Kryb ned under det varme tæppe og kom i julestemning med en julefilm.
Kryb ned under det varme tæppe og kom i julestemning med en julefilm. Foto: iStock m.fl.

20 fantastiske julefilm til juledagene

Jul er lig med traditioner for mange mennesker. Det er derfor ikke helt tilfældigt, hvilke julefilm, der bliver sat til at afspille i de danske hjem i juledagene. Vi har samlet en liste over 20 af de allerbedste julefilm, der med garanti vil få dig i julestemning. 

Kom i julestemning

Julen er på trapperne og årstidshyggen spreder sig langsomt i de danske hjem. Duften af hjemmebag og juleknas fylder atmosfæren sammen med melodien af ”Last Christmas” i højttalerne. Hvilken bedre måde at toppe julestemningen på end med en fantastisk julefilm? Her er en liste over 20 danske såvel som udenlandske julefilm for hele familien.

1. Love Actually (2003)

Love Actually er og bliver en af julens allerstørste filmfavoritter. I den hyggelige julekomedie følger vi otte forskellige par og deres kærlighedsliv i måneden op til jul. Filmen er spækket med engelske stjerner, heriblandt Hugh Grant, Emma Thompson, Martin Freeman og Keira Knightley.

2. Alene Hjemme / Home Alone (1990)

I juleklassikeren Alene Hjemme, også kendt under titlen Home Alone, følger vi barnestjernen Macaulay Culkin i hovedrollen som Kevin. Kevin bliver ved en fejl efterladt alene hjemme i juledagene, hvor han må være snedig for at holde julens indbrudstyve væk.

3. Alene Hjemme 2: Glemt i New York / Home Alone 2: Lost in New York (1992)

I Alene Hjemme 2 skal Kevin på juleferie med familien til Florida. Ved en fejl kommer Kevin på det forkerte fly og ender i stedet i New York City. Kevin må endnu en gang klare sig selv - denne gang alene hjemme i en af verdens største byer.

4. Far til Fire i Byen / Julebal i Nisseland (1956)

Kom til julebal i nisseland med Lille Per og resten af familien fra Far til Fire i denne fantastiske, danske juleklassiker fra 1956. I filmen følger vi Lille Per fra han starter i skole til juleaften samme år. Juleklassikeren er den 4. i rækken af Far til Fire-filmene og er både blevet udgivet under titlen Far til Fire i Byen og Til Julebal i Nisseland.

5. Fars Fede Juleferie / National Lampoon's Christmas Vacation (1989)

Fars Fede Juleferie er den 6. i rækken af de originale National Lampoon film med Chevy Chase i hovedrollen som familiefaren Clark Griswold Jr. I julekomedien bestræber Clark sig på at få den perfekte jul med sin familie – men det er lettere sagt end gjort.  

6. The Holiday (2006)

I den romantiske julefilm The Holiday følger vi de to kvinder Amanda (Cameron Diaz) fra Californien og Iris (Kate Winslet) fra England, der bytter hjem på tværs af landegrænser  i juledagene. Her møder kvinderne henholdsvis Graham (Jude Law) og Miles (Jack Black), der ændrer kvindernes kærlighedsperspektiv. 

7. Polarekspressen / The Polar Express (2004)

Den 3D computeranimerede julefilm Polarekspressen er baseret på børnebogen af samme navn fra 1985 af forfatteren Chris Van Allsburg. I det vaskeægte juleeventyr følger vi en ung dreng (motion-capture af Tom Hanks), der tager på rejse til Nordpolen natten inden juleaften i Polarekspressen. På sin rejse lærer han om tapperhed, venskab og ikke mindst om julen. 

8. The Family Man (2000)

Er du til skæbnefortællinger med et tvist af magi? Så er The Family Man med Nicholas Cage i hovedrollen som Jack Campbell noget for dig. Jack er en sucessfuld investeringsmægler på Wall Street, der en dag vågner op til det familieliv, han kunne have haft. 

9. Et Juleeventyr / A Christmas Carol (2009)

A Christmas Carol er oprindeligt en novelle helt tilbage fra 1843 af Charles Dickens. Juleeventyret er sidenhen blevet skrevet om til utallige teaterstykker og op imod 19 film, der alle fortæller historien om Ebenezer Scrooge.

I denne animerede version fra 2009 følger vi ligeledes den gamle, livsbitre Mr. Scrooge (Jim Carrey), der natten inden jul gennemgår en forvandling, da han bliver konfronteret af de tre juleånder: Fortid, nutid og fremtid. 

10. It's a Wonderful Life (1946)

I den amerikanske juleklassiker It's a Wonderful Life bliver en engel sendt ned fra himlen for at vise en frustreret forretningsmand, hvordan livet ville have været, hvis han aldrig havde fandtes. 

I USA bliver filmen betragtet som den mest elskede julefilm nogensinde, da den fanger juleånden til fulde.

11. Nøddebo i Præstegaard (1974)

Nøddebo i Præsegaard fra 1974 er en genfilmatisering af den klassiske danske julefortælling fra 1934 om Nicolaj og hans to brødre, der tager på ferie hos præstefamilien i Nøddebo. Nicolaj har et godt øje til præstens døtre Emmy og Andrea, men det bliver ikke ham, der render af med de to piger. 

12. Tror du på julemanden? / The Santa Clause (1994)

Vil du se et vaskeægte juleeventyr om, hvordan julemanden blev til den han er, så er The Santa Clause den helt rigtige film for dig. Da den fraskilte forretningsmand Scott Calvin (Tim Allen) tager julemandens tøj på, er der ingen vej tilbage. Han er nu den næste julemand i rækken, og skal klare alle julemandens pligter frem til næste jul. 

