din hund. Her er 10 enkle og stimulerende hundelege, du nemt kan sætte i gang derhjemme.

Af: Mikkel Hede, 4. januar 2017

10 enkle hundelege

Det regner og det er koldt udenfor. Eller ingen i familien har mulighed for at gå ud med jeres legesyge hund. Og der ligger Fido og kigger på dig med bedende øjne... Hvad gør du?

Her er 10 enkle hundelege, som din hund vil elske dig for at lege med den.  

1. Leg skjul med hunden 

Denne leg er et sikkert hit. Du skal dog gøre dig ekstra umage, for hunde er verdensmestre i at lege skjul. Start med at aflede hundens opmærksomhed eller giv den ordre til at sætte sig og blive siddende.

Find derefter et genialt gemmested et andet sted i huset. Kald på hunden. Måske ved den ikke, at den leger skjul, mens dens gensynsglæde vil være stor og hjertevarmende for jer begge. 

2. Bægerspillet

Dette er det samme nummer, som man kan se hustlerne spille på overfyldte gågader i sommertiden. Det er ikke hunde eller katte, de spiller med ved de lejligheder. Det er der gode grunde til. Så ville de nemlig hurtigt blive blanket af. Se bare på denne video, hvor ferm huskatten er til at spotte godbidden i én af de tre kopper. Din hund vil sikkert hurtigt kunne oplæres til ikke at stå tilbage for sådan en kat.

3. Tovtrækning med din hund

Dette er en klassiker. Find et solidt tov, der er tilstrækkeligt langt til, at du ikke kommer i berøring med din hunds tænder. Den adfærd, som din hund viser, kan godt skræmme nogen. Der har også tidligere været en vis skepsis hos hundetrænere over for denne leg. Frygten har været, at det kan gøre hunden for vild og aggresiv.

Hvis du lærer din hund en start og en stop kommando, vil det dog næppe være noget problem. Legen baserer sig naturlig hundeadfærd og er desuden god træning for din hunds imponerende stærke nakkemuskler.

Legen går i al sin enkelhed ud på at trække tov med din hund, hvor den har tovet mellem sine hænder, og du har fat i den anden ende med dine hænder. Sørg dog for at undgå at trække tovet opad. Det ville kunne skade din hund. 

4. Giv hundens legetøj navne

Leg sammen med din hund med et bestemt stykke legetøj. Giv legetøjet et navn. Sig navnet og lad hunden finde legetøjet. Giv hunden rigeligt med ros, når den løser opgaven. Efter et stykke tid kan du gå over til at gemme legetøjet sammen med hundens øvrige legesager. Når hunden har lært at løse den opgave, kan du prøve med to stykker legetøj med hvert sit navn. 

5. Lær din hund nye kommandoer

Din hund kan sikkert allerede et par kommandoer. En almindelig begavet hund har dog som bekendt mulighed for at mestre langt flere kommandoer end kun et par stykker. Prøv derfor med at udvide hundens ordforråd. Du kan starte med fem af de grundlæggende kommandoer i enhver hunds Emma Gad: Dæk, Sit, Kom, Bliv, Læg den og Stop. Kan hunden allerede disse kommandoer, er der mange andre, du kan bygge oven på med. 

6. Lav klikkertræning med din hund

Anskaf dig en klikker. Den holder du i hånden, når du leger/arbejder med hunden. Lær hunden at forbinde lyden fra klikkeren med belønning ved at give den en godbid, hver gang den løser en opgave.

Senere vil du kunne bruge klikkeren uden godbid, men stadig med ros og påskønnelse fra dig som hundetræner. Sæt dig grundigt ind i, hvordan klikkeren anvendes. Det kan du f.eks. gøre hos Dyrenes Beskyttelse her. Din hund vil meget hurtigt komme til at elske den aktivitet, fordi den er forbundet med så meget positivitet.

7. Lav en indendørs agility bane

Brug fantasien og lav en snedig agility bane, som din hund har mulighed for at snørkle sig igennem. Få den til at springe over nogle håndklæder, kravle under et sofabord, holde kort pause på et tæppe - osv.

8. Blæs sæbebobler for din hund

Hvis der er noget hunde - og børn - elsker, så er det sæbebobler. Mange hunde er i hvert fald vilde med at springe efter sæbeboblerne. Vær ikke bekymret for at bruge børnenes sæbebobler. De er næsten alle godkendt som en ikke-sundhedsskadelig væske. Hvis det ikke var tilfældet, ville de ikke kunne forhandles så let i legetøjsbutikkerne. 

9. Skab ny interesse om gammelt hundelegetøj

Hunde blive ligesom børn - og voksne - med tiden trætte af deres gamle legetøj. Derfor kan det være en god idé at rotere legesagerne.

Gem nogle af dem væk noget tid og tag dem derefter frem igen. Det vil skabe fornyet interesse fra hunden om legetøjet i forhold til, hvis det bare ligger i en bunke samme med alt det andet gennemgnaskede legetøj. Legetøjet kan stige yderligere i værdi i din hunds øjne, hvis du også viser interessere for det ved også at lege med det eller forsøge at vriste det fra hunden. 

10. Lav en playdate med en anden hund

Hvis din hund har mødt nogle andre hunde, den leger godt med, så er det - ligesom med børn - altid en god idé at arrangere en playdate. 

Finde flere idéer til hundelege her

4. januar 2017 Mikkel Hede
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...