Hjemmelavede lækkerier til hele julemåneden

Mangler du inspiration til godterne til juledagene, så får du her et overflødighedshorn med disse 3 opskrifter på lækre chokolader med marcipan, medaljer med trøffel, kanelfingre og hvid gløgg. 

Opskrift I Konfekt med hjerter, stjerner og medaljer

Opskrift til 20 stk.

Det skal du bruge til hjerter og stjerner

  • 250 g ren rå marcipan
  • Evt. lidt Cointreau, cognac, Amaretto eller lignende
  • 200 g lys eller mørk chokolade-overtræk

Sådan gør du

  1. Bland evt. marcipan med lidt spiritus.
  2. Rul marcipan ud mellem 2 stk. bagepapir, til den har en tykkelse på 1 cm.
  3. Udstik marcipanen med hjerte eller stjerneform og overtræk med chokolade.

Opskrift I Konfektmedaljer

Opskrift til 40 stk. 

Det skal du bruge til konfektmedaljerne

  • 100 g lys overtrækschokolade
  • Krymmel
  • 200 g mørk chokolade mindst
  • 55 pct. kakao
  • 2 dl piskefløde
  • 1 spsk kahlua eller anden likør

Sådan gør du

  1. Smelt den lyse chokolade, og smør den ud på bagepapir som små tynde kager. Drys med krymmel.
  2. Bring piskefløde i kog, tag af varmen, og tilsæt hakket chokolade. Smelt chokoladen i den varme fløde, rør Kahlua i, og sæt trøffelmassen på køl, til den er halvfast.
  3. Kom trøffelmassen i en sprøjtepose med tylle, og sprøjt trøffelmassen ud på halvdelen af medaljerne.
  4. Læg de andre medaljer på som låg, og opbevar dem koldt.


Opskrift I Kanelfingre

Opskrift til 40 stk.

Det skal du bruge

  • 2 æg str. L
  • 250 g sukker
  • 2 tsk. stødt kanel
  • 250 g hvedemel
  • 1⁄2 tsk. hjortetaksalt
  • 1 spsk. smør
  • 100 g mørk chokolade

Sådan gør du

  1. Pisk æg, sukker og kanel skummende og luftigt. Rør hvedemel og hjortetaksalt i dejen og dernæst blødt smør.
  2. Tril dejen til lange tynde pølser, skær dem i mindre stykker, og læg dem med afstand på en bageplade.
  3. Bag 8-9 min. ved 200°, og læg dem til afkøling på en bagerist.
  4. Dyp spidsen af kagen i smeltet chokolade, og opbevar kagerne i en kagedåse.
  5. Servér med varm chokolade lavet af god mørk chokolade og varm mælk. Kom evt. lidt spiritus i.

Opskrift I Hurtig æblestang med nødder

Opskrift til 6-8 personer

Det skal du bruge

  • 2 plader butterdej
  • 1 stort rødt æble
  • 6 dadler uden sten
  • 1⁄4 dl rosiner eller abrikoser i tern
  • 1⁄4 dl hakkede mandler eller nødder

Sådan gør du

  1. Læg butterdejspladerne lidt ind over hinanden, og rul dem ud til dobbelt størrelse. Bland æbletern med hakkede dadler, rosiner og mandler.
  2. Læg fyldet i en stribe midt på, og pak dejen tæt omkring fyldet. Læg stangen med samlingen nedad, og pensl med æg.
  3. Drys med hakkede nødder og sukker, og bag æblestangen 20 min. ved 200°.

Opskrift I Æble-kanelpandekager og hvid gløgg

Opskrift til 4 personer

Det skal du bruge til kanelpandekagerne

  • 3 æg
  • 125 g hvedemel
  • 1 1⁄2 dl mælk
  • 1 knsp. salt
  • 1 1⁄2 tsk. bagepulver
  • Smør til stegning
  • 1-2 æbler
  • Kanelsukker

Det skal du bruge til den hvide gløgg:

  • 2 1⁄2 dl koncentret hyldeblomstsaft
  • 6 hele nelliker
  • Tørret ingefær
  • Kanel
  • 1 fl. tør hvidvin
  • Tørret frugt

Sådan laver du pandekagerne:

  1. Pisk æggehviderne stive. Pisk dernæst æggeblommer, mælk, hvedemel, salt og bagepulver sammen til en klumpfri jævning. Vend æggehviderne i dejen, og lad den hvile 15 min.
  2. Fjern kernehuset med et udstiksjern, og skær æblet i tynde skiver. Varm en blinispande eller almindelig stegepande med slip op ved medium varme.
  3. Kom lidt smør i hullerne, og hæld dejen i. Bag et par minutter, til dejen er næsten stivnet. Læg en æbleskive på hver, drys med kanelsukker, vend og steg pandekagerne færdige, til de er gyldne.
  4. Servér pandekagerne varme med ekstra kanelsukker, ahornsirup eller honning til et glas gløgg.

Sådan laver du gløgg

  1. Bland hyldeblomstsaften med nelliker, ingefær og kanel, og lad det trække til næste dag.
  2. Tilsæt hvidvin samt tørrede frugter, og opvarm gløggen. Den må ikke koge.
  3. Fordel gløggen i glas, og sæt evt. en kanelstang i som rørepind.

Se også: Cookies med chokolade – verdens bedste opskrift

Mest læste artikler