Julequiz: Har du styr på, hvor julens traditioner stammer fra?
Julequiz: Har du styr på, hvor julens traditioner stammer fra? Foto: Flickr og Colourbox

Julequiz: Hvor kommer julen fra? 10 svar på spørgsmål til julen og dens traditioner

Hvorfra kommer risalamande, juletræer, mandelgaven og mange andre af de juletraditioner, vi forbinder med en traditionel dansk jul? Her finder du julequizzen: 'Hvor kommer julen fra?'

Af: Mikkel Hede & Ditte Marie Bro Pedersen, 27. november 2020

Julequiz: Julen og dens tradtioner

Du har sikkert på fornemmelsen, at ikke alle af vores juletraditioner er lige danske. Så hvor stammer de egentlig fra? Og hvor mange af dem er opstået i Danmark? Tag denne julequiz og find ud af, om du har styr på, hvor julens traditioner stammer fra.

1. Hvor kommer risalamande fra?

Risalamande kommer af det franske ord riz à l'amande, der betyder 'ris med mandel'. Men faktisk er risalamande en dansk ret, der blev opfundet som en videreudvikling af risengrøden omkring år 1900. Her begyndte man i de borgerlige køkkener at servere risalamande med kirsebærsauce til jul i stedet for risengrød.

Risengrød var i løbet af 1800-tallet en traditionel spise blandt borgerskabet. Hvor man tidligere kogte grød af byg, havre eller rug i mælk, begyndte borgerskabet tidligt i 1800-tallet at lave julegrøden af dyre, importerede ris og skjule en mandel deri. Allerede før det blev almindeligt at spise risalamande, kendte man altså til skikken med at give en mandelgave til den, der fandt den hele mandel i risengrøden.

Læs også: opskrift på den klassiske risalamande.

Risalamande
Foto: Getty Images

2. Hvor fandt det første Luciaoptog sted?

Det første Lucia-optog fandt sted i Sverige i 1928. Luciaoptog finder sted på Luciadag, der er den 13. december. Luciadag er oprindeligt en fest for den italienske katolske helgen Santa Lucia, hvis navn betyder 'lys'. I dag er det blevet en fast juletradition, at børn går luciaoptog i skoler, børnehaver, kirker, på plejehjem og mange andre steder.

3. Hvor kommer traditionen med pyntede juletræer fra?

Skikken med et pyntet juletræ og dans i stuen stammer fra det sydlige Tyskland omkring 1500-tallet. Indtil slutningen af 1700-tallet blev det mest dyrket af adelen og borgerskabet. Efterhånden bredte skikken sig dog op gennem Tyskland og videre til andre lande.

Det første vidnesbyrd om et pyntet juletræ i Danmark stammer fra Holsteinsborg på Sydsjælland. Det var i 1808.

Uden for København spredte skikken sig også til herregårde samt lærer- og præstehjem og til litteraturen, hvor juletræet optræder i eksempelvis i H.C. Andersens 'Grantræet' og 'Den lille Pige med Svovlstikkerne' og i Johan Krohns 'Peters Jul'. Det var dog først omkring 1900-tallet, at juletræet blev almindeligt i de fleste danske hjem.

Læs også: Her er de 5 mest populære juletræer.

Juletræ
Foto: Getty Images

4. I hvilket land er musikken til julesalmen "Glade Jul" skrevet?

Glade Jul hedder oprindeligt Stille Nacht, heilige Nacht (Stille nat, hellige nat) og er komponeret i den lille landsby Oberndorf, der ligger tæt på Salzburg i Østrig. Teksten er skrevet over en juleprædiken af præsten Joseph Mohr i 1818, og musikken er skrevet af Franz Xaver Gruber. Kun få år senere bredte sangen sig fra Østrig til det øvrige Europa og resten af verden.

B.S. Ingemann, den danske salmedigter, oversatte i 1850 Glade jul, dejlige jul, sådan som vi kender den i Danmark i dag. I dag synges denne legendariske julesalme på mere end 300 sprog og dialekter.

Læs også: De 10 danske hits indenfor dansk julemusik.

5. Hvor kommer mandelgaven fra?

Mandelgaven stammer fra Frankrig omkring 1800-tallet. I de fornemme kredse var der til helligtrekonger den 6. januar tradition for at putte en bønne eller en figur i en helligtrekongerskage. Den, der fik bønnen, blev ”konge” for en aften og fik lov til at bestemme hele aften.

Den franske leg har på et tidspunkt inspireret det danske borgerskab til at lave en lignende leg. Det er til sidst blevet til mandelgavetraditionen.

Læs også: 10 ideer til den perfekte mandelgave.

Mandelgave
Foto: Getty Images

6. Hvilket af de fire evangelier er Juleevangeliet en del af?

Juleevangeliet er en del af Lukasevangeliet og udgør kapitel 2 heri.

