Lyskæder kan pynte i din have ved juletid.
Lyskæder kan pynte i din have ved juletid. Foto: Getty Images

Overraskende: I år skal du tale med dine julelys

Mange danskere gør en dyd ud af at pynte op med lyskæder i haven eller i hjemmet, når vinteren og julen banker på døren. Samtidig er sortimentet af lyskæder i rivende udvikling. Bliv klogere på de nyeste lystrends her.

Af: Ditte Marie Bro Pedersen, 30. oktober 2020

For mange danskere er det en årlig juletradition at overvære, når julelysene tændes ved d’Angleterre på Kongens Nytorv og hos Salling på gågaden i Aarhus. Der er også stor begejstring for de funklende julelys i mange danske stuer og haver, hvor lyskæder pryder både vindueskarme, buske og træer og skaber en hyggelig julestemning i den kolde tid.

Danskerne køber flere lyskæder

Normalt bliver et produkt revet ned fra hylderne i en sæson eller to for derefter at vende tilbage til et normalt salg. Det gør sig dog ikke gældende for salget af lyskæder. De seneste fire år er salget af lyskæder nemlig steget markant, og det ser ud til, at det fortsætter med at stige.

– Det særlige ved julebelysningen er, at den markante vækst bliver ved, og efter al sandsynlighed nu for femte år i træk. Det sker stort set kun for de varegrupper, der indgår i internationale trends. Og ser man på, hvor udbredt julebelysning er i de lande, der normalt definerer vores forbrugertrends, så tyder det på, at der venter endnu mere inspiration til os i fremtiden, fortæller Palle Thomsen, administrerende direktør ved Brancheforeningen Danske Byggecentre, i en pressemeddelelse.

Stemmestyrede lyskæder

I tråd med et øget fokus på Smart Home, hvor du kan styre flere funktioner i hjemmet med din telefon, bliver det nu også muligt at styre julelyset via en app på telefonen eller med din stemme.

– Du kan designe dit eget lysshow og vælge farver og lysets bevægelser sammen med familien. Der kan være festligt lys, som bølger eller blinker i takt med musikken til julefrokosten eller hyggeligt lys, når familien samles om eftermiddagen. Har du stemmestyring i dit hjem med for eksempel Google Home, så kan du også styre julelyset med stemmen, fortæller Martin Varberg Lüchtemeier, produktchef hos XL-BYG.

Klimavenlige lyskæder

Styring af lyskæder med telefonen eller stemmen sikrer både besparelser på elregningen og i forhold til klimaet. Det skyldes, at den øgede efterspørgsel på lyskæder har medført en udvikling i sortimentet af lyskæder. Et stort udvalg af lyskæder med klimabelastende glødepærer er erstattet af lyskæder med mere klimavenlige LED-pærer. Derudover er det muligt at indstille lyskæderne til at slukke og tænde automatisk og dermed kun i de tidsrum, det passer dig.

Med de nye typer af lyskæder er der altså lagt op til en funklende juletid fyldt med varme og fine farver.

30. oktober 2020 Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Jul

Julebelysning: Alt du skal vide om julelys til huset og haven

Når julen banker på døren, pynter mange danskere op med julebelysning i hjemmet og i haven for at skabe hygge og varme. Bliv klogere på alt fra, hvordan du vælger den rigtige julebelysning, til hvordan du hænger lyskæder op.

Svævende hjerte over København: Tivoli lyser himlen op til jul

Fredag den 13. november åbner Tivoli for julesæsonen og det sker med intet mindre end et svævende lyshjerte over hovedstaden.

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske...

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver dig 7 bud på, hvordan du let kan skabe farverige dekorationer med den alsidige julestjerne. 

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samlerobjekt. Se, om det gemmer sig i din julekasse her.  

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8 gaver du - næsten - ikke kan gå galt i byen med. 

Lav en smuk julekrans til døren med alt godt fra haven

Skab en julekrans til døren med ting, du alligevel allerede har i haven eller let kan finde i naturen. Se nogle af de bedste bud på en...

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget...

Sådan laver du julemad til havens fugle

Lotte Bjarke forkæler havens fugle særligt meget i december. De skal nemlig også mærke, at det er jul. Se her, hvordan hun forvandler mejsekugler til smukke julekugler til fuglene.

Er det ok, at halvdelen af legetøjet under juletræet smides ud?

Overforbruget i juletiden har aldrig været større. Det slider på din husholdning – og kloden. Se her, hvad du kan gøre for at holde en...

Sådan redder du din jul

Er du gået tør for ideer til de sidste juleforberedelser, og er tid noget af det, du har mindst af, så hjælper vi dig med at "springe over,...