Jul I Angora er en gammel klassiker, der har opnået hitstatus. Mange af de andre danske julesange har én fællesnævner.
Jul I Angora er en gammel klassiker, der har opnået hitstatus. Mange af de andre danske julesange har én fællesnævner. Foto: DR med flere

Dansk julemusik - de største hits og et par klassikere

Julemusik er noget, mange danske sangere og musikere har forsøgt sig med. Ikke alle er blevet til hits, men det blev disse 10 danske julesange fra nyere tid.

Top 10 inden for dansk julemusik

De gamle julesalmer lever i bedste velgående, når de fleste af os skal danse om juletræet den 24. december. Vi står med sanghæfter, fordi vi ikke kan huske teksten, men julehygge og god stemning hører med. Den nyere danske julemusik, som vi skråler med på i bilen, når vi hører Radio Soft hele november og december, behøver vi ikke teksten til. Mange af dem er så gribende i melodien, at vi husker dem. Tilmed er nogle af dem blevet skamspillet på Radio Soft og er dermed blevet til ægte hits i den danske julemusik.

Vi har kigget på Kodas sidst opdaterede julehitliste, som er fra julen 2018 og de første måneder af 2019. Tendensen viser, at sange fra julekalendre udfordrer de store klassikere inden for dansk julemusik og endda lever nogle af dem videre efter julekalenderen er blevet vist i TV.

Find ud af, om din danske yndlings julesang er på listen.

I En Stjerneregn Af Sne - Mads Langer

Den absolut mest populære julesang i julen 2018 kommer fra julekalenderen "Tvillingerne og Julemanden". Selvom julekalenderen første gang blev vist i TV i 2013, har sangen levet i radioen og på diverse streamingtjenester lige siden. Singer-songwriteren, Mads Langer, har selv udtalt, at hans mål var at skrive en sang, som han kunne spille mange år frem.

Sjovt fact: Mads Langer skrev sangen, mens han lå på stranden i høj sol og varme i juni måned. 

Tag Mig Med - Mads Langer

Denne julesang stammer også fra en julekalender. Mere præcist fra "Theo & Den Magiske Talisman", der blev sendt i TV i 2018. Mads Langer har skrevet sangen sammen med komponisten Rasmus Bille Bähncke, der tidligere har arbejdet sammen med musikere som Backstreet Boys, Miley Curys og Sting. 

Endelig Jul Igen - Gasolin'

Storhittende dansk julemusik kommer ikke kun fra julekalendre. Hvis man ikke kunne finde en Kim Larsen eller Gasolin sang på en dansk hitliste, ville der nærmest være grund til at tro, det var en fejl. "Endelig jul igen" er b-siden på Gasolins julesingle fra 1979. A-siden er B.S. Ingemanns salme fra 1850 "Dejlig er Jorden", der er baseret på en schlesisk melodi.

Vi kunne desværre ikke finde sangen med Gasolin, så derfor må du nøjes med det næstbedste - kopibandet ved navn "Midt Om Natten".

Let Love Be Love - Juice Feat. S.O.A.P & Christina

Endnu en veteran i den danske julemusik. Den udkom tilbage i 1998 og blev den anden mest spillede julesang på dansk radio i 2008-2012. Siden har den modtaget guld for sine 900.000 streams. Sangen er skrevet af sangskriver og producer Remee Jackman.

Det vidste du ikke: Remee har skrevet sangen til sin datter som et råd til hende i livet.

Vil Du Være Min I Nat - Caroline Henderson

Den danske julemusik har i over 20 år været beriget med denne sang, skrevet af Kåre Bjerkø og sunget af Caroline Henderson. Den blev skrevet til "Juletestamentet", som er en voksenjulekalender fra 1995.

Jul Det' Cool - MC Einar

"Jul Det' Cool" er en julerap af MC Einar fra 1988. Den er skrevet i en tid, hvor rap endnu ikke var blevet mainstream. Men Danmark tog alligevel rappen om julens forbrugshelvede til sig, og den er stadig fast inventar på alle danske jule-playlister.  

