Jul I Angora er en gammel klassiker, der har opnået hitstatus. Mange af de andre danske julesange har én fællesnævner.
Jul I Angora er en gammel klassiker, der har opnået hitstatus. Mange af de andre danske julesange har én fællesnævner. Foto: DR med flere

Dansk julemusik - de største hits og et par klassikere

Julemusik er noget, mange danske sangere og musikere har forsøgt sig med. Ikke alle er blevet til hits, men det blev disse 10 danske julesange fra nyere tid.

Af: Mikkel Hede & Madelene Sjøstrøm Gullach, 3. december 2020

Top 10 inden for dansk julemusik

De gamle julesalmer lever i bedste velgående, når de fleste af os skal danse om juletræet den 24. december. Vi står med sanghæfter, fordi vi ikke kan huske teksten, men julehygge og god stemning hører med. Den nyere danske julemusik, som vi skråler med på i bilen, når vi hører Radio Soft hele november og december, behøver vi ikke teksten til. Mange af dem er så gribende i melodien, at vi husker dem. Tilmed er nogle af dem blevet skamspillet på Radio Soft og er dermed blevet til ægte hits i den danske julemusik.

Vi har kigget på Kodas sidst opdaterede julehitliste, som er fra julen 2018 og de første måneder af 2019. Tendensen viser, at sange fra julekalendre udfordrer de store klassikere inden for dansk julemusik og endda lever nogle af dem videre efter julekalenderen er blevet vist i TV.

Find ud af, om din danske yndlings julesang er på listen.

I En Stjerneregn Af Sne - Mads Langer

Den absolut mest populære julesang i julen 2018 kommer fra julekalenderen "Tvillingerne og Julemanden". Selvom julekalenderen første gang blev vist i TV i 2013, har sangen levet i radioen og på diverse streamingtjenester lige siden. Singer-songwriteren, Mads Langer, har selv udtalt, at hans mål var at skrive en sang, som han kunne spille mange år frem.

Sjovt fact: Mads Langer skrev sangen, mens han lå på stranden i høj sol og varme i juni måned. 

Tag Mig Med - Mads Langer

Denne julesang stammer også fra en julekalender. Mere præcist fra "Theo & Den Magiske Talisman", der blev sendt i TV i 2018. Mads Langer har skrevet sangen sammen med komponisten Rasmus Bille Bähncke, der tidligere har arbejdet sammen med musikere som Backstreet Boys, Miley Curys og Sting. 

Endelig Jul Igen - Gasolin'

Storhittende dansk julemusik kommer ikke kun fra julekalendre. Hvis man ikke kunne finde en Kim Larsen eller Gasolin sang på en dansk hitliste, ville der nærmest være grund til at tro, det var en fejl. "Endelig jul igen" er b-siden på Gasolins julesingle fra 1979. A-siden er B.S. Ingemanns salme fra 1850 "Dejlig er Jorden", der er baseret på en schlesisk melodi.

Vi kunne desværre ikke finde sangen med Gasolin, så derfor må du nøjes med det næstbedste - kopibandet ved navn "Midt Om Natten".

Let Love Be Love - Juice Feat. S.O.A.P & Christina

Endnu en veteran i den danske julemusik. Den udkom tilbage i 1998 og blev den anden mest spillede julesang på dansk radio i 2008-2012. Siden har den modtaget guld for sine 900.000 streams. Sangen er skrevet af sangskriver og producer Remee Jackman.

Det vidste du ikke: Remee har skrevet sangen til sin datter som et råd til hende i livet.

Vil Du Være Min I Nat - Caroline Henderson

Den danske julemusik har i over 20 år været beriget med denne sang, skrevet af Kåre Bjerkø og sunget af Caroline Henderson. Den blev skrevet til "Juletestamentet", som er en voksenjulekalender fra 1995.

Jul Det' Cool - MC Einar

"Jul Det' Cool" er en julerap af MC Einar fra 1988. Den er skrevet i en tid, hvor rap endnu ikke var blevet mainstream. Men Danmark tog alligevel rappen om julens forbrugshelvede til sig, og den er stadig fast inventar på alle danske jule-playlister.  

