Stor guide til årets julemarkeder 2017

Jul

Idényts store guide til de bedste julemarkeder i København og i andre danske byer og på slotte og herregårede. Her finder du også information, hvis du vil besøge nogle af de mange tyske julemarkeder. 

Julemarked på Gendarmenmarkt i Berlin
Julemarked på Gendarmenmarkt i Berlin Foto: Michael Setzpfandt

Store guide til julemarkeder I 2017

Endelig kom den søde tid... julemarkedernes tid! Nu popper der omsider julemarkeder op i alle byer med respekt for sig selv, og duften af glögg og klejner spreder sig over det ganske land.  

Her er en opdateret liste over nogle af de mest hyggelige julemarkeder i Danmark samt et par stykker i Tyskland, julemarkedernes slaraffenland. På vores liste med omtale af de mange julemarkeder finder du alle de oplysninger, du skal bruge: tid og sted og links til julemarkedernes hjemmesider og facebook-sider. 

Vi har fokuseret på følgende typer af julemarkeder:

  • De store københavnske julemarkeder: jul i Tivoli, julemarkedet på Christiania og julemarkedet på Højbro Plads.
  • Jul på slotte og herregårde.
  • Jul i de større danske provinsbyer.
  • Julemarkeder i Tyskland: Berlin, Hamburg og Lübeck 

Synes du, vi mangler at omtale netop DIT julemarked, så skriv endelig ind, så opdaterer vi listen.

Jul i København

Jul i Tivoli 2017

Der er åbent i forlystelseshaven i København fra d. 18. nov til d. 31. december.

Jul i Tivoli byder på hyggelige boder, funklende julelys og julepynt i haven, Luciaoptog,  blide juletoner spillet af Tivoli-Garden og meget mere julehygge.

Jul i Tivoli har åbent fra 11-23 søndag til torsdag. Fredag og lørdag er der åbent til midnat.

I år kan du også fejre nytår i Tivoli. Nytårsaften skyder Tivoli det nye år ind. Haven holder derfor denne sidste dag på året åbent til kl. 00.30

Christiania Julemarked

Der har været julemarked siden 70'erne i Fristaden. Det foregår i år fra d. 9-20. december i Den grå Hal.

Der er åbent hver dag fra 12-20. 

Følg Christianias julemarked på Facebook.

Julemarked på Højbro Plads

Lige midt i hjertet af København er der mellem d. 18. november og 23. december julemarked på Højbro Plads. Omgivelserne er historiske med Christiansborg og Strøget i baggrunden og Gammel Strand rundt om hjørnet. Julemarkedet er i den tyske stil med hyggelige træboder. Der vil være salg af alskens julegodter og gode ideer til julegaver.

Mere om julemarkedet på Højbro Plads.

Flids Julebasar i Nørrebrohallen

Udstilling og julemarked med kunsthåndværkere og kunstnere på Flids Julebasar i Nørrebrohallen, 3. og 4. december.

Balders julebiks

11. december i Nørrebrohallens multisal: Balders Julebiks

Jul i andre danske byer

Listen over julemarked i Danmark er heldigvis lang. Her er nogle af de største i de øvrige danske byer med links og tidspunkter på, hvornår de løber af stablen.

Hans Christians Andersen Julemarked i Odense

Eventyrbyen Odense har selvfølgelig også sit julemarked. Det er 6 dage i december: d. 2-4 og 9-11.

Julemarked i Den gamle By i Århus

Den gamle By i Århus har i høj grad også kulissen til et julemarked med købmandsgårde og gamle konditorier. Besøg julemarkedet i Den gamle By mellem den 19. november og 30. december.

Julemarked i Ridehuset i Århus

I Århus er der også julemarked i Ridehuset fra d. 25. november til d. 21. december Også i år er det med fokus på kunsthåndværk. Julemarkedet finder sted i Ridehuset, der ligger lige mellem Rådhuset, Musikhuset og kunstmuseet AROS. 

