Sygdommen et stort problem for danske juletræsproducenter, der har svært ved at sælge de afpillede træer.
Sygdommen et stort problem for danske juletræsproducenter, der har svært ved at sælge de afpillede træer. Foto: Getty Images

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten blevet ramt af en sygdom, der årligt koster de danske juletræsproducenter op til 50 millioner kroner. 

Julen er endelig over os, og for mange betyder det, at jagten på det perfekte juletræ er begyndt.

I mange år har den symmetriske og frodige Nordmannsgran været danskernes yndlingsjuletræ, blandt andet fordi træets grene sidder tæt og har en masse nåle. Men inden for de seneste år, har træsortens glansfulde grene fået et problem.

Det fortæller forskere fra Københavns Universitet til TV2.

Siden 2014 er træsorten nemlig blevet ramt af sygdommen ‘bare skuldre’, der medfører, at juletræerne får misfarvede og gule nåle eller taber deres nåle på det inderste af grenene.

Koster for juletræsbranchen

Det er de færreste, der køber et juletræ med bare grene. Derfor er sygdommen et stort problem for danske juletræsproducenter, der har svært ved at sælge de afpillede træer.

I år er hele femten procent af de danske nordmannsgraner ramt af sygdommen, og det koster dyrt, fortæller Claus Jerram Christensen, der er direktør for Danske Juletræer, til tv-stationen:

"Det er rigtig træls for juletræsbranchen, for producenterne mister penge. Opkøberne er meget kritiske, og træerne bliver i værste fald helt usælgelige, og det kan give et ret stort tab til den enkelte," siger han. 

Eksport og salg af juletræer er en stor industri i Danmark, og sygdommen vurderes til årligt at koste juletræsbranchen mellem 20 og 50 millioner kroner i eksportindtægter, da der er øget konkurrence fra især Tyskland og Polen. 

Derfor har flere producenter af juletræer igangsat en række videnskabelige projekter i samarbejde med Københavns Universitet, der skal forsøge at finde en løsning på problemet.

Mangel på magnesium

'Bare skuldre' rammer ikke alle træerne i juletræsbevoksningerne, selvom de deler samme jordbund og får samme gødning.

Ifølge forskerne er én af årsagerne til sygdommen derfor, at de skadede træer mangler evnen til at optage og udnytte magnesium. Samtidig mener de, at træer med bestemte gentyper kan tænkes at være mere disponerede for at få 'bare skuldre' end andre. 

Fæld dit eget juletræ 

Selvom sygdommen er et stort problem for de danske juletræsproducenter, er der stadig mange flotte juletræer på de danske juletræsplantager. Leder du efter en hyggelig plantage, hvor du og familien kan tage på fæld-selv-skovtur? Så finder du her en liste med nogle af de bedste juleplantager i hele Danmark med adresser, links og åbningstider.

 

Kilde: Tv2.dk 

4. december 2018
Mere om Jul

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget mere end det. Se, hvordan du bruger løgblomster til at skabe fin og farverig julepynt her. 

Sådan laver du den smukkeste julepynt med ting fra efterårshaven

Køber du normalt adventskrans og juledekorationer i dyre domme hos blomsterbutikkerne? Gå i stedet en tur i haven og find unik julepynt til...

Hvis du interesserer dig for miljøet, skal du ikke købe dette...

Eksport og salg af juletræer er en stor industri i Danmark. Både Naturstyrelsen og ex-juletræsproducent peger nu på, at succesen er opnået...

De 20 følelser vi alle gennemgår juleaftensdag

Julens traditioner er forskellige fra familie til familie. Men uanset hvordan du fejrer jul, så kan du garanteret genkende flere af disse scenarier og følelser. 

12 apps der gør julen bedre og lettere

Kom i julestemning og få overblik over julens gøremål med disse 12 apps.

10 ideer til julens gaveindpakninger

De bedste julegaver er de personligt udvalgte gaver. Men den rigtige indpakning sætter lige prikket over i’et, og så pynter det tilmed så...

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8 gaver du - næsten - ikke kan gå galt i byen med. 

Derfor bliver du mere lykkelig af at pynte op til jul tidligt

Hvis du synes, at julepynt kun hører december til, så er der god grund til at læse med her. Ifølge eksperter kan du nemlig blive gladere,...

And eller flæskesteg - hvad er mest dansk?

Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret...

7 råd til hvordan du skåner miljøet gennem julen

Hver jul smides utallige juletræer og tonsvis af gavepapir ud efter kun kort af være blevet brugt – for ikke at nævne det enorme madspild, der ligeledes finder sted i juledagene. Det er ikke godt for miljøet. Vi har derfor samlet 7 gode råd til en bæredygtig jul.

Dansk julemusik - de 10 største hits

Der er mange danske sangere og musikere, der har forsøgt sig med julesange. Ikke alle er blevet hits, men det blev disse 10 danske julesange...

5 fantastiske julekranse du selv kan lave

En julekrans sætter den helt rigtige julestemning, lige fra du går ind ad hoveddøren. Se disse 5 forskellige julekranse, du selv kan lave.

2 overraskende metoder til at lave kunstig sne

Det er ikke rigtig jul uden sne. Når det danske vejr, ikke altid kan leve op til dette, må vi jo bare sørge for det selv. Her er 2 måder, du kan lave kunstig sne på.

Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der...

Mandelgave - 10 ideer til gaver alle vil elske

Mangler du en idé til årets mandelgave, som alle voksne vil blive glade for? Så finder du her 10 sikre succeser: de tre klassiske mandelgave...