3 ting du skal være opmærksom på om julebelysning

Jul

Mørket falder på, og det er sæson for udendørsbelysning, der kan skabe hygge i julen. Men du bør være opmærksom på sikkerhed, strømforbrug og lysstyrke, når du skal sætte lyskæder op. Få alle de gode råd her. 

Sikkerhed, strømforbrug og lysstyrken er alle ting, du skal være opmærksom på, når du skal oplyse mørket med lyskæder.
Sikkerhed, strømforbrug og lysstyrken er alle ting, du skal være opmærksom på, når du skal oplyse mørket med lyskæder. Foto: iStock

1. Sikkerhed

Der skal være styr på sikkerheden, når du sætter lyskæder op. Overholder du ikke sikkerhedsreglementet, kan du få stød, ligesom der kan opstå kortslutninger og brand. Læs punkterne igennem for at være sikker på, at sikkerheden er i orden og du kan nyde julebelysningen trygt indefra.

Tjek at lyskæden er CE-mærket

CE-mærkningen er din sikkerhed for at fabrikanten har overholdt de fælles EU-krav til elsikkerheden.

Tilslut ikke flere sammen, medmindre de er beregnet til det

Det er vigtigt altid at følge fabrikantens anvisninger, når du skal tilslutte lyskæden. Det samme gælder, hvis du skal sætte flere sammen – gør kun dette, hvis lyskæden er beregnet til det og følg anvisningen nøje i forhold til, hvor mange lyskæder, der må kobles sammen.

Du må endelig ikke tilslutte flere elprodukter, end installationen er beregnet til. Ved overbelastning er der risiko for, at sikringen springer.  

Brug udendørs stikdåse

Det kan måske være fristende at tage den nemme løsning og trække en forlængerledning gennem vinduet eller døren. Men kommer ledningen i klemme, kan ledningens strømførende kobberdele blotlægges, hvilket kan resulterer i stød, kortslutning og brand. Det er desuden ulovligt. Brug i stedet for en udendørs stikdåse, som er installeret af en autoriseret installatør, så forsikringen dækker, hvis uheldet er ude.

Brug kæder og kabler, som er godkendt til udendørs brug

Sørg for at bruge lyskæder, samlemuffer og kabler, som er beregnet til udendørs brug. Hvis du benytter indendørs lyskæder udenfor, vil de våde julemåneder give gode muligheder for, at der kan trænge fugt ind i installationerne, hvilket kan skabe kortslutning.

Læs derfor på de forskellige lyskæde-produkter og gå efter dem, der er beregnet til udendørs brug.

Kontroller HFI/HPFI-afbryderen

Før du tilslutter det udendørs julelys, bør du kontrollere at HFI/HPFI-afbryderen fungerer, som den skal. Er afbryderen defekt, kan der opstå en potentiel farlig situation i kombination med den fugtige jord.

Jordstik frem for almindelige stik

Et jordstik med tre huller er mere sikkert til udendørs julelys, end et almindeligt stik.

2. Strømforbrug

Selv om det er hyggeligt med julebelysning i mørket, kan det være en bekostelig affære på elregningen. Læs punkterne nedenfor og lær hvordan, du kan spare på elregningen. 

Vælg LED-lys

Der kan være en del penge at spare ved at udskifte de gamle lyskæder med glødepærer til lyskæder med LED-pærer. Ifølge en undersøgelse af Sparenergi.dk koster lyskæder med glødepærer cirka 80 kroner i el ved konstant brug over en seks ugers periode, hvor lyskæder med LED-pærer kun koster 11 kroner for samme periode.

Gå efter lavt watt-tal

Jo lavere watt, des lavere elregning. De nyere LED-lyskæder bruger cirka 5 watt, men du kan få lyskæder helt ned til 1 watt. Til sammenligning bruger en glødepære-lyskæde cirka 35 watt – og de helt gamle lyskæder med glødepærer kan bruge endnu mere.

Spar på strømmen og brug tænd-sluk-ur

En anden metode til at spare strøm er et tænd-sluk-ur. Med et tænd-sluk-ur slipper du for selv at huske at tænde og slukke for lyskæderne, hvilket der med sikkerhed, vil afspejles  positivt på din elregning.

Eksempelvis er det unødvendigt og spild af strøm at have lysene tændte i dagtimerne, hvor der alligevel er lyst, samt om natten, hvor ingen alligevel nyder synet af dem.

