Julequiz: Har du styr på, hvor julens traditioner stammer fra?
Julequiz: Har du styr på, hvor julens traditioner stammer fra? Foto: Flickr og Colourbox

Julequiz: Hvor kommer julen fra? 10 svar på spørgsmål til julen og dens traditioner

Hvorfra kommer risalamande, juletræer, mandelgaven og mange andre af de juletraditioner, vi forbinder med en traditionel dansk jul? Her finder du julequizzen: 'Hvor kommer julen fra?'

Af: Mikkel Hede & Ditte Marie Bro Pedersen, 27. november 2020

Julequiz: Julen og dens tradtioner

Du har sikkert på fornemmelsen, at ikke alle af vores juletraditioner er lige danske. Så hvor stammer de egentlig fra? Og hvor mange af dem er opstået i Danmark? Tag denne julequiz og find ud af, om du har styr på, hvor julens traditioner stammer fra.

1. Hvor kommer risalamande fra?

Risalamande kommer af det franske ord riz à l'amande, der betyder 'ris med mandel'. Men faktisk er risalamande en dansk ret, der blev opfundet som en videreudvikling af risengrøden omkring år 1900. Her begyndte man i de borgerlige køkkener at servere risalamande med kirsebærsauce til jul i stedet for risengrød.

Risengrød var i løbet af 1800-tallet en traditionel spise blandt borgerskabet. Hvor man tidligere kogte grød af byg, havre eller rug i mælk, begyndte borgerskabet tidligt i 1800-tallet at lave julegrøden af dyre, importerede ris og skjule en mandel deri. Allerede før det blev almindeligt at spise risalamande, kendte man altså til skikken med at give en mandelgave til den, der fandt den hele mandel i risengrøden.

Læs også: opskrift på den klassiske risalamande.

Risalamande
Foto: Getty Images

2. Hvor fandt det første Luciaoptog sted?

Det første Lucia-optog fandt sted i Sverige i 1928. Luciaoptog finder sted på Luciadag, der er den 13. december. Luciadag er oprindeligt en fest for den italienske katolske helgen Santa Lucia, hvis navn betyder 'lys'. I dag er det blevet en fast juletradition, at børn går luciaoptog i skoler, børnehaver, kirker, på plejehjem og mange andre steder.

3. Hvor kommer traditionen med pyntede juletræer fra?

Skikken med et pyntet juletræ og dans i stuen stammer fra det sydlige Tyskland omkring 1500-tallet. Indtil slutningen af 1700-tallet blev det mest dyrket af adelen og borgerskabet. Efterhånden bredte skikken sig dog op gennem Tyskland og videre til andre lande.

Det første vidnesbyrd om et pyntet juletræ i Danmark stammer fra Holsteinsborg på Sydsjælland. Det var i 1808.

Uden for København spredte skikken sig også til herregårde samt lærer- og præstehjem og til litteraturen, hvor juletræet optræder i eksempelvis i H.C. Andersens 'Grantræet' og 'Den lille Pige med Svovlstikkerne' og i Johan Krohns 'Peters Jul'. Det var dog først omkring 1900-tallet, at juletræet blev almindeligt i de fleste danske hjem.

Læs også: Her er de 5 mest populære juletræer.

Juletræ
Foto: Getty Images

4. I hvilket land er musikken til julesalmen "Glade Jul" skrevet?

Glade Jul hedder oprindeligt Stille Nacht, heilige Nacht (Stille nat, hellige nat) og er komponeret i den lille landsby Oberndorf, der ligger tæt på Salzburg i Østrig. Teksten er skrevet over en juleprædiken af præsten Joseph Mohr i 1818, og musikken er skrevet af Franz Xaver Gruber. Kun få år senere bredte sangen sig fra Østrig til det øvrige Europa og resten af verden.

B.S. Ingemann, den danske salmedigter, oversatte i 1850 Glade jul, dejlige jul, sådan som vi kender den i Danmark i dag. I dag synges denne legendariske julesalme på mere end 300 sprog og dialekter.

Læs også: De 10 danske hits indenfor dansk julemusik.

5. Hvor kommer mandelgaven fra?

Mandelgaven stammer fra Frankrig omkring 1800-tallet. I de fornemme kredse var der til helligtrekonger den 6. januar tradition for at putte en bønne eller en figur i en helligtrekongerskage. Den, der fik bønnen, blev ”konge” for en aften og fik lov til at bestemme hele aften.

Den franske leg har på et tidspunkt inspireret det danske borgerskab til at lave en lignende leg. Det er til sidst blevet til mandelgavetraditionen.

Læs også: 10 ideer til den perfekte mandelgave.

Mandelgave
Foto: Getty Images

6. Hvilket af de fire evangelier er Juleevangeliet en del af?

Juleevangeliet er en del af Lukasevangeliet og udgør kapitel 2 heri.

