Du kan skabe hygge ved at pynte op med julebelysning i huset og haven.
Du kan skabe hygge ved at pynte op med julebelysning i huset og haven. Foto: Getty Images

Julebelysning: Alt du skal vide om julelys til huset og haven

Når julen banker på døren, pynter mange danskere op med julebelysning i hjemmet og i haven for at skabe hygge og varme. Bliv klogere på alt fra, hvordan du vælger den rigtige julebelysning, til hvordan du hænger lyskæder op.

Af: Ditte Marie Bro Pedersen, 27. november 2020

For mange danskere er julelys en vigtig del af julens traditioner. Når julelysene tændes ved d’Angleterre på Kongens Nytorv og hos Salling på gågaden i Aarhus stimler juleglade folk sammen.

I mange julehjem er der også tradition for at gør en dyd ud af at pynte op med funklende julelys. Både buske og træer i haven samt vindueskarme og juletræ i hjemmet bliver pyntet med hyggelig julebelysning for at skabe varme og hygge i den kolde og mørke vintertid. Her kan du lære alt om julebelysning til huset og haven.

Bliv lykkelig af at pynte op til jul tidligt

Julebelysning i huset og haven skaber ikke kun varme og hygge. Det kan også gøre dig mere lykkelig - særligt hvis du pynter op til jul tidligt. Det skyldes, at julepynt kan skabe venskaber, da du vil virke mere venlig og imødekommende, hvis dit hus er pyntet op til jul. Læs mere om, hvordan du bliver lykkelig af at pynte op til jul tidligt her.

Pynt op med julebelysning tidligt
Pynt op med julebelysning tidligt og bliv lykkelig.

Nye trends inden for julebelysning

Markedet for julebelysning vokser og nye trends opstår. Blandt andet er det nu blevet muligt at styre julebelysningen via en app på telefonen eller med din stemme og på den måde vælge lysets farver og bevægelser. Der ses også en tendens til, at lyskæder med klimabelastende glødepærer erstattes af lyskæder med klimavenlige LED-pærer.

Du kan læse mere om de nye trends inden for julebelysning her.

Julebelysning nye trends
Det er muligt at styre julebelysningen med en app på telefonen.

Sådan vælger du den rigtige julebelysning

I den mørke vintertid findes der næsten ikke noget smukkere end julelys, der lyser haven og huset op. Det kan dog være vanskeligt at vælge den rigtige lyskæder, når du vil pynte dit hjem med julebelysning.

Et godt tip er at tænke i strømforbrug, da der er stor forskel på, hvor meget strøm lyskæderne forbruger. Lyskæder med LED-teknologi (også kaldet dioder) bruger nemlig op til 90% mindre strøm og har en lang levetid (cirka 50.000 timer). Det er derfor værd at tjekke, om dine lyskæder trænger til en udskiftning.

Læs om flere gode råd til, hvordan du vælger den rigtige julebelysning her.

Sådan hænger du lyskæder op i haven

Når du har valgt den rigtige lyskæde, er det en god ide at gøre sig nogle overvejelser om, hvordan den skal hænges op i haven.

Skal der julebelysning i form af kæder på buske i haven, kommer kædetypen an på, hvordan busken ser ud. Er busken knapt så veltrimmet eller lidt ujævn, egner lyskæder sig godt. Er busken velklippet, for eksempel i en rund form, kan du kaste et lysnet over den.

Hvis du skal hænge lyskæder på et træ, bør du undgå at sno kæderne om hver eneste gren. Hæng dem i stedet fra gren til gren som en guirlande. Det ser flot ud, og det er langt mindre krævende arbejde.

Få flere gode tips til, hvordan du hænger lyskæder op i haven her.

Julebelynsing på busk
Hvis buskene i din have er veltrimmede, egner lyskæder sig godt som julebelysning.

Sådan sætter du julebelysning på juletræet

Vil du gerne pynte med julebelysning indendørs til at skabe hygge og varme, kan du sætte en lyskæde på juletræet og få glæde af træet i længere tid.

Når du skal pynte juletræet, er det altid en god ide at starte med lyskæderne, inden du pynter med julekugler, kræmmerhuse og julehjerter. Et godt tip er også at bruge lyskæder, der har samme farve ledninger som juletræet – altså grønne. På den måde vil ledningerne fra kæderne gå i ét med træet og lysene vil sidde som fine, funklende glimt.

Et andet godt tip er at starte fra bunden og arbejde sig op mod toppen af træet, når juletræet skal beklædes med en lyskæde. På den måde vil du mest ensartet kunne vikle kæden rundt om juletræet. Husk at starte med enden, hvor stikket fra kæden er, så du kan tilslutte den til en stikkontakt eller en forlængerledning i gulvhøjde.

