Hvornår kom halloween til Danmark?

Læs det her - og alt muligt andet om græskarmænd, græskarmad og halloween i haven. Følg vores links til tips og tricks om, hvordan børn og voksne får mest muligt ud af den (u)hyggelige halloween.

Hvornår er det halloween?

Halloween afholdes hvert år den 31. oktober. Halloween er nært beslægtet med allehelgensfesten i den kristne kirke. Allehelgensdag er den dag, hvor man fejrer alle de helgener, der ikke har deres egen helligdag. I Danmark er det den første søndag i november. Der opstod tidligt en vis dødekult omkring denne højtid. Nogle steder blev sognets afdøde læst op i kirken, og på allesjælesdag – dagen efter allehelgensaften – kunne man bede for de afdøde i skærsilden.

Halloweens vej til Danmark

Hvornår tror du halloween er kommet til Danmark? Det rigtige svar er 1998. Det var Ekstra Bladet, der var først med det sidste, da de viste gyserfilm ved Halloween i det daværende Scala og udlovede præmier for bedste og mest skræmmende udklædning. I 2000 fulgte BR Legetøj trop op med at begynde at sælge halloween-kostumer i deres butikker.

Halloween sidste stop før Danmark var USA. Men Halloween har haft en kringlet vej hertil før det.

Hvad er halloween?

Halloween er spændende og uhyggeligt på den hyggelige måde, og så er det en god anledning til at samles med børnene til kreative sysler.

Se vores galleri med nemme gør-det-selv ideer til halloween-værkstedet med børnene: mumier lavet ud af toiletruller eller en monsterskydebod af konservesdåser og meget mere. Eller få gode tips til at lave årets græskarmænd. Her er for eksempel tippet til, hvordan man får græskarmanden til at holde lidt længere. Eller måske skal fuglene i år også mærke, at det er halloween med et specialdesignet græskarfuglebur?

Halloween i haven

Orange er halloweens farve. Det er græskarets farve – op på alt mulig andet. For det er netop omkring halloween, at træerne blusser i gule, orange og røde farver.

På idenyt har vi ofte givet gode tips til, hvordan havefolket kan få ekstra glæder ud af den stille efterårssæson i haven. Idényts haveekspert Lotte Bjarke har øst af sin viden om uhyggelige planter med sorte og giftiggrønne blade, som man kan pynte op med i krukker i haven.

Læs om de planter, der har den rette kombination af orangerøde farver og spooky udseende som for eksempel Jerusalem-koralbær, også kaldet Solanum og alle de andre mystiske planter, der findes som jødekirsebær og fluetrompet.

Halloween, græskar, eftersårsfarver.
Foto: Getty Images

Halloween på bordet

Græskar er blevet hovedbestandelen i højtidens mand. Lavet med omtanke og kyndighed kan de smage meget delikat. Her på idényt kan du blandt andet finde disse halloween opskrifter:

Fra Engeland og Skotland – til USA

Men hvad har det at gøre med hugtænder og græskarmænd?

Ikke meget. Den tradition har sit udspring i skotske og irske indvandrere i USA. Hjemme på de britiske øer var der i slutningen af 18-tallet opstået en tradition for at klæde sig ud på Allehelgensaften.

Den skik førte indvandrerne med sig til USA, hvor det i begyndelsen af 19-tallet greb om sig med udklædningspartys både for voksne og børn. De første deciderede halloween kostumer kunne man købe i butikkerne i USA i 1930’erne.

Græskaret var en roe

De udhulede græskar kommer også fra USA. Men det var i udgangspunktet en roe. Græskarlygten kaldes på amerikansk en Jack O’Lantern. Jack var en irsk drukkenbolt, som havde forsøgt at gøre handler med fanden selv, men da han døde var både himmel og helvede lukket for ham. Det eneste, fanden gav ham var et glødende stykke kul.

Den lagde Jack i en udhulet roe, og så måtte han ellers gå hvileløst rundt på jorden til evig tid.

Halloween i Tivoli

Siden er halloween i Danmark bare blevet større og større. Man kan i dag allerede købe halloween udstyr i butikkerne fra slutningen af september, og Tivoli i København har siden 2006 forlænget sæsonen med 3 uger i oktober med græskar og gøgl i hele forlystelseshaven.

I dag har alle de andre forlystelsesparker som Fårup og Djurs Sommerland også efterårsåbent i kartoffelferien. For i Danmark har Halloween fået yderligere luft af, at den ligger så tæt på efterårsferien, der er anbragt som et livgivende pusterum i det lange højtidsfattige efterår  

Læs også: Sådan laver du en halv æresport til et kobberbryllup.

Trick or Treat

Børn elsker naturligvis halloween. De kender mange af traditionerne fra fastelavn. Ved halloween får det bare dertil et twist, der i endnu højere grad appellerer til børns fantasi og lyst til alt, der er spændende og en lille smule farligt.

Så i dag er det et mylder af små vampyrer, haltedjævler og zombier på gaderne den 31 oktober. De er ude at trickertreate for at få slik og godter. Trick or Treat , som det hedder på US-engelskm, er akkurat det samme som i fastelavnssangen: Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade. Trick er ballade og treat er slik.

Og hvis børnene elsker halloween, så kan det ikke slå fejl – halloween er kommet for at blive.

Andre halloween artikler på idenyt

Ajourført 14. august 2023

Mest læste artikler