Overskudstræ er skelettet og rygraden i denne julebuk.
Overskudstræ er skelettet og rygraden i denne julebuk. Foto: Julia Pettersson/Vi i Villa

Sådan bygger du din egen julebuk

At bygge en julebuk er både enkelt og billigt. Her er der en trin-for-trin instruktion i, hvordan du bygger en buk ud af gran og overskudstræ.

Af: Emilie Åberg & Nanna Danborg-Aamand, 20. december 2018

Julebuk med granris

Med lidt overskudstræ kan du nemt bygge din egen julebuk, som du siden dækker med granris. Vi guider dig her til din egen gør-det-selv julebuk.

Det skal du bruge

  • Fire lægter, ca. 44 cm lange
  • To brædder, ca 12 cm bredde (eller valgfri bredde)
  • To brædder, ca 10 cm brdde (eller valgfri bredde)
  • 1 brædde, ca. 38 cm langt (til halsen)
  • 2 brædder, ca. 20 cm lange (til hovedet)
  • 2 gevindstænger af en tykkelse på 6-8 mm
  • Møtrikker til gevindstængerne
  • Skruer
  • Gran
  • Ståltråd

Sådan gør du

1. Sav alle lægter i den ene ende med en hældning på ca. ti grader. 

2. Sav de to 12-centimers brædder, så de bliver 50 centimeter lange. Sav dem i en vinkel på 15 grader i den en side (Så bukken får en lille "hale")

3. Skru disse to brædder sammen, så du får en iidt breddere buk. Skru benene fast vinkel i en let skrånende på de to brædder, du allerede har skruet sammen.

4. Sav de 10-centimers brædder til og skru dem fast, så de passer med bukkens ben. 

5. Skru det brædde fast, som skal blive til halsen.

6. Sav den ene af de to 20-centimeter lange brædder i en 10 graders vinkel på den ene side. Begynd med at skrue den nederste del fast (halsen). Skru derefter denne sammen med den øvre del, som har en vinkel på 10 grader oppefra.

7. Bøj to gevindstænger, så de får formen af et par geddebukkehorn. Bor to huller i bukkens hoved og skru gevindstængerne fast med møtrikker.

8. Beklæd med granris ved hjælp af ståtråd. Derefter er den klar til at blive pyntet med et rødt silkebånd eller lignende.

20. december 2018 Emilie Åberg & Nanna Danborg-Aamand
Mere om Jul

Julebelysning: Alt du skal vide om julelys til huset og haven

Når julen banker på døren, pynter mange danskere op med julebelysning i hjemmet og i haven for at skabe hygge og varme. Bliv klogere på alt fra, hvordan du vælger den rigtige julebelysning, til hvordan du hænger lyskæder op.

Svævende hjerte over København: Tivoli lyser himlen op til jul

Fredag den 13. november åbner Tivoli for julesæsonen og det sker med intet mindre end et svævende lyshjerte over hovedstaden.

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske...

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver dig 7 bud på, hvordan du let kan skabe farverige dekorationer med den alsidige julestjerne. 

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samlerobjekt. Se, om det gemmer sig i din julekasse her.  

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...

Overraskende: I år skal du tale med dine julelys

Mange danskere gør en dyd ud af at pynte op med lyskæder i haven eller i hjemmet, når vinteren og julen banker på døren. Samtidig er sortimentet af lyskæder i rivende udvikling. Bliv klogere på de nyeste lystrends her.

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8...

Lav en smuk julekrans til døren med alt godt fra haven

Skab en julekrans til døren med ting, du alligevel allerede har i haven eller let kan finde i naturen. Se nogle af de bedste bud på en...

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget mere end det. Se, hvordan du bruger løgblomster til at skabe fin og farverig julepynt her. 

Sådan laver du julemad til havens fugle

Lotte Bjarke forkæler havens fugle særligt meget i december. De skal nemlig også mærke, at det er jul. Se her, hvordan hun forvandler mejsek...

Er det ok, at halvdelen af legetøjet under juletræet smides ud?

Overforbruget i juletiden har aldrig været større. Det slider på din husholdning – og kloden. Se her, hvad du kan gøre for at holde en...