Få flere tips til, hvordan du pynter juletræet med julebelysning her.

Julebelysning på juletræet
Det er en god ide at bruge lyskæder, der har samme farve ledninger som juletræet.

Når du sætter julebelysning op, skal du være opmærksom på dette

Du bør særligt være opmærksom på sikkerhed, strømforbrug og lysstyrke, når du skal sætte julebelysning op i haven eller i hjemmet.

Der skal være styr på sikkerheden, når du sætter lyskæder op. Overholder du ikke sikkerhedsreglementet, kan du nemlig få stød, og der kan opstå kortslutninger og brand. Det er vigtigt altid at følge fabrikantens anvisninger, når du skal tilslutte lyskæden. Det samme gælder, hvis du skal sætte flere kæder sammen – gør kun dette, hvis lyskæden er beregnet til det, og følg anvisningen nøje i forhold til, hvor mange lyskæder, der må kobles sammen. Du må endelig ikke tilslutte flere elprodukter, end installationen er beregnet til. Ved overbelastning er der nemlig risiko for, at sikringen springer.

Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du sætter lyskæder op her.

Sådan undgår du nabostridigheder om julebelysning

Der kan være mange forskellige holdninger til julebelysning på boligen, og er det en kilde til irritation for andre på vejen, kan højtidens pynt hurtigt skabe nabostridigheder.

Hvis du er irriteret over naboens julebelysning, eller naboerne klager over dine lyskæder, vil en direkte henvendelse til naboen i de fleste tilfælde kunne løse problemet, så I samtidig kan bevare den gode julestemning.

Læs mere om, hvordan nabostridigheder om julebelysning undgås her.

Julebelysning nabostrid
Du kan undgå nabostridigheder i juletiden om julebelysning ved at tage en snak med dine naboer.

3 tips til julebelysning

  1. Opbevar dine lyskæder tørt – fugtige kældre tager livet af enhver smuk lyskæde.

  2. Vær forsigtig, når du tager dem ned. Pas godt på, at pærerne ikke støder mod hinanden eller rammer jorden.

  3. Vikl den lange lyskæde om et stykke aflangt pap eller træ. Det har både den fordel, at du undgår den årlige båndsalat, når du skal vikle dem ud igen, og at pærerne ikke ligger og slår mod hinanden, nede i kassen.

God fornøjelse med vinterens julebelysning og glædelig jul!

Tilbage til oversigten.

27. november 2020 Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Jul

Claus Dalby: Sådan binder du en smuk julebuket med tulipaner

En stor og farvestrålende julebuket kan skabe glæde i hjemmet i de kolde måneder, hvor træerne står nøgne udenfor. Kom med i juleværkstedet og lær at binde en smuk, rød buket.

Claus Dalby: Sådan laver du sund julekonfekt af dadler og mandler

Den søde juletid kan gå hen og blive utrolig usund. Den er fyldt med julemad og søde julegodter, der er årsag til mange nytårsforsæt, der...

Claus Dalby: Smukke hængende amaryllis

Juletiden er fyldt med fine blomster, gær og grene, som du sagtens kan dekorere med indenfor. Kom med ind i Claus Dalbys juleværksted og...

Claus Dalby: Sådan binder du let en stor og smuk julekrans

Julekranse findes i utallige former og størrelser, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan din personlige krans skal udformes. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til, hvordan du kan binde en stor og fin julekrans.

Claus Dalby: Sådan laver du en smuk og naturlig juledekoration

Ingen sløjfer og ingen guld og glimmer. Denne juledekoration lavet på en bund af ler er næsten helt naturlig med grønt fra haven og et par...

Lysende julepynt tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Julen er hjerternes og lysenes fest. Mange pynter op i haver og garager så børn og voksne kan komme forbi og nyde synet. Det er dog slut...

Claus Dalby: Sådan folder du de fineste gaveindpakninger

Der er intet bedre end at få en personlig julegave hvor ikke kun indholdet, men også udseendet har fået et unikt twist. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til 3 måder hvorpå, du kan folde den flotteste gaveindpakning.

Julehygge giver brandfare: Sådan sikrer du dit hjem

Vi er trådt ind i december måned og det betyder, at der tændes op for julehyggen i de danske hjem. Hyggen indebærer ofte levende lys, hvilke...

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske...

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver dig 7 bud på, hvordan du let kan skabe farverige dekorationer med den alsidige julestjerne. 

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samlerobjekt. Se, om det gemmer sig i din julekasse her.  

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...