Andesovs - sådan laver du den perfekte brune sovs

Jul

Andesovsen skal helst ikke skille og hverken blive for fed eller for salt. Her er en opskrift på andesovs lavet på andens egen sky. Se også 6 enkle tips og huskeregler til, hvordan du får succes med din andesovs juleaften og ved alle mulige andre festlige lejligheder. 

Den færdige andesovs - brun og uden at skille.
Den færdige andesovs - brun og uden at skille.

Hvordan laver man andesovs?

En andesovs er på en vis måde ret nem at lave.

Du får nemlig en masse lækker saft og kraft forærende, hvis du steger din and på en grillrist i en bradepande. Og det er det, de fleste vælger at gøre. Metoden sikrer, at man i den overskydende væde fra andestegen får en koncentret fond, der kan gøre underværker som basis i andesovsen.

Der er dog et par faldgruber, når man laver andesovs. Dem vil vi komme omkring i denne opskrift på, hvordan du laver andesovs. Følger du vores tips og opskriften her, kan vi garantere, at du vil få succes med årets vigtigste sauce - andesovsen til juleaften.

Ingredienser til andesovsen

  • Andessky (den overskydende væde fra den ovnstegte and)
  • Fond (eller kartoffel vand)
  • Andefedt
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1 dl. rødvin eller portvin
  • 1 dl. piskefløde
  • 1-2 tsk. ribsgelé (eller sukker)

Sådan laver du andesovsen

Andesovsen undervejs på berberi-and på grillrist.  
Andesteg på grillrist og i bradepande.  
  1. Steg anden på en rist placeret i en bradepande. Andeskyen, der bliver opsamlet bruges som andefond og som basis for andesovsen.
  2. Skum fedtet af andefonden. Hvis der er for meget fedt, vil der lægge sig klumper af fedt oven på den færdige sovs. Det ser ikke så rart ud, og konsistensen vil virke ubehagelig på de fleste. Gem noget af andefedtet til senere brug. 
  3. Tag lidt af det overskydende andefedt og hæld det ned i en sovsegryde. Skru op på middel varme. Tilsæt mel og omrør, indtil det bliver til en cremét masse.
  4. Hæld andeskyen ned i sovsegryden i 3-4 omgange og under stadig omrøring. 
  5. Her kan du spæde andesovsen op med kartoffelvand eller din egen hjemmelavede fond. Sådan en fond kan du for eksempel lave med andens egen indmad såsom kråse, lever og hjerte + nogle af de knapt så kødfulde dele af anden (hals, vingespidser). Brun kødet i noget noget smør og tilsæt vand og for eksempel en gulerod, et løg og et par stilke bladselleri. Smag til med salt og peber eller tilsæt en bouillonterning. Hæld noget af denne fond ned i andesovsen.
  6. Lad sovsen koge ind på lav varme i en halv til en hel times tid.
  7. Hæld lidt god rødvin eller noget portvin i andesovsen. Det vil ofte give andesovsen den ønskede brune farve. Hvis det ikke er nok for dig, så er det her, du skal tilsætte lidt kulør.
  8. Tilsæt lidt piskefløde til andesovsen.
  9. Tilsæt lidt ribsgele eller en lille skefuld sukker for at højne smagen. Supplér også gerne med lidt ekstra andefedt, så anden smager godt igennem.
  10. Smag andesovsen til med salt og peber.

6 tips til en succefuld andesovs

 
Juleand uden julesovs.  

1. Smag på sovsen

Husk at smage på sovsen hele tiden under tilberedningen. Det sikrer, at du får den rette balance mellem det sure og det søde, og at andesovsen ikke bliver for tam eller for salt.

2. Rør i sovsen

 En succesfuld andesovs handler i vidt omfang om at undgå, at den skiller. Det garderer du dig bedst imod ved at røre flittigt i sovsen. Hvis der alligevel opstår klumper i sovsen, kan du si det fra, når sovsen er færdig.

Læs også:

Opskrift: Simpel og velsmagende Pasta al Pomodoro

Spaghetti-kødsovs er en klassiker hos de fleste. Her er en pastaret, som italienerne sværger til, og som kan gøre kødsovsen rangen stridig...

3. Lav andesovs på slump

En andesovs er noget, man laver på slump. Det kan ikke betale sig at måle alt nøjagtigt af. Hemmeligheden bag en god andesovs er nemlig hele tiden at være over den med omrøring og tilsmagning.

4. Saltning af andesovs

Vær forsigtig med den første saltning af sovsen, efter andeskyen er blevet tilsat. Andestegen er nemlig ofte i forvejen temmelig salt.

5. Red andesovsen med en kartoffel

Hvis andesovsen bliver for salt, kan du bruge det gode gamle kokketrick: Læg en rå kartoffel ned i saucen. Den vil opsuge en del af den salte smag. Fjern kartoflen, efter den er kogt ud.

6. Kulør i andesovs?

Det er ingen skam at bruge kulør i en andesovs, men den rette brune farve kan godt opnås uden. Andeskyen vil i sig selv være ret brunlig. Tilsætter du lidt rødvin eller portvin i stedet, vil den brune farve melde sig af sig selv. 

Læs også:

Bag bedre brød - sådan bruger du hævemidlerne rigtigt

Hævemiddel er ikke bare hævemiddel. Bliv en bedre bager ved at vide, hvordan du bedst bruger gær, surdej, natron, bagepulver, hjortetakssa...

22. november 2017
Mere om Jul

Hvis du interesserer dig for miljøet, skal du ikke købe dette...

Jul Eksport og salg af juletræer er en stor industri i Danmark. Både Naturstyrelsen og ex-juletræsproducent peger nu på, at succesen er opnået på bekostning af miljøet. Storforureneren er én bestemt sort af juletræer - det allermest populære.

De 20 følelser vi alle gennemgår juleaftensdag

Jul Julens traditioner er forskellige fra familie til familie. Men uanset hvordan du fejrer jul, så kan du garanteret genkende flere af disse...

Sådan sætter du nemmest og pænest lyskæder på juletræet

Jul Vil du sikre dig, at juletræets belysning bliver helt perfekt i år, så skal du følge denne lille guide.

12 apps der gør julen bedre og lettere

Jul Kom i julestemning og få overblik over julens gøremål med disse 12 apps. 

10 ideer til julens gaveindpakninger

Jul De bedste julegaver er de personligt udvalgte gaver. Men den rigtige indpakning sætter lige prikket over i’et, og så pynter det tilmed så...

8 skønne julegave-idéer til hunden

Jul Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8...

Derfor bliver du mere lykkelig af at pynte op til jul tidligt

Jul Hvis du synes, at julepynt kun hører december til, så er der god grund til at læse med her. Ifølge eksperter kan du nemlig blive gladere, hvis du pynter op før.

And eller flæskesteg - hvad er mest dansk?

Jul Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret...

7 råd til hvordan du skåner miljøet gennem julen

Jul Hver jul smides utallige juletræer og tonsvis af gavepapir ud efter kun kort af være blevet brugt – for ikke at nævne det enorme madspild,...

Dansk julemusik - de 10 største hits

Jul Der er mange danske sangere og musikere, der har forsøgt sig med julesange. Ikke alle er blevet hits, men det blev disse 10 danske julesange fra nyere tid.

7 alternative juletræsfødder

Jul Juletræet er en af de bedste og nemmeste måder at bringe julestemning ind i hjemmet på. Læs med og få 7 ideer til, hvordan du kan give dit...

5 fantastiske julekranse du selv kan lave

Jul En julekrans sætter den helt rigtige julestemning, lige fra du går ind ad hoveddøren. Se disse 5 forskellige julekranse, du selv kan lave.

2 overraskende metoder til at lave kunstig sne

Jul Det er ikke rigtig jul uden sne. Når det danske vejr, ikke altid kan leve op til dette, må vi jo bare sørge for det selv. Her er 2 måder, du kan lave kunstig sne på.

Mandelgave - 10 ideer til gaver alle vil elske

Jul Mangler du en idé til årets mandelgave, som alle voksne vil blive glade for? Så finder du her 10 sikre succeser: de tre klassiske mandelgave...

3 måder at få din kaffe til at emme af jul

Jul Julen er for de fleste indbegrebet af varme og hygge, og netop de to ord forbindes også ofte med kaffe. Her kan du se, hvordan du på 3...