Vinduer af høj kvalitet

Skal du udskifte vinduer, så se dig for, inden du vælger nye. Trækvaliteten er afgørende for vinduets holdbarhed.


Som almindelig husejer kan det være vanskeligt, for ikke at sige umuligt, at se om et trævindue er fremstillet af godt eller mindre godt træ. Derfor er det klogt, at du sikrer dig, at vinduerne bliver fremstillet med det røde DVC-mærke (Dansk Vindues Certificering), når du bestiller nye vinduer. På den måde sikrer du dig, at det træ, der er brugt, består af mindst 60% kernetræ, når det gælder fyrretræsvinduer.

Kernetræ er en yderst holdbar trækvalitet, der kun optager meget lidt fugt. Nogle producenter fremstiller vinduer i helt op til 100% kernetræ. Det er de bedste – og selvfølgelig også de dyreste.

For at du, som forbruger, er sikret bedst muligt, kontrollerer Dansk Vindues Certificering, der er tilknyttet Teknologisk Institut, de virksomheder, der er tilmeldt DVC-ordningen. På de uanmeldte besøg undersøges bl.a. trækvalitet, tørring, fugtindhold og efterbehandling med maling eller anden overfladebehandling samt den produktionsmæssige fremstilling. På den måde sikrer de, at trækvaliteten og produktionen er i overensstemmelse med de gældende bestemmelser. Du kan kende vinduet på DVC-mærkaten.

Illustration: KernevinduetHvad er kernetræ?
Kernetræ er den inderste, mørke del af et træ. Når det gælder fyrretræ, kommer den mest holdbare type fra den nederste del af et min. 120 år gammelt nordskandinavisk fyrretræ. Det har nemlig den særlige egenskab, at det ikke kan rådne.

En forrådnelsesproces begynder ved 30% fugtighed, og kernetræ kan maksimalt optage omkring 20% fugt. Derfor er kernetræ ideelt til vinduesfremstilling, hvor det omskiftelige danske vejr er en hård belastning for vinduerne.
Pas på vinduerne
Det er ikke kun kernetræets hårdhed, der har betydning for holdbarheden; det har isætningen også. Bliver vinduerne placeret, så de får mindst muligt vand, holder de længere. Dette ses ofte, hvor der fx er et beskyttende udhæng over vinduet. Vær også opmærksom på den efterfølgende tætning mellem karm og mur. Her skal trækarmen kunne komme af med fugten. Placeres vinduerne mod syd, er de mere udsat for solens UV-stråling og varmepåvirkning. Det betyder, at træet udtørrer, og Illustration: Kernevinduet. Af Jan Knudsen dermed opstår der små revner, hvor vandet kan løbe ind. Det er derfor især vigtigt, at du vedligeholder sydvendte vinduer med maling eller træbeskyttelse, der indeholder pigment. Ellers dækker det ikke mod solens UV-stråler.

Forskellige træsorter
Vil du ofre lidt mere på trævinduer, kan europæisk eg anbefales. Det er noget dyrere end nordskandinavisk fyrretræ, men det holder til gengæld længere.

Noget af det ypperste er mahogni- eller teaktræ.Teak blev anvendt tilbage i 1930’erne og er blandt de bedste træsorter, da det indeholder naturlig olie, der forhindrer råd og svamp. I dag er det en bekostelig affære, da teak er dyrt i indkøb. Mahogni ses derimod ofte anvendt, da det eksotiske træ i de seneste år er blevet populær. Kvaliteten kan dog svinge så meget, at noget mahogni er så porøst i træet, at det ikke dur til det danske vejrlig. Så når det gælder mahognivinduer er det også værd at kigge efter DVC-mærket.
2. september 2006
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

Duggede ruder - godt eller skidt?

I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger,...

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare på din varmeregning.

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

Video: Undgå svamp og fugt omkring vinduerne

Fugt og kondensvand omkring vinduerne kan give svamp, hvilket ikke er godt - hverken for indeklimaet eller vinduet.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over arbejdet længe efter. 

Tjek dine vinduer før efteråret sætter ind

Et kritisk blik og en fugtig klud kan få vinduerne i topform, så de lever længere og holder bedre på varmen. Sørg for at give hele vinduet...

13 gode tips til dine vinduer

Vi har samlet 13 gode råd fra håndværkerne, når du skal montere og renovere dine vinduer. Læs bl.a. om materialevalg, ventilation og opmålin...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens tradition eller husets karakter, der bestemmer dørtypen.

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.