Lav en elegant dekoration til bordet med afskårne stilke
Lav en elegant dekoration til bordet med afskårne stilke Foto: Charlotte Sandberg, Nina Ewald og Ibulb

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget mere end det. Se, hvordan du bruger løgblomster til at skabe fin og farverig julepynt her. 

Julen er over os, og det betyder, at det er blevet tid til at pynte både hus og have med dekorationer, der bringer farve og lys til årets kortere dage.

Blomster er en simpel og fin måde at skabe julestemning på, og her i vinterhalvåret er løgblomster som hyacinther, amaryllis og tulipaner slet ikke til at stå for.

Derfor plejer mange at plante de fine blomster i potter og krukker til udendørs pynt - men løgblomstere kan sagtens bruges i mange flere af julens dekorationer.

Find ideer og inspiration til, hvordan du bruger løgblomster til at skabe fin og farverig pynt til julen og vinteren her.

Blomstrende løg i julens tegn

De mest almindelige blomsterløg er er (split)hyacinter, amaryllis og tulipaner. Blomsterne fås i en lang række sorter og forskellige kulører, så det er altid muligt at finde nogle, som passer lige til den stil og farveholdning, du har valgt som juletema.

Disse 10 planter, er nemme at dyrke i krukker

Sådan pynter du med løgblomster

Her får du fem bud på, hvordan du bruger løgblomsterne i julens dekorationer: 

Pynt en julekrans med hyacintløg

Julen begynder allerede udenfor, hvor du kan hænge en krans på døren eller fylde en krukke med blomster og stedsegrønt ved hoveddøren, for at give dig selv og dine gæster en fin velkomst.

Kransen her er købt færdig, men du kan også selv forme en af smidige grene, som for eksempel pil. I bunden er der fastgjort forskellige stedsegrønne grene, eukalyptus og grangrene med lav. De er bundet fast med tynd metal-blomstertråd. Splithyacintløgene er blevet trådet med kraftig metaltråd og fastgjort i bunden af kransen. Pynt til sidst med bånd, stjerne, en kunstig blomst – eller hvad du har ved hånden. 

Plant røde tulipaner i krukker og spande

Små røde tulipaner er indbegrebet af jul! Lav en lille opstilling til at sætte udenfor med krukker, potter, spande eller andet, der kan tåle vind og vejr. Store krukker og spande kan fyldes med lecasten i bunden. Fyld op med mos og placer de røde tulipaner rundt omkring i mosset sammen med bær, husløg, mistelten, kogler eller andet, der tåler at stå ude. Her er tingene sat sammen på en gammel, blåmalet kælk, der står midt i et staudebed.

Skab stemning med hyacinter i glas

En nem og køn dekoration i form af to hvide hyacinter, der er taget ud af deres potter og placeret i kønne glas, så både løg og rødder kan ses. Glassene er sat på et hvidt fad sammen med valnødder og et lille glas med et fyrfadslys i. Skulle nødderne blive spist, er det bare med at fylde op igen!

 

Brug naturens pynt

Tre amaryllisløg er her anvendt på en lidt usædvanlig måde. De er sat fast på en gammel kroget gren. Først er der slået søm igennem grenen på passende steder, som løgene stikkes fast på. Derpå er der omviklet med en spinkel lyskæde, der kører på batteri. Når løgene begynder at spire, kan de plantes over i en potte eller et glas med jord og erstattes af nye på grenen.

Sådan pynter du med afskårne stilke 

Andre blomster kan købes som afskårne stilke til at sætte i vaser, og det giver nogle helt andre muligheder. De afskårne blomster er smukke i julebuketter. Både i de traditionelt bundne – eller blot et par stykker sat i en glasvase, som et elegant indslag i stuen. I modsætning til løgene, som godt kan klare sig på en beskyttet plads udendørs, egner de afskårne blomster sig bedst til indendørs brug. Hvis du stiller dine buketter og dekorationer køligt om natten, kan du få dem til at holde endnu længere. 

Brug blomsterstilke i glasvaser 

‘Less is more’, siger man. Tre afskårne amaryllis-stilke er anbragt i en glasvase sammen med fyrrekviste og en magnoliagren. En lynhurtig, enkel, men virkningsfuld dekoration, som egner sig fint til en moderne, minimalistisk indretning.

Tip

Når du køber hyacintløg kan blomsterfarven ikke ses, når løget kun lige er spiret frem. Derfor har potterne ofte forskellige farver, så du kan aflæse, hvilken blomsterfarve du tager med hjem.

 

Kilde: Løgdriverklubben Danmark

29. november 2018
Mere om Jul

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske julemarkeder i 2019 her. 

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver...

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.    

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samler...

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten blevet ramt af en sygdom, der årligt koster de danske juletræsproducenter op til 50 millioner kroner. 

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8...

Sådan laver du julemad til havens fugle

Lotte Bjarke forkæler havens fugle særligt meget i december. De skal nemlig også mærke, at det er jul. Se her, hvordan hun forvandler mejsek...

Er det ok, at halvdelen af legetøjet under juletræet smides ud?

Overforbruget i juletiden har aldrig været større. Det slider på din husholdning – og kloden. Se her, hvad du kan gøre for at holde en grønnere jul.

Sådan redder du din jul

Er du gået tør for ideer til de sidste juleforberedelser, og er tid noget af det, du har mindst af, så hjælper vi dig med at "springe over,...

Adventsgaveidéer til hjemmet

Vi har samlet gaveidéer, som du selv kan få glæde af, hvis du giver dem til nogle i dit eget hjem.

Med disse 7 gaveideer får manden lyst til at bruge mere tid i...

Ønsker du dig en mand, der bruger mere tid i køkkenet? Det er blevet mere normalt for mænd at stå i køkkenet, og derfor bliver køkkenprodukter mere maskuline. Vi har samlet vores yndlingsprodukter i forskellige prisklasser, der skal flytte manden fra værkstedet og ud i køkkenet. Med en af disse gaver går dit juleønske måske i opfyldelse. 

Fedtebrød med frit valg mellem glasur og kanelskukker

Fedtebrød er en klassisk dansk julesmåkage, der sagtens kan bages og spises, når det ikke er jul. Her er i denne opskrift er der frit valg...

NU er det påske

Leg, duft, plant, pluk og skab hygge.