Store glaspartier bidrager med masser af dagslys, og hvis du vælger den rette type, bidrager de også til opvarmningen af huset.
Store glaspartier bidrager med masser af dagslys, og hvis du vælger den rette type, bidrager de også til opvarmningen af huset. Foto: Velfac

Vinduer af smart glas giver mere lys og besparelser på varmeregningen

Vinduer kan efterhånden meget mere end at lukke lys ind. Nu bidrager vinduerne også til husets opvarmning, og de kan sikre mod tyveri samt holde sig selv rene.

Nye funktioner
Glasset i vinduer findes efterhånden med en lang række forskellige funktioner, der alene eller i kombination kan tilføre bygninger nye muligheder. Det betyder, at vi fremover kan få flere og langt større glaspartier i vores boliger - og det giver os et bedre indeklima og størrevelbefindende, fordi der kommer mere dagslys ind.

Vinduer skal ikke være af samme typer alle steder i huset
Skal vi udnytte de nyeste typer glas fuldt ud, så kræver det fx forskellige typer glas i vinduerne alt efter, hvor de er placeret i forhold til bl.a. solens gang. Fx kan du i den del af dit hus, der vender mod syd, vælge at montere vinduer, der lukker maksimal varme ind og mod nord en anden type vindue, der holder så meget varme som muligt inde, mens den afviser kulden udefra.

Vinduer dæmper trafikstøjFoto: Primo Vinduer
Hvis du er plaget af trafikstøj, kan du kombinere vinduets specielle egenskaber med lydisolerende glas, så generende støj holdes ude, så længe vinduet er lukket. Under oliekrisen i 80’erne blev de nye energirigtige huse bygget med så lidt vinduesareal som muligt, da mursten isolerede bedre end glas, men det er ikke nødvendigvis fakta længere.

Mere varme ind end ud gennem vinduerne
De nyeste energiruder er faktisk konstrueret, så de bidrager positivt til boligens energiregnskab, hvis de er placeret rigtigt i forhold til solen. . Ved at kombinere de rette typer glas i vinduerne kan vi få hele facader af glas uden at få kuldenedfald om vinteren eller få det alt for varmt om sommeren, da visse vinduer også kan reflektere den værste solindstråling.

Foto: VeluxForbyg indbrud med det rette glas
Glasset kan indbrudssikres ved at kombinere de ønskede varme-egenskaber med laminering, så indbrudstyvene ikke bare lige kan slå vinduerne i stykker med en hammer. Og for at gøre det rigtigt smart er det også muligt at sammensætte vinduerne, så det yderste lag glas har en selvrensende effekt, så vi ikke behøver at bruge al vores fritid på vinduespudsning. 

Fremtiden byder på intelligent glas
Lamineret glas kan bruges til gulve, trappetrin og rumadskillelse. Der er også fuld gang i udviklingen af glas, der virker som moderne touchskærme, og glas der både kan være gennemsigtigt og uigennemsigtigt, så gardiner så at sige er indbygget i selve glasset. Men det varer nok en rum tid, inden det mest intelligente glas finder vej til almindelige huse. 

22. juli 2011
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

Duggede ruder - godt eller skidt?

I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger,...

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare på din varmeregning.

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

Video: Undgå svamp og fugt omkring vinduerne

Fugt og kondensvand omkring vinduerne kan give svamp, hvilket ikke er godt - hverken for indeklimaet eller vinduet.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over arbejdet længe efter. 

Tjek dine vinduer før efteråret sætter ind

Et kritisk blik og en fugtig klud kan få vinduerne i topform, så de lever længere og holder bedre på varmen. Sørg for at give hele vinduet...

13 gode tips til dine vinduer

Vi har samlet 13 gode råd fra håndværkerne, når du skal montere og renovere dine vinduer. Læs bl.a. om materialevalg, ventilation og opmålin...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens tradition eller husets karakter, der bestemmer dørtypen.

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...