13. Bad Santa (2003)

I denne skæve julekomedie optræder den fordrukne Willie T. Stokes (Billy Bob Thornton) og hans partner (Tony Cox) som julemanden og hans alf. De to svindlere har planer om at røve diverse indkøbscentre juleaften, men der opstår problemer, når Willie bliver venner med en knægt i problemer og sikkerhedschefen i indkøbscenteret finder ud af, hvad de er ude på.

14. Krummerne 2: Stakkels krumme (1992)

I denne anden krummerne film, får vi endnu en gang et indblik i Krummes – og den resterende familien Krumborgs – kaotiske hverdag. Filmen fanger en fantastisk julestemning hos den danske familie, og kan man ikke få nok, kan man eventuelt gå igang med julekalderen Krummernes Jul (1996).

15. How the Grinch Stole Christmas (2000)

How the Grinch Stole Christmas er baseret på bogen af samme navn skrevet af Dr. Seuss fra 1954. Julefilmen handler om den grønne hævngerrige Grinch, der har planer om at ødelægge juleferien for alle indbyggerne i Whoville. 

16. Bossen og Bumsen / Trading Places (1983)

I denne muntre julekomedie bytter bossen og bumsen liv. Den rige overklasse snob Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd) bliver narret af to ældre brødre i investeringsfirmaet Duke & Duke, der vædder om, hvorvidt det er arv eller miljø, der styrer et menneskes adfærd. Bumsen Billy Ray (Eddie Murphy) overtager hurtigt Winthorpes direktørstilling, hvilket går godt... for en tid. 

17. Pyrus på Pletten (2003)

Elsker du diverse Pyrusjulekalendere, men er du ikke meget for at begynde på en hel julekalder? Så er Pyrus på Pletten lige en julefilm for dig. Pyrus får endnu en gang rodet sig ud i lidt af et problem – eller nærmere et stort problem. Faktisk et så stort problem, at det kan resultere i en ny istid. 

18. The Nightmare Before Christmas (1993)

The Nightmare Before Christmas er en amerikansk animeret fantasy musical af Tim Burton. Filmen handler om Jack Skellington, der bor i Halloween Town og som tilfældigvis kommer gennem en portal til Christmas Town. Her beslutter Jack sig for at fejre julehøjtiden, hvilket får sig nogle konsekvenser. 

19. Miraklet på Manhattan / Miracle on 34th Street (1994)

I Miraklet på Manhattan bliver den gamle mand Kriss Kringle ansat som julemand i et stormagasin, hvor han gør et fantastisk job. Problemerne opstår, da Kriss afslører, at han selv tror på, at han er den rigtige julemand. Autoriteterne forsøger herefter at placere den gamle mand i en sindssygeanstalt, men en ung advokat og en lille pige kommer til hans undsætning. 

20. Elf (2003)

Sidst, men ikke mindst, har vi julekomedien Elf med Will Ferrell i hovedrollen som Buddy Hobbs. Buddy har levet hele sit liv blandt julemandens nisser. Da Buddy finder ud af, at han i virkeligheden er et menneske, rejser han fra Nordpolen til New York City for at finde ud af, hvem han er.  

 

21. november 2017
Mere om Jul

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten blevet ramt af en sygdom, der årligt koster de danske juletræsproducenter op til 50 millioner kroner. 

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget...

Sådan laver du den smukkeste julepynt med ting fra efterårshaven

Køber du normalt adventskrans og juledekorationer i dyre domme hos blomsterbutikkerne? Gå i stedet en tur i haven og find unik julepynt til...

Hvis du interesserer dig for miljøet, skal du ikke købe dette...

Eksport og salg af juletræer er en stor industri i Danmark. Både Naturstyrelsen og ex-juletræsproducent peger nu på, at succesen er opnået på bekostning af miljøet. Storforureneren er én bestemt sort af juletræer - det allermest populære.

De 20 følelser vi alle gennemgår juleaftensdag

Julens traditioner er forskellige fra familie til familie. Men uanset hvordan du fejrer jul, så kan du garanteret genkende flere af disse...

12 apps der gør julen bedre og lettere

Kom i julestemning og få overblik over julens gøremål med disse 12 apps.

10 ideer til julens gaveindpakninger

De bedste julegaver er de personligt udvalgte gaver. Men den rigtige indpakning sætter lige prikket over i’et, og så pynter det tilmed så flot under juletræet.

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8...

Derfor bliver du mere lykkelig af at pynte op til jul tidligt

Hvis du synes, at julepynt kun hører december til, så er der god grund til at læse med her. Ifølge eksperter kan du nemlig blive gladere,...

And eller flæskesteg - hvad er mest dansk?

Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret entydigt. 

7 råd til hvordan du skåner miljøet gennem julen

Hver jul smides utallige juletræer og tonsvis af gavepapir ud efter kun kort af være blevet brugt – for ikke at nævne det enorme madspild,...

Dansk julemusik - de 10 største hits

Der er mange danske sangere og musikere, der har forsøgt sig med julesange. Ikke alle er blevet hits, men det blev disse 10 danske julesange...

5 fantastiske julekranse du selv kan lave

En julekrans sætter den helt rigtige julestemning, lige fra du går ind ad hoveddøren. Se disse 5 forskellige julekranse, du selv kan lave.

2 overraskende metoder til at lave kunstig sne

Det er ikke rigtig jul uden sne. Når det danske vejr, ikke altid kan leve op til dette, må vi jo bare sørge for det selv. Her er 2 måder,...

Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der...