Mozartkugler - så flot kan chokoladeovertrækket blive.
Mozartkugler - så flot kan chokoladeovertrækket blive. Foto: Odense Marcipan

Julekonfekt med succes - gode råd til fremstilling og opbevaring

Vi giver dig en opskrift på nemme nougat-marcipan juletræer samt en udførlig guide til at lave det perfekte chokoladeovertræk. Du finder også gode råd til opbevaring af de søde sager.

Skøn konfekt til juledagene

Konfekt hører julen til. I mange hjem bliver konfekten håndlavet af hele familien og skal selvfølgelig helst tage sig godt ud.

Vi giver dig en opskrift på nemme nougat-marcipan juletræer samt en udførlig guide til at lave det perfekte chokoladeovertræk. Du finder selvfølgelig også gode råd til opbevaring af de søde sager.

Nemme nougat-marcipan juletræer

Her får du opskriften på fine nougat-marcipan juletræer.

Sådan gør du

  1. Marcipan og nougat skæres med en osteskærer på blokkens lange led i langeskiver, som lægges skiftevis i lag - med marcipan øverst og underst. (Husk at nougat anvendes kold direkte fra køleskab.)
  2. Marcipan/nougat blokken skæres ud i trekantede stykker, der ikke er for brede i bunden (så de får form som et trekantet juletræ).
  3. Juletræerne dyppes i smeltet og tempereret mørk chokolade og pyntes evt. med kokos, inden chokoladen størkner.

Chokolade skal tempereres

Noget der kan drille er chokoladeovertrækket på konfekten. Konfekten skal smage godt, men det er også vigtigt, at den ser flot ud, når man har brugt tid på at lave den. 

Når du smelter chokoladen, som er altafgørende for et flot resultat, er det vigtigt, at du tempererer chokoladen rigtigt. Ellers risikerer den at blive grå og plettet. Med den rette temperering får chokoladen også et sprødt knæk.

Få flot chokoladeovertræk

Overtræksckokolade i form af fx chokoladeknapper er nemme at bruge og kan nærmest ikke mislykkes. Hvis man gerne vil bruge en lidt bedre chokolade og have mere fokus på smagen, kræver det lidt ekstra, for at resultatet bliver godt.

Sådan smelter du chokolade

Følg disse 8 trin, når du smelter chokoladen:

  1. Hæld vand i en gryde, og bring det i kog.
  2. Imens hakker du 2/3 af chokoladen groft og den resterende 1/3 fint.
  3. Når vandet koger tages gryden af og stilles på bordet. 
  4. Sæt en skål eller et fad op i gryden, så der bliver lukket helt af for vanddamp rundt i kanten.
  5. Put den grofthakkede del af chokoladen op i skålen og smelt den under omrøring, ca. 10 minutter.
  6. Tag skålen af gryden, og stil den på bordet.
  7. Tilsæt den finthakkede del af chokoladen og smelt den under omrøring i ca. 10 minutter.
  8. Nu er chokoladen klar til brug. Du skal beregne en størkningstid på ca. to timer ved 12-14 grader.

Opbevar din konfekt rigtigt

Når din konfekt er i hus, skal den opbevares rigtigt, så den holder sig pæn og spiselig. Det optimale er at opbevare din lækre konfekt i en tætsluttet dåse ved ca. 12 grader. Hvis ikke du har mulighed for at opbevare din konfekt ved denne temperatur, er en kølig kælder eller grøntsagsskuffen i køleskabet også en fin løsning.

Når du sætter din konfekt i køleskabet

Hvis du opbevarer din konfekt i køleskabet er det vigtigt, at den ikke kommer direkte fra et varmt køkken, da konfekten kan blive grå og plettet af det.

Husk at konfekt helst ikke må udsættes for temperaturforskelle på mere end 10 grader.

Når du tager din konfekt ud af køleskabet

Når konfekten tages ud af køleskabet, skal dåsen med konfekt helst stå uåbnet ca. en halv time. Så kan den kondens, der kan opstå ved skiftet fra kulden til køkkenvarmen, sætte sig på dåsen i stedet for på konfekten.

Holdbarhed for konfekt og råvarer

Konfekt, som er opbevaret korrekt, kan holde sig i ca. 3 uger. Den optimale opbevaring for både marcipan, nougat og chokolade er tørt og køligt - omkring 12 grader og efter åbning i en tætlukket pose. Marcipan bør opbevares i køleskab efter åbning.

Marcipan og nougat kan ofte være nemmere at arbejde med, hvis man opbevarer dem på køl, så det kan man med fordel gøre med disse to råvarer - også inden åbning. Marcipan kan også fryses og kan på den måde holde et par måneder længere.

Se flere konfektopskrifter hos Odense Marcipan.

22. november 2019
Mere om Jul

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.    

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samler...

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske julemarkeder i 2019 her. 

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget mere end det. Se, hvordan du bruger løgblomster til at skabe fin og farverig julepynt her. 

Sådan laver du den smukkeste julepynt med ting fra efterårshaven

Køber du normalt adventskrans og juledekorationer i dyre domme hos blomsterbutikkerne? Gå i stedet en tur i haven og find unik julepynt til...

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8...

Sådan laver du julemad til havens fugle

Lotte Bjarke forkæler havens fugle særligt meget i december. De skal nemlig også mærke, at det er jul. Se her, hvordan hun forvandler mejsekugler til smukke julekugler til fuglene.

Er det ok, at halvdelen af legetøjet under juletræet smides ud?

Overforbruget i juletiden har aldrig været større. Det slider på din husholdning – og kloden. Se her, hvad du kan gøre for at holde en...

Sådan redder du din jul

Er du gået tør for ideer til de sidste juleforberedelser, og er tid noget af det, du har mindst af, så hjælper vi dig med at "springe over,...

Adventsgaveidéer til hjemmet

Vi har samlet gaveidéer, som du selv kan få glæde af, hvis du giver dem til nogle i dit eget hjem.

Med disse 7 gaveideer får manden lyst til at bruge mere tid i...

Ønsker du dig en mand, der bruger mere tid i køkkenet? Det er blevet mere normalt for mænd at stå i køkkenet, og derfor bliver køkkenprodukt...

Fedtebrød med frit valg mellem glasur og kanelskukker

Fedtebrød er en klassisk dansk julesmåkage, der sagtens kan bages og spises, når det ikke er jul. Her er i denne opskrift er der frit valg...