Julemarked i Ålborg 

Fra d. 28. november til den 23. december er der julemarked på gammeltorv i Ålborg. Se de præcise åbningstider her.

Julemarked i Nyborg

Julemarked i den gamle kongeby, Nyborg d. 2.-4. og 9.-11. december.

Julemarked på Stændertorvet i Roskilde 

Julemarked på Stændertorvet fra d. 2. til d. 23. december. Se åbningstiderne her

Julemarked på Dollerup Mølle

Ved Niels Bugges Kro lidt uden for Viborg er der julemarked to weekender i julemånederne: 25-26 november og 2-3 december. Der er åbent fra 10.00 til 18.00 i begge weekender. Læs mere her

Jul på slottet

I Danmark er herregårdene og slottene også gået amok i julemarkeder. De er også en god kulisse for julekoglerierne. Det er nu en gang ret let at forestille julenisser pile rundt på de højloftede sale og i spirene på herregårdene.

Måske har DR-julekalenderen, Jul på Slottet, også hjulpet lidt på vej. I dag er det i hvert fald et faktum, at julemarkederne har etableret sig på herregårdene. Her er et par af de største julemarkeder på de danske herregårde. 

Jul på Engestofte Gods

På Lolland er der julemarked på Engestofte gods d. 3. og 4. december fra 11-16.

Julemarked på Koldinghus

Mindst 60 boder på julemarkedet d. 3. og 4. dec. i den gamle fæstningsborg, Koldinghus i Kolding.

Jul på Kronborg

I Helsingør er der også julemarked på Kronborg d. 3. og 4. og d. 10. og 11. december.

Jul på Tirsbæk Gods

Julemarked på Tirsbæk Gods ved Vejle den 10.-11. og 17.-18. December.

Julemarkeder i Tyskland

Mange af de danske juletraditioner kommer fra Tyskland. Det gælder for eksempel juletræet - og julemarkederne.

Selvom mange i Danmark efterhånden føler, at der altid har været julemarkeder hos os, så er det ikke tilfældet. Julemarkeder med træboder, forlystelser og salg af julegodter og husflid er et lån fra Tyskland. Her har julemarkederne eksisteret helt tilbage fra1300-tallet, hvor det dog handlede om at indkøbe forråd til juletiden. Fra 17-tallet begynder julemarkederne i Tyskland at være præget af mere festivitas. Alle byer i Tyskland med respekt for sig selv har i dag haft et julemarked i mindst 100 år. 

Nogle danskere tager til London for at shoppe ved juletid, andre tager til Tyskland til nogle af de stort anlagte julemarkeder dernede. Her er nogle nyttige oplysninger om julemarkederne i tre store nordtyske byer.

Jul i Berlin

Berlin er en kæmpeby. Her kan man få uger til at gå, hvis man skal besøge alle julemarkederne i byen. Her er tre af de største: 

Juletryllerier på Gendarmenmarkt. Dette julemarked foregår på den mest fortryllende plads i det gamle Østberlin med en kirke i hver sin ende og et stort koncerthus i midten.

Julemarked ved Gedächtniskirche. Dette var inden Tysklands genforening det store julemarked, men det får i dag kamp til stregen fra flere julemarkeder på den anden side af den tidligere Berlinmur. 

Julemarked på Alexanderplatz. Her er vi også i det gamle Østberlin ved det travle trafikknudepunkt og det store ikoniske radiotårn.

Jul i Hamborg

Det største og mest traditionsrige julemarked i Hamborg ligger ved pladsen for byens rådhus - Rathausmarkt. Derudover findes der utallige andre større og mindre julemarkeder. Kig omkring på denne julemarkeds-side fra Hamborg. Her er de fleste af byens julemarkeder omtalt.

