Julekonfekt med succes - gode råd til fremstilling og opbevaring

Jul

Vi giver dig en opskrift på nemme nougat-marcipan juletræer samt en udførlig guide til at lave det perfekte chokoladeovertræk. Du finder også gode råd til opbevaring af de søde sager.

Mozartkugler - så flot kan chokoladeovertrækket blive.
Mozartkugler - så flot kan chokoladeovertrækket blive. Foto: Odense Marcipan

Skøn konfekt til juledagene

Konfekt hører julen til. I mange hjem bliver konfekten håndlavet af hele familien og skal selvfølgelig helst tage sig godt ud.

Vi giver dig en opskrift på nemme nougat-marcipan juletræer samt en udførlig guide til at lave det perfekte chokoladeovertræk. Du finder selvfølgelig også gode råd til opbevaring af de søde sager.

Nemme nougat-marcipan juletræer

Her får du opskriften på fine nougat-marcipan juletræer.

Sådan gør du

 1. Marcipan og nougat skæres med en osteskærer på blokkens lange led i langeskiver, som lægges skiftevis i lag - med marcipan øverst og underst. (Husk at nougat anvendes kold direkte fra køleskab.)
 2. Marcipan/nougat blokken skæres ud i trekantede stykker, der ikke er for brede i bunden (så de får form som et trekantet juletræ).
 3. Juletræerne dyppes i smeltet og tempereret mørk chokolade og pyntes evt. med kokos, inden chokoladen størkner.

Chokolade skal tempereres

Noget der kan drille er chokoladeovertrækket på konfekten. Konfekten skal smage godt, men det er også vigtigt, at den ser flot ud, når man har brugt tid på at lave den. 

Når du smelter chokoladen, som er altafgørende for et flot resultat, er det vigtigt, at du tempererer chokoladen rigtigt. Ellers risikerer den at blive grå og plettet. Med den rette temperering får chokoladen også et sprødt knæk.

Få flot chokoladeovertræk

Overtræksckokolade i form af fx chokoladeknapper er nemme at bruge og kan nærmest ikke mislykkes. Hvis man gerne vil bruge en lidt bedre chokolade og have mere fokus på smagen, kræver det lidt ekstra, for at resultatet bliver godt.

Sådan smelter du chokolade

Følg disse 8 trin, når du smelter chokoladen:

 1. Hæld vand i en gryde, og bring det i kog.
 2. Imens hakker du 2/3 af chokoladen groft og den resterende 1/3 fint.
 3. Når vandet koger tages gryden af og stilles på bordet. 
 4. Sæt en skål eller et fad op i gryden, så der bliver lukket helt af for vanddamp rundt i kanten.
 5. Put den grofthakkede del af chokoladen op i skålen og smelt den under omrøring, ca. 10 minutter.
 6. Tag skålen af gryden, og stil den på bordet.
 7. Tilsæt den finthakkede del af chokoladen og smelt den under omrøring i ca. 10 minutter.
 8. Nu er chokoladen klar til brug. Du skal beregne en størkningstid på ca. to timer ved 12-14 grader.

Opbevar din konfekt rigtigt

Når din konfekt er i hus, skal den opbevares rigtigt, så den holder sig pæn og spiselig. Det optimale er at opbevare din lækre konfekt i en tætsluttet dåse ved ca. 12 grader. Hvis ikke du har mulighed for at opbevare din konfekt ved denne temperatur, er en kølig kælder eller grøntsagsskuffen i køleskabet også en fin løsning.

Når du sætter din konfekt i køleskabet

Hvis du opbevarer din konfekt i køleskabet er det vigtigt, at den ikke kommer direkte fra et varmt køkken, da konfekten kan blive grå og plettet af det.

Husk at konfekt helst ikke må udsættes for temperaturforskelle på mere end 10 grader.

Når du tager din konfekt ud af køleskabet

Når konfekten tages ud af køleskabet, skal dåsen med konfekt helst stå uåbnet ca. en halv time. Så kan den kondens, der kan opstå ved skiftet fra kulden til køkkenvarmen, sætte sig på dåsen i stedet for på konfekten.

