Køber du færdigmalede vinduer, så tjek med leverandøren, hvordan malingen er sammensat. Det er vigtig, at malingen er den samme blanding, når du skal male vinduerne efter nogle år.
Køber du færdigmalede vinduer, så tjek med leverandøren, hvordan malingen er sammensat. Det er vigtig, at malingen er den samme blanding, når du skal male vinduerne efter nogle år.

Trævinduer holder længe – men husk vedligeholdelse

Man skifter stadig vinduer af træ ud i Danmark, der har 100 år eller mere på bagen. Træet, som de er lavet er af, er kernetræ. Skal man investere i nye vinduer i træ, vil et valg af vinduer i kernetræ derfor give en lang levetid.


Kernetræ kan modstå råd og svamp
Når kernetræ lever længe, skyldes det, at træet ikke kan opfugtes til den kritiske grænse, hvor råd og svampe-angreb kan starte. Kernetræet har altså naturlige evner til at modstå råd og svampeangreb, som er en af de hyppigste grunde til, at et kvalitetsvindue alligevel forgår. Men uanset træets type, skal vinduer af træ vedligeholdes løbende for at leve længst.

Færdigmalede vinduer har en flot finish
Vinduer og døre i træ leveres både umalede og malede, men langt størsteparten køber vi i dag færdigmalede. Et færdigmalet vindue har været igennem et avanceret sprøjtemale- og tørreanlæg. Det sikrer en flot og ens finish, og holdbarheden er optimal. Det er derfor ikke ualmindeligt at møde vinduesproducenter, der giver fem års garanti på både fabriksmalede vinduer og døre.

En kombineret maling giver en sejere overflade
Fabriksmalede produkter har som oftest fået vandbaseret maling mikset med olieindhold. Altså en kombineret maling, som giver en sejere overflade. Køber du færdigmalede vinduer, så er det fornuftigt at finde ud af, om de er malet med en kombineret olie- og akrylmaling. Er det tilfældet, får du det bedste vedligeholdelsesresultat, hvis du fortsætter med at bruge denne malingtype, når du selv skal i gang med vedligeholdelsen. Spørg hos din leverandør.

Mangeårig garanti – men du skal selv gøre noget
Producenterne lover således, at den type vinduer holder sig pænere længere. Efter garantiperioden på fem år bør du – allersenest – holde øje med vinduernes tilstand. For uanset materiale og finish vil et trævindue på sigt kræve løbende vedligeholdelse. Du bestemmer således selv, hvor længe dine vinduer skal holde.

Spørg leverandøren, hvordan vinduerne skal vedligeholdes
Få at vide hos din leverandør, hvordan dine nye vinduer bør plejes. Gå jævnligt rundt om huset. Der er forskel på træværkets tilstand i forhold til verdenshjørnernes placering. Et vindue, der udsættes for megen sol eller væde, er mere udsat end et vindue i læ. Bor du ved skov, klitter eller hav, stiller det større krav til den løbende vedligeholdelse.

Vinduer af plast og “alu”
Vælger du vinduer i plast eller aluminium, får du et vindue, der er både slagfast og med en vejrbestandig overflade. Du er således sikret en lang levetid fra begyndelsen. Alligevel kan du lægge år til levetiden, hvis du jævnligt vasker vinduerne, så overfladen ikke angribes. Skal du købe ny hoveddør eller anden udvendig dør af træ, gælder de samme principper som for vinduer af træ. Ud over løbende vedligeholdelse af træet skal også beslag og hængsler plejes årligt.

4. januar 2008
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare på din varmeregning.

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

Video: Undgå svamp og fugt omkring vinduerne

Fugt og kondensvand omkring vinduerne kan give svamp, hvilket ikke er godt - hverken for indeklimaet eller vinduet.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over arbejdet længe efter. 

Tjek dine vinduer før efteråret sætter ind

Et kritisk blik og en fugtig klud kan få vinduerne i topform, så de lever længere og holder bedre på varmen. Sørg for at give hele vinduet...

13 gode tips til dine vinduer

Vi har samlet 13 gode råd fra håndværkerne, når du skal montere og renovere dine vinduer. Læs bl.a. om materialevalg, ventilation og opmålin...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens tradition eller husets karakter, der bestemmer dørtypen.

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.