Lav en elegant dekoration til bordet med afskårne stilke
Lav en elegant dekoration til bordet med afskårne stilke Foto: Charlotte Sandberg, Nina Ewald og Ibulb

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget mere end det. Se, hvordan du bruger løgblomster til at skabe fin og farverig julepynt her. 

Julen er over os, og det betyder, at det er blevet tid til at pynte både hus og have med dekorationer, der bringer farve og lys til årets kortere dage.

Blomster er en simpel og fin måde at skabe julestemning på, og her i vinterhalvåret er løgblomster som hyacinther, amaryllis og tulipaner slet ikke til at stå for.

Derfor plejer mange at plante de fine blomster i potter og krukker til udendørs pynt - men løgblomstere kan sagtens bruges i mange flere af julens dekorationer.

Find ideer og inspiration til, hvordan du bruger løgblomster til at skabe fin og farverig pynt til julen og vinteren her.

Blomstrende løg i julens tegn

De mest almindelige blomsterløg er er (split)hyacinter, amaryllis og tulipaner. Blomsterne fås i en lang række sorter og forskellige kulører, så det er altid muligt at finde nogle, som passer lige til den stil og farveholdning, du har valgt som juletema.

Disse 10 planter, er nemme at dyrke i krukker

Sådan pynter du med løgblomster

Her får du fem bud på, hvordan du bruger løgblomsterne i julens dekorationer: 

Pynt en julekrans med hyacintløg

Julen begynder allerede udenfor, hvor du kan hænge en krans på døren eller fylde en krukke med blomster og stedsegrønt ved hoveddøren, for at give dig selv og dine gæster en fin velkomst.

Kransen her er købt færdig, men du kan også selv forme en af smidige grene, som for eksempel pil. I bunden er der fastgjort forskellige stedsegrønne grene, eukalyptus og grangrene med lav. De er bundet fast med tynd metal-blomstertråd. Splithyacintløgene er blevet trådet med kraftig metaltråd og fastgjort i bunden af kransen. Pynt til sidst med bånd, stjerne, en kunstig blomst – eller hvad du har ved hånden. 

Plant røde tulipaner i krukker og spande

Små røde tulipaner er indbegrebet af jul! Lav en lille opstilling til at sætte udenfor med krukker, potter, spande eller andet, der kan tåle vind og vejr. Store krukker og spande kan fyldes med lecasten i bunden. Fyld op med mos og placer de røde tulipaner rundt omkring i mosset sammen med bær, husløg, mistelten, kogler eller andet, der tåler at stå ude. Her er tingene sat sammen på en gammel, blåmalet kælk, der står midt i et staudebed.

Skab stemning med hyacinter i glas

En nem og køn dekoration i form af to hvide hyacinter, der er taget ud af deres potter og placeret i kønne glas, så både løg og rødder kan ses. Glassene er sat på et hvidt fad sammen med valnødder og et lille glas med et fyrfadslys i. Skulle nødderne blive spist, er det bare med at fylde op igen!

 

Brug naturens pynt

Tre amaryllisløg er her anvendt på en lidt usædvanlig måde. De er sat fast på en gammel kroget gren. Først er der slået søm igennem grenen på passende steder, som løgene stikkes fast på. Derpå er der omviklet med en spinkel lyskæde, der kører på batteri. Når løgene begynder at spire, kan de plantes over i en potte eller et glas med jord og erstattes af nye på grenen.

Sådan pynter du med afskårne stilke 

Andre blomster kan købes som afskårne stilke til at sætte i vaser, og det giver nogle helt andre muligheder. De afskårne blomster er smukke i julebuketter. Både i de traditionelt bundne – eller blot et par stykker sat i en glasvase, som et elegant indslag i stuen. I modsætning til løgene, som godt kan klare sig på en beskyttet plads udendørs, egner de afskårne blomster sig bedst til indendørs brug. Hvis du stiller dine buketter og dekorationer køligt om natten, kan du få dem til at holde endnu længere. 

Brug blomsterstilke i glasvaser 

‘Less is more’, siger man. Tre afskårne amaryllis-stilke er anbragt i en glasvase sammen med fyrrekviste og en magnoliagren. En lynhurtig, enkel, men virkningsfuld dekoration, som egner sig fint til en moderne, minimalistisk indretning.

Tip

Når du køber hyacintløg kan blomsterfarven ikke ses, når løget kun lige er spiret frem. Derfor har potterne ofte forskellige farver, så du kan aflæse, hvilken blomsterfarve du tager med hjem.

 

Kilde: Løgdriverklubben Danmark

29. november 2018
Mere om Jul

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten blevet ramt af en sygdom, der årligt koster de danske juletræsproducenter op til 50 millioner kroner. 

Sådan laver du den smukkeste julepynt med ting fra efterårshaven

Køber du normalt adventskrans og juledekorationer i dyre domme hos blomsterbutikkerne? Gå i stedet en tur i haven og find unik julepynt til...

Hvis du interesserer dig for miljøet, skal du ikke købe dette...

Eksport og salg af juletræer er en stor industri i Danmark. Både Naturstyrelsen og ex-juletræsproducent peger nu på, at succesen er opnået...

De 20 følelser vi alle gennemgår juleaftensdag

Julens traditioner er forskellige fra familie til familie. Men uanset hvordan du fejrer jul, så kan du garanteret genkende flere af disse scenarier og følelser. 

12 apps der gør julen bedre og lettere

Kom i julestemning og få overblik over julens gøremål med disse 12 apps.

10 ideer til julens gaveindpakninger

De bedste julegaver er de personligt udvalgte gaver. Men den rigtige indpakning sætter lige prikket over i’et, og så pynter det tilmed så...

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8 gaver du - næsten - ikke kan gå galt i byen med. 

Derfor bliver du mere lykkelig af at pynte op til jul tidligt

Hvis du synes, at julepynt kun hører december til, så er der god grund til at læse med her. Ifølge eksperter kan du nemlig blive gladere,...

And eller flæskesteg - hvad er mest dansk?

Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret...

7 råd til hvordan du skåner miljøet gennem julen

Hver jul smides utallige juletræer og tonsvis af gavepapir ud efter kun kort af være blevet brugt – for ikke at nævne det enorme madspild, der ligeledes finder sted i juledagene. Det er ikke godt for miljøet. Vi har derfor samlet 7 gode råd til en bæredygtig jul.

Dansk julemusik - de 10 største hits

Der er mange danske sangere og musikere, der har forsøgt sig med julesange. Ikke alle er blevet hits, men det blev disse 10 danske julesange...

5 fantastiske julekranse du selv kan lave

En julekrans sætter den helt rigtige julestemning, lige fra du går ind ad hoveddøren. Se disse 5 forskellige julekranse, du selv kan lave.

2 overraskende metoder til at lave kunstig sne

Det er ikke rigtig jul uden sne. Når det danske vejr, ikke altid kan leve op til dette, må vi jo bare sørge for det selv. Her er 2 måder, du kan lave kunstig sne på.

Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der...

Mandelgave - 10 ideer til gaver alle vil elske

Mangler du en idé til årets mandelgave, som alle voksne vil blive glade for? Så finder du her 10 sikre succeser: de tre klassiske mandelgave...