Der er stor forskel på, hvordan kæledyrene reagerer på larmen nytårsaften - lær din hund eller kat at kende, så du kan tage dine forholdsregler.
Der er stor forskel på, hvordan kæledyrene reagerer på larmen nytårsaften - lær din hund eller kat at kende, så du kan tage dine forholdsregler. Foto: iStockphoto

Sådan får du hunden og katten godt igennem nytåret

Fyrværkeri og høje lyde er en uundgåelig del af nytårsaften de fleste steder. For kæledyr som hunde og katte kan det være en barsk aften at komme igennem, da de kan blive bange på grund af de larmende festligheder. Men du kan gøre dit til, at dyret ikke får en dårlig oplevelse.

Af: Maja Grønbæk & Nanna Danborg-Aamand, 11. oktober 2019

Gør hunden træt i løbet af dagen

Selvom mange dyr har tendens til at være bange og nervøse nytårsaften, kan det med en målrettet indsats i løbet af nytårsaftensdag godt lykkes at give dem en tålelig aften.

”Det handler om at gøre hunden træt og tilfreds, før det for alvor går løs med krudt og brag. Man kan gå en lang tur om formiddagen. Giv også hunden nogle udfordringer. Gem f.eks. godbidder, som den skal bruge sine sanser til at finde frem til. De mange oplevelser fra formiddagen gør hunden træt og mere afslappet til aftenen,” siger Jens Jokumsen, projektleder for familiedyr, Dyrenes Beskyttelse.

Din opførsel betyder meget

Når så bragene begynder, handler det om ikke at give hunden medynk. Virk glad og tal muntert til hunden, som om bragene hører helt naturligt til. Hunden betragter dig som sin leder, og hvis lederen virker nervøs, så føler hunden sig bekræftet i, at der er noget at frygte.

Katten må gerne gemme sig

Hvis din kat bruger en kattelem, så sørg for at katten er hjemme i huset og luk lemmen nytårsaften, så katten ikke forvilder sig ud. Sørg for, at din kat har en bakke med kattegrus, hvor den kan forrette sin nødtørft.

”Hvis katten ønsker at gemme sig i et mørkt skab eller under sengen, så lad den endelig ligge. Den bliver ikke mere tryg af, at du haler den ud - og det samme gælder hunden,” siger Jens Jokumsen.

9 tips til nytåret

1. Sørg for, at hunden får tilstrækkelig motion inden

I tiden op til nytårsaften og på selve dagen er det vigtigt, at hunden bliver aktiveret. Hav den i snor, da den kan løbe væk, hvis den bliver forskrækket af eksempelvis et højt brag. Leg desuden med hunden, og giv den forskellige små opgaver - eksempelvis i form af søgeøvelser, så den bliver mentalt træt. Dette trick kan også langt hen ad vejen bruges til katten – leg med den i løbet af dagen, så den bliver træt til om aftenen.

2. Tag aldrig hunden med ud

Når fyrværkeriet er på sit højeste, bør du holde hunden indendøre. Luft hunden tidligt på aftenen, inden skyderiet starter, og luft den først igen næste morgen.

3. Undgå selv at skyde fyrværkeri af

Undgå at affyre fyrværkeri af nær hjemmet, og hvis det er muligt, så aftal med naboerne, at de heller ikke gør det. Undlad at fyre bordbomber af.

4. Lad aldrig din hund være alene hjemme nytårsaften

Din hund bør aldrig efterlades alene hjemme nytåraften, ligesom du aldrig bør forlade hunden for at gå ud og se på fyrværkeriet. Du risikerer at få en hund, som både er angst for fyrværkeri og angst for at være alene hjemme.

5. Tag væk med hunden til et roligere sted

Hvis du har en forventning om, at der vil blive fyret meget fyrværkeri af, der hvor du bor, kan du tage et roligere sted hen med din hund – eller få hunden passet et roligt sted hos mennesker, som den kender.

6. Træk gardinerne for vinduet

Rul persiennerne ned i det rum, hvor hunden opholder sig under afskydning af fyrværkeri. Afspil eventuelt beroligende musik for hunden. Det gør den mindre opmærksom på lyde udefra. Dette råd kan også hjælpe mange katte igennem nytårsaften.

