Foto: Ryegaard og Trudsholm Godser m.fl.

Planlæg julens bedste oplevelse nu – og undgå stress

Julen handler meget om at 'nå det hele'. Men i år skal du blot følge denne plan: Find én oplevelse, som julen 2018 skal huskes for, og sæt den på skinner nu.

Bage, købe gaver, pynte, købe flere gaver, bage igen ...

Vi har alle en tendens til at fare rundt og gøre tingene halvt i julemåneden, og det tror da pokker, når vi både skal bage, købe gaver, pynte, stå for pakkekalender, købe flere gaver, bage igen, finde de sidste ting til pakkekalender, arrangere julestue og bage igen igen ...

Alt dette skal foregå i et mindeligt og hyggeligt tempo med børn og venner og hunde og kollegaer og bedsteforældre.

Det kan ikke lade sig gøre, ganske enkelt.

Du kan nøjes med én af disse fire juleoplevelser 

Men der er hjælp at hente her. Vi har nemlig fundet nøglen til den perfekte jul:

Du satser på én fantastisk dag og oplevelse for familie og venner. Én begivenhed, som du sætter i system nu, og som alle vil huske bagefter.

Det gælder blot om at vælge et af disse fire projekter og finde datoen, der passer alle.

Planlæg den bedste dag i julen 2018 nu

1. Vær sammen om at bygge årtiers honningkagehus

I år skal det være – du og din familie eller venner skal bygge honningkagehuset, der gør alle andre honningkagehuse til skamme.
Sæt en hel dag i begyndelsen af december af til projektet og invitér dit eget personlige byggesjak nu.   

Et honningkagehus er et af de svære juleprojekter, men der er nogle genveje, som gør det lidt nemmere.

Se vores trin-for-trin-guide til at lave det fineste honningkagehus her. 

Honningkagehuset er primært til pynt, så defor anbefaler vi, at du køber færdigblandet dej eller vælger en af de nemmeste opskrifter, som bl.a. står på supermarkedets krydderiblandinger.

2. Gør gaveindkøb til en gløggfest midt i november

Det er ikke nok at beslutte sig til, at gaverne skal købes i god tid og online – man kommer alligvel ofte til at drysse indkøbene ud over hele måneden.

Derfor har vi et forslag: Invitér nogle gode venner på en gløggaften i midten af november. Kom i stemning med en gløggopskrift som den, du kan finde her med en hemmelig ingrediens, og sæt jer med lister og én fælles computer.

Alle skal medbringe forslag til gode websites til gaveindkøb, og så gælder det ellers bare om at spare tid og penge.

3. Den ultimativt hyggeligste hente-træ-dag

Til jer, der hvert år planlægger at hente juletræet sammen med familien, men altid ender med at stå foran supermarkedet d. 23. k. 21 og kigge på sidste pjuskede grantræer:

I år skal træet hentes med manér. Der er masser af steder i Danmark, hvor man selv kan fælde juletræet på stemningsfulde granplantager. 

Her finder du en liste med nogle af de bedste juleplantager i hele Danmark med adresser, links og åbningstider.

På flere af plantagerne kan du ovenikøbet køre i hestevogn og møde nisser ude i skoven, for eksempel på Ryegaard og Trudsholm Godser.

Beslut jer til, hvilken dag hente-træ-turen skal foregå og ring i forvejen for at sikre jer åbningstider mv.

4. Familietradition: Et nyt julemarked hvert år

Er du også en af dem, der hvert år har intentionen om at besøge et hyggeligt julemarked, men aldrig kommer afsted? Så er det på tide at gøre noget ved det, for Danmark er plastret til med dejlige markeder, der bugner med julestemning.

Et andet tip er at gøre markedsbesøget til en årligt tilbagevende begivenhed – og allerhelst afprøve nye steder i Danmark eller måske ligefrem udlandet.
Sæt datoen nu!

Se idenyts store guide til de bedste julemarkeder i Danmark her. 

29. november 2018
Mere om Jul

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten blevet ramt af en sygdom, der årligt koster de danske juletræsproducenter op til 50 millioner kroner. 

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget...

Sådan laver du den smukkeste julepynt med ting fra efterårshaven

Køber du normalt adventskrans og juledekorationer i dyre domme hos blomsterbutikkerne? Gå i stedet en tur i haven og find unik julepynt til...

Hvis du interesserer dig for miljøet, skal du ikke købe dette...

Eksport og salg af juletræer er en stor industri i Danmark. Både Naturstyrelsen og ex-juletræsproducent peger nu på, at succesen er opnået på bekostning af miljøet. Storforureneren er én bestemt sort af juletræer - det allermest populære.

De 20 følelser vi alle gennemgår juleaftensdag

Julens traditioner er forskellige fra familie til familie. Men uanset hvordan du fejrer jul, så kan du garanteret genkende flere af disse...

12 apps der gør julen bedre og lettere

Kom i julestemning og få overblik over julens gøremål med disse 12 apps.

10 ideer til julens gaveindpakninger

De bedste julegaver er de personligt udvalgte gaver. Men den rigtige indpakning sætter lige prikket over i’et, og så pynter det tilmed så flot under juletræet.

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8...

Derfor bliver du mere lykkelig af at pynte op til jul tidligt

Hvis du synes, at julepynt kun hører december til, så er der god grund til at læse med her. Ifølge eksperter kan du nemlig blive gladere,...

And eller flæskesteg - hvad er mest dansk?

Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret entydigt. 

7 råd til hvordan du skåner miljøet gennem julen

Hver jul smides utallige juletræer og tonsvis af gavepapir ud efter kun kort af være blevet brugt – for ikke at nævne det enorme madspild,...

Dansk julemusik - de 10 største hits

Der er mange danske sangere og musikere, der har forsøgt sig med julesange. Ikke alle er blevet hits, men det blev disse 10 danske julesange...

5 fantastiske julekranse du selv kan lave

En julekrans sætter den helt rigtige julestemning, lige fra du går ind ad hoveddøren. Se disse 5 forskellige julekranse, du selv kan lave.

2 overraskende metoder til at lave kunstig sne

Det er ikke rigtig jul uden sne. Når det danske vejr, ikke altid kan leve op til dette, må vi jo bare sørge for det selv. Her er 2 måder,...

Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der...