Sådan vælger du de rigtige LED-pærer til hjemmet

Er du opvokset med den gode, gamle glødepære, kan det være svært at følge med i den konstante udvikling af nye lyskilder. Men fortvivl ej – vi bringer her den ultimative guide til, hvordan du får den rette belysning i dit hjem med de nye LED-pærer.

LED-pærer - filamentpærer

Med glødepærer var det enkelt. Man vidste som regel, om det var 25, 40 eller 60 watt, man havde brug for. Og valgte man forkert, gjorde det ikke så meget, for en glødepære holdt i gennemsnit et år og kostede 10-15 kroner. Så enkelt er det ikke længere. EU besluttede nemlig i 2009 at udfase glødepærerne, og for nogle år siden begyndte også udfasningen af A-pærer (sparepærer) og halogenpærer. Nu skal du i stedet bruge LED-pærer, som til gengæld holder op mod 25 år og dermed også belaster miljøet mindre.

Resultatet er blevet, at du som forbruger i dag skal være meget mere bevidst om, hvad du putter i kurven. For de langtidsholdbare pærer er væsentlig dyrere end de gamle glødepærer, og det er værd at bruge lidt tid på at tjekke, om den nye pære nu også har den rigtige farve, lysspredning og styrke.

Fra watt til lumen

I butikken skal du blandt andet se efter lumen, der har erstattet det gamle watt. 800 lumen svarer fx til 60 watt, men det er altid en god idé at købe en pære med lidt højere værdi, end du tidligere ville have gjort. Det skyldes, at LED-pærerne har en meget længere levetid end glødepærer, og de når derfor at miste noget af kraften med tiden.

En hurtig oversigt – omregn watt til lumen

Glødepærens intensitet måles i watt, mens A-pærer, LED- og halogenpærer måles i lumen.

  • 15 watt = 140 lumen
  • 25 watt = 250 lumen
  • 40 watt = 470 lumen
  • 60 watt = 800 lumen
  • 75 watt = 1.050 lumen
  • 100 watt = 1.520 lumen

Lysets egen farve

Et andet vigtigt element er lysets farve. I opholdsrum sætter de fleste pris på et varmt lys omkring 2.700-3.300 kelvin, der er enheden for farvetemperatur. Skalaen går fra 0 til 10.000 kelvin, og jo højere værdi, desto koldere bliver farven. Ønsker du en neutral farve, skal du vælge en LED-pære med 3.300-5.000 kelvin, mens kolde farver er over 5.000 kelvin

LED-pærer – gengivelse af farver

Det er også vigtigt, at du kender måleenheden Ra, der er en betegnelse for, hvor god en lyskilde er til at gengive farver korrekt. Hvis Ra-værdien er lav, bliver farverne i omgivelserne matte og kedelige, og det er langtfra optimalt, hvis du fx skal male, sy eller tilberede mad. Skalaen går fra 0 til 100 Ra, hvor 100 svarer til Solens værdi. Nogle LED-pærer kommer tæt på de 100 Ra.

Nye typer LED-pærer

Der kommer hele tiden nye LED-pærer på markedet. En af de nyeste er filamentpæren, som ligner en glødepære, hvor strengene i pæren peger i forskellige retninger og derfor spreder lys hele vejen rundt om pæren. En almindelig LED-pære kan have en spredningsgrad på kun 180 grader, og det kan være et problem, hvis du fx skal have lys i en PH-lampe. Der kan en filamentpære være det rette valg, fordi den kan lyse hele skærmen op.

Du kan også få de store dekorationspærer som filamentpærer, så du dermed bevarer illusionen om, at det er en gammeldags glødepære. Ulempen ved filamentpærer er, at de kan kaste skygger, som fx vil kunne ses som et mønster på en lys lampeskærm.

Husk dette, når du køber LED-pærer!

  1. LED-pærer har meget svingende kvalitet. Kig efter energiklassen på pakken – A er den mest energivenlige, og dermed også den, der er billigst i drift.
  2. Prisen på LED-pærer er højere end de gammeldags glødepærer, og selvom prisen er faldet de seneste år, kan du komme til at betale op mod 150 kr. for en god, energi­mærket LED-pære. En grundigere beregning vil dog vise, at pæren takket være sin lange levetid og det lave forbrug sagtens kan være en god forretning for både dig og miljøet. 

Kilder: Energistyrelsen og Forbrugerrådet Tænk

Ajourført oktober 2023

Sådan bruger du gardiner i indretningen
12 enkle tips til dig, der leder efter et vinkøleskab
Læs også: Radiatorskjuler – Byg selv en dekorativ skjuler til traditionel radiator

Mest læste artikler