Holdbarhed for konfekt og råvarer

Konfekt, som er opbevaret korrekt, kan holde sig i ca. 3 uger. Den optimale opbevaring for både marcipan, nougat og chokolade er tørt og køligt - omkring 12 grader og efter åbning i en tætlukket pose. Marcipan bør opbevares i køleskab efter åbning.

Marcipan og nougat kan ofte være nemmere at arbejde med, hvis man opbevarer dem på køl, så det kan man med fordel gøre med disse to råvarer - også inden åbning. Marcipan kan også fryses og kan på den måde holde et par måneder længere.

Se flere konfektopskrifter hos Odense Marcipan.

28. november 2017
Mere om Jul

Sådan laver du den smukkeste julepynt med ting fra efterårshaven

Jul Køber du normalt adventskrans og juledekorationer i dyre domme hos blomsterbutikkerne? Gå i stedet en tur i haven og find unik julepynt til ingen penge - se hvordan her. 

Hvis du interesserer dig for miljøet, skal du ikke købe dette...

Jul Eksport og salg af juletræer er en stor industri i Danmark. Både Naturstyrelsen og ex-juletræsproducent peger nu på, at succesen er opnået...

De 20 følelser vi alle gennemgår juleaftensdag

Jul Julens traditioner er forskellige fra familie til familie. Men uanset hvordan du fejrer jul, så kan du garanteret genkende flere af disse...

Andesovs - sådan laver du den perfekte brune sovs

Jul Andesovsen skal helst ikke skille og hverken blive for fed eller for salt. Her er en opskrift på andesovs lavet på andens egen sky. Se også 6 enkle tips og huskeregler til, hvordan du får succes med din andesovs juleaften og ved alle mulige andre festlige lejligheder. 

12 apps der gør julen bedre og lettere

Jul Kom i julestemning og få overblik over julens gøremål med disse 12 apps.

10 ideer til julens gaveindpakninger

Jul De bedste julegaver er de personligt udvalgte gaver. Men den rigtige indpakning sætter lige prikket over i’et, og så pynter det tilmed så...

8 skønne julegave-idéer til hunden

Jul Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8 gaver du - næsten - ikke kan gå galt i byen med. 

Derfor bliver du mere lykkelig af at pynte op til jul tidligt

Jul Hvis du synes, at julepynt kun hører december til, så er der god grund til at læse med her. Ifølge eksperter kan du nemlig blive gladere,...

And eller flæskesteg - hvad er mest dansk?

Jul Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret...

7 råd til hvordan du skåner miljøet gennem julen

Jul Hver jul smides utallige juletræer og tonsvis af gavepapir ud efter kun kort af være blevet brugt – for ikke at nævne det enorme madspild, der ligeledes finder sted i juledagene. Det er ikke godt for miljøet. Vi har derfor samlet 7 gode råd til en bæredygtig jul.

Dansk julemusik - de 10 største hits

Jul Der er mange danske sangere og musikere, der har forsøgt sig med julesange. Ikke alle er blevet hits, men det blev disse 10 danske julesange...

5 fantastiske julekranse du selv kan lave

Jul En julekrans sætter den helt rigtige julestemning, lige fra du går ind ad hoveddøren. Se disse 5 forskellige julekranse, du selv kan lave.

2 overraskende metoder til at lave kunstig sne

Jul Det er ikke rigtig jul uden sne. Når det danske vejr, ikke altid kan leve op til dette, må vi jo bare sørge for det selv. Her er 2 måder, du kan lave kunstig sne på.

Mandelgave - 10 ideer til gaver alle vil elske

Jul Mangler du en idé til årets mandelgave, som alle voksne vil blive glade for? Så finder du her 10 sikre succeser: de tre klassiske mandelgave...

3 måder at få din kaffe til at emme af jul

Jul Julen er for de fleste indbegrebet af varme og hygge, og netop de to ord forbindes også ofte med kaffe. Her kan du se, hvordan du på 3...