Katten tænker også i hygiejne - på sin egen måde.
Katten tænker også i hygiejne - på sin egen måde. Foto: iStock

5 råd til hygiejnen som alle kæledyrsejere bør følge

Det kræver en høj standard i hygiejnen at have kæledyr. Her er 5 områder, hvor kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme, hvis de vil minimere sygdom og allergi forårsaget af kæledyr.

Af: Mikkel Hede, 3. maj 2017

Kæledyrshygiejne

Kæledyr er en velsignelse, men dyrene rydder ikke op efter sig selv, så kæledyr kræver en ekstra rengøringsindsats af deres mennesker. Det er klart for enhver.

Det er let at holde overfladen ren, men hvis du gerne vil nå til bunds med din rengøringsindsats, så er her 5 bud på, hvordan du kan nå et spadestik dybere med kæledyrshygiejnen.

1. Hjælp til kæledyret med regelmæssig støvsugning

Regelmæssig støvsugning af tæpper er et must, hvis du har kæledyr med pels. Det er både for at beskytte dig selv og din familie mod allergener og bakterier overført fra kæledyrene, men det er også for at beskytte kæledyrene mod for eksempel støvmider og skimmelsvamp, der nemlig også kan udvikle sig til at blive en plage for dyrene selv.

Det bør du gøre: Støvsug tæpperne med et en støvsuger med HEPA filter (High Efficiency Particular Air - støvsugernes svar på bilernes partikelfilter) mindst én gang om ugen. Dampstøvsug tæpperne mindst én gang om året. 

2. Brug mildt opvaskemiddel til kattebakken

Kattebakken bliver hurtigt fuld af alverdens former for bakterier. En af de værste af disse er bakterien Toxoplama gondii. Det er en parasitisk, encellet organisme, der kan fremkalde den alvorlige sygdom Toxoplasmose hos mennesker.

De fleste mennesker er heldigvis immune over for bakterien, men det tilrådes alligevel, at gravide overlader tømningen af kattebakken til andre, fordi bakterien kan skade fostret.

Rundorm og spoleorm trives også godt i en kattebakke, der har fået lov til at stå for længe. Også af den grund er det derfor en god grund til at være ekstra omhyggelig med kattebakken. 

Det bør du gøre: Skift kattebakken dagligt. Anvend et mildt opvaskemiddel til rengøringen af kattebakken. For skrapt et rengøringsmiddel kan skræmme katten væk fra kattebakken. Sørg for at skylle kattebakken helt igennem og lad den stå og blive helt tør, inden den atter fyldes med kattegrus.

3. Opbevar foderet korrekt 

Tørfoder kan blive inficeret med salmonella og andre bakterier, hvis foddret ikke opbevares med omtanke. Vådfoder, der er blevet åbnet, kræver også særlige forholdsregler. 

Det bør du gøre: Opbevar altid tørfoder i luftætte beholdere. Vådfoder, der er taget hul på, skal også opbevares i en lufttæt beholder og derudover også sættes ind i køleskabet. Bakterievæksten vil nemlig stige eksponentielt, hvis foderet opbevares ved rumtemperatur.

4. Vask hundekurven 

Hundekurven eller kattetæppet kræver også grundig rengøring, navnlig hvis der er nogen i huset, der lider af en eller anden form for dyreallergi. Vask alle former for stof og tekstil, som bruges som kurv eller som helle for et kæledyr. Det kan til enhver tid anbefales som forebyggelse mod lus, lopper og midder i boligen. 

Det bør du gøre: Vask hundekurv, kattetæppe eller lignende i vaskemaskinen ved mindst 60 grader én gang om ugen - eller når det for alvor er blevet beskidt. Anvend et vaskemiddel uden farve og parfume.

5. Vask madskålen daglig

Hundens eller kattens madskål er et af hjemmets mest bakteriefyldte steder. Meget af dyrets spyt ender i madskålen. Hvis den ikke vaskes hyppigt, vil mængden af bakterier i skålen vokse dramatisk.

Det bør du gøre: Vask kæledyrets madskål dagligt, enten i opvaskemaskinen eller grundigt med varmt vand og opvaskemiddel.

Læs mere på petmd.com

3. maj 2017 Mikkel Hede
Mere om Kæledyr

Stor efterspørgsel på kæledyr under coronakrisen

Dyrenes Beskyttelse har oplevet en øget efterspørgsel på at adoptere kæledyr, siden landet lukkede ned. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at være meget opmærksom, når man køber især hvalpe på internettet.

Ny undersøgelse viser at din kat kan blive smittet med corona

Opsigtsvækkende forsøg viser, at visse kæledyr kan blive smittet med Corona, mens andre ikke kan. Læs om dit kæledyr er i risiko her.

Dyreværnet tilbyder nødhjælp til COVID-19-ramtes kæledyr

Dyreværnet, der er en af Danmarks ældste dyreværnsforeninger, har netop vedtaget, at der etableres et beredskab, som skal yde nødhjælp til...

Kan dit kæledyr blive smittet med coronavirus?

Er du bekymret over, om dit kæledyr kan blive smittet med coronavirus? Læs med og find ud af, hvordan du skal forholde dig overfor dit kæledyr, hvis du bliver syg, og om coronavirussen kan overføres fra mennesker til dyr.

Lille Rex er den nye, bløde kælekaninsrace

Skal familen være et medlem rigere i form af en kanin? Så bør du overveje at anskaffe dig en superblød Lille Rex. Det er en ganske velegnet...

Pas på! Disse olier kan dræbe din kat

De dufter godt og anbefales som midler mod tæger og myg - men de kan være fatale for dit kæledyr. Se listen over de farlige olier her.

Pas på! Julen kan være farlig for dit kæledyr

Julemåneden er kommet med alt hvad der følger af julepynt og julegodter. Men meget af det pynt vi stiller frem i december, er til fare for vores kæledyr. Se, hvordan du passer bedst på din hund og kat i julemåneden her. 

Sådan får du hund og kat til at leve fredeligt sammen

Er du i tvivl om, hvorvidt du kan forene en hund og en kat under samme tag, eller har du opgivet at forene dine stridende kæledyr i venskab?...

Husk kæledyrspasset: Sådan får du din hund og kat sikkert med på...

Der er meget, du skal have styr på, inden du rejser på ferie. Medbringer du også dit kæledyr, er der endnu flere ting du skal have på plads...

Sådan får du hunden og katten godt igennem nytåret

Fyrværkeri og høje lyde er en uundgåelig del af nytårsaften de fleste steder. For kæledyr som hunde og katte kan det være en barsk aften at komme igennem, da de kan blive bange på grund af de larmende festligheder. Men du kan gøre dit til, at dyret ikke får en dårlig oplevelse.

Undgå, at din hund tager skade af vinterkulden

Forestil dig at sjoske rundt i snesjap og vejsalt i bare fødder ... Sådan kan vinter opleves for din hund. Bare fordi den har pels, er den...

De 8 vigtigste ting på tjeklisten for nye ejere af kæledyr

Giv dit nye kæledyr en god start på samlivet med dig og din familie. Her er 8 ting, det er vigtigt at få styr på, inden dit nye kæledyr...

10 geniale måder at beskytte dit juletræ mod dine kæledyr

Vil du have et kæledyr eller et juletræ - det er nogle gange spørgsmålet. For katte, hunde og ræve ELSKER bare at gå til angreb på julepyntet. Her er 10 folk, der har fået nok, og som alle har fundet GENIALE måder at beskytte deres juletræ på.