Julequiz for børn og voksne (2023)

Hvorfra kommer risalamande, juletræer, mandelgaven og mange andre af de juletraditioner, vi forbinder med en traditionel dansk jul? Her finder du julequizzen: 'Hvor kommer julen fra?'

julemand ti jul

Julequiz med svar

Du har sikkert på fornemmelsen, at ikke alle af vores juletraditioner er lige danske. Så hvor stammer de egentlig fra? Og hvor mange af dem er opstået i Danmark? Tag denne julequiz og find ud af, om du har styr på, hvor julens traditioner stammer fra.

Julequiz for voksne

Julequiz for børn

Julequiz for voksne – spørgsmål og svar:

1. Hvor kommer risalamande fra?

Julequiz svar:

Risalamande kommer af det franske ord riz à l’amande, der betyder ‘ris med mandel’. Men faktisk er risalamande en dansk ret, der blev opfundet som en videreudvikling af risengrøden omkring år 1900. Her begyndte man i de borgerlige køkkener at servere risalamande med kirsebærsauce til jul i stedet for risengrød.

Risengrød var i løbet af 1800-tallet en traditionel spise blandt borgerskabet. Hvor man tidligere kogte grød af byg, havre eller rug i mælk, begyndte borgerskabet tidligt i 1800-tallet at lave julegrøden af dyre, importerede ris og skjule en mandel deri. Allerede før det blev almindeligt at spise risalamande, kendte man altså til skikken med at give en mandelgave til den, der fandt den hele mandel i risengrøden.

Læs også: Opskrift på den klassiske risalamande.

Risalamande
Foto: Getty Images

2. Hvor fandt det første Luciaoptog sted?

Julequiz svar:

Det første Lucia-optog fandt sted i Sverige i 1928. Luciaoptog finder sted på Luciadag, der er den 13. december. Luciadag er oprindeligt en fest for den italienske katolske helgen Santa Lucia, hvis navn betyder ‘lys’. I dag er det blevet en fast juletradition, at børn går luciaoptog i skoler, børnehaver, kirker, på plejehjem og mange andre steder.

3. Hvor kommer traditionen med pyntede juletræer fra?

Julequiz svar:

Skikken med et pyntet juletræ og dans i stuen stammer fra det sydlige Tyskland omkring 1500-tallet. Indtil slutningen af 1700-tallet blev det mest dyrket af adelen og borgerskabet. Efterhånden bredte skikken sig dog op gennem Tyskland og videre til andre lande.

Det første vidnesbyrd om et pyntet juletræ i Danmark stammer fra Holsteinsborg på Sydsjælland. Det var i 1808.

Uden for København spredte skikken sig også til herregårde samt lærer- og præstehjem og til litteraturen, hvor juletræet optræder i eksempelvis i H.C. Andersens ‘Grantræet’ og ‘Den lille Pige med Svovlstikkerne’ og i Johan Krohns ‘Peters Jul’. Det var dog først omkring 1900-tallet, at juletræet blev almindeligt i de fleste danske hjem.

Læs også: Her er de 5 mest populære juletræer.

Juletræ
Foto: Getty Images

4. I hvilket land er musikken til julesalmen “Glade Jul” skrevet?

Julequiz svar:

Glade Jul hedder oprindeligt Stille Nacht, heilige Nacht (Stille nat, hellige nat) og er komponeret i den lille landsby Oberndorf, der ligger tæt på Salzburg i Østrig. Teksten er skrevet over en juleprædiken af præsten Joseph Mohr i 1818, og musikken er skrevet af Franz Xaver Gruber. Kun få år senere bredte sangen sig fra Østrig til det øvrige Europa og resten af verden.

B.S. Ingemann, den danske salmedigter, oversatte i 1850 Glade jul, dejlige jul, sådan som vi kender den i Danmark i dag. I dag synges denne legendariske julesalme på mere end 300 sprog og dialekter.

Læs også: De 10 danske hits indenfor dansk julemusik.

5. Hvor kommer mandelgaven fra?

Julequiz svar:

Mandelgaven stammer fra Frankrig omkring 1800-tallet. I de fornemme kredse var der til helligtrekonger den 6. januar tradition for at putte en bønne eller en figur i en helligtrekongerskage. Den, der fik bønnen, blev ”konge” for en aften og fik lov til at bestemme hele aften.

Den franske leg har på et tidspunkt inspireret det danske borgerskab til at lave en lignende leg. Det er til sidst blevet til mandelgavetraditionen.

Læs også: 10 ideer til den perfekte mandelgave.

Mandelgave
Foto: Getty Images

6. Hvilket af de fire evangelier er Juleevangeliet en del af?

Julequiz svar:

Juleevangeliet er en del af Lukasevangeliet og udgør kapitel 2 heri.

