Du kan skabe hygge ved at pynte op med julebelysning i huset og haven.
Du kan skabe hygge ved at pynte op med julebelysning i huset og haven. Foto: Getty Images

Julebelysning: Alt du skal vide om julelys til huset og haven

Når julen banker på døren, pynter mange danskere op med julebelysning i hjemmet og i haven for at skabe hygge og varme. Bliv klogere på alt fra, hvordan du vælger den rigtige julebelysning, til hvordan du hænger lyskæder op.

Af: Ditte Marie Bro Pedersen, 27. november 2020

For mange danskere er julelys en vigtig del af julens traditioner. Når julelysene tændes ved d’Angleterre på Kongens Nytorv og hos Salling på gågaden i Aarhus stimler juleglade folk sammen.

I mange julehjem er der også tradition for at gør en dyd ud af at pynte op med funklende julelys. Både buske og træer i haven samt vindueskarme og juletræ i hjemmet bliver pyntet med hyggelig julebelysning for at skabe varme og hygge i den kolde og mørke vintertid. Her kan du lære alt om julebelysning til huset og haven.

Bliv lykkelig af at pynte op til jul tidligt

Julebelysning i huset og haven skaber ikke kun varme og hygge. Det kan også gøre dig mere lykkelig - særligt hvis du pynter op til jul tidligt. Det skyldes, at julepynt kan skabe venskaber, da du vil virke mere venlig og imødekommende, hvis dit hus er pyntet op til jul. Læs mere om, hvordan du bliver lykkelig af at pynte op til jul tidligt her.

Pynt op med julebelysning tidligt
Pynt op med julebelysning tidligt og bliv lykkelig.

Nye trends inden for julebelysning

Markedet for julebelysning vokser og nye trends opstår. Blandt andet er det nu blevet muligt at styre julebelysningen via en app på telefonen eller med din stemme og på den måde vælge lysets farver og bevægelser. Der ses også en tendens til, at lyskæder med klimabelastende glødepærer erstattes af lyskæder med klimavenlige LED-pærer.

Du kan læse mere om de nye trends inden for julebelysning her.

Julebelysning nye trends
Det er muligt at styre julebelysningen med en app på telefonen.

Sådan vælger du den rigtige julebelysning

I den mørke vintertid findes der næsten ikke noget smukkere end julelys, der lyser haven og huset op. Det kan dog være vanskeligt at vælge den rigtige lyskæder, når du vil pynte dit hjem med julebelysning.

Et godt tip er at tænke i strømforbrug, da der er stor forskel på, hvor meget strøm lyskæderne forbruger. Lyskæder med LED-teknologi (også kaldet dioder) bruger nemlig op til 90% mindre strøm og har en lang levetid (cirka 50.000 timer). Det er derfor værd at tjekke, om dine lyskæder trænger til en udskiftning.

Læs om flere gode råd til, hvordan du vælger den rigtige julebelysning her.

Sådan hænger du lyskæder op i haven

Når du har valgt den rigtige lyskæde, er det en god ide at gøre sig nogle overvejelser om, hvordan den skal hænges op i haven.

Skal der julebelysning i form af kæder på buske i haven, kommer kædetypen an på, hvordan busken ser ud. Er busken knapt så veltrimmet eller lidt ujævn, egner lyskæder sig godt. Er busken velklippet, for eksempel i en rund form, kan du kaste et lysnet over den.

Hvis du skal hænge lyskæder på et træ, bør du undgå at sno kæderne om hver eneste gren. Hæng dem i stedet fra gren til gren som en guirlande. Det ser flot ud, og det er langt mindre krævende arbejde.

Få flere gode tips til, hvordan du hænger lyskæder op i haven her.

Julebelynsing på busk
Hvis buskene i din have er veltrimmede, egner lyskæder sig godt som julebelysning.

Sådan sætter du julebelysning på juletræet

Vil du gerne pynte med julebelysning indendørs til at skabe hygge og varme, kan du sætte en lyskæde på juletræet og få glæde af træet i længere tid.

Når du skal pynte juletræet, er det altid en god ide at starte med lyskæderne, inden du pynter med julekugler, kræmmerhuse og julehjerter. Et godt tip er også at bruge lyskæder, der har samme farve ledninger som juletræet – altså grønne. På den måde vil ledningerne fra kæderne gå i ét med træet og lysene vil sidde som fine, funklende glimt.

