Begynd planlægningen den 23. december og undgå stress juleaften.
Begynd planlægningen den 23. december og undgå stress juleaften. Foto: istockphoto & Getty Images

Sådan får du en juleaften uden stress

Følger du vores anti-stress-guide, kan du og familien se frem til en julaften med saftig flæskesteg og glinsende brune kartofler, så humørbarometeret ryger helt i top. Du kan med fordel begynde på opgaverne allerede den 23. december, så du får en juleaften uden stress.

Af: A. Aaen & Nanna Danborg-Aamand, 11. december 2020

Planlægning er afgørende for en stressfri juleaften

Skal du holde jul for første gang, eller overmandes du af stress over den store dag, så er du nok klar til at læse med her. Det er faktisk muligt at nå i mål med både saftig flæskesteg eller and, brun sovs, brune kartofler og risalamande uden at få koldsved eller mareridt, hvis du planlægger og begynder i god tid.

Og det er klart, at er I flere om at klare opgaverne, bliver der helt sikkert også tid til at dele en juleøl undervejs.

Lillejuleaften kan du klare følgende

  • Kog risengrød som du plejer.
  • Skold, smut og hak mandler. Læg en eller flere fra til mandelgaven.
  • Kog aspargeskartoflerne således:
    • Kog de skylledes aspargeskartofler i velsaltet vand ca. 20 min. Kartoflerne må ikke koge helt møre. Hæld vandet fra og pil kartoflerne. De pillede kartofler sorteres i store og små (til brune kartofler) og lægges i friskt koldt vand, så det dækker. Opbevares køligt.
  • Forbered kirsebærsovsen. Her kan du finde opskrifter på alternativ til den almindelige kirsebærsovs.
  • Steg anden således:
    • Dette skal du bruge: 1 and på ca 3 kg (4-6 personer), æbler (skåret i stykker), svesker, gulerødder, selleri eller pastinak i fingerlange stykker og salt.
    • Anden gnides med salt indvendigt og udvendigt og fyldes med æbler og svesker. Luk til med kødnåle. Læg anden direkte i bradepanden med ryggen nederst. Læg også gulerødder og selleri eller pastinak i bradepanden, hæld koldt vand ved, så det står 3 cm op i bradepanden.
    •  Anden sættes i en 225° varm ovn på nederste rille. Når vandet pibler, skrues ned til 200°. Anden passer nu sig selv og småsteger i 1 time og 45 min.
    • Si skyen fra bradepanden og skum fedtet fra. Gem endelig fedtet.
    • Når anden er kølet lidt ned, kan den parteres som ønsket. Rengør bradepanden og for den med stanniol. Pensl med andefedt og læg stykkerne tilbage i bradepanden. Læg også æbler og svedsker i bradepanden. Dæk godt med staniol. Opbevar anden køligt (eventuelt udenfor, hvor kat eller ræv ikke kan nå den).
  • Stryg juledugen, fold servietter og sæt stearinlys i stager.
  • Tjek salt- og peberkværn.

Juleaftensdag kan du klare følgende

Formiddag

  • Lav risalamanden færdig og sæt den køligt. Husk de hele mandler!
  • Opvarm skyen fra anden. Tilsæt ribsgele og fløde efter smag. Kog op og lad simre nogle minutter. Tilsæt eventuelt kulør og smag til med salt og peber. Sæt sovsen køligt, til lige før I skal spise. Her kan du finde hele opskriften på den bedste andesovs.
  • Kog rødkålen som du plejer og køl den ned.
  • Dæk dit smukke julebord.

To timer før julemiddagen

  • Træk rødvinen op.
  • Find skåle og fade frem til julemiddagen.
  • Sæt kander med frisk vand på bordet.

En time før julemiddagen

  • Varm ovnen op til 180°. Sæt den foliedækkede bradepande med anden ind i den varme ovn og steg den i 20 min.
  • Lad de små aspargeskartofler dryppe af i en si.
  • Opvarm rødkålen ved svag varme. Tilsæt eventuelt rød saft og smag til.
  • Til de brune kartofler drysses et godt lag sukker på en pande. Lad sukkeret smelte ved svag varme. Når sukkeret begynder at brune, tilsættes halvt olie/margerine. Når alt er smeltet, tilsættes kartoflerne. Kartoflerne skal vendes fra tid til anden og simre ved svag varme. Mangler kartoflerne lidt farve, så tilsæt et par dråber kulør og vend alle kartoflerne, så de tager farve.
  • Når anden har fået 20 min., tages den ud af ovnen og varmen skrues op til 225°. Fjern folien. Andestykkerne pensles med andefedt, og der drysses med groft salt. Sæt bradepanden tilbage midt i ovnen, når den er varm, og giv anden ca. 10 min. Bliver skindet ikke helt sprødt, så giv den et par minutter under grillen.
  • Varm sovsen op.
  • Anret din julemiddag.
  • Når anden er spist, vames kirsebærsovsen til risalamanden.

Hvis du følger planlægningen, kan du se frem til en juleaften med familien uden stress.

Glædelig jul!

11. december 2020 A. Aaen & Nanna Danborg-Aamand
Mere om Jul

Claus Dalby: Sådan binder du en smuk julebuket med tulipaner

En stor og farvestrålende julebuket kan skabe glæde i hjemmet i de kolde måneder, hvor træerne står nøgne udenfor. Kom med i juleværkstedet og lær at binde en smuk, rød buket.

Claus Dalby: Sådan laver du sund julekonfekt af dadler og mandler

Den søde juletid kan gå hen og blive utrolig usund. Den er fyldt med julemad og søde julegodter, der er årsag til mange nytårsforsæt, der...

Claus Dalby: Smukke hængende amaryllis

Juletiden er fyldt med fine blomster, gær og grene, som du sagtens kan dekorere med indenfor. Kom med ind i Claus Dalbys juleværksted og...

Claus Dalby: Sådan binder du let en stor og smuk julekrans

Julekranse findes i utallige former og størrelser, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan din personlige krans skal udformes. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til, hvordan du kan binde en stor og fin julekrans.

Claus Dalby: Sådan laver du en smuk og naturlig juledekoration

Ingen sløjfer og ingen guld og glimmer. Denne juledekoration lavet på en bund af ler er næsten helt naturlig med grønt fra haven og et par...

Lysende julepynt tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Julen er hjerternes og lysenes fest. Mange pynter op i haver og garager så børn og voksne kan komme forbi og nyde synet. Det er dog slut...

Claus Dalby: Sådan folder du de fineste gaveindpakninger

Der er intet bedre end at få en personlig julegave hvor ikke kun indholdet, men også udseendet har fået et unikt twist. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til 3 måder hvorpå, du kan folde den flotteste gaveindpakning.

Julehygge giver brandfare: Sådan sikrer du dit hjem

Vi er trådt ind i december måned og det betyder, at der tændes op for julehyggen i de danske hjem. Hyggen indebærer ofte levende lys, hvilke...

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske...

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver dig 7 bud på, hvordan du let kan skabe farverige dekorationer med den alsidige julestjerne. 

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samlerobjekt. Se, om det gemmer sig i din julekasse her.  

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...