Sygdommen et stort problem for danske juletræsproducenter, der har svært ved at sælge de afpillede træer.
Sygdommen et stort problem for danske juletræsproducenter, der har svært ved at sælge de afpillede træer. Foto: Getty Images

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten blevet ramt af en sygdom, der årligt koster de danske juletræsproducenter op til 50 millioner kroner. 

Julen er endelig over os, og for mange betyder det, at jagten på det perfekte juletræ er begyndt.

I mange år har den symmetriske og frodige Nordmannsgran været danskernes yndlingsjuletræ, blandt andet fordi træets grene sidder tæt og har en masse nåle. Men inden for de seneste år, har træsortens glansfulde grene fået et problem.

Det fortæller forskere fra Københavns Universitet til TV2.

Siden 2014 er træsorten nemlig blevet ramt af sygdommen ‘bare skuldre’, der medfører, at juletræerne får misfarvede og gule nåle eller taber deres nåle på det inderste af grenene.

Koster for juletræsbranchen

Det er de færreste, der køber et juletræ med bare grene. Derfor er sygdommen et stort problem for danske juletræsproducenter, der har svært ved at sælge de afpillede træer.

I år er hele femten procent af de danske nordmannsgraner ramt af sygdommen, og det koster dyrt, fortæller Claus Jerram Christensen, der er direktør for Danske Juletræer, til tv-stationen:

"Det er rigtig træls for juletræsbranchen, for producenterne mister penge. Opkøberne er meget kritiske, og træerne bliver i værste fald helt usælgelige, og det kan give et ret stort tab til den enkelte," siger han. 

Eksport og salg af juletræer er en stor industri i Danmark, og sygdommen vurderes til årligt at koste juletræsbranchen mellem 20 og 50 millioner kroner i eksportindtægter, da der er øget konkurrence fra især Tyskland og Polen. 

Derfor har flere producenter af juletræer igangsat en række videnskabelige projekter i samarbejde med Københavns Universitet, der skal forsøge at finde en løsning på problemet.

Mangel på magnesium

'Bare skuldre' rammer ikke alle træerne i juletræsbevoksningerne, selvom de deler samme jordbund og får samme gødning.

Ifølge forskerne er én af årsagerne til sygdommen derfor, at de skadede træer mangler evnen til at optage og udnytte magnesium. Samtidig mener de, at træer med bestemte gentyper kan tænkes at være mere disponerede for at få 'bare skuldre' end andre. 

Fæld dit eget juletræ 

Selvom sygdommen er et stort problem for de danske juletræsproducenter, er der stadig mange flotte juletræer på de danske juletræsplantager. Leder du efter en hyggelig plantage, hvor du og familien kan tage på fæld-selv-skovtur? Så finder du her en liste med nogle af de bedste juleplantager i hele Danmark med adresser, links og åbningstider.

 

Kilde: Tv2.dk 

4. december 2018
Mere om Jul

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske julemarkeder i 2019 her. 

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver...

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.    

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samler...

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8 gaver du - næsten - ikke kan gå galt i byen med. 

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget...

Sådan laver du julemad til havens fugle

Lotte Bjarke forkæler havens fugle særligt meget i december. De skal nemlig også mærke, at det er jul. Se her, hvordan hun forvandler mejsek...

Er det ok, at halvdelen af legetøjet under juletræet smides ud?

Overforbruget i juletiden har aldrig været større. Det slider på din husholdning – og kloden. Se her, hvad du kan gøre for at holde en grønnere jul.

Sådan redder du din jul

Er du gået tør for ideer til de sidste juleforberedelser, og er tid noget af det, du har mindst af, så hjælper vi dig med at "springe over,...

Adventsgaveidéer til hjemmet

Vi har samlet gaveidéer, som du selv kan få glæde af, hvis du giver dem til nogle i dit eget hjem.

Med disse 7 gaveideer får manden lyst til at bruge mere tid i...

Ønsker du dig en mand, der bruger mere tid i køkkenet? Det er blevet mere normalt for mænd at stå i køkkenet, og derfor bliver køkkenprodukter mere maskuline. Vi har samlet vores yndlingsprodukter i forskellige prisklasser, der skal flytte manden fra værkstedet og ud i køkkenet. Med en af disse gaver går dit juleønske måske i opfyldelse. 

Fedtebrød med frit valg mellem glasur og kanelskukker

Fedtebrød er en klassisk dansk julesmåkage, der sagtens kan bages og spises, når det ikke er jul. Her er i denne opskrift er der frit valg...

NU er det påske

Leg, duft, plant, pluk og skab hygge.