Vinduer med ny stil

Tænk nyt, når du skal vælge vinduer ved ombygning. Det kan give meget flotte resultater.


Når du skal renovere, ombygge eller bygge til dit hus, er det tid til at tænke ikke alene praktisk, men i høj grad også kreativt, og det gælder ikke mindst vinduerne. Gennem flere årtier har vi været vænnet til, at vinduerne ikke skulle være for store af hensyn til varmen. Ny teknisk udvikling har nu gjort det muligt med større vinduesarealer uden at sprænge varmebudgettet.

I det hele taget er der ingen grund til at tænke for traditionelt, når det gælder vinduer, selvom du selvfølgelig stadig skal tage hensyn til helheden i husets udseende.

Nye vinduer ved ombygning
Bevarer du de eksisterende vindueshuller ved udskiftning af vinduerne, vil de nye selvsagt væ­re af samme størrelse som de gamle, men udvider du vindueshullerne, giver det plads til større vinduer evt. med andre proportioner end de gamle.

Et typisk eksempel er at isætte store vindues- eller dørpartier således, at du får åbnet huset op ud mod haven. Og hvem siger, at vinduer behøver at være firkantede? Runde vinduer kan fx være en spændende tilføjelse med maritime overtoner, og trekantede vinduer i gavlen giver lys og udsigt til en tagetage, hvor loftet er ført til kip.

Formålet er klart: De nye vinduer er en vigtig del af en ombygning, der kan forvandle en kedelig og lukket facade, og indvendig vil flere, større eller anderledes vinduer give mere lys og en helt anden rumoplevelse inden døre.

Begge dele skal tilgodeses – udvendigt skal de nye vinduer indgå harmonisk i facaden, men samtidig skal vinduet også give den bedst mulige oplevelse og funktion indefra. Rent byggeteknisk er der også nogle ting, der skal gå op i en højere enhed, så til den slags projekter skal du absolut tage fagfolk med på råd. Udvalget af vinduer er meget stort, og det vil i mange tilfælde være muligt at finde et standardproduceret vindue, der kan opfylde kravene.

Nye skrappe regler for isolering
De skrappe isoleringsregler i bygningsreglementet skal tages med i betragtning, når du bygger om. Ved udskiftning af vinduerne på en hel facade skal de leve op til de nyeste krav, og piller du ved en ydervæg eller taget, er det også muligt, at der skal leves op til krav om øget isoleringstykkelse, hvis det kan betale sig rent økonomisk. Ved tilbygninger kan du enten vælge at opfylde kravene til isoleringsevnen for de enkelte bygningsdele, eller du kan vælge at overholde en såkaldt maksimal energiramme for tilbygningen.

Alt i alt vil det være en god idé at vende projektet med Teknisk Forvaltning i kommunen.

Mere lys fra taget
Festen behøver ikke at slutte ved facaderne, også taget kan forsynes med vinduer, der tilfører huset nye kvaliteter. Ud over traditionelle ovenlysvinduer, som kan fås standard i mange størrelser, kan man også overveje vinduer i gavlen, glaskviste og rytterlys, som er et ovenlysvindue, der sidder helt oppe i tagryggen. Rytterlys er typisk lange og giver et meget flot lysindfald, men da de kræver ændringer i taget, udføres de normalt efter mål og i forbindelse med tagrenoveringer.
8. februar 2007
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

Duggede ruder - godt eller skidt?

I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger,...

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

3 brandvarme nyheder om vinduer

Hold varmen ude, design din næste vinduesfacade med et 'klik' eller få dine nye vinduer leveret på bare 7 dage.

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare...

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

Video: Undgå svamp og fugt omkring vinduerne

Fugt og kondensvand omkring vinduerne kan give svamp, hvilket ikke er godt - hverken for indeklimaet eller vinduet.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over...

Tjek dine vinduer før efteråret sætter ind

Et kritisk blik og en fugtig klud kan få vinduerne i topform, så de lever længere og holder bedre på varmen. Sørg for at give hele vinduet...

13 gode tips til dine vinduer

Vi har samlet 13 gode råd fra håndværkerne, når du skal montere og renovere dine vinduer. Læs bl.a. om materialevalg, ventilation og opmåling.

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens...

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.