Levende lys og gran er en farlig kombi og det er årsagen til at december er den måned med flest brande i private hjem.
Levende lys og gran er en farlig kombi og det er årsagen til at december er den måned med flest brande i private hjem. Foto: Getty Images

Julehygge giver brandfare: Sådan sikrer du dit hjem

Vi er trådt ind i december måned og det betyder, at der tændes op for julehyggen i de danske hjem. Hyggen indebærer ofte levende lys, hvilket giver stor risiko for brand i boligen. Forbered dig inden uheldet er ude med disse 10 gode råd.

Af: Madelene Sjøstrøm Gullach, 2. december 2020

December er den måned på året, hvor der er størst risiko for brand i de danske hjem og det er også den måned, hvor brandvæsenet rykker ud til flest brande i private hjem. I forhold til andre måneder på året, stiger antallet af brande i private hjem med 40-50 procent i december. Det skriver RealMæglerne i en pressemeddelelse. Derfor har de lavet en liste med 10 råd til at sikre din bolig mod brand, så du kan komme uheldet i forkøbet bedst muligt.

- Dette er, hvad man kunne kalde grundregler, der ville nedbringe antallet af brande i private hjem, hvis blot alle boligejere fulgte dem, fortæller Thomas Jacobsen, der er markedsdirektør i RealMæglerne.

10 råd til brandsikring af boligen

  1. Den, der tænder, slukker! Gå aldrig fra tændte, levende lys.

  2. Stil aldrig levende lys i nærheden af gardiner, i bogreoler under hylder og skabe.

  3. Stil aldrig dekorationer under lamper, der er lavet i letantændelige materialer eksempelvis træ eller papirskærme

  4. Stil aldrig fyrfadslys eller bloklys direkte på bordet. Stil en stage eller en tallerken under og vær altid sikker på, at lysene står godt fast, så de ikke vælter.

  5. Overvej helt at droppe de levende lys. Brug alternativt selvslukkende lys eller lys på batteri.

  6. Pas på, hvis du stiller dine dekorationer på en dug. Lys, der vælter ud på juledugen, eller en gnist, der springer, er ofte årsag til brand.

  7. Brug brandhæmmende spray på dine dekorationer og på juletræet.

  8. Hav altid vand til slukning i nærheden.

  9. Bliv i køkkenet, når du laver mad på komfuret.

  10. Stil aldrig brandbare ting fra dig på komfuret.

Røgalarmer redder liv

Ifølge Thomas Jacobsen bør ethvert hjem altid have en eller flere røgalarmer. Det er den bedste og billigste sikkerhed mod brand, da din reaktionstid forlænges, fordi røgalarmen advarer dig på forhånd. Der bør som minimum være én røgalarm for hver etage i boligen, fortæller han.

Det er ikke nok bare at have en røgalarm til at sidde og passe sig selv. Batteriet skal testes via batteriknappen i løbet af året og altid lige før jul.

Hold lys og gran adskilt

En af de helt store årsager til brand i private hjem i december måned er adventskranse, juletræer og juledekorationer, hvor levende lys og gran kommer tæt på hinanden. Du ved det helt sikker, men ild og tørre grangrene er en yderst farlig kombi.

- Placer lysene i dine dekorationer, så de kan brænde ned uden at sætte ild til materialerne i dekorationen. Der findes flere løsninger, så lysene kommer lidt op i højden eller på anden vis afskærmes fra dekorationen, fortæller Thomas Jacobsen.


I denne adventskrans er lysene afskærmet fra de brandbare materialer rundt om ved at stå i en lille stage, der passer fint ind i dekorationen.

Råd om brandslukning

Hvis uheldet trods alt er ude, er det en god idé at have noget vand i nærheden, så du kan reagere hurtigt. Hav eksempelvis altid en spand vand klar, når der tændes levende lys på juletræet. En flaske danskvand kan også bruges, hvis du har sådan en i køleskabet. Det smarte med sådan en er, at du kan ryste den lynhurtigt og ved at holde en anelse for flasken åbning, sprøjtes det i en vifte på branden. Husk altid at sprøjte vand på det, der brænder og ikke på flammerne.

Det er selvfølgelig også en god ting at anskaffe sig en pulverslukker og et brandtæppe. Du må nemlig aldrig bruge vand til at slukke flammer i væsker eller fedtstof. Her skal du i stedet bruge et grydelåg eller et brandtæppe.

Hvis der for eksempel er gået ild i gryden til klejnerne, må du endelig ikke kaste vand på. Branden slukkes ved at forhindre tilførsel af ilt til flammerne. Brug et brandtæppe eller en anden ikke-brændbar genstand og læg det hen over flammerne.

Det er imidlertid ikke kun ilden der forårsager skader på boligen i tilfælde af brand. Røgen sætter også sine spor og kan være næsten umulig at komme af med. Derfor anbefales det at følge rådene og have styr på sine forsikringer.

2. december 2020 Madelene Sjøstrøm Gullach
Mere om Jul

Claus Dalby: Sådan binder du en smuk julebuket med tulipaner

En stor og farvestrålende julebuket kan skabe glæde i hjemmet i de kolde måneder, hvor træerne står nøgne udenfor. Kom med i juleværkstedet og lær at binde en smuk, rød buket.

Claus Dalby: Sådan laver du sund julekonfekt af dadler og mandler

Den søde juletid kan gå hen og blive utrolig usund. Den er fyldt med julemad og søde julegodter, der er årsag til mange nytårsforsæt, der...

Claus Dalby: Smukke hængende amaryllis

Juletiden er fyldt med fine blomster, gær og grene, som du sagtens kan dekorere med indenfor. Kom med ind i Claus Dalbys juleværksted og...

Claus Dalby: Sådan binder du let en stor og smuk julekrans

Julekranse findes i utallige former og størrelser, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan din personlige krans skal udformes. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til, hvordan du kan binde en stor og fin julekrans.

Claus Dalby: Sådan laver du en smuk og naturlig juledekoration

Ingen sløjfer og ingen guld og glimmer. Denne juledekoration lavet på en bund af ler er næsten helt naturlig med grønt fra haven og et par...

Lysende julepynt tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Julen er hjerternes og lysenes fest. Mange pynter op i haver og garager så børn og voksne kan komme forbi og nyde synet. Det er dog slut...

Claus Dalby: Sådan folder du de fineste gaveindpakninger

Der er intet bedre end at få en personlig julegave hvor ikke kun indholdet, men også udseendet har fået et unikt twist. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til 3 måder hvorpå, du kan folde den flotteste gaveindpakning.

Video: Sådan laver du en smuk adventskrans med Claus Dalby

Juletiden står for døren og når vi ikke længere kan nyde haven udenfor, må vi tage den med ind i stuerne. Kom med ind i Claus Dalbys virtuel...

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske...

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver dig 7 bud på, hvordan du let kan skabe farverige dekorationer med den alsidige julestjerne. 

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samlerobjekt. Se, om det gemmer sig i din julekasse her.  

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...