Nem andesovs - brun og uden at skille.
Nem andesovs - brun og uden at skille. Foto: Getty Images

Andesovs - sådan laver du den perfekte brune sovs

Andesovsen skal helst ikke skille og hverken blive for fed eller for salt. Her er en opskrift på andesovs lavet på fløde og andens egen sky. Se også 6 enkle tips og huskeregler til, hvordan du får succes med din andesovs juleaften og ved alle mulige andre festlige lejligheder. 

Af: Mikkel Hede & Maria Clara Iuel, 18. december 2020

Hvordan laver man andesovs?

En andesovs er på en vis måde ret nem at lave.

Du får nemlig en masse lækker saft og kraft forærende, hvis du steger din and på en grillrist i en bradepande, og det er det, de fleste vælger at gøre. Metoden sikrer, at man i den overskydende væde fra andestegen på en nem måde får en koncentret fond, der kan gøre underværker som basis i andesovsen.

Der er dog et par faldgruber, når man laver andesovs. Dem vil vi komme omkring i denne opskrift på, hvordan du laver andesovs. Følger du vores tips og opskriften her, kan vi garantere, at du vil få succes med årets vigtigste sovs - andesovsen til juleaften.

Ingredienser til andesovsen

  • Andessky (den overskydende væde fra den ovnstegte and)
  • Fond (eller kartoffel vand)
  • Andefedt
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1 dl. rødvin eller portvin
  • 1 dl. piskefløde
  • 1-2 tsk. ribsgelé (eller sukker)

Sådan laver du andesovsen

Andesovsen undervejs på berberi-and på grillrist.  
Andesteg på grillrist og i bradepande.  
  1. Steg anden på en rist placeret i en bradepande. Andeskyen, der bliver opsamlet bruges som andefond og som basis for andesovsen.
  2. Skum fedtet af andefonden. Hvis der er for meget fedt, vil der lægge sig klumper af fedt oven på den færdige sovs. Det ser ikke så rart ud, og konsistensen vil virke ubehagelig på de fleste. Sørg dog for at opsamle andefedtet, for det skal bruges til andesovsen. 
  3. Tag et par skefulde af det opsamlede, afskummede andefedt og hæld det ned i en sovsegryde. Skru op på middel varme. Tilsæt mel og omrør, indtil det bliver til en cremét masse.
  4. Hæld andefonden ned i sovsegryden i 3-4 omgange og under stadig omrøring. 
  5. Her kan du spæde andesovsen op med kartoffelvand eller din egen hjemmelavede fond. Sådan en fond kan du for eksempel lave med andens egen indmad såsom kråse, lever og hjerte + nogle af de knapt så kødfulde dele af anden (hals, vingespidser). Brun kødet i noget noget smør og tilsæt vand og for eksempel en gulerod, et løg og et par stilke bladselleri. Smag til med salt og peber eller tilsæt en bouillonterning. Hæld noget af denne fond ned i andesovsen.
  6. Hæld lidt god rødvin eller noget portvin i andesovsen. Det vil ofte give andesovsen den ønskede brune farve. Hvis det ikke er nok for dig, så er det her, du skal tilsætte lidt kulør.
  7. Tilsæt piskefløde til andesovsen.
  8. Tilsæt lidt ribsgele eller en lille skefuld sukker for at højne smagen. Supplér eventuelt til sidst med en en smule ekstra andefond, hvis du synes, der er brug for, at andensmagen skal stå endnu skarpere i billedet.
  9. Smag andesovsen til med salt og peber efter behag.

Læs også: idenyts store guide til årets julemarkeder

6 tips til en succefuld andesovs

Julemad med nem julesovs
Lækker anretning med and og nem andesovs.

1. Smag på sovsen

Husk at smage på andesovsen hele tiden under tilberedningen. Det sikrer, at du får den rette balance mellem det sure og det søde, og at andesovsen ikke bliver for tam eller for salt.

2. Rør i sovsen

En succesfuld andesovs handler i vidt omfang om at undgå, at den skiller. Det garderer du dig bedst imod ved at røre flittigt i sovsen. Hvis der alligevel opstår klumper i andesovsen, kan du si det fra, når sovsen er færdig.

3. Lav andesovs på slump

En andesovs er noget, man laver på slump. Det kan ikke betale sig at måle alt nøjagtigt af. Hemmeligheden bag en god andesovs er nemlig hele tiden at være over den med omrøring og tilsmagning.

4. Saltning af andesovs

Vær forsigtig med den første saltning af sovsen, efter andeskyen er blevet tilsat. Andestegen er nemlig ofte i forvejen temmelig salt.

5. Red andesovsen med en kartoffel

Hvis andesovsen bliver for salt, kan du bruge et godt gamle kokketrick: Læg en rå kartoffel ned i saucen. Den vil opsuge en del af den salte smag. Fjern kartoflen, efter den er kogt ud.

6. Kulør i andesovs?

Det er ingen skam at bruge kulør i en andesovs, men den rette brune farve kan godt opnås uden. Andeskyen vil i sig selv være ret brunlig. Tilsætter du lidt rødvin eller portvin i stedet, vil den brune farve melde sig af sig selv.

18. december 2020 Mikkel Hede & Maria Clara Iuel
Mere om Jul

Claus Dalby: Sådan binder du en smuk julebuket med tulipaner

En stor og farvestrålende julebuket kan skabe glæde i hjemmet i de kolde måneder, hvor træerne står nøgne udenfor. Kom med i juleværkstedet og lær at binde en smuk, rød buket.

Claus Dalby: Sådan laver du sund julekonfekt af dadler og mandler

Den søde juletid kan gå hen og blive utrolig usund. Den er fyldt med julemad og søde julegodter, der er årsag til mange nytårsforsæt, der...

Claus Dalby: Smukke hængende amaryllis

Juletiden er fyldt med fine blomster, gær og grene, som du sagtens kan dekorere med indenfor. Kom med ind i Claus Dalbys juleværksted og...

Claus Dalby: Sådan binder du let en stor og smuk julekrans

Julekranse findes i utallige former og størrelser, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan din personlige krans skal udformes. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til, hvordan du kan binde en stor og fin julekrans.

Claus Dalby: Sådan laver du en smuk og naturlig juledekoration

Ingen sløjfer og ingen guld og glimmer. Denne juledekoration lavet på en bund af ler er næsten helt naturlig med grønt fra haven og et par...

Lysende julepynt tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Julen er hjerternes og lysenes fest. Mange pynter op i haver og garager så børn og voksne kan komme forbi og nyde synet. Det er dog slut...

Claus Dalby: Sådan folder du de fineste gaveindpakninger

Der er intet bedre end at få en personlig julegave hvor ikke kun indholdet, men også udseendet har fået et unikt twist. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til 3 måder hvorpå, du kan folde den flotteste gaveindpakning.

Julehygge giver brandfare: Sådan sikrer du dit hjem

Vi er trådt ind i december måned og det betyder, at der tændes op for julehyggen i de danske hjem. Hyggen indebærer ofte levende lys, hvilke...

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske...

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver dig 7 bud på, hvordan du let kan skabe farverige dekorationer med den alsidige julestjerne. 

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samlerobjekt. Se, om det gemmer sig i din julekasse her.  

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...