Juleevangeliet beretter om Maria og Josefs rejse fra Nazaret til Betlehem, Jesu fødsel i stalden, englenes budskab til hyrderne og deres besøg hos barnet i stalden. Jesu fødsel beskrives dog også i Matthæusevangeliets kapitel 1 og 2.

7. Hvilket land begyndte med juledekorationer?

Juledekorationer er en skik, der ligesom pyntede juletræer, stammer fra Tyskland. Allerede i middelalderen blev der pyntet op med juledekorationer i Tyskland.

Særligt i 1600-tallet tog skikken med juledekorationer fart. Dengang var det især selve julemaden, man brugte som juledekorationer såsom æbler, sukkerstænger, honningkager og andet juleslik. Senere blev det populært at have juledekorationer som glanspapir, kulørt silkepapir eller juledekorationer, der kunne indeholde søde sager såsom nødder, kager og rosiner.

Læs også: 7 ideer til de smukkeste juledekorationer.

Juledekoration
Foto: Getty Images

8. Kysse under misteltenen - hvor skete det først?

At kysse under misteltenen er egentlig en hedensk skik, der kan føres tilbage til keltiske frugtbarhedsritualer i Storbritannien. Senere finder skikken indpas i juletraditionerne i netop Storbritannien.

I 1888 var misteltenen for første gang repræsenteret ved den danske jul. Juleaften måtte man kysse enhver pige, der kom ind under den hængende mistelten i loftet, i en lysekrone, under døren eller lignende.

Misteltenen blev et symbol på renhed og uskyld. At kysse den, der stod under en mistelten var tegn på kærlighed. Dengang sagde man, at en pige, der ikke bliver kysset under misteltenen, ikke står brud det følgende år.

9. Hvor stammer adventskransen fra?

Den oprindelige tradition med adventskransen er opstået i 1800-tallet i Nordtyskland, og spredte sig efterfølgende til Sønderjylland. I 1920´erne og 1930´erne var adventskransen kun kendt i de Sønderjyllandske egne, men under Anden Verdenskrig blev den udbredt over hele landet, hvor den blev et symbol på frihed og håb. Lysene var hvide, og kransen var pyntet med røde og hvide bånd for at markere det nationale tilhørsforhold. I 1946 var adventskransen så almindelig, at den blev afbildet på årets danske julemærke.

Læs også: Sådan laver du selv juledekorationer og adventskranse.

Adventskrans

10. Hvilket af disse lande påstår IKKE, at julemanden bor hos dem?

Norge, Grønland eller Finland?

Det rigtige svar er Norge.

I Grønland har julemanden sin egen postkasse så høj som et hus ved turistkonteret i Nuuk. Skal du have fat i den grønlandske julemand er adressen: Julemanden. Box 2412. 3900 Nuuk. Julemanden i Nuuk modtager cirka 50.000 breve årligt.

Finnerne påstår, at julemanden bor i Lapland. I Rovaniemi i Lapland kan man besøge Julemandens Landsby, der er en stor anlagt turistattraktion.

27. november 2020 Mikkel Hede & Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Jul

Svævende hjerte over København: Tivoli lyser himlen op til jul

Fredag den 13. november åbner Tivoli for julesæsonen og det sker med intet mindre end et svævende lyshjerte over hovedstaden.

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske...

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver...

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være spild, når julen er slut. Vi giver dig fire gode råd til genbrug.

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samler...

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige, grønne grene. Se hvorfor her. 

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...

Overraskende: I år skal du tale med dine julelys

Mange danskere gør en dyd ud af at pynte op med lyskæder i haven eller i hjemmet, når vinteren og julen banker på døren. Samtidig er sortime...

Brunkage, vaniljekrans og klejne: Sådan får du let succes med de...

Den søde juletid er på vej. Vil du kaste dig ud i at bage nogle af de klassiske julesmåkager, får du her nogle tips til, hvordan du laver de bedste småkager til julen.

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8...

Julebelysning: Alt du skal vide om julelys til huset og haven

Når julen banker på døren, pynter mange danskere op med julebelysning i hjemmet og i haven for at skabe hygge og varme. Bliv klogere på alt...

10 smukke opdækninger til julebordet

Gør julebordet ekstra magisk med en flot bordopdækning. Lad dig inspirere af disse 10 juleopdækninger.

Fæld selv juletræer - find en juletræsplantage nær dig

Leder du efter en hyggelig juletræsplantage, hvor du og familien kan fælde jeres eget juletræ? Så finder du her en liste med nogle af de...

Sådan bruger du vinterhaven til at lave den smukkeste julekrans

Skab en julekrans til døren med ting, du alligevel allerede har i haven eller let kan finde i naturen. Se nogle af de bedste bud på en...