Tætningslister eller isoleringsbånd. Få hjælp til at vælge den rigtige løsning.
Tætningslister eller isoleringsbånd. Få hjælp til at vælge den rigtige løsning.

Utætte vinduer - sådan reparerer du dem

Større og mindre utætheder på vinduer kan reparares. Der findes en midlertidig løsning med isoleringsbånd og en holdbar løsning med tætningslister. Få gode råd til, hvordan du gør.

Af: Lise Mortensen Høy, 2. oktober 2009

Midlertidig løsning til mindre utætheder

Når isoleringsmaterialet skal klæbes på, er det vigtigt, at vinduet er affedtet. Vask enten med grundrens eller sulfo. Isoleringsbånd er nemt at montere, men mister hurtigt sin elasticitet af sol og vejr – og bør kun anvendes som midlertidig reparation af mindre utætheder.

Isoleringsbåndet skal passe

Isoleringsbåndet skal passe i tykkelse til den sprække, det skal tætne - det er meget vigtigt. Hvis du sætter et lille stykke isoleringsbånd fast ved en utæthed, er det vigtigt, at det er skåret skråt af i enderne i tykkelsen. Hvis isoleringsbåndet er skåret lige af, kan der komme en ny utæthed der, hvor det stopper.

Tætningslister til større utætheder - holder i mange år

De tætningslister, som vinduerne er fabrikeret med, holder ikke altid lige så længe som vinduerne. Holdbarheden varierer meget, efter om vinduerne får meget sol, hvilket materiale tætningslisten er lavet af, og hvor meget vinduet/døren bliver åbnet. Så hvis der er mange utætheder, er det ofte hele tætningslisten, der er blevet slidt og derfor bør skiftes.

10 gode råd, inden du køber nye vinduer

Ved tydelige utætheder

Trækker det ind fra tydeligt afgrænsede steder, kan det være en god løsning at sætte en ekstra tætningsliste på. Her er det vigtigt, at du kun monterer tætningslister de steder, hvor rammen gaber. Derved undgår du, at vinduet eller døren kommer til at sidde i spænd og måske blive endnu mere skæv.

Vælg den rette liste

Der findes rigtig mange tætningslister i forskelligt materiale og til forskellige sprækketykkelser. Det er vigtigt at vælge den rigtige type liste, da du ellers kan gøre mere skade end gavn. Mål dig frem til, hvor dyb sprækken er – og få evt. hjælp i forretningen til at få den rigtige liste med hjem. En liste, der er for tyk, vil blive for hårdt sammenpresset og ødelagt – er den for tynd, vil den være ude af stand til at fylde sprækken ud.

På næste side kan du læse, hvordan du monterer tætningslisten korrekt, og hvad du gør med forsatsvinduer.

Materialer skal passe sammen

Det er også vigtigt, at materialerne passer sammen, fx er tætningslister af kunststof ikke egnede til overflader malet med akrylmaling, da materialerne vil klæbe til hinanden.

Pas på nymalede vinduer

Er vinduerne lige malet, skal du vente ca. 1-2 uger med at montere tætningslister, da lim og maling kan gå i forbindelse, så begge dele ødelægges.

Montér tætningslisten korrekt

Ved eftermontering placeres tætningslisterne bedst i karmfalsen. På hængselsiden skal listen dog sidde på indersiden af karmen for at få den maximale effekt – og for at sikre, at den ikke bliver vredet af, når vinduet lukkes op eller i. Listerne skal skæres i smig i hjørnerne – må ikke føres ubrudte rundt i hjørnerne.

Må ikke overmales

Husk, at tætningslister ikke må overmales, for så bliver de hårde og virker ikke efter hensigten. Det samme gælder glasbånd (den gummiliste, som ruden sidder fast i) maling gør, at båndet mister sin elasticitet og dermed sin funktion.

Forsatsvinduer

På gamle vinduer med forsatsrammer er det vigtigt, at den inderste ramme slutter helt tæt til karmen med tætningslister. Derimod skal den yderste ramme helst have en smule utæthed. I modsat fald kan der opstå kondens.

Skal vinduerne skiftes

Hvis vinduerne er meget utætte og træet dårligt, bør du overveje, om det er selve vinduerne, der skal skiftes. Nye energirigtige vinduer, der lever op til det nye bygningsreglement, vil generelt have et varmetab, der er halvt så stort som varmetabet for et 20-30 år gammelt vindue.

2. oktober 2009 Lise Mortensen Høy
Mere om Vinduer og døre

Ikke så dum som en dør: Det fortæller dine døre om dig

Er din boligindretning lys og minimalistisk eller fyldt med farver og unik kunst? Find ud af, hvad dine døre fortæller om, hvilken type du er.

Udskiftning af vinduer - sådan får du tilskud

Hvor meget kan du få i tilskud til udskiftning af vinduer? Her er alt, du skal vide om tilskuddets størrelse, hvordan du søger og håndværker...

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider...

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over arbejdet længe efter. 

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens...

Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op

Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i...

Smart tilbehør til vinduet

Vinduer kan mere end at lukke lys ind i huset og give udsyn til have og alt det andet udenfor. Med lidt gør det selv-arbejde kan man fx selv forbedre sikkerheden. Og når du skal ud og købe nye vinduer, så er der også en del ekstra features, der kan være værd at overveje at tjekke. Vinduesproducenterne udvikler nemlig hele tiden nyt.

Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt

Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Vinduer af høj kvalitet

Skal du udskifte vinduer, så se dig for, inden du vælger nye. Trækvaliteten er afgørende for vinduets holdbarhed.

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

Lyddæmpende vinduer giver ro inde i huset

Støj er et miljøproblem, og enhver, der har boet tæt på en jernbane, trafikeret vej eller anden støjkilde, ved, hvor generende det kan...