Der er fokus på kvalitet frem for kvantitet, når danskerne skal pynte deres hjem til jul.
Der er fokus på kvalitet frem for kvantitet, når danskerne skal pynte deres hjem til jul. Foto: PR

Dansk julepynt hitter: Diskrete designklassikere vinder frem

Halloween-græskarrene er blevet bløde og den første nattefrost har beklædt landet i et funklende lag is. Snart er det tid til at finde lyskæderne frem og pynte juletræet. Her er danskernes julefavoritter.

Af: Madelene Sjøstrøm Gullach, 24. november 2020

Den danske julepynt har ændret sig gennem tiden. I 1800-tallet var det kun velhavende folk, der havde et juletræ og ofte var pynten spiselig. Gennem krigstiden blev dannebrog, juletrommer og trompeter brugt som pynt til juletræet for at skabe en stærk nationalfølelse. Sidenhen har også nisser, engle og julekugler i alverdens farver prydet træet.


Den populære Kähler Hammershøi serie, der skaber en rød tråd fra juletræet til julebordet.

Dansk design i enkel stil

I de senere år er der kommet mere fokus på småt men godt og serier af julepynt er blevet populære, fordi det kan skabe et enkelt og elegant udtryk. Derfor er det ifølge Jan Krogh, der er medejer af online isenkræmmeren KopK of Copenhagen, en fordel at fokusere på ét mærke.

– Hos os er det en tydelig tendens, at kunderne i høj grad tænker på kvalitet frem for kvantitet. De køber færre men mere eksklusive pyntegenstande, der med tiden for mange bliver samler- og ligefrem arveobjekter, som så tages frem år efter år, fortælle han i en pressemeddelelse.

Blandt det mest populære julepynt hos isenkræmmeren finder du Rosendahls julepynt, der er inspireret af Karen Blixens forkærlighed for blomster. Med de enkle figurer i sølv og guld, kan du pynte et elegant og afstemt juletræ.

Også Kähler Hammershøi-serien er et hit, fordi du kan skabe en rød tråd mellem julepynten på træet og servicen på spisebordet. Igen er det sammenhængen og enkeltheden, der spiller ind.

Det er næsten umuligt at tænke på julepynt uden at se den klassiske Georg Jensen-topstjerne for sig. Det er indbegrebet af tidløst, enkelt og skandinavisk julepynt og gør sig også gældende for Georg Jensens andre pyntegenstande.


Det enkelte og elegante juletræ i afstemte farver og stil giver et roligt udtryk. Her er det Georg Jensen stjernen, der pryder toppen af træet.

En afgørende faktor i vores julehjem er, at de skal være prydet af danske design, hvilket også er en fællesnævner for de tre ovennævnte mærker og stile.

En historie der emmer af eventyr

Det mest populære julepynt er enten lavet i et design, der aldrig går af mode, eller også har pynten en historie, som aldrig går af mode.

H.C. Andersens julepynt indeholder i den grad særlige historier, som aldrig går af mode. Julepynten kombinerer det æstetiske med det personlige og er inspireret af de folkekære og elskede eventyr, som vi alle kender.

Juletrolde bliver ifølge Jan Krogh også populært af en helt særlig grund.

- Jeg tror, at de nordjyske trolde med de små kluntede fødder og det høje hår, som mange børn kender fra filmen Trolls, bliver et samlerobjekt. Det er en sjov pynt, der vil vække genkendelsens glæde for unge som gamle hvert år.

24. november 2020 Madelene Sjøstrøm Gullach
Mere om Jul

Claus Dalby: Sådan binder du en smuk julebuket med tulipaner

En stor og farvestrålende julebuket kan skabe glæde i hjemmet i de kolde måneder, hvor træerne står nøgne udenfor. Kom med i juleværkstedet og lær at binde en smuk, rød buket.

Claus Dalby: Sådan laver du sund julekonfekt af dadler og mandler

Den søde juletid kan gå hen og blive utrolig usund. Den er fyldt med julemad og søde julegodter, der er årsag til mange nytårsforsæt, der...

Claus Dalby: Smukke hængende amaryllis

Juletiden er fyldt med fine blomster, gær og grene, som du sagtens kan dekorere med indenfor. Kom med ind i Claus Dalbys juleværksted og...

Claus Dalby: Sådan binder du let en stor og smuk julekrans

Julekranse findes i utallige former og størrelser, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan din personlige krans skal udformes. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til, hvordan du kan binde en stor og fin julekrans.

Claus Dalby: Sådan laver du en smuk og naturlig juledekoration

Ingen sløjfer og ingen guld og glimmer. Denne juledekoration lavet på en bund af ler er næsten helt naturlig med grønt fra haven og et par...

Lysende julepynt tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Julen er hjerternes og lysenes fest. Mange pynter op i haver og garager så børn og voksne kan komme forbi og nyde synet. Det er dog slut...

Claus Dalby: Sådan folder du de fineste gaveindpakninger

Der er intet bedre end at få en personlig julegave hvor ikke kun indholdet, men også udseendet har fået et unikt twist. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til 3 måder hvorpå, du kan folde den flotteste gaveindpakning.

Julehygge giver brandfare: Sådan sikrer du dit hjem

Vi er trådt ind i december måned og det betyder, at der tændes op for julehyggen i de danske hjem. Hyggen indebærer ofte levende lys, hvilke...

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske...

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver dig 7 bud på, hvordan du let kan skabe farverige dekorationer med den alsidige julestjerne. 

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samlerobjekt. Se, om det gemmer sig i din julekasse her.  

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...