Tinka - Burhan G & Frida Brygmann

Bag denne sang fra julekalerenden "Tinkas Juleeventyr" står en ægte dansk hitmager, men også, hvad der var en helt ny stemme, da julekalderen blev set i de danske stuer i 2017. Burhan G har udgivet en hel række hits op gennem 00'erne og 10'erne, mens Frida Brygmann ikke har banet sig vej i musikkens verden endnu. Hvem ved, måske kommer hun til at lave mange flere hits ligesom denne danske julesang. 

Lille Store Verden - Rasmus Seebach

Storcharmøren, Rasmus Seebach, der har smeltet mange kvindehjerter i sine mest aktive år i musikkens verden, er også røget med på vognen for musik til julekalendre. I samarbejde med bl.a. sin bror, som også er en kollega, har Rasmus Seebach skrevet og indspillet sangen til "Juleønsket", der rullede over TV-skærmene i 2015. 

Et par juleklassikere

Flere af de mest populære julesange nu til dags kommer fra diverse julekalendre, men vi må endelig ikke glemme de store klassikere, som mange af hos har sunget med på gennem tiden. Her kommer to af vores favoritter. 

"Jul i Angora" er den danske komikergruppe Drengene fra Angoras julehit fra 2004. Sangen er uløseligt knyttet til sin musikvideo, hvor de fleste af de gennemgående karakterer i sketchshowet optræder i samlet flok i stil med den tids meget populære støttesange som "We are the World". 

Måske tænker du: Hvad hedder shubiduas populære julesang? Den man altid kan regne med, at høre i radioen mange gange i juletiden. Den har faktisk to titler, så du kan både finde den under "Den Himmelblå" og "Så er det jul". Shubidua har haft succes mere flere hits igennem årene - og deres julesang er en af dem.

Disse ti sange har opnået hitstatus i Danmark på baggrund af afspilninger og indtjening. Tendensen viser, at musik fra julekalendre bliver af bedre kvalitet og dermed mere afspillet og har større mulighed for at blive til hits. Denne tendens har vi set meget op gennem 10'erne. Hvorvidt denne type julemusik lever videre år efter år, må tiden vise. De gode gamle juleklassikere, vil nok aldrig forsvinde fra radioen.


GLÆDELIG JUL

3. december 2020 Mikkel Hede & Madelene Sjøstrøm Gullach
Mere om Jul

Claus Dalby: Sådan binder du en smuk julebuket med tulipaner

En stor og farvestrålende julebuket kan skabe glæde i hjemmet i de kolde måneder, hvor træerne står nøgne udenfor. Kom med i juleværkstedet og lær at binde en smuk, rød buket.

Claus Dalby: Sådan laver du sund julekonfekt af dadler og mandler

Den søde juletid kan gå hen og blive utrolig usund. Den er fyldt med julemad og søde julegodter, der er årsag til mange nytårsforsæt, der...

Claus Dalby: Smukke hængende amaryllis

Juletiden er fyldt med fine blomster, gær og grene, som du sagtens kan dekorere med indenfor. Kom med ind i Claus Dalbys juleværksted og...

Claus Dalby: Sådan binder du let en stor og smuk julekrans

Julekranse findes i utallige former og størrelser, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan din personlige krans skal udformes. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til, hvordan du kan binde en stor og fin julekrans.

Claus Dalby: Sådan laver du en smuk og naturlig juledekoration

Ingen sløjfer og ingen guld og glimmer. Denne juledekoration lavet på en bund af ler er næsten helt naturlig med grønt fra haven og et par...

Lysende julepynt tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Julen er hjerternes og lysenes fest. Mange pynter op i haver og garager så børn og voksne kan komme forbi og nyde synet. Det er dog slut...

Claus Dalby: Sådan folder du de fineste gaveindpakninger

Der er intet bedre end at få en personlig julegave hvor ikke kun indholdet, men også udseendet har fået et unikt twist. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til 3 måder hvorpå, du kan folde den flotteste gaveindpakning.

Julehygge giver brandfare: Sådan sikrer du dit hjem

Vi er trådt ind i december måned og det betyder, at der tændes op for julehyggen i de danske hjem. Hyggen indebærer ofte levende lys, hvilke...

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske...

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver dig 7 bud på, hvordan du let kan skabe farverige dekorationer med den alsidige julestjerne. 

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samlerobjekt. Se, om det gemmer sig i din julekasse her.  

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...