7. Tillad hunden at gemme sig

Søger hunden ly under dine ben eller under bordet, skal den have lov til det. Du kan eventuelt lave en lille hule til hunden i god tid inden nytårsaften, så den har mulighed for at vænne sig til den. Husk, at hunden skal have mulighed for at gå ind i og forlade hulen, som den har lyst.

8. Undgå at fare til vinduet

Forsøg ikke at virke spændt eller ophidset, når der bliver fyret fyrværkeri af. Optræd roligt og behersket. Hvis du selv er bange, vil hunden straks mærke det, hvorfor dens egen angst vil blive forstærket.

9. Hav halsbåndet og hundetegnet på plads

Det sidste, men ikke mindre vigtige, råd er at sikre sig, at halsbåndet og hundetegnet er på plads, så din hund kan finde vej hjem igen, hvis den løber væk af ren forskrækkelse.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

11. oktober 2019 Maja Grønbæk & Nanna Danborg-Aamand
Mere om Kæledyr

Stor efterspørgsel på kæledyr under coronakrisen

Dyrenes Beskyttelse har oplevet en øget efterspørgsel på at adoptere kæledyr, siden landet lukkede ned. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at være meget opmærksom, når man køber især hvalpe på internettet.

Ny undersøgelse viser at din kat kan blive smittet med corona

Opsigtsvækkende forsøg viser, at visse kæledyr kan blive smittet med Corona, mens andre ikke kan. Læs om dit kæledyr er i risiko her.

Dyreværnet tilbyder nødhjælp til COVID-19-ramtes kæledyr

Dyreværnet, der er en af Danmarks ældste dyreværnsforeninger, har netop vedtaget, at der etableres et beredskab, som skal yde nødhjælp til...

Kan dit kæledyr blive smittet med coronavirus?

Er du bekymret over, om dit kæledyr kan blive smittet med coronavirus? Læs med og find ud af, hvordan du skal forholde dig overfor dit kæledyr, hvis du bliver syg, og om coronavirussen kan overføres fra mennesker til dyr.

Lille Rex er den nye, bløde kælekaninsrace

Skal familen være et medlem rigere i form af en kanin? Så bør du overveje at anskaffe dig en superblød Lille Rex. Det er en ganske velegnet...

Pas på! Disse olier kan dræbe din kat

De dufter godt og anbefales som midler mod tæger og myg - men de kan være fatale for dit kæledyr. Se listen over de farlige olier her.

Pas på! Julen kan være farlig for dit kæledyr

Julemåneden er kommet med alt hvad der følger af julepynt og julegodter. Men meget af det pynt vi stiller frem i december, er til fare for vores kæledyr. Se, hvordan du passer bedst på din hund og kat i julemåneden her. 

Sådan får du hund og kat til at leve fredeligt sammen

Er du i tvivl om, hvorvidt du kan forene en hund og en kat under samme tag, eller har du opgivet at forene dine stridende kæledyr i venskab?...

Husk kæledyrspasset: Sådan får du din hund og kat sikkert med på...

Der er meget, du skal have styr på, inden du rejser på ferie. Medbringer du også dit kæledyr, er der endnu flere ting du skal have på plads...

Undgå, at din hund tager skade af vinterkulden

Forestil dig at sjoske rundt i snesjap og vejsalt i bare fødder ... Sådan kan vinter opleves for din hund. Bare fordi den har pels, er den ikke nødvendigvis bedre til at tackle livet udendørs, end du er.  

5 råd til hygiejnen som alle kæledyrsejere bør følge

Det kræver en høj standard i hygiejnen at have kæledyr. Her er 5 områder, hvor kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme, hvis de vil...

De 8 vigtigste ting på tjeklisten for nye ejere af kæledyr

Giv dit nye kæledyr en god start på samlivet med dig og din familie. Her er 8 ting, det er vigtigt at få styr på, inden dit nye kæledyr...

10 geniale måder at beskytte dit juletræ mod dine kæledyr

Vil du have et kæledyr eller et juletræ - det er nogle gange spørgsmålet. For katte, hunde og ræve ELSKER bare at gå til angreb på julepyntet. Her er 10 folk, der har fået nok, og som alle har fundet GENIALE måder at beskytte deres juletræ på.