Mozartkugler - så flot kan chokoladeovertrækket blive.
Mozartkugler - så flot kan chokoladeovertrækket blive. Foto: Odense Marcipan

Julekonfekt med succes - gode råd til fremstilling og opbevaring

Julekonfekten skal snart laves, så vi kan nyde de lækre sager i den søde juletid. Vi giver dig en nem opskrift på nougat-marcipan juletræer samt en udførlig guide til at lave det perfekte chokoladeovertræk. Du finder også gode råd til opbevaring af de søde sager.

Af: Maja Grønbæk & Nanna Danborg-Aamand, 1. december 2020

Nemme nougat-marcipan juletræer

Her får du opskriften på lækre nougat-marcipan juletræer.

Sådan gør du

  1. Marcipan og nougat skæres med en osteskærer på marcipanblokkens lange led, så du får lange skiver. Marcipanskiverne lægges skiftevis i lag med nougat - der skal være marcipan øverst og underst (husk at nougat anvendes kold direkte fra køleskab).
  2. Den lagvise marcipan/nougat blok skæres ud i trekantede stykker, der ikke er for brede i bunden (så de får form som et trekantet juletræ).
  3. Juletræerne dyppes i smeltet og tempereret mørk chokolade og pyntes eventuelt med kokos, inden chokoladen størkner.

Hjemmelavet julekonfekt kan være en fin idé at bruge som mandelgave til den heldige vinder af den omstridte mandel. Hvis du mangler inspiration til den bedste mandelgave, så læs også: 10 ideer til mandelgaven alle vil elske.

Lav flot chokoladeovertræk til din julekonfekt

Noget der kan drille er chokoladeovertrækket på julekonfekten. Konfekten skal smage godt, men det er også vigtigt, at den ser flot ud, når man har brugt tid på at lave den. 

Når du smelter chokoladen, som er altafgørende for et flot resultat, er det vigtigt, at du tempererer chokoladen rigtigt. Ellers risikerer den at blive grå og plettet. Med den rette temperering får chokoladen også et sprødt knæk.

Sådan smelter du chokolade

Overtræksckokolade i form af eksempelvis chokoladeknapper er nemme at bruge, og med dem, kan projektet nærmest ikke mislykkes. Hvis man gerne vil bruge en lidt bedre chokolade og have mere fokus på smagen, kræver det lidt ekstra, for at resultatet bliver godt.

Følg disse 8 trin, når du smelter chokoladen:

  1. Hæld vand i en gryde, og bring det i kog.
  2. Imens hakker du 2/3 af chokoladen groft og den resterende 1/3 fint.
  3. Når vandet koger tages gryden af og stilles på bordet. 
  4. Sæt en skål eller et fad op i gryden, så der bliver lukket helt af for vanddamp rundt i kanten.
  5. Put den grofthakkede del af chokoladen op i skålen og smelt den under omrøring, ca. 10 minutter.
  6. Tag skålen af gryden, og stil den på bordet.
  7. Tilsæt den finthakkede del af chokoladen og smelt den under omrøring i ca. 10 minutter.
  8. Nu er chokoladen klar til brug. Du skal beregne en størkningstid på ca. to timer ved 12-14 grader.

Opbevar din julekonfekt rigtigt

Når din konfekt er i hus, skal den opbevares rigtigt, så den holder sig pæn og spiselig. Skal konfekten på køl? Tænker du måske. Det behøver den faktisk ikke, da køleskabet er for koldt til optimal opbevaring af julekonfekt.

Det optimale er, at opbevare din lækre konfekt i en tætsluttet dåse ved ca. 12 grader. Hvis ikke du har mulighed for at opbevare din konfekt ved denne temperatur, er en kølig kælder eller grøntsagsskuffen i køleskabet også en fin løsning.

Når du sætter din julekonfekt i køleskabet

Hvis du opbevarer din konfekt i køleskabet er det vigtigt, at den ikke kommer direkte fra et varmt køkken, da konfekten kan blive grå og plettet af det.

Husk at konfekt helst ikke må udsættes for temperaturforskelle på mere end 10 grader.

Når du tager din julekonfekt ud af køleskabet

Når konfekten tages ud af køleskabet, skal dåsen med konfekt helst stå uåbnet ca. en halv time. Så kan den kondens, der kan opstå ved skiftet fra kulden til køkkenvarmen, sætte sig på dåsen i stedet for på konfekten.

Hvor længe kan konfekt holde sig

Konfekt, som er opbevaret korrekt, kan holde sig i ca. 3 uger. Den optimale opbevaring for både marcipan, nougat og chokolade er tørt og køligt - omkring 12 grader og efter åbning i en tætlukket pose. Marcipan bør opbevares i køleskab efter åbning.

Marcipan og nougat kan ofte være nemmere at arbejde med, hvis man opbevarer dem på køl, så det kan man med fordel gøre med disse to råvarer - også inden åbning. Marcipan kan også fryses og kan på den måde holde et par måneder længere.

Se flere konfektopskrifter hos Odense Marcipan.

1. december 2020 Maja Grønbæk & Nanna Danborg-Aamand
Mere om Jul

Claus Dalby: Sådan binder du en smuk julebuket med tulipaner

En stor og farvestrålende julebuket kan skabe glæde i hjemmet i de kolde måneder, hvor træerne står nøgne udenfor. Kom med i juleværkstedet og lær at binde en smuk, rød buket.

Claus Dalby: Sådan laver du sund julekonfekt af dadler og mandler

Den søde juletid kan gå hen og blive utrolig usund. Den er fyldt med julemad og søde julegodter, der er årsag til mange nytårsforsæt, der...

Claus Dalby: Smukke hængende amaryllis

Juletiden er fyldt med fine blomster, gær og grene, som du sagtens kan dekorere med indenfor. Kom med ind i Claus Dalbys juleværksted og...

Claus Dalby: Sådan binder du let en stor og smuk julekrans

Julekranse findes i utallige former og størrelser, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan din personlige krans skal udformes. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til, hvordan du kan binde en stor og fin julekrans.

Claus Dalby: Sådan laver du en smuk og naturlig juledekoration

Ingen sløjfer og ingen guld og glimmer. Denne juledekoration lavet på en bund af ler er næsten helt naturlig med grønt fra haven og et par...

Lysende julepynt tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Julen er hjerternes og lysenes fest. Mange pynter op i haver og garager så børn og voksne kan komme forbi og nyde synet. Det er dog slut...

Claus Dalby: Sådan folder du de fineste gaveindpakninger

Der er intet bedre end at få en personlig julegave hvor ikke kun indholdet, men også udseendet har fået et unikt twist. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til 3 måder hvorpå, du kan folde den flotteste gaveindpakning.

Julehygge giver brandfare: Sådan sikrer du dit hjem

Vi er trådt ind i december måned og det betyder, at der tændes op for julehyggen i de danske hjem. Hyggen indebærer ofte levende lys, hvilke...

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske...

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver dig 7 bud på, hvordan du let kan skabe farverige dekorationer med den alsidige julestjerne. 

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samlerobjekt. Se, om det gemmer sig i din julekasse her.  

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...