Juleevangeliet beretter om Maria og Josefs rejse fra Nazaret til Betlehem, Jesu fødsel i stalden, englenes budskab til hyrderne og deres besøg hos barnet i stalden. Jesu fødsel beskrives dog også i Matthæusevangeliets kapitel 1 og 2.

7. Hvilket land begyndte med juledekorationer?

Juledekorationer er en skik, der ligesom pyntede juletræer, stammer fra Tyskland. Allerede i middelalderen blev der pyntet op med juledekorationer i Tyskland.

Særligt i 1600-tallet tog skikken med juledekorationer fart. Dengang var det især selve julemaden, man brugte som juledekorationer såsom æbler, sukkerstænger, honningkager og andet juleslik. Senere blev det populært at have juledekorationer som glanspapir, kulørt silkepapir eller juledekorationer, der kunne indeholde søde sager såsom nødder, kager og rosiner.

Læs også: 7 ideer til de smukkeste juledekorationer.

Juledekoration
Foto: Getty Images

8. Kysse under misteltenen - hvor skete det først?

At kysse under misteltenen er egentlig en hedensk skik, der kan føres tilbage til keltiske frugtbarhedsritualer i Storbritannien. Senere finder skikken indpas i juletraditionerne i netop Storbritannien.

I 1888 var misteltenen for første gang repræsenteret ved den danske jul. Juleaften måtte man kysse enhver pige, der kom ind under den hængende mistelten i loftet, i en lysekrone, under døren eller lignende.

Misteltenen blev et symbol på renhed og uskyld. At kysse den, der stod under en mistelten var tegn på kærlighed. Dengang sagde man, at en pige, der ikke bliver kysset under misteltenen, ikke står brud det følgende år.

9. Hvor stammer adventskransen fra?

Den oprindelige tradition med adventskransen er opstået i 1800-tallet i Nordtyskland, og spredte sig efterfølgende til Sønderjylland. I 1920´erne og 1930´erne var adventskransen kun kendt i de Sønderjyllandske egne, men under Anden Verdenskrig blev den udbredt over hele landet, hvor den blev et symbol på frihed og håb. Lysene var hvide, og kransen var pyntet med røde og hvide bånd for at markere det nationale tilhørsforhold. I 1946 var adventskransen så almindelig, at den blev afbildet på årets danske julemærke.

Læs også: Sådan laver du selv juledekorationer og adventskranse.

Adventskrans

10. Hvilket af disse lande påstår IKKE, at julemanden bor hos dem?

Norge, Grønland eller Finland?

Det rigtige svar er Norge.

I Grønland har julemanden sin egen postkasse så høj som et hus ved turistkonteret i Nuuk. Skal du have fat i den grønlandske julemand er adressen: Julemanden. Box 2412. 3900 Nuuk. Julemanden i Nuuk modtager cirka 50.000 breve årligt.

Finnerne påstår, at julemanden bor i Lapland. I Rovaniemi i Lapland kan man besøge Julemandens Landsby, der er en stor anlagt turistattraktion.

27. november 2020 Mikkel Hede & Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Jul

Claus Dalby: Sådan binder du en smuk julebuket med tulipaner

En stor og farvestrålende julebuket kan skabe glæde i hjemmet i de kolde måneder, hvor træerne står nøgne udenfor. Kom med i juleværkstedet og lær at binde en smuk, rød buket.

Claus Dalby: Sådan laver du sund julekonfekt af dadler og mandler

Den søde juletid kan gå hen og blive utrolig usund. Den er fyldt med julemad og søde julegodter, der er årsag til mange nytårsforsæt, der...

Claus Dalby: Smukke hængende amaryllis

Juletiden er fyldt med fine blomster, gær og grene, som du sagtens kan dekorere med indenfor. Kom med ind i Claus Dalbys juleværksted og...

Claus Dalby: Sådan binder du let en stor og smuk julekrans

Julekranse findes i utallige former og størrelser, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan din personlige krans skal udformes. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til, hvordan du kan binde en stor og fin julekrans.

Claus Dalby: Sådan laver du en smuk og naturlig juledekoration

Ingen sløjfer og ingen guld og glimmer. Denne juledekoration lavet på en bund af ler er næsten helt naturlig med grønt fra haven og et par...

Lysende julepynt tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Julen er hjerternes og lysenes fest. Mange pynter op i haver og garager så børn og voksne kan komme forbi og nyde synet. Det er dog slut...

Claus Dalby: Sådan folder du de fineste gaveindpakninger

Der er intet bedre end at få en personlig julegave hvor ikke kun indholdet, men også udseendet har fået et unikt twist. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til 3 måder hvorpå, du kan folde den flotteste gaveindpakning.

Julehygge giver brandfare: Sådan sikrer du dit hjem

Vi er trådt ind i december måned og det betyder, at der tændes op for julehyggen i de danske hjem. Hyggen indebærer ofte levende lys, hvilke...

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske...

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver dig 7 bud på, hvordan du let kan skabe farverige dekorationer med den alsidige julestjerne. 

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samlerobjekt. Se, om det gemmer sig i din julekasse her.  

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...