Tinka - Burhan G & Frida Brygmann

Bag denne sang fra julekalerenden "Tinkas Juleeventyr" står en ægte dansk hitmager, men også, hvad der var en helt ny stemme, da julekalderen blev set i de danske stuer i 2017. Burhan G har udgivet en hel række hits op gennem 00'erne og 10'erne, mens Frida Brygmann ikke har banet sig vej i musikkens verden endnu. Hvem ved, måske kommer hun til at lave mange flere hits ligesom denne danske julesang. 

Lille Store Verden - Rasmus Seebach

Storcharmøren, Rasmus Seebach, der har smeltet mange kvindehjerter i sine mest aktive år i musikkens verden, er også røget med på vognen for musik til julekalendre. I samarbejde med bl.a. sin bror, som også er en kollega, har Rasmus Seebach skrevet og indspillet sangen til "Juleønsket", der rullede over TV-skærmene i 2015. 

Et par juleklassikere

Flere af de mest populære julesange nu til dags kommer fra diverse julekalendre, men vi må endelig ikke glemme de store klassikere, som mange af hos har sunget med på gennem tiden. Her kommer to af vores favoritter. 

"Jul i Angora" er den danske komikergruppe Drengene fra Angoras julehit fra 2004. Sangen er uløseligt knyttet til sin musikvideo, hvor de fleste af de gennemgående karakterer i sketchshowet optræder i samlet flok i stil med den tids meget populære støttesange som "We are the World". 

Måske tænker du: Hvad hedder shubiduas populære julesang? Den man altid kan regne med, at høre i radioen mange gange i juletiden. Den har faktisk to titler, så du kan både finde den under "Den Himmelblå" og "Så er det jul". Shubidua har haft succes mere flere hits igennem årene - og deres julesang er en af dem.

Disse ti sange har opnået hitstatus i Danmark på baggrund af afspilninger og indtjening. Tendensen viser, at musik fra julekalendre bliver af bedre kvalitet og dermed mere afspillet og har større mulighed for at blive til hits. Denne tendens har vi set meget op gennem 10'erne. Hvorvidt denne type julemusik lever videre år efter år, må tiden vise. De gode gamle juleklassikere, vil nok aldrig forsvinde fra radioen.


GLÆDELIG JUL

5. februar 2020
Mere om Jul

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske julemarkeder i 2019 her. 

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver...

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.    

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samler...

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten blevet ramt af en sygdom, der årligt koster de danske juletræsproducenter op til 50 millioner kroner. 

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8...

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget...

Sådan laver du julemad til havens fugle

Lotte Bjarke forkæler havens fugle særligt meget i december. De skal nemlig også mærke, at det er jul. Se her, hvordan hun forvandler mejsekugler til smukke julekugler til fuglene.

Er det ok, at halvdelen af legetøjet under juletræet smides ud?

Overforbruget i juletiden har aldrig været større. Det slider på din husholdning – og kloden. Se her, hvad du kan gøre for at holde en...

Sådan redder du din jul

Er du gået tør for ideer til de sidste juleforberedelser, og er tid noget af det, du har mindst af, så hjælper vi dig med at "springe over,...

Adventsgaveidéer til hjemmet

Vi har samlet gaveidéer, som du selv kan få glæde af, hvis du giver dem til nogle i dit eget hjem.

Med disse 7 gaveideer får manden lyst til at bruge mere tid i...

Ønsker du dig en mand, der bruger mere tid i køkkenet? Det er blevet mere normalt for mænd at stå i køkkenet, og derfor bliver køkkenprodukt...

Fedtebrød med frit valg mellem glasur og kanelskukker

Fedtebrød er en klassisk dansk julesmåkage, der sagtens kan bages og spises, når det ikke er jul. Her er i denne opskrift er der frit valg...