Vinduesrammen kan gemme på dyre utætheder.
Vinduesrammen kan gemme på dyre utætheder. Foto: Istockphoto

Tætn vinduerne - det er nemt at gøre det selv

Skæve, utætte vinduer og døre giver kulden fri adgang til din bolig. Det er en god idé at gøre noget ved utæthederne tætningslister og isoleringsbånd, da utætte vinduer kan øge din varmeudgift med op til 20%.

Utætte vinduer koster på varmeregningen

Det koster kun din arbejdstid og materialer, men den investering er hurtigt tjent hjem. Utætte vinduer og døre kan nemlig øge varmeregningen med op til 20 %.

Begynd med selve vinduerne. Det er som regel her, du finder årsagen til utæthederne. Tjek først hængsler og beslag. Er hængslerne meget skæve, bør du overveje, om det bedre kan betale sig at udskifte vinduet helt. Hvis hængslerne er løse, vil vinduet lukke skævt og dermed være utæt. De skal strammes eller skrues rigtig fast.

Tjek rammen for utætheder

Hvis det er flere år siden, vinduet senest er blevet tjekket, kan du som regel finde utætheder ved at føre en finger rundt langs karmene. Der, hvor utæthederne er, vil der ofte have samlet sig støv og smuds eller være glatte slidmærker.

Du kan også lyse med en lommelygte langs ramme og karm. Det kan nemlig også afsløre utætheder. Markér de områder, hvor du finder utætheder med tape, så du kan finde sprækkerne igen.

Rengør rammer og karme med sæbespåner

Nu skal rammer og karme gøres rene. Pisk sæbespåner i varmt vand og brug en svamp. Tør efter med en tør klud. Husk, at træværket skal have lov at tørre, før du monterer tætningslisterne.

Sådan undgår du striber på ruden, når du pudser vinduer

Vælg den rigtige isolering

Valg af isolering afhænger af, om utæthederne består af små og nogenlunde jævne sprækker, eller om der er tale om forskellige størrelser af utætheder. Små revner tætnes med selvklæbende isoleringsbånd. Hvis utæthederne er større og ujævnt fordelt langs karme og rammer, skal du vælge en anden løsning.

To nemme bud

Tætningslister af træ med påmonteret blød gummi skal fæstnes på karmene med gummisiden mod vinduesrammerne. Gummiet skal presses let mod rammen. Herefter fæstner du trælisten til karmen med dyksøm.

P-listen, der er fremstillet helt i blød plast, har fået sit navn, fordi listen er formet som et ‘‘p’’. Denne liste virker på samme måde som nævnte tætningslisten af træ, blot er p-listen selvklæbende.

Isoleringsbånd er ikke dyrt gør det selv-arbejde

Tætning og vedlige­holdel­se af vinduer og døre er blandt de billigste gør-det-selv-arbejder. Har du brug for isoleringsbånd, koster de mellem 8-14 kr. pr. meter.

Isoleringsbånd fås som regel i pakker med seks meter. Med isoleringsbånd kan du isolere et vindue i standardstørrelse for mellem 50 og 70 kr. Vælger du isolerings­lister, koster de fra cirka 40 kr. pr. meter.

Det skal du bruge

Isoleringsarbejde på vinduer og døre er nemt at lave. Vælger du at bruge isoleringsbånd, skal du blot bruge sæbe og vand til rengøring og en god hobbykniv til at skære korrekte længder af tætningsbåndet. Vælger du at isolere med tætningslister, får du også brug for en lille sav, en æske små dyksøm (cirka 2,5 cm) og en hammer.

17. september 2009
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare på din varmeregning.

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

Video: Undgå svamp og fugt omkring vinduerne

Fugt og kondensvand omkring vinduerne kan give svamp, hvilket ikke er godt - hverken for indeklimaet eller vinduet.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over arbejdet længe efter. 

Tjek dine vinduer før efteråret sætter ind

Et kritisk blik og en fugtig klud kan få vinduerne i topform, så de lever længere og holder bedre på varmen. Sørg for at give hele vinduet...

13 gode tips til dine vinduer

Vi har samlet 13 gode råd fra håndværkerne, når du skal montere og renovere dine vinduer. Læs bl.a. om materialevalg, ventilation og opmålin...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens tradition eller husets karakter, der bestemmer dørtypen.

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...