3. Lysestyrken

En sidste ting du bør være opmærksom på ved udendørs julebelysning er lysets farve og lysets styrke.

Tag hensyn – placer julelyset så det ikke generer

Julebelysning handler om at sprede en hyggelig julestemning. Derfor er det også god skik at sikre sig, at lysene ikke generer nogen. Så bevar julefreden mellem dig og din nabo, og vær opmærksom på at placere lysene således, at de ikke er til gene.

Desuden er et tænd-sluk-ur også en god investering her, så lysene automatisk slukkes om natten, så de ikke lyser ind i naboens soveværelse.  

Se lyset tændt før du køber

Der er meget forskel på LED-lysenes farve på en lyskæde. De fås i både varm hvid i en svag gullig farve, neutral hvid med ingen farve og kold hvid, som er en blålig hvid. Se derfor altid lyskæden tændt inden du køber den, så du får den ønskede farve med hjem.  

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen 

20. november 2017
Mere om Jul

Sådan laver du den smukkeste julepynt med ting fra efterårshaven

Jul Køber du normalt adventskrans og juledekorationer i dyre domme hos blomsterbutikkerne? Gå i stedet en tur i haven og find unik julepynt til ingen penge - se hvordan her. 

Hvis du interesserer dig for miljøet, skal du ikke købe dette...

Jul Eksport og salg af juletræer er en stor industri i Danmark. Både Naturstyrelsen og ex-juletræsproducent peger nu på, at succesen er opnået...

De 20 følelser vi alle gennemgår juleaftensdag

Jul Julens traditioner er forskellige fra familie til familie. Men uanset hvordan du fejrer jul, så kan du garanteret genkende flere af disse...

Andesovs - sådan laver du den perfekte brune sovs

Jul Andesovsen skal helst ikke skille og hverken blive for fed eller for salt. Her er en opskrift på andesovs lavet på andens egen sky. Se også 6 enkle tips og huskeregler til, hvordan du får succes med din andesovs juleaften og ved alle mulige andre festlige lejligheder. 

12 apps der gør julen bedre og lettere

Jul Kom i julestemning og få overblik over julens gøremål med disse 12 apps.

10 ideer til julens gaveindpakninger

Jul De bedste julegaver er de personligt udvalgte gaver. Men den rigtige indpakning sætter lige prikket over i’et, og så pynter det tilmed så...

8 skønne julegave-idéer til hunden

Jul Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8 gaver du - næsten - ikke kan gå galt i byen med. 

Derfor bliver du mere lykkelig af at pynte op til jul tidligt

Jul Hvis du synes, at julepynt kun hører december til, så er der god grund til at læse med her. Ifølge eksperter kan du nemlig blive gladere,...

And eller flæskesteg - hvad er mest dansk?

Jul Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret...

7 råd til hvordan du skåner miljøet gennem julen

Jul Hver jul smides utallige juletræer og tonsvis af gavepapir ud efter kun kort af være blevet brugt – for ikke at nævne det enorme madspild, der ligeledes finder sted i juledagene. Det er ikke godt for miljøet. Vi har derfor samlet 7 gode råd til en bæredygtig jul.

Dansk julemusik - de 10 største hits

Jul Der er mange danske sangere og musikere, der har forsøgt sig med julesange. Ikke alle er blevet hits, men det blev disse 10 danske julesange...

5 fantastiske julekranse du selv kan lave

Jul En julekrans sætter den helt rigtige julestemning, lige fra du går ind ad hoveddøren. Se disse 5 forskellige julekranse, du selv kan lave.

2 overraskende metoder til at lave kunstig sne

Jul Det er ikke rigtig jul uden sne. Når det danske vejr, ikke altid kan leve op til dette, må vi jo bare sørge for det selv. Her er 2 måder, du kan lave kunstig sne på.

Mandelgave - 10 ideer til gaver alle vil elske

Jul Mangler du en idé til årets mandelgave, som alle voksne vil blive glade for? Så finder du her 10 sikre succeser: de tre klassiske mandelgave...

3 måder at få din kaffe til at emme af jul

Jul Julen er for de fleste indbegrebet af varme og hygge, og netop de to ord forbindes også ofte med kaffe. Her kan du se, hvordan du på 3...