Et andet godt tip er at starte fra bunden og arbejde sig op mod toppen af træet, når juletræet skal beklædes med en lyskæde. På den måde vil du mest ensartet kunne vikle kæden rundt om juletræet. Husk at starte med enden, hvor stikket fra kæden er, så du kan tilslutte den til en stikkontakt eller en forlængerledning i gulvhøjde.

Få flere tips til, hvordan du pynter juletræet med julebelysning her.

Julebelysning på juletræet
Det er en god ide at bruge lyskæder, der har samme farve ledninger som juletræet.

Når du sætter julebelysning op, skal du være opmærksom på dette

Du bør særligt være opmærksom på sikkerhed, strømforbrug og lysstyrke, når du skal sætte julebelysning op i haven eller i hjemmet.

Der skal være styr på sikkerheden, når du sætter lyskæder op. Overholder du ikke sikkerhedsreglementet, kan du nemlig få stød, og der kan opstå kortslutninger og brand. Det er vigtigt altid at følge fabrikantens anvisninger, når du skal tilslutte lyskæden. Det samme gælder, hvis du skal sætte flere kæder sammen – gør kun dette, hvis lyskæden er beregnet til det, og følg anvisningen nøje i forhold til, hvor mange lyskæder, der må kobles sammen. Du må endelig ikke tilslutte flere elprodukter, end installationen er beregnet til. Ved overbelastning er der nemlig risiko for, at sikringen springer.

Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du sætter lyskæder op her.

Sådan undgår du nabostridigheder om julebelysning

Der kan være mange forskellige holdninger til julebelysning på boligen, og er det en kilde til irritation for andre på vejen, kan højtidens pynt hurtigt skabe nabostridigheder.

Hvis du er irriteret over naboens julebelysning, eller naboerne klager over dine lyskæder, vil en direkte henvendelse til naboen i de fleste tilfælde kunne løse problemet, så I samtidig kan bevare den gode julestemning.

Læs mere om, hvordan nabostridigheder om julebelysning undgås her.

Julebelysning nabostrid
Du kan undgå nabostridigheder i juletiden om julebelysning ved at tage en snak med dine naboer.

3 tips til julebelysning

  1. Opbevar dine lyskæder tørt – fugtige kældre tager livet af enhver smuk lyskæde.

  2. Vær forsigtig, når du tager dem ned. Pas godt på, at pærerne ikke støder mod hinanden eller rammer jorden.

  3. Vikl den lange lyskæde om et stykke aflangt pap eller træ. Det har både den fordel, at du undgår den årlige båndsalat, når du skal vikle dem ud igen, og at pærerne ikke ligger og slår mod hinanden, nede i kassen.

God fornøjelse med vinterens julebelysning og glædelig jul!

Tilbage til oversigten.

27. november 2020 Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Jul

Svævende hjerte over København: Tivoli lyser himlen op til jul

Fredag den 13. november åbner Tivoli for julesæsonen og det sker med intet mindre end et svævende lyshjerte over hovedstaden.

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske...

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver...

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være spild, når julen er slut. Vi giver dig fire gode råd til genbrug.

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samler...

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige, grønne grene. Se hvorfor her. 

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...

Overraskende: I år skal du tale med dine julelys

Mange danskere gør en dyd ud af at pynte op med lyskæder i haven eller i hjemmet, når vinteren og julen banker på døren. Samtidig er sortime...

Brunkage, vaniljekrans og klejne: Sådan får du let succes med de...

Den søde juletid er på vej. Vil du kaste dig ud i at bage nogle af de klassiske julesmåkager, får du her nogle tips til, hvordan du laver de bedste småkager til julen.

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8...

10 smukke opdækninger til julebordet

Gør julebordet ekstra magisk med en flot bordopdækning. Lad dig inspirere af disse 10 juleopdækninger.

Fæld selv juletræer - find en juletræsplantage nær dig

Leder du efter en hyggelig juletræsplantage, hvor du og familien kan fælde jeres eget juletræ? Så finder du her en liste med nogle af de bedste juletræsplantager i Danmark med adresser, links og åbningstider.

Sådan bruger du vinterhaven til at lave den smukkeste julekrans

Skab en julekrans til døren med ting, du alligevel allerede har i haven eller let kan finde i naturen. Se nogle af de bedste bud på en...

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget...