Den færdige andesovs - brun og uden at skille.
Den færdige andesovs - brun og uden at skille.

Andesovs - sådan laver du den perfekte brune sovs

Andesovsen skal helst ikke skille og hverken blive for fed eller for salt. Her er en opskrift på andesovs lavet på andens egen sky. Se også 6 enkle tips og huskeregler til, hvordan du får succes med din andesovs juleaften og ved alle mulige andre festlige lejligheder. 

Hvordan laver man andesovs?

En andesovs er på en vis måde ret nem at lave.

Du får nemlig en masse lækker saft og kraft forærende, hvis du steger din and på en grillrist i en bradepande, og det er det, de fleste vælger at gøre. Metoden sikrer, at man i den overskydende væde fra andestegen på en nem måde får en koncentret fond, der kan gøre underværker som basis i andesovsen.

Der er dog et par faldgruber, når man laver andesovs. Dem vil vi komme omkring i denne opskrift på, hvordan du laver andesovs. Følger du vores tips og opskriften her, kan vi garantere, at du vil få succes med årets vigtigste sauce - andesovsen til juleaften.

Ingredienser til andesovsen

  • Andessky (den overskydende væde fra den ovnstegte and)
  • Fond (eller kartoffel vand)
  • Andefedt
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1 dl. rødvin eller portvin
  • 1 dl. piskefløde
  • 1-2 tsk. ribsgelé (eller sukker)

Sådan laver du andesovsen

Andesovsen undervejs på berberi-and på grillrist.  
Andesteg på grillrist og i bradepande.  
  1. Steg anden på en rist placeret i en bradepande. Andeskyen, der bliver opsamlet bruges som andefond og som basis for andesovsen.
  2. Skum fedtet af andefonden. Hvis der er for meget fedt, vil der lægge sig klumper af fedt oven på den færdige sovs. Det ser ikke så rart ud, og konsistensen vil virke ubehagelig på de fleste. Sørg dog for at opsamle andefedtet, for det skal bruges til andesovsen. 
  3. Tag et par skefulde af det opsamlede, afskummede andefedt og hæld det ned i en sovsegryde. Skru op på middel varme. Tilsæt mel og omrør, indtil det bliver til en cremét masse.
  4. Hæld andefonden ned i sovsegryden i 3-4 omgange og under stadig omrøring. 
  5. Her kan du spæde andesovsen op med kartoffelvand eller din egen hjemmelavede fond. Sådan en fond kan du for eksempel lave med andens egen indmad såsom kråse, lever og hjerte + nogle af de knapt så kødfulde dele af anden (hals, vingespidser). Brun kødet i noget noget smør og tilsæt vand og for eksempel en gulerod, et løg og et par stilke bladselleri. Smag til med salt og peber eller tilsæt en bouillonterning. Hæld noget af denne fond ned i andesovsen.
  6. Hæld lidt god rødvin eller noget portvin i andesovsen. Det vil ofte give andesovsen den ønskede brune farve. Hvis det ikke er nok for dig, så er det her, du skal tilsætte lidt kulør.
  7. Tilsæt piskefløde til andesovsen.
  8. Tilsæt lidt ribsgele eller en lille skefuld sukker for at højne smagen. Supplér eventuelt til sidst med en en smule ekstra andefond, hvis du synes, der er brug for, at andensmagen skal stå endnu skarpere i billedet.
  9. Smag andesovsen til med salt og peber efter behag.

Læs også: Idényts store guide til årets julemarkeder

6 tips til en succefuld andesovs

 
Juleand uden julesovs.  

1. Smag på sovsen

Husk at smage på sovsen hele tiden under tilberedningen. Det sikrer, at du får den rette balance mellem det sure og det søde, og at andesovsen ikke bliver for tam eller for salt.

2. Rør i sovsen

En succesfuld andesovs handler i vidt omfang om at undgå, at den skiller. Det garderer du dig bedst imod ved at røre flittigt i sovsen. Hvis der alligevel opstår klumper i sovsen, kan du si det fra, når sovsen er færdig.

3. Lav andesovs på slump

En andesovs er noget, man laver på slump. Det kan ikke betale sig at måle alt nøjagtigt af. Hemmeligheden bag en god andesovs er nemlig hele tiden at være over den med omrøring og tilsmagning.

4. Saltning af andesovs

Vær forsigtig med den første saltning af sovsen, efter andeskyen er blevet tilsat. Andestegen er nemlig ofte i forvejen temmelig salt.

5. Red andesovsen med en kartoffel

Hvis andesovsen bliver for salt, kan du bruge et godt gamle kokketrick: Læg en rå kartoffel ned i saucen. Den vil opsuge en del af den salte smag. Fjern kartoflen, efter den er kogt ud.

6. Kulør i andesovs?

Det er ingen skam at bruge kulør i en andesovs, men den rette brune farve kan godt opnås uden. Andeskyen vil i sig selv være ret brunlig. Tilsætter du lidt rødvin eller portvin i stedet, vil den brune farve melde sig af sig selv.

4. november 2019
Mere om Jul

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske julemarkeder i 2019 her. 

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...

Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget mere end det. Se, hvordan du bruger løgblomster til at skabe fin og farverig julepynt her. 

Sådan laver du den smukkeste julepynt med ting fra efterårshaven

Køber du normalt adventskrans og juledekorationer i dyre domme hos blomsterbutikkerne? Gå i stedet en tur i haven og find unik julepynt til...

Hvis du interesserer dig for miljøet, skal du ikke købe dette...

Eksport og salg af juletræer er en stor industri i Danmark. Både Naturstyrelsen og ex-juletræsproducent peger nu på, at succesen er opnået...

8 skønne julegave-idéer til hunden

Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8 gaver du - næsten - ikke kan gå galt i byen med. 

Derfor bliver du mere lykkelig af at pynte op til jul tidligt

Hvis du synes, at julepynt kun hører december til, så er der god grund til at læse med her. Ifølge eksperter kan du nemlig blive gladere,...

Mandelgave - 10 ideer til gaver alle vil elske

Mangler du en idé til årets mandelgave, som alle voksne vil blive glade for? Så finder du her 10 sikre succeser: de tre klassiske mandelgave...

Julegaver: Dette skal du vide om byttereglerne

Bytteret, returret, byttemærker og fortrydelsesret. Det kan være en jungle at finde rundt i købeloven, men disse retningslinjer bør du som minimum kende, når du køber julegaver.

Sådan laver du julemad til havens fugle

Lotte Bjarke forkæler havens fugle særligt meget i december. De skal nemlig også mærke, at det er jul. Se her, hvordan hun forvandler mejsek...

Er det ok, at halvdelen af legetøjet under juletræet smides ud?

Overforbruget i juletiden har aldrig været større. Det slider på din husholdning – og kloden. Se her, hvad du kan gøre for at holde en...

Sådan redder du din jul

Er du gået tør for ideer til de sidste juleforberedelser, og er tid noget af det, du har mindst af, så hjælper vi dig med at "springe over, hvor gærdet er lavest". Snup ideerne her – så kan du tage dig en puster imens – og det bliver jul på den overskudsagtige måde.

Adventsgaveidéer til hjemmet

Vi har samlet gaveidéer, som du selv kan få glæde af, hvis du giver dem til nogle i dit eget hjem.

Med disse 7 gaveideer får manden lyst til at bruge mere tid i...

Ønsker du dig en mand, der bruger mere tid i køkkenet? Det er blevet mere normalt for mænd at stå i køkkenet, og derfor bliver køkkenprodukt...