Den klassiske rødkålssalat kan piftes lidt op med øl-sirup.
Den klassiske rødkålssalat kan piftes lidt op med øl-sirup. Foto: Piskeriset.dk

Julefrokostmad med øl som krydderi - få fem opskrifter

Øl er et dejligt krydderi i julefrokostmaden - både på grund af de krydderier øl indeholder, men også fordi alkoholen er god til at balancere fedmen i julemaden. Få opskrifterne på rødkålssalat med øl-sirup, stegte sild i øllage, ølbraiseret andelår og vafler med øl. Øl kan desuden gøre flæskesvær ekstra sprød - vi fortæller hvordan.

Foto: PiskerisetØl-sirup

En mørk øl koges sammen med 3 dl lys rørsukker. Når siruppen har den konsistens, du foretrækker, tager du gryden af komfuret og hælder siruppen i et skoldet glas.

Rødkål med øl-sirup

Et par håndfulde fintsnittede rødkålsstrimler vendes i et par spsk. ølsirup og et lille skvæt æblecidereddike. Valnødder hakkes groft og vendes i salaten sammen med tørrede tranebær.

Opskrifterne på øl-sirup og rødkålssalat er venligst udlånt af Piskeriset.dk


Vafler med øl

Foto: iStockphotoCa. 12 stk.

200 g smør eller margarine
200 g mel
1 tsk. bagepulver
60 g sukker
½ tsk. salt
2 dl øl
1 ½ dl mælk
4 æg delt i blomme og hvide

Fremgangsmåde:
Smelt smør. Bland mel, bagepulver, sukker og salt. Rør øl og mælk i. Rør dejen ensartet. Tilsæt blommer og smør – pisk dejen glat. Lad den hvile i en halv time, før hviderne piskes stive og vendes i. Bag de første vafler med lidt smør på vaffeljernet.

Opskrift fra Margit Pindstofte, læser på idenyt.dk

Stegte sild

10 hele sildefileter
Rugmel til panering
Salt og peber
Hele blandede peberkorn
Løgringe

Sildefileter halveres – rygfinne skæres væk. Lægges i koldt saltvand i ca. 5 min. Dryppes af i et dørslag. Vendes i groft rugmel. Krydres med salt og peber. Steges ca. 5 min på hver side - dryppes af på køkkenrulle.

Lage:
½ liter lagereddike
½ liter dark ale
300 g sukker
½ pose syltekrydderi
Alle ingredienser koges langsomt op, løg tilsættes til de er møre. Lagen hældes på silden og tildækkes. Bedst efter 4-5 dage i køleskabet.

Ølbraiseret andelår

Foto: Carlsberg Danmark4 personer:
4 stk. andelår
1 dl andefedt
1 flaske maltfyldig overgæret ale med mere end 6% alkohol
1 stk. helt hvidløg
10 stk. laurbærblade
10 stk. allehånde
1 stang kanel
4 stk. kardemommekorn
8 stk. sorte peberkorn
1 stk. appelsin
½ stk. knoldselleri
400 g jordskokker
½ dl groft salt
Sort peber

Fremgangsmåde:
Knus allehånde, kanel, kardemomme, laurbærblade og sort peber med saltet. Massér saltet ind i andelårene, og lad dem trække i min. 4 timer. Ønsker du et bedre resultat, så lad dem trække natten over i køleskabet.

Skræl og skær selleri og jordskokker groft, del hvidløget, og skær appelsinen i 4 dele. Læg dem i bunden af en ovnfast form med høje kanter. Skyl saltet og krydderierne af andelårene, læg dem på grøntsagerne.

Hæld øl og andefedt ud over lårene. Braisér lårene i 3-5 timer på 100 grader, indtil kødet begynder at slippe fra benet. Serveres med kogte kartofler og asier.

Øl-valget er op til dig

Valget af øl er vejledende, så det gælder om at finde din egen favorit-øl til de forskellige retter.

Øl giver sprød svær

Flæskestegen på julebordet bliver ekstra sprød, hvis du hælder en kop øl over stegen, når der er 1 time tilbage af stegetiden. Det affedter sværene og giver perfekte svær.

2. november 2012
Mere om Jul

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten blevet ramt af en sygdom, der årligt koster de danske juletræsproducenter op til 50 millioner kroner. 

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget...

Sådan laver du den smukkeste julepynt med ting fra efterårshaven

Køber du normalt adventskrans og juledekorationer i dyre domme hos blomsterbutikkerne? Gå i stedet en tur i haven og find unik julepynt til...

Hvis du interesserer dig for miljøet, skal du ikke købe dette...

Eksport og salg af juletræer er en stor industri i Danmark. Både Naturstyrelsen og ex-juletræsproducent peger nu på, at succesen er opnået på bekostning af miljøet. Storforureneren er én bestemt sort af juletræer - det allermest populære.

De 20 følelser vi alle gennemgår juleaftensdag

Julens traditioner er forskellige fra familie til familie. Men uanset hvordan du fejrer jul, så kan du garanteret genkende flere af disse...

12 apps der gør julen bedre og lettere

Kom i julestemning og få overblik over julens gøremål med disse 12 apps.

10 ideer til julens gaveindpakninger

De bedste julegaver er de personligt udvalgte gaver. Men den rigtige indpakning sætter lige prikket over i’et, og så pynter det tilmed så flot under juletræet.

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8...

Derfor bliver du mere lykkelig af at pynte op til jul tidligt

Hvis du synes, at julepynt kun hører december til, så er der god grund til at læse med her. Ifølge eksperter kan du nemlig blive gladere,...

And eller flæskesteg - hvad er mest dansk?

Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret entydigt. 

7 råd til hvordan du skåner miljøet gennem julen

Hver jul smides utallige juletræer og tonsvis af gavepapir ud efter kun kort af være blevet brugt – for ikke at nævne det enorme madspild,...

Dansk julemusik - de 10 største hits

Der er mange danske sangere og musikere, der har forsøgt sig med julesange. Ikke alle er blevet hits, men det blev disse 10 danske julesange...

5 fantastiske julekranse du selv kan lave

En julekrans sætter den helt rigtige julestemning, lige fra du går ind ad hoveddøren. Se disse 5 forskellige julekranse, du selv kan lave.

2 overraskende metoder til at lave kunstig sne

Det er ikke rigtig jul uden sne. Når det danske vejr, ikke altid kan leve op til dette, må vi jo bare sørge for det selv. Her er 2 måder,...

Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der...