Velplejede og vedligeholdte vinduer holder holder huset sundt.
Velplejede og vedligeholdte vinduer holder holder huset sundt.

Vinduerne skal være tætte – du kan selv tjekke dem

Vinduer er altafgø­rende i et hus. Både hvad gælder lys, udluftning og husets udseende – og vinduerne skal være tætte og i god stand, hvis de ikke skal sætte fugt i huset og belaste varmeregningen. Derfor er det vigtigt, at du holder godt øje med dine vinduer – også selv om de kun er få år gamle.

Af: Helle Møller Riis, 23. juli 2008

Tjek først fugt

Det første, du skal kigge på, er, om vinduet er tørt. Fugt er roden til alt ondt, og trærammerne i et vindue skal være hårde og helst helt tørre at røre ved. Hvis træet er fugtigt, blødt og har mørke skjolder, bør alarmklokkerne ringe hos dig.

Trælisterne er de første, der tager skade
Glaslisterne, dvs. de små trælis­ter, der holder ruden på plads, er gerne dem, der først tager skade, så vinduet på sigt skal udskiftes. Det er dog let at udskifte bundglaslisten med fx en aluminiums­liste, der kan lede regnvandet væk fra trærammen og forebygge råd.

Rådne træstykker skal udskiftes
Næste – og lidt alvorligere fase er bundstykkerne i ram­merne og hjørnerne af vindues­fagene. Hvis malingen skaller af, og træet bliver mørkt, skal den løse maling fjernes, vinduet skal tørre og nymales, og eventuelle rådne træstykker skal skiftes. Her kan du spare mange penge, hvis du selv løfter vinduet af hængslerne og tager det med til den nærmeste snedker. Han kan på sit værksted renovere dit vindue for omkring 3-400 kroner plus evt. et standardgebyr.

Råd er en ubehagelig ting
Endelig – hvis du med lethed kan trykke spidsen af en urtekniv mere end 6 millimeter ind i træværket – er der råd i vinduet. Regn med, at hvis 50 procent eller mere er angrebet (afhængig af, hvor meget og hvilke dele), vil en renovering ikke kunne betale sig. Så er det bedst at skifte vinduerne.

Termoruder holder omkring 17 år
Desuden skal du også have ruderne med i din vurdering: Termoruder har en gennemsnitlig levetid på omkring 17 år. Er ruden punkteret, og er rammen medtaget, kan det heller ikke svare sig at reparere. Termoruder koster typisk omkring 1.000 kroner at få skiftet på et vindue.

Den gode vindues-vane
Selv om du har fået helt nye vinduer inden for de sidste år, skal du være opmærksom. Især på vinduerne i badeværelset, der er ekstra udsatte for fugt. Også vinduer, der sidder på nordsiden af huset og vinduer på sydsiden, er udsatte. Vinduer på nordsiden er i husets skyggeside og er i risikozonen for algeangreb, og endelig har husets sydvinduer let ved at udtørre.

Se på næste side, hvordan du kan se vinduets alder. #br

Mal nye vinduer efter et år
Nye vinduer kan med fordel males i samlingerne efter cirka et år – det virker forbyggende. Husk at bruge samme type maling, som vinduet har fået på fabrikken, og brug aldrig plastikmaling på trævinduer. Hvis du vil give dig selv en god vindues-vane, så gå huset og vinduerne efter minimum en gang om året.
Har du vinduer, der kun har et enkelt lag glas – altså enkeltlags-ruder, kan du som udgangspunkt regne med, at de er fra før 1950 – altså fra den gode tidsalder.

Datomærkning er ikke et krav
Har du vinduer med termoruder – og kan du ikke finde en egentlig datomærkning – er de som tommelfingerregel fra “de triste 30 år” – og skal formentlig skiftes snart. Nye termoruder bør alle have en tidsdatering i glasset, så du kan se, hvor gamle de er. Men bemærk at den fortsat kun er vejledende. Det er stadig op til den enkelte vinduesproducent, om han vil følge den frivillige ordning og sætte en tydelig datomarkering på dine nye vinduer.

Den gode periode - ca. 1930-1950
Vinduer fra før 1950 er prin­cipielt gode vinduer, fordi de er lavet af spejlskåret ker­netræ, der med den rette pleje giver dem en levetid på flere hundrede år.

De triste 30 år - ca. 1960-2000

Fra ca. 1960 kom der termoruder i mange danske vinduer og de blev massefremstillet på fabrik. Det betød en væsentlig reducering i holdbarheden. Flertallet af vinduer fra denne periode bør skiftes nu.


Den nye tid - ca. 2000-2010
Fra midt i 90’erne blev kvaliteten forbedret. I dag holder vinduer typisk mellem 25-35 år med den rigtige pleje.

Bevar de gamle vinduer

Selv om du har gamle vinduer med enkeltlags-glas skal du ikke fortvivle – tværtimod. Vinduer fra før 1950 er ofte af langt højere kvalitet end de mere moderne vinduer. De er nemlig lavet af langsomtvoksende kernetræ, og med den rigtige forsatsrude eller koblingsramme er de faktisk bedre
isolerende end de moderne termoruder. Så i en del tilfælde kan det betale sig at få vinduerne renoveret hos en snedker.

Garanti på glasset

Hvis du vælger at be­­holde det gamle vindue og kun udskifte ruden med fx nye termoruder, skal du sørge for at vælge en vinduesproducent eller glarmester, der er medlem af Glarmesterlauget. Her findes der nemlig en garanti- og klageordning, der sørger for, at du kan få dækket dine udgifter, hvis der skulle opstå uoverensstemmelser, eller håndværkeren går konkurs, før du er tilfreds.

23. juli 2008 Helle Møller Riis
Mere om Vinduer og døre

Ikke så dum som en dør: Det fortæller dine døre om dig

Er din boligindretning lys og minimalistisk eller fyldt med farver og unik kunst? Find ud af, hvad dine døre fortæller om, hvilken type du er.

Udskiftning af vinduer - sådan får du tilskud

Hvor meget kan du få i tilskud til udskiftning af vinduer? Her er alt, du skal vide om tilskuddets størrelse, hvordan du søger og håndværker...

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider...

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over arbejdet længe efter. 

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens...

Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op

Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i...

Smart tilbehør til vinduet

Vinduer kan mere end at lukke lys ind i huset og give udsyn til have og alt det andet udenfor. Med lidt gør det selv-arbejde kan man fx selv forbedre sikkerheden. Og når du skal ud og købe nye vinduer, så er der også en del ekstra features, der kan være værd at overveje at tjekke. Vinduesproducenterne udvikler nemlig hele tiden nyt.

Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt

Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Vinduer af høj kvalitet

Skal du udskifte vinduer, så se dig for, inden du vælger nye. Trækvaliteten er afgørende for vinduets holdbarhed.

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

Lyddæmpende vinduer giver ro inde i huset

Støj er et miljøproblem, og enhver, der har boet tæt på en jernbane, trafikeret vej eller anden støjkilde, ved, hvor generende det kan...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.