Du kan nemt få succes med de klassiske julesmåkager.
Du kan nemt få succes med de klassiske julesmåkager. Foto: PR

Brunkage, vaniljekrans og klejne: Sådan får du let succes med de klassiske julesmåkager

Den søde juletid er på vej. Vil du kaste dig ud i at bage nogle af de klassiske julesmåkager, får du her nogle tips til, hvordan du laver de bedste småkager til julen.

Af: Ditte Marie Bro Pedersen, 23. november 2020

Der er intet bedre end en sød og krydret duft af lune julesmåkager, der fylder hele hjemmet i den kolde juletid. Det er samtidig en tradition hos mange familier at samles om at bage årets småkager, som kan nydes i hele december.

Mere end halvdelen af alle danskere bager nemlig julesmåkager, viser tal fra en undersøgelse af Coop. Her står den på forskellige traditionsrige julesmåkager fra brunkager og klejner til vaniljekranse. Der er derfor stor interesse i gode råd til julebagningen.

Tid og gode råvarer

Særligt to basale råd går igen, når danskerne skal vejledes i julebagning: tid og gode råvarer. Det er på trods af, at december kan være en travl og dyr måned for mange danskere, der skal nå at købe gaver, juletræ og pynt inden juleaften.

– Du skal altid vælge de gode råvarer, det giver den bedste smag. Som tommelfingerregel hænger pris og kvalitet sammen, så kig efter tilbuddene. Og hvis der er en bestemt slags nødder, marcipan eller chokolade, du foretrækker, skal du ikke tøve med at købe dem, fortæller Anette Drengsgaard, der er konditorchef hos KonditorBager, i en pressemeddelelse.

– Derudover er det vigtigt at afsætte god tid og forberede dig grundigt – især hvis du bager med børn. Hav alle ingredienserne klar, beslut på forhånd, hvilken opskrift du bager ud fra og læs den igennem, inden du starter, fortæller Anette Drengsgaard.

Gode tips til brunkagen

Brunkager var tidligere kendt som peberkager, netop fordi den ligesom pebernødden, indeholdt peber. Selve navnet ’brunkager’ er en del nyere og stammer fra midten af 1800-tallet. Brunkagen er med sine forskellige julekrydderier således en klassiker hos mange familier op til jul.

Her får du fem gode råd, der sikrer dig sprøde og krydrede brunkager:

 • Rul brunkagedejen i aflange ”ruller” med den ønskede diameter, og lad den stå i fryseren natten over.

 • Næste dag skæres dejen i helt tynde skiver, hvilket er nemmest, hvis den kun er meget let optøet.

 • I dejen bør du bruge smør, da det giver den helt rigtige smag.

 • Nødderne, der skal i brunkagerne, får også en bedre smag, hvis du rister dem på forhånd. Her kan man både bruge hasselnødder eller mandler alt efter, hvad man foretrækker.

 • Brunkagerne skal bages på en lavere temperatur end andre småkager. Det bedste resultat opnås ved ca. 180 grader i omkring 8 minutter, men bagetiden afhænger af ovnen og kagernes tykkelse, så prøv dig frem.

Brunkager
At bage krydrede brunkager er en tradition hos mange familier i juletiden.

Gode tips til at bage klejner

Klejnen er den ældste julesmåkage. Den stammer nemlig fra middelalderen, hvor fedtstof og gryder var nogle af de foretrukne redskaber, når man skulle bage, da komfuret endnu ikke var opfundet.

Her får du seks gode råd til at bage sprøde juleklejner:

 • Ligesom med brunkagen er det bedst at lave dejen dagen før, og her skal der ikke spares på citronen.

 • Når klejnerne skal formes, skal de ikke laves for tykke, da det giver større risiko for, at kagerne bliver tøre.

 • Ved kogningen skal du holde godt styr på temperaturen af olien, som skal holdes præcis ved 180 grader under hele tilberedningen. Hvis den svinger bare 10 – 20 grader, går det ud over kvaliteten.

 • Du kan i princippet bruge alle olier, og du kan også koge klejnerne i svinefedt, der dog afgiver en karakteristisk smag, som nogle elsker og andre ikke kan lide.

 • Når klejnerne lægger sig i overfladen, skal de vendes, så kagerne kan få den gyldne farve på begge sider.

 • Herefter tager du klejnerne op af gryden og lægger dem på et viskestykke eller køkkenrulle, der kan tage den overskydende olie.

Klejner
Klejnen er den ældste julesmåkage.

Sådan bager du gode vaniljekranse

Vaniljekransen kan spores tilbage til 1840’erne. Når du skal bage denne julesmåkage, skal du helst have det rigtige udstyr i form af en kødhakker, men derudover er det let at nå i mål med nogle velsmagende småkager, der glæder hele familien.

Her får du fire gode råd til at bage smagfulde vaniljekranse:

 • I dejen bør du altid bruge smør og mandler eller mandelmel.

 • Vælg også altid de noget dyrere vaniljestænger fremfor vaniljesukker. Det sikrer den rigtige og gode smag.

 • Når vaniljekransene skal formes, kan du køre dejen gennem en gammeldags kødhakker eller bruge en sprøjtepose.

 • Til sidst bager du kransene ved cirka 210 grader, til de er gyldne – husk at holde godt øje med ovnen.

Vaniljekranse
Knasende vaniljekranse bages i mange hjem i juletiden.

23. november 2020 Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Jul

Claus Dalby: Sådan binder du en smuk julebuket med tulipaner

En stor og farvestrålende julebuket kan skabe glæde i hjemmet i de kolde måneder, hvor træerne står nøgne udenfor. Kom med i juleværkstedet og lær at binde en smuk, rød buket.

Claus Dalby: Sådan laver du sund julekonfekt af dadler og mandler

Den søde juletid kan gå hen og blive utrolig usund. Den er fyldt med julemad og søde julegodter, der er årsag til mange nytårsforsæt, der...

Claus Dalby: Smukke hængende amaryllis

Juletiden er fyldt med fine blomster, gær og grene, som du sagtens kan dekorere med indenfor. Kom med ind i Claus Dalbys juleværksted og...

Claus Dalby: Sådan binder du let en stor og smuk julekrans

Julekranse findes i utallige former og størrelser, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan din personlige krans skal udformes. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til, hvordan du kan binde en stor og fin julekrans.

Claus Dalby: Sådan laver du en smuk og naturlig juledekoration

Ingen sløjfer og ingen guld og glimmer. Denne juledekoration lavet på en bund af ler er næsten helt naturlig med grønt fra haven og et par...

Lysende julepynt tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Julen er hjerternes og lysenes fest. Mange pynter op i haver og garager så børn og voksne kan komme forbi og nyde synet. Det er dog slut...

Claus Dalby: Sådan folder du de fineste gaveindpakninger

Der er intet bedre end at få en personlig julegave hvor ikke kun indholdet, men også udseendet har fået et unikt twist. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til 3 måder hvorpå, du kan folde den flotteste gaveindpakning.

Julehygge giver brandfare: Sådan sikrer du dit hjem

Vi er trådt ind i december måned og det betyder, at der tændes op for julehyggen i de danske hjem. Hyggen indebærer ofte levende lys, hvilke...

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske...

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver dig 7 bud på, hvordan du let kan skabe farverige dekorationer med den alsidige julestjerne. 

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samlerobjekt. Se, om det gemmer sig i din julekasse her.  

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...