Vinduer af høj kvalitet

Skal du udskifte vinduer, så se dig for, inden du vælger nye. Trækvaliteten er afgørende for vinduets holdbarhed.

Af: Jan Knudsen, 2. september 2006

Som almindelig husejer kan det være vanskeligt, for ikke at sige umuligt, at se om et trævindue er fremstillet af godt eller mindre godt træ. Derfor er det klogt, at du sikrer dig, at vinduerne bliver fremstillet med det røde DVC-mærke (Dansk Vindues Certificering), når du bestiller nye vinduer. På den måde sikrer du dig, at det træ, der er brugt, består af mindst 60% kernetræ, når det gælder fyrretræsvinduer.

Kernetræ er en yderst holdbar trækvalitet, der kun optager meget lidt fugt. Nogle producenter fremstiller vinduer i helt op til 100% kernetræ. Det er de bedste – og selvfølgelig også de dyreste.

For at du, som forbruger, er sikret bedst muligt, kontrollerer Dansk Vindues Certificering, der er tilknyttet Teknologisk Institut, de virksomheder, der er tilmeldt DVC-ordningen. På de uanmeldte besøg undersøges bl.a. trækvalitet, tørring, fugtindhold og efterbehandling med maling eller anden overfladebehandling samt den produktionsmæssige fremstilling. På den måde sikrer de, at trækvaliteten og produktionen er i overensstemmelse med de gældende bestemmelser. Du kan kende vinduet på DVC-mærkaten.

Illustration: KernevinduetHvad er kernetræ?
Kernetræ er den inderste, mørke del af et træ. Når det gælder fyrretræ, kommer den mest holdbare type fra den nederste del af et min. 120 år gammelt nordskandinavisk fyrretræ. Det har nemlig den særlige egenskab, at det ikke kan rådne.

En forrådnelsesproces begynder ved 30% fugtighed, og kernetræ kan maksimalt optage omkring 20% fugt. Derfor er kernetræ ideelt til vinduesfremstilling, hvor det omskiftelige danske vejr er en hård belastning for vinduerne.
Pas på vinduerne
Det er ikke kun kernetræets hårdhed, der har betydning for holdbarheden; det har isætningen også. Bliver vinduerne placeret, så de får mindst muligt vand, holder de længere. Dette ses ofte, hvor der fx er et beskyttende udhæng over vinduet. Vær også opmærksom på den efterfølgende tætning mellem karm og mur. Her skal trækarmen kunne komme af med fugten. Placeres vinduerne mod syd, er de mere udsat for solens UV-stråling og varmepåvirkning. Det betyder, at træet udtørrer, og Illustration: Kernevinduet. Af Jan Knudsen dermed opstår der små revner, hvor vandet kan løbe ind. Det er derfor især vigtigt, at du vedligeholder sydvendte vinduer med maling eller træbeskyttelse, der indeholder pigment. Ellers dækker det ikke mod solens UV-stråler.

Forskellige træsorter
Vil du ofre lidt mere på trævinduer, kan europæisk eg anbefales. Det er noget dyrere end nordskandinavisk fyrretræ, men det holder til gengæld længere.

Noget af det ypperste er mahogni- eller teaktræ.Teak blev anvendt tilbage i 1930’erne og er blandt de bedste træsorter, da det indeholder naturlig olie, der forhindrer råd og svamp. I dag er det en bekostelig affære, da teak er dyrt i indkøb. Mahogni ses derimod ofte anvendt, da det eksotiske træ i de seneste år er blevet populær. Kvaliteten kan dog svinge så meget, at noget mahogni er så porøst i træet, at det ikke dur til det danske vejrlig. Så når det gælder mahognivinduer er det også værd at kigge efter DVC-mærket.
2. september 2006 Jan Knudsen
Mere om Vinduer og døre

Ikke så dum som en dør: Det fortæller dine døre om dig

Er din boligindretning lys og minimalistisk eller fyldt med farver og unik kunst? Find ud af, hvad dine døre fortæller om, hvilken type du er.

Nyt reglement: Nu SKAL nye vinduer overholde disse regler

Bygningsreglementet skærper reglerne, så vi undgår at bruge unødig energi med vinduer der ikke holder på varmen. Find ud af, hvad de skærped...

Sådan optimerer du lyset i dit hjem

De kolde vintermåneder er over os, og det betyder hygge indendørs. Det medfører desværre også, at vi eksponeres for betydeligt mindre dagsly...

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens...

Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op

Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i varmeregnskabet, også selv om man ikke indregner sommerperioden.

Smart tilbehør til vinduet

Vinduer kan mere end at lukke lys ind i huset og give udsyn til have og alt det andet udenfor. Med lidt gør det selv-arbejde kan man fx...

Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt

Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være for pompøs eller skille sig markant ud. Den balance kan godt være lidt svær at holde.

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

Lyddæmpende vinduer giver ro inde i huset

Støj er et miljøproblem, og enhver, der har boet tæt på en jernbane, trafikeret vej eller anden støjkilde, ved, hvor generende det kan...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.