Kristtorn, nåletræsgrene og kogler giver det helt rigtige julelook.
Kristtorn, nåletræsgrene og kogler giver det helt rigtige julelook. Foto: Jenny Hallquist og Louise Reintoft Svensson

Sådan laver du den smukkeste julepynt med ting fra efterårshaven

Køber du normalt adventskrans og juledekorationer dyre domme hos blomsterbutikkerne? Gå i stedet en tur i haven og find unik julepynt til ingen penge - se hvordan her. 

Af: Jenny Hallquist, 18. januar 2020

Undskyld. Vi ved godt, at det slet, slet ikke er jul endnu. Men du skal lige have et tip, som ikke kan vente til december. For i din egen have kan du i disse dage finde en masse naturlig pynt, der ikke bare er smuk, men som også kan spare dig hundredvis af kroner.

Og så kan det sætte gang i hele familiens kreativitet i de kommende måneder!

Et skjult skatkammer

I efterårets regn og rusk ser de afblomstrede krukker og halvtriste bede måske ikke umiddelbart indbydende ud, men faktisk er haven et rent skatkammer, når det gælder smukt og helt gratis pynt til julens dekorationer.

I en gennemsnitlig dansk parcelhushave findes et godt udvalg af træer, stedsegrønne buske, sommerblomster og stauder. Og rigtig mange af dem kan bruges i julens dekorationer. 

Naturlige dekorationer

Louise Reintoft Svensson er blomsterbinder, og når hun skal julepynte i sit eget hjem, er det ikke med grankranse og røde sløjfer. Det skal være mere minimalistisk, og så må det meget gerne være naturligt.

- Man kan i princippet bare tage et kæmpe fad og fylde det med alt muligt tørret fra haven. Det giver en fin variation, og hvis det skal være mere traditionelt, er det jo nemt at supplere med et par kogler og måske et par klumper pudemos for at give lidt grønt, siger hun.

Læs også : Fæld selv juletræer - find en juletræsplantage nær dig

Tørre sommerblomster

Jo, det kan du godt finde ud af! 

De afblomstrede hortensiaer er et godt sted at starte. Klip forsigtigt blomsterstandene af, og lad dem tørre i vindues­karmen, indtil de skal bruges. Louise Reintoft Svensson understreger dog, at du skal være skarp på at plukke netop hortensia på det helt rigtige tidspunkt. 

- Mærk på dem. De må ikke nå at visne på planten, men skal være lidt læder­agtige, når man rører ved dem. Det kræver selvfølgelig, at vejret arter sig uden alt for meget regn, så blomsterne ikke bliver for våde og smattede, fortæller hun.

Læs også: Hortensia - blomsterbusken, der kan forvandle farve

Festligt glimmer

I din have har du sikkert allerede flere blomster med smukke frøstande, som er supernemme at indsamle og tørre. Det kunne være etårige sommerblomster som opiumvalmue, mamelukærme, morgenfrue og jomfru i det grønne eller stauder som mandstro, løvehale og judas­penge. Når du skal tørre frøstandene, er det vigtigt, at du opbevarer dem i en papirpose, så de ikke bliver ødelagt af fugt, inden du skal bruge dem.

Louise Reintoft Svensson foreslår, at du drysser lidt glimmer på din tørrede pynt fra haven, hvis det skal være ekstra festligt. Og det kræver heller ikke hverken dyrt udstyr eller særlige talenter.

- Vi bruger elefanthud (klar lak til blomsterbinding, red.), men du kan sagtens bruge hårlak. Det skal bare være noget, der klistrer lidt, så glimmeren sidder fast, fortæller hun.

Tænk utraditionelt

Sidste år havde Louise Reintoft Svensson ved indgangspartiet i familiens hus sat en stor vase med fyrregrene og et par lærkegrene. Helt enkelt, meget naturligt og rigtig julehyggeligt. Ud over fyr og lærk kan du også bruge for eksempel taks, ceder eller cypres i stedet for den traditionelle ædelgran, som man betaler dyrt for i butikkerne.

- Der er jo nåletræer i rigtig mange haver. Og hvis man ikke har dem selv, kan man altid spørge naboen pænt, om man må snuppe en gren eller to, ligesom man spørger, om man må tage en håndfuld æbler, siger Louise Reintoft Svensson.

Det handler i det hele taget om at tænke lidt utraditionelt. Da et stort æbletræ sidste efterår væltede i familiens have, så hun selv straks en masse muligheder:

- Jeg var lynhurtigt ude og klippe grene af. Så sidste år var vores adventskrans lavet af æblegrene, som jeg bandt om en halmkrans nærmest som et stort puslespil. 

