Lav en elegant dekoration til bordet med afskårne stilke
Lav en elegant dekoration til bordet med afskårne stilke Foto: Charlotte Sandberg, Nina Ewald og Ibulb

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget mere end det. Se, hvordan du bruger løgblomster til at skabe fin og farverig julepynt her. 

Af: Nanna Cecilie Danborg-Aamand og Løgdriverklubben Danmark, 29. november 2018

Julen er over os, og det betyder, at det er blevet tid til at pynte både hus og have med dekorationer, der bringer farve og lys til årets kortere dage.

Blomster er en simpel og fin måde at skabe julestemning på, og her i vinterhalvåret er løgblomster som hyacinther, amaryllis og tulipaner slet ikke til at stå for.

Derfor plejer mange at plante de fine blomster i potter og krukker til udendørs pynt - men løgblomstere kan sagtens bruges i mange flere af julens dekorationer.

Find ideer og inspiration til, hvordan du bruger løgblomster til at skabe fin og farverig pynt til julen og vinteren her.

Blomstrende løg i julens tegn

De mest almindelige blomsterløg er er (split)hyacinter, amaryllis og tulipaner. Blomsterne fås i en lang række sorter og forskellige kulører, så det er altid muligt at finde nogle, som passer lige til den stil og farveholdning, du har valgt som juletema.

Disse 10 planter, er nemme at dyrke i krukker

Sådan pynter du med løgblomster

Her får du fem bud på, hvordan du bruger løgblomsterne i julens dekorationer: 

Pynt en julekrans med hyacintløg

Julen begynder allerede udenfor, hvor du kan hænge en krans på døren eller fylde en krukke med blomster og stedsegrønt ved hoveddøren, for at give dig selv og dine gæster en fin velkomst.

Kransen her er købt færdig, men du kan også selv forme en af smidige grene, som for eksempel pil. I bunden er der fastgjort forskellige stedsegrønne grene, eukalyptus og grangrene med lav. De er bundet fast med tynd metal-blomstertråd. Splithyacintløgene er blevet trådet med kraftig metaltråd og fastgjort i bunden af kransen. Pynt til sidst med bånd, stjerne, en kunstig blomst – eller hvad du har ved hånden. 

Plant røde tulipaner i krukker og spande

Små røde tulipaner er indbegrebet af jul! Lav en lille opstilling til at sætte udenfor med krukker, potter, spande eller andet, der kan tåle vind og vejr. Store krukker og spande kan fyldes med lecasten i bunden. Fyld op med mos og placer de røde tulipaner rundt omkring i mosset sammen med bær, husløg, mistelten, kogler eller andet, der tåler at stå ude. Her er tingene sat sammen på en gammel, blåmalet kælk, der står midt i et staudebed.

Skab stemning med hyacinter i glas

En nem og køn dekoration i form af to hvide hyacinter, der er taget ud af deres potter og placeret i kønne glas, så både løg og rødder kan ses. Glassene er sat på et hvidt fad sammen med valnødder og et lille glas med et fyrfadslys i. Skulle nødderne blive spist, er det bare med at fylde op igen!

 

Brug naturens pynt

Tre amaryllisløg er her anvendt på en lidt usædvanlig måde. De er sat fast på en gammel kroget gren. Først er der slået søm igennem grenen på passende steder, som løgene stikkes fast på. Derpå er der omviklet med en spinkel lyskæde, der kører på batteri. Når løgene begynder at spire, kan de plantes over i en potte eller et glas med jord og erstattes af nye på grenen.

Sådan pynter du med afskårne stilke 

Andre blomster kan købes som afskårne stilke til at sætte i vaser, og det giver nogle helt andre muligheder. De afskårne blomster er smukke i julebuketter. Både i de traditionelt bundne – eller blot et par stykker sat i en glasvase, som et elegant indslag i stuen. I modsætning til løgene, som godt kan klare sig på en beskyttet plads udendørs, egner de afskårne blomster sig bedst til indendørs brug. Hvis du stiller dine buketter og dekorationer køligt om natten, kan du få dem til at holde endnu længere. 

Brug blomsterstilke i glasvaser 

‘Less is more’, siger man. Tre afskårne amaryllis-stilke er anbragt i en glasvase sammen med fyrrekviste og en magnoliagren. En lynhurtig, enkel, men virkningsfuld dekoration, som egner sig fint til en moderne, minimalistisk indretning.

Tip

Når du køber hyacintløg kan blomsterfarven ikke ses, når løget kun lige er spiret frem. Derfor har potterne ofte forskellige farver, så du kan aflæse, hvilken blomsterfarve du tager med hjem.

 

Kilde: Løgdriverklubben Danmark

29. november 2018 Nanna Cecilie Danborg-Aamand og Løgdriverklubben Danmark
Mere om Jul

Claus Dalby: Sådan binder du en smuk julebuket med tulipaner

En stor og farvestrålende julebuket kan skabe glæde i hjemmet i de kolde måneder, hvor træerne står nøgne udenfor. Kom med i juleværkstedet og lær at binde en smuk, rød buket.

Claus Dalby: Sådan laver du sund julekonfekt af dadler og mandler

Den søde juletid kan gå hen og blive utrolig usund. Den er fyldt med julemad og søde julegodter, der er årsag til mange nytårsforsæt, der...

Claus Dalby: Smukke hængende amaryllis

Juletiden er fyldt med fine blomster, gær og grene, som du sagtens kan dekorere med indenfor. Kom med ind i Claus Dalbys juleværksted og...

Claus Dalby: Sådan binder du let en stor og smuk julekrans

Julekranse findes i utallige former og størrelser, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan din personlige krans skal udformes. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til, hvordan du kan binde en stor og fin julekrans.

Claus Dalby: Sådan laver du en smuk og naturlig juledekoration

Ingen sløjfer og ingen guld og glimmer. Denne juledekoration lavet på en bund af ler er næsten helt naturlig med grønt fra haven og et par...

Lysende julepynt tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Julen er hjerternes og lysenes fest. Mange pynter op i haver og garager så børn og voksne kan komme forbi og nyde synet. Det er dog slut...

Claus Dalby: Sådan folder du de fineste gaveindpakninger

Der er intet bedre end at få en personlig julegave hvor ikke kun indholdet, men også udseendet har fået et unikt twist. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til 3 måder hvorpå, du kan folde den flotteste gaveindpakning.

Julehygge giver brandfare: Sådan sikrer du dit hjem

Vi er trådt ind i december måned og det betyder, at der tændes op for julehyggen i de danske hjem. Hyggen indebærer ofte levende lys, hvilke...

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske...

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver dig 7 bud på, hvordan du let kan skabe farverige dekorationer med den alsidige julestjerne. 

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samlerobjekt. Se, om det gemmer sig i din julekasse her.  

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...