Jul i Angora er med i top 10 over nyere danske julehits. Hvilke er de andre ni?
Jul i Angora er med i top 10 over nyere danske julehits. Hvilke er de andre ni? Foto: DR med fle

Dansk julemusik - de 10 største hits

Der er mange danske sangere og musikere, der har forsøgt sig med julesange. Ikke alle er blevet hits, men det blev disse 10 danske julesange fra nyere tid.

Top ti over danske julehits

Der er ikke en overflod af nyere danske julehits, som er blevet kanoniske. Der er i hvert fald slet ikke nogen i samme skala som i den engelsksprogede, hvor sangere som Mariah Carey, Elvis Presley og George Michael har ramt midt på målskiven med deres julesange, og dermed sikret sig evigt liv på radiosendefladen.

En del af de danske julesange, der har opnået klassikerstatus, er versioneringer af julehits fra udlandet, så de præger også denne top ti. Her er i tilfældig orden de ti julesange, vi vurderer, som de største popjulehits gennem tiderne i Danmark. 

Otto Brandenburg: Søren Banjomus

Søren Banjmus er den tidlige danske rock'n'roller og baggårdspuma Otto Brandeburgs danske version af den amerikanske sang Skidamarink. Otto Brandenborgs julesang stammer fra 1969. Den amerikanske sang daterer sig tilbage til 1910, hvor den var en del af en Broadway-musical.

Gitte og Otto Hænning: Jeg så julemanden kysse mor

Jeg så julemanden kysse mor er egentlig en amerikansk julesang, der blev sunget til hitstatus i 1952 af den dengang 13-årige Jimmy Boyd. I Danmark blev den i 1954 et stort hit for Gitte og Otto Hænning i Tove Palsbos oversættelse.

Gasolin: Endelig jul igen

Endelig jul igen er b-siden på Gasolins julesingle fra 1979. A-siden er B.S. Ingemanns salme fra 1850 "Dejlig er Jorden", der er baseret på en schlesisk melodi.

MC Einar: Jul' det' cool

Jul det' cool er en julerap af MC Einar fra 1988. Den er skrevet i en tid, hvor rap endnu ikke var blevet mainstream. Men Danmark tog alligevel rappen om julens forbrugshelvede til sig, og den er stadig fast inventar på alle danske jule-playlister. 

Drengene fra Angora: Jul i Angora

Jul i Angora er den danske komikergruppe Drengen fra Angoras julehit fra 2004. Sangen er uløseligt knyttet til sin musikvideo, hvor de fleste af de gennemgående karakterer i sketchshowet optræder i samlet flok i stil med den tids meget populære støttesange som "We are the World".

Anders Matthesen: Jul på Vesterbro

Jul på Vesterbro er vel en slags titelsang fra Anders Matthesens julekalender af samme navn fra 2003. Sangen er skrevet af Anders Matthesen selv.

De Nattergale: It's hard to be a nissemand

It's a hard to be a nissemand er en af de gakkede sange på skraldeengelsk fra De Nattergales julekalender, The Julekalender fra 1991

Gnags' julesang

Gnags' julesang er et bestillingsværk til Danmarks Radio. Den besynderlige musesang er også med på alle julecompilation med sin swingende reggaerytmer og vibrende xylofon-klang.

Anne Linnet: Lille Messias

Lille Messias har tekst af Johannes Møllehave. Den optræder på Anne Linnets album fra 1989 "Min sang", hvor alle tekster er skrevet af digterpræsten.

Tommy Seebach: Vi ønsker jer alle en glædelig jul

Vi ønsker jer alle en glædelig jul er en duet mellem Anette Heick og Tommy Seebach fra 1989 skrevet af sidstnævnte. Den er strengt taget ikke et af de store danske julehits. Den symboliserer, at vi er ved at komme i forlegenhed i vores søgen efter de store kioskbaskere inden for julepoppen.

Sangens tilstedeværelse på denne top ti symboliserer dog også, at vi gerne vil ønske alle vores læsere og brugere en glædelig jul: Glædelig jul!

1. november 2019
Mere om Jul

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske julemarkeder i 2019 her. 

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver...

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.    

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samler...

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten blevet ramt af en sygdom, der årligt koster de danske juletræsproducenter op til 50 millioner kroner. 

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget...

Sådan laver du den smukkeste julepynt med ting fra efterårshaven

Køber du normalt adventskrans og juledekorationer i dyre domme hos blomsterbutikkerne? Gå i stedet en tur i haven og find unik julepynt til...

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8 gaver du - næsten - ikke kan gå galt i byen med. 

Sådan laver du julemad til havens fugle

Lotte Bjarke forkæler havens fugle særligt meget i december. De skal nemlig også mærke, at det er jul. Se her, hvordan hun forvandler mejsek...

Er det ok, at halvdelen af legetøjet under juletræet smides ud?

Overforbruget i juletiden har aldrig været større. Det slider på din husholdning – og kloden. Se her, hvad du kan gøre for at holde en...

Sådan redder du din jul

Er du gået tør for ideer til de sidste juleforberedelser, og er tid noget af det, du har mindst af, så hjælper vi dig med at "springe over, hvor gærdet er lavest". Snup ideerne her – så kan du tage dig en puster imens – og det bliver jul på den overskudsagtige måde.

Adventsgaveidéer til hjemmet

Vi har samlet gaveidéer, som du selv kan få glæde af, hvis du giver dem til nogle i dit eget hjem.

Med disse 7 gaveideer får manden lyst til at bruge mere tid i...

Ønsker du dig en mand, der bruger mere tid i køkkenet? Det er blevet mere normalt for mænd at stå i køkkenet, og derfor bliver køkkenprodukt...