Følger du disse seks råd, kan julemaden serveres uden at give anledning til maveonde.
Følger du disse seks råd, kan julemaden serveres uden at give anledning til maveonde. Foto: A. Aaen

Undgå madforgiftning juleaften

Det er ikke så svært at forebygge madforgiftninger, hvis du følger en – renvasket – håndfuld gode råd, når julemaden skal laves. Se fødevarestyrelsens seks råd til en skøn og bakteriefri julemiddag her. 

Jul er ofte ensbetydende med en masse god mad, familiebesøg og lange måltider, hvor der spises og snakkes. 

Er det første gang, du er in charge i køkkenregionerne her op til jul, har du måske en anelse sved på panden: Har du husket rødkålen, sveskerne og mandelgaven? Ved du hvor lang tid anden skal have? Og har du helt styr på, hvordan du undgår at få bakterier i maden? 

Det overdådige julebord kan desværre risikere at byde på andet end lækkerier, hvis du ikke følger god køkkenskik. Derfor får du her en guide til at undgå, at dine gæster går hjem fra en skøn juleaften med en efterfølgende omgang maveonde. 

Det er Fødevarestyrelsen, der har samlet denne seks-retters menu af gode tips til køkken-pli:

6 gode råd i julekøkkenet

1. Ryd op i køleskabet

Hvis det kniber med pladsen i køleskabet til al julemaden, er det en god idé at starte juleforberedelserne med at gøre rent og rydde op i køleskabet. Sorter ud i fx konservesdåser, øl, sodavand og frugt og grøntsager, der ikke behøver at ligge på køl. Hvis køleskabet er overlæsset, bliver køleskabstemperaturen hurtig for høj. 

2. Hold øje med temperaturen i køleskabet

Kød, pålæg, middags- og frokostretter og andre letfordærvelige fødevarer bør altid opbevares i køleskabet ved højst 5 grader. De fleste bakterier kan ikke vokse, når temperaturen er 5 grader eller lavere.

3. Vask hænder

Vask hænder og skærebræt, knive og andre redskaber, når du skifter mellem forskellige råvarer og retter. På den måde kan du undgå at sprede bakterier.

4. Hold råvarer og spiseklar mad adskilt

Når du tilbereder julefrokosten eller julemiddagen, skal du holde råvarerne adskilt fra den færdige mad. Det er især vigtigt at undgå, at der kommer bakterier fra råt kød, fjerkræ, fisk, æg eller fra uskyllet frugt og grønt over på mad, som spises uden at blive varmet op.

5. Varm maden igennem

Ingen julefrokost uden lune retter - men retterne bør have været varmet ordentligt igennem, inden de serveres. Når maden varmes ordentligt igennem, dræbes bakterierne. Hvis rester af lune retter skal spises dagen efter, skal resterne ikke blot lunes lidt, men igen varmes ordentligt igennem, inden de serveres.

6. Sæt rester hurtigt på køl

Både de lune retter og de kolde anretninger som sild og laks må ikke stå for længe på spisebordet. Maden bliver nemlig hurtigt lummervarm, og så vil bakterierne stortrives. Hvis du vil gemme rester fra julefrokosten, bør du ikke servere al maden på én gang. Server i stedet retterne i flere omgange og sæt resterne i køleskab efterhånden som maden er serveret for sidste gang. Skal du have en større julefrokost hjemme, forbereder du sikkert nogle af retterne dagen før. Husk at nedkøle retterne hurtigt. 

Så er du godt begyndt.

Vi kan også tilbyde dig en guide til jul uden stress, der dag for dag guider dig mod en sprød and og hjemmelavet risalamande.

Kilde: Fødevarestyrelsen

11. oktober 2018
Mere om Jul

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten blevet ramt af en sygdom, der årligt koster de danske juletræsproducenter op til 50 millioner kroner. 

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget...

Sådan laver du den smukkeste julepynt med ting fra efterårshaven

Køber du normalt adventskrans og juledekorationer i dyre domme hos blomsterbutikkerne? Gå i stedet en tur i haven og find unik julepynt til...

Hvis du interesserer dig for miljøet, skal du ikke købe dette...

Eksport og salg af juletræer er en stor industri i Danmark. Både Naturstyrelsen og ex-juletræsproducent peger nu på, at succesen er opnået på bekostning af miljøet. Storforureneren er én bestemt sort af juletræer - det allermest populære.

De 20 følelser vi alle gennemgår juleaftensdag

Julens traditioner er forskellige fra familie til familie. Men uanset hvordan du fejrer jul, så kan du garanteret genkende flere af disse...

12 apps der gør julen bedre og lettere

Kom i julestemning og få overblik over julens gøremål med disse 12 apps.

10 ideer til julens gaveindpakninger

De bedste julegaver er de personligt udvalgte gaver. Men den rigtige indpakning sætter lige prikket over i’et, og så pynter det tilmed så flot under juletræet.

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8...

Derfor bliver du mere lykkelig af at pynte op til jul tidligt

Hvis du synes, at julepynt kun hører december til, så er der god grund til at læse med her. Ifølge eksperter kan du nemlig blive gladere,...

And eller flæskesteg - hvad er mest dansk?

Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret entydigt. 

7 råd til hvordan du skåner miljøet gennem julen

Hver jul smides utallige juletræer og tonsvis af gavepapir ud efter kun kort af være blevet brugt – for ikke at nævne det enorme madspild,...

Dansk julemusik - de 10 største hits

Der er mange danske sangere og musikere, der har forsøgt sig med julesange. Ikke alle er blevet hits, men det blev disse 10 danske julesange...

5 fantastiske julekranse du selv kan lave

En julekrans sætter den helt rigtige julestemning, lige fra du går ind ad hoveddøren. Se disse 5 forskellige julekranse, du selv kan lave.

2 overraskende metoder til at lave kunstig sne

Det er ikke rigtig jul uden sne. Når det danske vejr, ikke altid kan leve op til dette, må vi jo bare sørge for det selv. Her er 2 måder,...

Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der...