Jul i Lübeck

Lübeck ligger ikke langt væk fra det sydlige Danmark. Bykernen er visse steder meget velbevaret med huse tilbage fra gotikken. Det er også ved byens rådhus, at Lübecks største og mest stemningsfulde julemarked har til huse

Jul i det øvrige Tyskland

Det var kun et par highlights fra de største af de nordtyske byer. Der er i hundredevis af andre julemarkeder. Kig omkring på de mange tyske julemarkedswebsites. Der finder man lister, hvor de fleste julemarkeder - små som store - i Tyskland er nævnt.

Mangler dit julemarked

Mangler dit yndlingsjulemarked på listen, så skriv. Vi har plads og hjerterum til endnu flere julemarkeder 

18. oktober 2017
Mere om Jul

Hvis du interesserer dig for miljøet, skal du ikke købe dette...

Jul Eksport og salg af juletræer er en stor industri i Danmark. Både Naturstyrelsen og ex-juletræsproducent peger nu på, at succesen er opnået på bekostning af miljøet. Storforureneren er én bestemt sort af juletræer - det allermest populære.

De 20 følelser vi alle gennemgår juleaftensdag

Jul Julens traditioner er forskellige fra familie til familie. Men uanset hvordan du fejrer jul, så kan du garanteret genkende flere af disse...

Sådan sætter du nemmest og pænest lyskæder på juletræet

Jul Vil du sikre dig, at juletræets belysning bliver helt perfekt i år, så skal du følge denne lille guide.

Andesovs - sådan laver du den perfekte brune sovs

Jul Andesovsen skal helst ikke skille og hverken blive for fed eller for salt. Her er en opskrift på andesovs lavet på andens egen sky. Se også 6 enkle tips og huskeregler til, hvordan du får succes med din andesovs juleaften og ved alle mulige andre festlige lejligheder. 

12 apps der gør julen bedre og lettere

Jul Kom i julestemning og få overblik over julens gøremål med disse 12 apps.

10 ideer til julens gaveindpakninger

Jul De bedste julegaver er de personligt udvalgte gaver. Men den rigtige indpakning sætter lige prikket over i’et, og så pynter det tilmed så...

8 skønne julegave-idéer til hunden

Jul Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8 gaver du - næsten - ikke kan gå galt i byen med. 

Derfor bliver du mere lykkelig af at pynte op til jul tidligt

Jul Hvis du synes, at julepynt kun hører december til, så er der god grund til at læse med her. Ifølge eksperter kan du nemlig blive gladere,...

And eller flæskesteg - hvad er mest dansk?

Jul Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret...

7 råd til hvordan du skåner miljøet gennem julen

Jul Hver jul smides utallige juletræer og tonsvis af gavepapir ud efter kun kort af være blevet brugt – for ikke at nævne det enorme madspild, der ligeledes finder sted i juledagene. Det er ikke godt for miljøet. Vi har derfor samlet 7 gode råd til en bæredygtig jul.

Dansk julemusik - de 10 største hits

Jul Der er mange danske sangere og musikere, der har forsøgt sig med julesange. Ikke alle er blevet hits, men det blev disse 10 danske julesange...

5 fantastiske julekranse du selv kan lave

Jul En julekrans sætter den helt rigtige julestemning, lige fra du går ind ad hoveddøren. Se disse 5 forskellige julekranse, du selv kan lave.

2 overraskende metoder til at lave kunstig sne

Jul Det er ikke rigtig jul uden sne. Når det danske vejr, ikke altid kan leve op til dette, må vi jo bare sørge for det selv. Her er 2 måder, du kan lave kunstig sne på.

Mandelgave - 10 ideer til gaver alle vil elske

Jul Mangler du en idé til årets mandelgave, som alle voksne vil blive glade for? Så finder du her 10 sikre succeser: de tre klassiske mandelgave...

3 måder at få din kaffe til at emme af jul

Jul Julen er for de fleste indbegrebet af varme og hygge, og netop de to ord forbindes også ofte med kaffe. Her kan du se, hvordan du på 3...