Juleaften sætter hele følelsesregisteret i gang, og du kan med garanti genkende flere af dem.
Juleaften sætter hele følelsesregisteret i gang, og du kan med garanti genkende flere af dem. Foto: iStock

De 20 følelser vi alle gennemgår juleaftensdag

Julens traditioner er forskellige fra familie til familie. Men uanset hvordan du fejrer jul, så kan du garanteret genkende flere af disse scenarier og følelser. 

1. Du vågner op efter en søvnløs nat. Men det er lige meget, for det er jul og øjnene åbnes af ren begejstring!

2. Du står op og siger et kærligt godmorgen til hele familien af ren glæde.

3. Nå… Hvad skal du nu foretage dig. Dagen føles voldsom lang lige nu, og rastløsheden indtræffer.

4. Godt der er julefilm i fjernsynet, du kan hygge dig med.  

5. Du er måske ikke meget for at indrømme det, men du spotter julegaverne under træet og kan næsten ikke vente.

6. Klokken slår og det er tid til at forberede julemaden. Stress og jag fylder køkkenet – ja, hele huset.

7. Kaosset bliver afbrudt af dørklokken. Gæsterne er ankommet og du fyldes med glæde og begejstring – endelig starter festen og alle er samlet!

8. Klokken slår 16 og det er tid til Disney’s Juleshow. Nostalgien flyder i kroppen.

9. Duften spreder sig og ENDELIG er det tid til julemad! Du fyldes til randen af alt for meget lækkert mad – men du fyldes også med en tilfredshed.

10. Åh nej. Du havde glemt alt om ris á la manden, da du lige tog den sidste portion. Du bliver en smule opgivende

11. Nu er du træt og ikke mindst meget mæt. Du kunne mest af alt godt bruge en lur lige nu.

12. Men en dans om juletræet vækker kroppen til live igen, og du føler dig måske lidt i hopla.

13. Julegaverne kigger nærmest på dig, og spændingen ligger lige under huden og pirrer. ”Kan mor nu også lide den gave, jeg har købt” og ”har han nu købt det, jeg sagde, jeg ønskede mig”.

14. Når du åbner julegaverne, gennemgår du næsten hele følelsesregisteret; taknemmelighed over, at de har tænkt på dig, glæde over den gode gave, dårlig samvittighed over, at du ikke lige fik købt en mere personlig gave til din søster i stedet for det gavekort, eller måske ligefrem skuffelse, når du åbner gaven med de hjemmestrikkede sokker for 10. år i træk.

15. Nu er juleaften ved at være overstået, og du fyldes med træthedkærlighed, taknemmelighed og glæde.

16. Du går i seng og tænker glædeligt tilbage på en dejlig dag, men du er også lidt trist over, at der er et HELT år til næste jul. 

17. Inden øjnene lukker i, tænker du: ”Jeg starter på sundhedskuren i morgen!” og falder i søvn med masser af gåpåmod

29. november 2017
Mere om Jul

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten blevet ramt af en sygdom, der årligt koster de danske juletræsproducenter op til 50 millioner kroner. 

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget...

Sådan laver du den smukkeste julepynt med ting fra efterårshaven

Køber du normalt adventskrans og juledekorationer i dyre domme hos blomsterbutikkerne? Gå i stedet en tur i haven og find unik julepynt til...

Hvis du interesserer dig for miljøet, skal du ikke købe dette...

Eksport og salg af juletræer er en stor industri i Danmark. Både Naturstyrelsen og ex-juletræsproducent peger nu på, at succesen er opnået på bekostning af miljøet. Storforureneren er én bestemt sort af juletræer - det allermest populære.

12 apps der gør julen bedre og lettere

Kom i julestemning og få overblik over julens gøremål med disse 12 apps.

10 ideer til julens gaveindpakninger

De bedste julegaver er de personligt udvalgte gaver. Men den rigtige indpakning sætter lige prikket over i’et, og så pynter det tilmed så...

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8 gaver du - næsten - ikke kan gå galt i byen med. 

Derfor bliver du mere lykkelig af at pynte op til jul tidligt

Hvis du synes, at julepynt kun hører december til, så er der god grund til at læse med her. Ifølge eksperter kan du nemlig blive gladere,...

And eller flæskesteg - hvad er mest dansk?

Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret...

7 råd til hvordan du skåner miljøet gennem julen

Hver jul smides utallige juletræer og tonsvis af gavepapir ud efter kun kort af være blevet brugt – for ikke at nævne det enorme madspild, der ligeledes finder sted i juledagene. Det er ikke godt for miljøet. Vi har derfor samlet 7 gode råd til en bæredygtig jul.

Dansk julemusik - de 10 største hits

Der er mange danske sangere og musikere, der har forsøgt sig med julesange. Ikke alle er blevet hits, men det blev disse 10 danske julesange...

5 fantastiske julekranse du selv kan lave

En julekrans sætter den helt rigtige julestemning, lige fra du går ind ad hoveddøren. Se disse 5 forskellige julekranse, du selv kan lave.

2 overraskende metoder til at lave kunstig sne

Det er ikke rigtig jul uden sne. Når det danske vejr, ikke altid kan leve op til dette, må vi jo bare sørge for det selv. Her er 2 måder, du kan lave kunstig sne på.

Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der...

Mandelgave - 10 ideer til gaver alle vil elske

Mangler du en idé til årets mandelgave, som alle voksne vil blive glade for? Så finder du her 10 sikre succeser: de tre klassiske mandelgave...