Læs også: Se den store guide til årets julemarkeder 2020

Kranse og fade

Æble- og pæregrene egner sig fint til kranse, men du skal være opmærksom på, at de trækker sig lidt sammen, når de tørrer. Stedsegrønne planter som eksempelvis buksbom, laurbærkirsebær, kristtorn og efeu kan også sagtens bruges.

Selv hvis dine kreative evner ikke rækker til at binde en krans, kan du sagtens bruge havens grene til en smuk dekoration. Stammen og de store grene fra Louise
Reintoft Svenssons æbletræ gik nemlig heller ikke til spilde, for dem brugte hun i mindre stykker til en opstilling med husløg og nisser på en skænk.

Tørrede svampe

Prikken over i’et var et par tørrede korkhatte – de vifteformede svampe, der vokser på mange nåletræer.

I det hele taget mener blomsterbinderen, at vi er for forsigtige og traditionelle, når vi tænker adventskrans og juledekorationer.

- Det er så fint at have fade stående, som man fylder med lidt fyrregrene, buskbom eller andet stedsegrønt og sætter et stort lys i. Sværere behøver det altså ikke være, forsikrer blomsterbinderen.

Høst din have

Det finder du sikkert allerede i din (eller naboens) have:

-      Hortensia 

-      Buksbom

-      Laurbærkirsebær

-      Kristtorn

-      Efeu

-      Taks, tuja, fyr og andre nåletræer

-      Grankogler

Det kan du så og plante, så du har pynt til næste år:

Morgenstjernegræs

Prydgræs, der får de smukkeste stjerne­formede frøstande, som du kan bruge til dekorationer – både friske og tørrede. Det bliver 40-50 centimeter højt og trives stort set alle steder i haven.

Troldhassel

En juleklassiker, hvis krogede grene kan bruges til kranse og ophæng – eller bare på et fad med levende lys. Inden du planter en troldhassel, skal du dog tænke på, at busken kan blive op til tre meter høj, så den skal have god plads.

Morgenfrue, opiumvalmue, jomfru i det grønne og mamelukærme

Sommerblomster, som sås i foråret, pynter i haven hele sommeren og danner de flotteste frøstande efter blomstring. Hvis du lader nogle frø sidde tilbage i standene, får du med stor sandsynlighed selvsåede blomster året efter.

Pigeonæbler

De små, røde æbler er en anden juleklassiker, som kan bruges både i traditionelle og moderne dekorationer. Pigeonerne plukkes normalt i oktober og får først deres julerøde farve, når de efter høst har ligget i solen i et par uger.

Kartebolle

En høj og markant toårig plante, der fylder godt bagest i et bed og har lilla, stikkende blomsterstande, som er meget dekorative, også efter blomstring. Kartebolle er selvsående, men blomstrer først andet år, så det kræver to år at få en egentlig cyklus i gang – men den er det værd!     

 
18. januar 2020 Jenny Hallquist
Mere om Jul

Claus Dalby: Sådan binder du en smuk julebuket med tulipaner

En stor og farvestrålende julebuket kan skabe glæde i hjemmet i de kolde måneder, hvor træerne står nøgne udenfor. Kom med i juleværkstedet og lær at binde en smuk, rød buket.

Claus Dalby: Sådan laver du sund julekonfekt af dadler og mandler

Den søde juletid kan gå hen og blive utrolig usund. Den er fyldt med julemad og søde julegodter, der er årsag til mange nytårsforsæt, der...

Claus Dalby: Smukke hængende amaryllis

Juletiden er fyldt med fine blomster, gær og grene, som du sagtens kan dekorere med indenfor. Kom med ind i Claus Dalbys juleværksted og...

Claus Dalby: Sådan binder du let en stor og smuk julekrans

Julekranse findes i utallige former og størrelser, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan din personlige krans skal udformes. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til, hvordan du kan binde en stor og fin julekrans.

Claus Dalby: Sådan laver du en smuk og naturlig juledekoration

Ingen sløjfer og ingen guld og glimmer. Denne juledekoration lavet på en bund af ler er næsten helt naturlig med grønt fra haven og et par...

Lysende julepynt tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Julen er hjerternes og lysenes fest. Mange pynter op i haver og garager så børn og voksne kan komme forbi og nyde synet. Det er dog slut...

Claus Dalby: Sådan folder du de fineste gaveindpakninger

Der er intet bedre end at få en personlig julegave hvor ikke kun indholdet, men også udseendet har fået et unikt twist. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til 3 måder hvorpå, du kan folde den flotteste gaveindpakning.

Julehygge giver brandfare: Sådan sikrer du dit hjem

Vi er trådt ind i december måned og det betyder, at der tændes op for julehyggen i de danske hjem. Hyggen indebærer ofte levende lys, hvilke...

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske...

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver dig 7 bud på, hvordan du let kan skabe farverige dekorationer med den alsidige julestjerne. 

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samlerobjekt. Se, om det gemmer sig i din julekasse her.  

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...