Juleevangeliet beretter om Maria og Josefs rejse fra Nazaret til Betlehem, Jesu fødsel i stalden, englenes budskab til hyrderne og deres besøg hos barnet i stalden. Jesu fødsel beskrives dog også i Matthæusevangeliets kapitel 1 og 2.

7. Hvilket land begyndte med juledekorationer?

Julequiz svar:

Juledekorationer er en skik, der, ligesom pyntede juletræer, stammer fra Tyskland. Allerede i middelalderen blev der pyntet op med juledekorationer i Tyskland.

Særligt i 1600-tallet tog skikken med juledekorationer fart. Dengang var det især selve julemaden, man brugte som juledekorationer såsom æbler, sukkerstænger, honningkager og andet juleslik. Senere blev det populært at have juledekorationer som glanspapir, kulørt silkepapir eller juledekorationer, der kunne indeholde søde sager såsom nødder, kager og rosiner.

Læs også: 7 ideer til de smukkeste juledekorationer.

Juledekoration
Foto: Getty Images

8. Kysse under misteltenen – hvor skete det først?

Julequiz svar:

At kysse under misteltenen er egentlig en hedensk skik, der kan føres tilbage til keltiske frugtbarhedsritualer i Storbritannien. Senere finder skikken indpas i juletraditionerne i netop Storbritannien.

I 1888 var misteltenen for første gang repræsenteret ved den danske jul. Juleaften måtte man kysse enhver pige, der kom ind under den hængende mistelten i loftet, i en lysekrone, under døren eller lignende.

Misteltenen blev et symbol på renhed og uskyld. At kysse den, der stod under en mistelten, var tegn på kærlighed. Dengang sagde man, at en pige, der ikke bliver kysset under misteltenen, ikke står brud det følgende år.

9. Hvor stammer adventskransen fra?

Julequiz svar:

Den oprindelige tradition med adventskransen er opstået i 1800-tallet i Nordtyskland og spredte sig efterfølgende til Sønderjylland. I 1920´erne og 1930´erne var adventskransen kun kendt i de Sønderjyllandske egne, men under anden verdenskrig blev den udbredt over hele landet, hvor den blev et symbol på frihed og håb. Lysene var hvide, og kransen var pyntet med røde og hvide bånd for at markere det nationale tilhørsforhold. I 1946 var adventskransen så almindelig, at den blev afbildet på årets danske julemærke.

Læs også: Sådan laver du selv juledekorationer og adventskranse.

Adventskrans

10. Hvilket af disse lande påstår IKKE, at julemanden bor hos dem?

Julequiz svar:

Norge, Grønland eller Finland?

Det rigtige svar er Norge.

I Grønland har julemanden sin egen postkasse så høj som et hus ved turistkonteret i Nuuk. Skal du have fat i den grønlandske julemand er adressen: Julemanden. Box 2412. 3900 Nuuk. Julemanden i Nuuk modtager cirka 50.000 breve årligt.

Finnerne påstår, at julemanden bor i Lapland. I Rovaniemi i Lapland kan man besøge Julemandens Landsby, der er en stor anlagt turistattraktion.

11. Hvornår blev julen rød?

Julequiz svar:

Julen blev for alvor rød, da Coca-Cola opfandt julemandens røde dragt. Den klassiske julemand, som vi kender ham i dag, blev tegnet af Fred Mizen til en Coca-Cola reklame i 1930.

Reklamefremstødet var så stor en succes, at den røde julemand blev et klassisk vartegn overalt i verden. Herefter begyndte den røde farve at vinde frem verden over, når det var jul.

Her til lands blev julen dog rød noget tidligere. Allerede i 1800-tallet blev Dannebrog brugt som pynt på juletræet. Det blev især populært at pynte med nationale symboler efter den sejrrige krig mod Tyskland i 1848.

Julemand ved juletræ med gaver til julequiz
Foto: Getty Images

Se også: Nytårsquiz – Spørgsmål til nytårsaften

12. Hvad er den ældste juletradition?

Julequiz svar:

Den ældste juletradition er ikke at danse om juletræet eller at pakke gaver ud. Det er krybbespillet, som kommer ind på førstepladsen som den ældste juletradition.

Det første krybbespil blev opført i Italien i 1223, hvor tiggermunken Frans af Assisi opstillede en stor krybbespils-scene ved hans kloster i Greccio i Italien. Her blev der brugt levende mennesker og dyr til at spille Jesusbarnet, jomfru Maria og staldens kreaturer.

