Foto: Flickr.com v/ Erik Forsberg og iStock

And eller flæskesteg - hvad er mest dansk?

Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret entydigt. 

Af: Mikkel Hede, 14. november 2018

Før og efter jernkomfuret

Ønsker du traditionel dansk mad, så skal du spise sild eller sylte eller nogle andre af de retter, vi i dag mere forbinder med julefrokoster end med julemiddagen. Både and og flæskesteg er nemlig forholdsvis nye indslag på julebordet. 

I rigtigt gamle dage var det slet ikke muligt at gennemstege hverken en and eller en flæskesteg i ovnen, fordi der slet ikke fandtes nogle ovne. Det var faktisk først omkring 1880, at jernkomfurer begyndte at blive udbredte i danske hjem, og det er derfor først fra dette tidspunkt, at konkurrencen gælder.

Sætter man skæringsdatoen her, er dommen klar og entydig.

Flæskesteg er den mest danske julespise 

På videnskab.dk har de foranlediget af et læsespørgsmål sat sig for at undsøge emnet til bunds. Den endelige og fældende dom har de indhentet hos Irene Hellvik, der er museumsinspektør ved Dansk Landbrugsmuseum, og som har forsket i dansk madkultur.

Og vinderen er...?

"Det er flæskestegen. Men faktisk er det ikke en meget gammel tradition. Den julemad, vi kender i dag, kom først, da det blev almindeligt, at danske husholdninger havde komfur. Jernkomfurerne blev først udbredt i 1880'erne, og til jul var det især flæskestege, der blev stegt i dem," fortæller Irene Hellvik til videnskab.dk

And i finere hjem

Anden blev også spist til juleaftenen tilbage i pionerårene, men det var mest i finere hjem. 

“I byerne var kulturen anderledes end på landet. I byen var folk mere opmærksomme på, hvad der skete andre steder i verden. Anden kom til den danske jul udefra. Den er fransk – eller tysk – inspireret. Det var også finere og dyrere med and, fordi det ikke var alle, der havde mulighed for at få fat i en,” siger Irene Hellvik til videnskab.dk

And eller flæskesteg i dag

I dag ser billedet dog noget anderledes ud. Her vinder anden lige så suverænt konkurrencen om danskernes gunst, som flæskestegen gjorde det tilbage i 1880'erne. Det kan man tydeligt læse ud af tal for julehandlen fra Danmark Statistik. 

Her viser det sig, at danske husstande i 2010 i gennemsnit brugte 37 kroner på fræskesteg i december måned. Det tilsvarende beløb for udgifter til and og gås var i 2010 hele 56 kroner. 

Skal vi sige, at kampen endte 1:1?

14. november 2018 Mikkel Hede
Mere om Jul

Claus Dalby: Sådan binder du en smuk julebuket med tulipaner

En stor og farvestrålende julebuket kan skabe glæde i hjemmet i de kolde måneder, hvor træerne står nøgne udenfor. Kom med i juleværkstedet og lær at binde en smuk, rød buket.

Claus Dalby: Sådan laver du sund julekonfekt af dadler og mandler

Den søde juletid kan gå hen og blive utrolig usund. Den er fyldt med julemad og søde julegodter, der er årsag til mange nytårsforsæt, der...

Claus Dalby: Smukke hængende amaryllis

Juletiden er fyldt med fine blomster, gær og grene, som du sagtens kan dekorere med indenfor. Kom med ind i Claus Dalbys juleværksted og...

Claus Dalby: Sådan binder du let en stor og smuk julekrans

Julekranse findes i utallige former og størrelser, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan din personlige krans skal udformes. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til, hvordan du kan binde en stor og fin julekrans.

Claus Dalby: Sådan laver du en smuk og naturlig juledekoration

Ingen sløjfer og ingen guld og glimmer. Denne juledekoration lavet på en bund af ler er næsten helt naturlig med grønt fra haven og et par...

Lysende julepynt tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Julen er hjerternes og lysenes fest. Mange pynter op i haver og garager så børn og voksne kan komme forbi og nyde synet. Det er dog slut...

Claus Dalby: Sådan folder du de fineste gaveindpakninger

Der er intet bedre end at få en personlig julegave hvor ikke kun indholdet, men også udseendet har fået et unikt twist. Kom med i Claus Dalbys juleværksted og få inspiration til 3 måder hvorpå, du kan folde den flotteste gaveindpakning.

Julehygge giver brandfare: Sådan sikrer du dit hjem

Vi er trådt ind i december måned og det betyder, at der tændes op for julehyggen i de danske hjem. Hyggen indebærer ofte levende lys, hvilke...

Stor guide til Europas bedste julemarkeder

Vil du kombinere juleindkøbene med en forlænget storbyweekend uden for landets grænser? Få den komplette guide over de bedste europæiske...

7 ideer til de smukkeste dekorationer med julestjerner

Den røde julestjerne er en fast del af julens dekorationer, men vidste du, at den findes i flere smukke farver? Se med her, hvor vi giver dig 7 bud på, hvordan du let kan skabe farverige dekorationer med den alsidige julestjerne. 

Sådan genbruger du dit juletræ

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være...

Eksperterne har talt: Her er årets julegave

Den bedste julegave i 2019 er blevet kåret - og den kan ændre vores vaner og få os til at bruge mere tid sammen.

Julepynt er blevet samlerobjekter: Her er det mest populære

Interessen for julepynt er stigende blandt danskerne, der gerne betaler lidt mere for den rigtige udsmykning. Især ét motiv er blevet samlerobjekt. Se, om det gemmer sig i din julekasse her.  

Overraskende: SÅ mange køber kunstige juletræer

Vi køber juletræer af plastik som aldrig før - og det overrasker trendforsker. Der er dog en rigtig god grund til at investere i de kunstige...

Danske juletræer ramt af frygtet sygdom

Vil du danse om et juletræ med misfarvede og bare grene? Nordmannsgranen har i mange år været danskernes favoritjuletræ, men nu er træsorten...