Traditionen spredte sig derefter med Frans af Assisis munkeorden – franciskanerne – til resten af Europa og Danmark, hvor munkeordenen byggede sit første kloster i Ribe i 1232.

Krybbespillet blev sat på pause for protestanternes vedkommende efter reformationen i 1500-tallet. Krybbespillet var derefter et rent katolsk fænomen og kom først tilbage til ikke-katolske lande i 1900-tallet.

Traditionen genopstod her til lands i første halvdel af 1900-tallet. Krybbespillet er dog stadig hovedsagligt en katolsk tradition. Derfor er den hyppigst at finde i Sydeuropa.

krybbespil med hellige figurer
Foto: Getty Images

13. Hvornår blev den første julekalender vist på TV?

Julequiz svar:

Den første TV julekalender blev sendt i Sverige i 1960. Danmarks Radio fulgte trop to år efter – i 1962- efter julekalenderen i Sverige havde haft stor succes.

DR kaldte dets første julekalender “Historier fra hele Verden”.

I kalenderen viste DR, hvordan børn levede forskellige steder i verden. Julekalenderen sendte hver dag i 10 minutter fra den 1. december til den 23. december. I første omgang var der kun 23 afsnit og ikke 24, som vi kender fra i dag. Det var først i julekalenderen året efter, at der blev sendt 24 afsnit.

14. Julekalenderen – hvor kom den nu fra?

Julequiz svar:

Papirjulekalenderen kommer oprindeligt fra Tyskland. Den blev lavet af forlaget Reichhold & Lang i München i 1903, og her var der bag lågerne tegnede julemotiver. De fik ideen efter Gerhard Langs oplevelse i sit barndomshjem. Hans mor havde nemlig bagt 24 kager i dagene op til december, som hun havde givet numre og hængt op på et stykke stof. Han måtte så spise en kage hver dag op til jul. Resten er historie.

Den første danske trykte julekalender med nummerede låger blev fremstillet i 1932. Den blev produceret af Chr. Olsens Kunstforlag i København. Ideen blev tyvstjålet fra tyskerne, og de første julekalendere, der blev produceret var derfor identiske med de tyske julekalendere.

hjemmelavet julekalender til julequiz
En god juleaktivitet er at lave sin egen julekalender. Foto: Getty Images

15. Hvor stammer det flettede julehjerte fra?

Julequiz svar:

Det flettede julehjerte kommer oprindeligt fra Tyskland, hvor papirsklip allerede var populært i 1700 tallet. Men danskerne var faktisk de første til at bruge det som juletræspynt.

Det menes, at H.C Andersen var den første dansker til at flette et julehjerte i 1860’erne, og netop det julehjerte er den dag i dag det bedst bevarede julehjerte fra den tid. Det kan ses i H.C Andersens hus i Odense.

I 1860’erne begyndte danskerne også at putte hank på det flettede julehjerte, og dermed var vejen banet for, at det også kunne komme op og hænge på juletræet.

Flettet julehjerte på juletræ julequiz
Foto: Getty Images

Julequiz for børn – spørgsmål og svar:

1. Hvor bor julemanden?

  • I Danmark
  • I Grønland
  • I Norge

Det rigtige svar er i Grønland. Det er også kendt som Nordpolen i mange fortællinger, men det har samme betydning.

2. Hvilken type træ danser vi rundt om juleaften?

  • Et grantræ
  • Et bøgetræ
  • Et egetræ

Det rigtige svar er et grantræ. Traditionen om at tage et træ ind i stuen startede i 1800-tallet og det stammer oprindeligt fra Tyskland.

3. Hvad spiser nisserne på loftet?

  • Chokolade
  • Vingummi
  • Risengrød

Det rigtige svar er risengrød. Nisser elsker risengrød, og du har måske sunget om det før i sagen “På loftet sidder nissen med sin julegrød”.

4. Hvor mange advent søndage er der før juleaften?

  • To
  • Tre
  • Fire

Det rigtige svar er fire. Vidste du, at advent kommer af det latinske ’Adventus Domini’, der betyder ’Herrens komme’. Det er derfor et symbol for ventetiden inden Jesus fødselsdag, som ifølge Biblen er 24. december.

5. Hvad spiser vi typisk juleaften i Danmark?

  • And og flæskesteg
  • Ribbensteg og lam
  • Kødbolle og torsk

Det rigtige svar er and og flæskesteg. Det er i dag mest almindeligt at spise andesteg eller flæskesteg til jul i Danmark. Tilbage i tiden spiste man originalt gås til jul, men da det blev for tidkrævende og upraktisk, blev det udskiftet med andesteg.

Kilde: aabentlandbrug.dk, kristendom.dk

Denne artikel er senest opdateret den 13. september 2023

Mest læste artikler